Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lipiec, 2008

Naleśniki z serem, pieczarkami i bazylią

Gdy zobaczyłam ten przepis na naleśniki z serem, pieczarkami i bazylią na blogu "Kuchnia Ireny i Andrzeja", od razu postanowiłam, że je zrobię. "Smakował" mi sam opis, to raz, a dwa, w kuchni stała świeżo zakupiona doniczka z bazylią. Bazyli używałam w kuchni od lat, niestety tylko w postaci suszonej. Ze świeżą zapoznałam się dopiero w Anglii, gdzie można ją kupić w każdym supermarkecie. Pokochałam ją oczywiście od razu, a jej zapach mnie oszołamia i jednocześnie przypomina moje wakacje spędzane w przepięknej roztoczańskiej wiosce, gdzie powietrze aż drżało od feerii zapachów. I ten, tak znajomy... czyżby gdzieś u babci w ogródku rosła bazylia?
Pozwoliłam sobie zmienić nazwę przepisu i zrezygnowałam z sosu(dziękuję grumko:)). Zapiekłam naleśniki po prostu w samym maśle, przez co zachowały wspaniały serowo-pieczarkowy smak, z nutą bazyli w tle:)
Wersję oryginalną można zobaczyć tutaj. Podaję przepis lekko zmieniony.

Naleśniki z serem, pieczarkami i bazylią

ciasto:

1 …

Trufle czekoladowe z czereśniami

Któż z nas nie lubi wiśni w czekoladzie? Ja bardzo, i nie ukrywam, że to głównie za sprawą alkoholu, który w słodyczach uwielbiam. Te dzisiejsze trufle są w wersji bezalkoholowej(zawierają śladowe, niewyczuwalne ilości, ale dzięki temu nadają się dla dzieci), ale bardzo nam posmakowały i dość szybko poszły. I choć zjedliśmy je w rodzinnym gronie(część sprawdziła się nawet w podróży), to z pewnością nadawałyby się na poczęstunek dla gości...domowej roboty czekoladki...z czereśnią lub wiśnią w środku. Przepis pochodzi z książki "Chocolate and baking".

Trufle czekoladowe z czereśniami

225 g ciemnej czekolady25 g miękkiego masła2 żółtka2 łyżeczki brandy lub brandy wiśniowego2 łyżeczki słodkiej śmietanki(double cream)24 wydrylowane czereśnie lub wiśnie2 łyżki kakao
Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną pozostawić na ok 6 min. Ubić razem masło, żółtka, brandy(ja dałam whisky) i śmietankę. Do ubitej masy dodać rozpuszczoną czekoladę i mieszać aż zr…

Muffiny czereśniowo-migdałowe

W kraju, w którym mieszkam, muffinki są wszędzie. Na półkach każdego sklepu, w kawiarniach, w stoiskach ze słodkościami, ba, są nawet specjalistyczne punkty sprzedaży, o wszystko mówiących nazwach "Muffin's break","Muffins", gdzie można kupić tylko muffinki lub do muffinek dokupić ewentualnie kawę. Te "kupcze" muffinki są pyszne.
W domowym wypieku muffinek nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, ale mam za soba już kilka prób. I choć nie należą do moich ulubionych słodyczy, to stwierdzam, że jako wycieczkowo-piknikowy prowiant są idealne. Na pewno świetne też jako drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Muffiny czereśniowo-migdałowe, które prezentuję, dzięki czereśniom(można zastąpić wiśniami oczywiście) są wilgotne, z lekko wyczuwalną strukturą zmielonych migdałów. Przepis pochodzi z BBC Good Food.

Muffiny czereśniowo-migdałowe

150 g drobnego cukru(golden caster) i dodatkowo do posypania1 jajko125 g masła, rozpuszczonego175 ml jogurtu greckiego200 g mąk…

Fasola szparagowa z pomidorami i bazylią

Fasolka szparagowa to jedno z moich ulubionych warzyw, które dość często gości w mojej kuchni. Ugotowana i podana z masłem lub bułką tartą to bardzo popularny i pyszny sposób jej przyrządzania. Gdy przychodził sezon na to warzywo, moja mama, zapalona działkowiczka, obdarowywała mnie całymi siatkami fasolki i przyznam szczerze, że czasami zalegała w lodówce, bo brakło mi pomysłu na urozmaicenie menu z tym warzywem.
Pierwszy raz, z innym sposobem podania fasolki, zetknęłam się u znajomej w Austrii, która podawała ją wymieszaną z masłem, czosnkiem i octem winnym.
Dzisiejsza propozycja to coś dla znudzonych smakiem fasoli z masłem i bułką tartą. Moja rodzina zgodnie twierdzi, że fasolka w ten sposób przyrządzona, z pomidorami i bazylią jest znacznie lepsza niż ta, którą przyrządzamy w tradycyjny sposób. Pomysł zaczerpnęłam z książki F. Dattori "Italian family cookbook". Zamiast zwykłej fasolki użyłam runner beans, o długich i grubych strąkach.

Fasola szparagowa z pomidorami i ba…

Ciasto malinowe z marshmallows

Ponieważ nazwa bloga do czegoś zobowiązuje;), dziś kolejna odsłona malin. Tym razem lekkie ciasto zmalinami i polewą z marshmallows(w Polsce o ile dobrze pamiętam, były to pianki jo-jo). Ciasto robiłam dwukrotnie, niestety za pierwszym razem, środek ciasta był lekko niedopieczony(co nie przeszkodziło w konsumpcji), ale po przeprowadzeniu niewielkiej korekty w temperaturze i czasie pieczenia, ciasto wyszło idealne. Puszyste, lekkie, pachnące malinami, z lekko skarmelizowaną polewą. Gdy spytałam małżonka(z tych wybrednych) czy mu smakowało, jego odpowiedzią było...jeszcze!
Przepis znalazłam na stronie BBC Good Food


Ciasto malinowe z marshmallows

200 g drobnego cukru200 g miękkiego masła4 jajka1 łyżeczka ekstraktu waniliowego200 g mąki(self-raising)1 łyżeczka proszku do pieczenia3 łyżki mleka200 g malin140 g marshmallows
Tortownicę o średnicy 23cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 190 st.
Cukier i masło dobrze ucieramy. Kolejno dodaje…

Sernikobrownies z malinami

Sernikobrownies z malinami zobaczyłam na forum CinCin i od razu zaplanowałam sobie jego zrobienie. Bo czyż może być coś lepszego dla amatora i serników i czekolady i malin niż takie 3 w 1 ? Nie obyło się bez wpadki, gdy robiłam to ciasto pierwszy raz. Podczas ucierania masła z cukrem pudrem( za drugim razem użyłam już drobnego zwykłego cukru) nie dość, że zapyliłam pół kuchni, to jeszcze przed przystąpieniem do części serowej, zorientowałam się, że całe 40 dkg cukru poszło do części czekoladowej. Jakoś sobie z tym poradziłam(część serową robiłam z mieszanki mascarponowo-ricottowej, więc dodałam do niej tylko odrobinę cukru) a efekt był taki, że domownicy(bardzo wybredni)zażyczyli sobie kolejnego. Tym razem obyło się bez niespodzianek(no może poza tym, że strona Nigelli, gdzie zamieszczony był oryginał przepisu została zablokowana). Przepis przetłumaczyła i zamieściła na forum Liska. Podaję go z nieznacznymi zmianami.

 Sernikobrownies z malinami

Część czekoladowa:

200 g gorzkiej czekola…

Udka z szałwią

Drób lubię bardzo. Nie tylko ja zresztą, bowiem cała moja rodzina przepada za kurczakami. Dania z kurczaka przygotowuję bardzo często. Są to zazwyczaj uda, bo mieso z nich najbardziej nam smakuje.
Ostatnio dużo eksperymentuję z nowymi dodatkami. Dziś przyszła kolej na szałwię i pyszne udka z szałwią
Tę roślinę kojarzyłam jak dotąd z apteką, naparami, płukankami, wywarami, ziołowymi herbatkami. Nigdy nie próbowałam używać jej w kuchni jako dodatek do potraw. Przeglądając angielskie książki i czasopisma kulinarne, zauważyłam obecność szałwi w niejednym przepisie. Nabyłam więc pęczek świeżej szałwi i zaczęłam wertować przepisy.
W książce Sophie Michell(byłej dietetyczki Claudi Schiffer) "Irresistible" znalazłam przepis na kurczaka z szałwią. Na swój użytek zmodyfikowałam go nieco. Udka wyszły super a dodatek szałwi sprawił, że to proste i pospolite danie nabrało nowego smakowego wymiaru.




 Udka  z szałwią

4 uda z kurczakaskórka starta z połowy cytryny1 główka czosnku…

Filety z dorsza zapiekane w porach

Ryba na obiad jest u mnie ostatnio bardzo często. Raz albo dwa razy w tygodniu. Kiedyś, zanim nie odkryłam, że można szybko przyrządzić rybę pieczoną, smażyłam. Znacznie rzadziej, ciągle w tej samej panierce, mniej lub bardziej ociekającą tłuszczem. Teraz z rybami eksperymentuję, jak na razie z sukcesem, bo takie pieczone rybki bardzo nam smakują. Filety z dorsza zapiekane w porach są bardzo smaczne a ich przygotowanie nie jest pracochłonne. Podsmażone pory i pyszny koperkowo śmietanowy sos z dodatkiem słodkiego sosu chilli komponuje się z taką rybką doskonale. Dorsza można zastąpić oczywiście inną rybą.
Przepis ten, cytuję za bahusem :

Filety z dorsza zapiekane w porach

50 dkg filetów z dorsza2 pory5 łyżek śmietany1 łyżka sosu chilli1 łyżka posiekanego koperku2 łyżki masła1 łyżki mąki ziemniaczanejsól i biały pieprz do smaku
Filety opłukać, oprószyć solą i pieprzem. Przełożyć do żaroodopornego naczynia. Umyte pory pokroić w plasterki i podsmażyć na maśle. Przykryć nimi rybę i wstawić …

Kotlety mielone z serową niespodzianką

Obecne chyba w każdym polskim domu, popularne, przynajmniej wiele lat temu, aż do znudzenia, obowiązkowe w cotygodniowym jadłospisie stołówek(w których niestety, w wieku szkolnym, byłam stałym bywalcem)...kotlety mielone. Robiłam je mnóstwo razy. Uważam, że to jedna z najprostszych potraw i bardzo często, kiedy nie miałam czasu, decydowałam się właśnie na nie. Z serowym dodatkiem lubiły je szczególnie moje dzieci. Teraz robię je znacznie rzadziej, wolę eksperymentować, ale czasami, tak jak dzisiaj, nachodzi mnie ochota na mielone...oczywiście z zasmażanymi buraczkami...to chyba jeden z najlepszych duetów.

Kotlety mielone z serową niespodzianką
40 dkg mięsa mielonego1 cebulasucha bułka1 jajko10 dkg sera żółtegobułka tartaolej do smażeniasuszone zioła np. majeranek, bazylia, oreganosól i pieprz
Na oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Bułkę namoczyć w mleku. Do mięsa dodać przysmażoną cebulę, odciśniętą bułkę, żółtko i ubitą pianę z białka(lub całe jajko), zioła, sól i pieprz. Wyrobić…

Młoda kapusta - przepis

Kapustę lubię praktycznie pod każdą postacią. Kiszoną, zarówno podskubywaną z woreczka, w drodze z targu(to już niestety dawne dzieje), zjadaną ze świeżym chlebem z masłem, jak i w postaci tradycyjnej surówki, surówki z białej, gołąbki, kapuściane farsze no i wreszcie wszelkiej maści bigosy. Z utęsknieniem więc czekam zawsze na młodą kapustę, by ugotować pierwszy wiosenno-letni bigos z olbrzymią ilościa koperku.
Robiłam już różne wersje takiej kapusty, bezmięsną, z dodatkiem konserwy tłuszczowej(było coś takiego w słoikach), z wołowiną w sosie własnym lub z kiełbasą. Dzisiejsza wersja, jest z boczkiem i kiełbasą.


Młoda kapusta - przepis
2 główki kapusty1 marchewka2 cebule10 dkg boczku20 dkg kiełbasy3 łyżki koncentratu pomidorowegoliść bobkowykilka ziaren ziela angielskiegokminekolej do smażenia2 łyżki mąkisól i pieprz do smakupęczek koperku
Kapustę szatkujemy i wrzucamy na wrzącą wodę, solimy(można dodać kostkę rosołową). Dodajemy startą marchewkę, liść, ziele i kminek. Na oleju podsmaż…