Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2008

Wątróbka drobiowa z jabłkami

Wątróbka drobiowa z jabłkami. Tak, na dzisiejszym obiedzie również nie zabrakło jabłkowego akcentu i w zasadzie do pełni szczęścia, aby uczcić ten Dzień Jabłka przygotowany przez Tatter, brakowało tylko jakiegoś trunku. Ha, w trakcie pisania, przypomniało mi się, że ostatnio kupiłam karton soku jabłkowego...więc będzie i szklaneczka napoju:) Ale wracając do obiadu, to muszę przyznać, że zbyt długo nie zastanawiałam się nad wyborem, bo zestaw jabłko - wątróbka, znam juz od dawna i wiem, że te smaki komponują się idealnie. A że wątróbkę bardzo lubię, to tym bardziej sprawiło mi przyjemność szukanie przepisu, przygotowywanie a potem spałaszowanie tego pysznego jedzonka.
Przepis pochodzi z książczki Aleksandry Chomicz "100 potraw z jabłek"

Wątróbka drobiowa z jabłkami

50 dkg wątróbki drobiowej2 jabłka2 łyżki masła1 cebula2 łyżki soku z cytryny1 łyżka mąki1/4 szklanki bulionu z drobiu(z kostki)2 łyżki gęstej kwaśnej smietanycukiersólświeżo zmielony pieprz
Wątróbkę czyścimy z błon,…

Kanapki z pastą serowo-jabłkową

Kanapki z pastą serowo-jabłkową to kolejne danie z jabłkiem na Dzień Jabłka. Tym razem coś na śniadanie...lub na kolację:)
Tą pastę robiłam już dwukrotnie, w bardzo krótkim odstępie czasu i tak nam posmakowała, że pewnie będę robiła częściej, tym bardziej, że przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Bardzo dobry sposób na przemycenie owoców i warzyw dla tych, co za nimi nie przepadają....mam na myśli swojego męża. Bo o ile ja, jabłka muszę mieć stale pod ręką(jedno dziennie, to muszę obowiązkowo zjeść...po prostu uwielbiam twarde, świeże jabłka) to są niestety tacy, których z jabłkiem w ręku nie widuję;). Pasta jest wytrawna, z delikatną nutą jabłkowej słodyczy i lekko chrupiąca, za sprawą selera.
Przepis pochodzi z książki Louise Mackaness "Apples"

Kanapki z pastą serowo-jabłkową

1 jabłko ( w rodzaju Granny Smith)1 łyżka soku z cytryny350 g serka kremowego1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojonegoświeżo zmielony czarny pieprz8 kromek świeżego chleba, najlepiej z ziarnamimię…

Ciasto jabłkowo-czekoladowe

Do opublikowania tego przepisu na ciasto jabłkowo-czekoladowe, specjalnie przygotowanego na Dzień Jabłka przekonała mnie reakcja mojej córki na to ciasto. Moje pierwsze wrażenia bowiem, nie były najlepsze. Wydawało mi się, że ciasto jest za mało słodkie i gniotowate. Ku mojemu zdziwieniu, Klaudia nałożyła sobie trzy kawałki i jedząc wyrażała entuzjastyczne opinie o nim. Że "jejku, ale pyszne", że "wilgotne", że "cukru w sam raz", że "bez żadnych bakalii"i "bardzo dobra polewa"...i nie wiem, czy się jej opinią zasugerwałam, czy po prostu ciasto musiało trochę odstać, bo ostatecznie stwierdziłam, że nie jest takie złe. Skrzyżowanie murzynka z brownies. I co prawda jabłek w nim nie widać, ale są w nim całe dwa Granny Smith. Zaletą tego ciasta jest łatwość wykonania i niewielka ilość składników, w sam raz do zrobienia, gdy słodkiego się chce, a w domu nic nie ma:) Przepis pochodzi z książki Everyday cakes and cookies

Ciasto jabłkowo-czekola…

Ciasto śliwkowe z sernikową falą

Na powitanie jesieni, upiekłam to kolorowe, pachnące śliwkami i karmelem ciasto. Połączenie śliwki i sernika. Jego przygotowanie nie jest pracochłonne, a efekt znakomity. Ciasto jest wilgotne dzięki śliwkom, puszyste i pachnące, przełamane delikatnymi falami z sera. Zadowoli i amatorów serników i wielbicieli śliwek, a charakterystyczny smak i zapach cukru muscovado dodaje mu ciekawego i egzotycznego posmaku, choć myślę, że i ze zwykłym cukrem by się sprawdziło, choć na pewno nie byłoby tak pachnące i nie miałoby tej pięknej miodowej barwy. Przepis na to pyszne ciasto, wzięłam ze strony sieci Waitrose.

Ciasto śliwkowe z sernikową falą

200 g serka kremowego1 łyżeczka ekstraktu wanilii3 łyżki drobnego cukru4 średnie jajka175 g masła. miękkiego175 g ciemnego cukru muscovado200 g mąki ze środkiem spulchniającym400 g dojrzałych śliwek, przepołowionych, wypestkowanych i grubo pokrojonych

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy blachę o wymiarach 28 na 18 cm i wykładamy papierem do piecz…

Cytrynowe kwadraty

Mało brakowało, a z dzisiejszego wpisu na cytrynowe kwadraty wyszłyby przysłowiowe nici. Cóż, żeby zrobić zdjęcia trzeba dysponować produktem, który jest tematem postu. Miałam, przynajmniej na początku, 12 kwadratów, bo tyle wyszło z tego przepisu. Przygotowałam sobie cztery najbardziej fotogeniczne, ułożyłam na talerzu i próbowałam pstrykać zdjęcia, a ponieważ było już ciemno na zewnątrz, a i ciemno mi było w domu, postanowiłam, że odłożę tę sesję na jutro, kiedy będę dysponowała światłem dziennym. Odłożyłam talerzyk, trąbiąc oczywiście wszem i wobec, że zdjęcia będę robić jutro. Niestety po jakichś 20 minutach odkryłam, że talerzyk stoi a wszystkie tak pieczołowicie wybrane i ułożone cytrynowe kwadraty, znikły. Przygotowałam więc kolejne cztery, oczywiście już nieco gorsze, zastrzegając, że nie wolno ich dotykać. Niestety ze światła dziennego nic nie wyszło, bo musiałam nieoczekiwanie zostać sporo dłużej w pracy i do domu wróciłam jak było już prawie ciemno. Równocześnie z mężem. T…

Tarta z ricottą i szpinakiem

Ostatnio dużo debiutuję. Dziś kolejny mój debiut - tarta. Tarta z ricottą i szpinakiem. Wreszcie! Jak się okazało, niepotrzebnie się obawiałam. Wykonanie bajecznie proste, raczej nie ma czego sknocić. Potrzeba do niej jedynie trochę więcej czasu, bo jednak to chłodzenie i podpiekanie trochę trwa. Tartę więc trzeba zaplanować odrobinę wcześniej. Środek, to serek ricotta i szpinak. Idealne i bardzo lubiące się połączenie. A do tart będę wracać. Ta, zawojowała mojego męża...z czego się bardzo cieszę:)
Przepis wypatrzyłam na blogu u Caritki. Odrobinę zmieniłam proporcje i podaję moją wersję. Ale myślę, że różnice są tak minimalne, że nie zmieniają drastycznie smaku potrawy. Pyszności.


Tarta z ricottą i szpinakiem


Ciasto:

200g mąki100 g zimnego masłaszczypta soli1 jajko
Nadzienie:

300 g świeżego szpinaku(lub mrożonego)20 g masła3 jajka250 g ricotty100 ml gęstej śmietanygałka muszkatołowa do smakusól i pieprz3 ząbki czosnku, zmiażdzone
Przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól i masło pokr…

Chocolate Crinkles czyli ciasteczka popękane

Te fotogeniczne i pyszne ciasteczka popękane są moim ciasteczkowym debiutem. Nie wiem dlaczego dotychczas nie piekłam ciastek. Jeśli wszystkie są tak smaczne i jest z nimi tak mało roboty, to na pewno będę częściej piekła takie malutkie słodkości. Chocolate Crinkles albo inaczej Czekoladowe Zmarszczki można znaleźć na wielu polskich blogach. Pierwszy raz zobaczyłam je na stronie CinCin, gdzie występują pod nazwą popękanych ciasteczek i jak zauważyłam są dość popularne i bardzo lubiane. Nic dziwnego, choć przepis, z którego piekłam jest nieco inny, to podejrzewam, że smak jest bardzo podobny. Ciasteczka są mięciutkie, bardzo mocno czekoladowe, podobne do brownies. Jest z nimi niewiele roboty i trochę zabawy przy lepieniu kuleczek:) Efekt zadowoli niejednego amatora czekoladowych słodkości. Przepis znalazłam na stronie Joy of Baking.


Chocolate Crinkles czyli ciasteczka popękane

56 g masła225 g czekolady deserowej, połamanej100 g cukru2 duże jajka2 łyżeczki esencji waniliowej210 g mąki1/4…

Pierś z kurczaka z miodem i imbirem po chińsku

Chińska kuchnia to do niedawna, była dla mnie "chińska" mieszanka warzywna z kiełkami i egzotycznymi grzybkami usmażona z pokrojonym kurczakiem i podana z ryżem. Tutaj w Anglii, chcąc niechcąc dość regularnie odwiedzaliśmy chiński bufet w miejscowym Chinatown, bo to wielka gratka, dla mojego małżonka, od czasu do czasu zjeść 3 talerze z przyrządzonym na chiński sposób mięsem. Ostatnio zaopatrzyłam się w książkę z przepisami kuchni chińskiej i nakupiłam przyprawowych niezbędników. Tydzień temu miałam okazję odwiedzić chińską restaurację, gdzie chińskie małżeństwo, serwowało naprawdę smaczne i egzotyczne dla nas potrawy. To przyspieszyło decyzję o zrobieniu tego pysznego kurczaka stir-fry. Mięso trzeba przygotować dzień wcześniej, gdyż wymaga całonocnego marynowania a jego przyrządzenie, tuż przed podaniem, zajmuje dosłownie kilka minut. Zjedliśmy je z ugotowanym ryżem i sałatą lodową. Było mięciutkie i pyszne. Przepis pochodzi z książki Kylie Kwong "Simple Chinese Cookin…

Odwrócone brownies z jabłkami|(Upside-Down Toffee Apple Brownies)

Odwrócone brownies z jabłkami zaciekawiło mnie już dawno i potrzebowałam tylko takiego poranka jak dziś, żeby je zrobić. Zdjęcie w książeczce i przepis przeglądałam kilka razy, nie wiem dlaczego dopiero wtedy gdy już byłam w trakcie robienia ciasta, zauważyłam małe "brownies" w nazwie. Tak to, brownies, ale nie typowo czekoladowe. Swą brązowa barwę zawdzięcza cukrowi trzcinowemu muscovado. Cukier ten jest też sprawcą pysznej skorupki toffi, która w czasie pieczenia jest na dole, a po nim, na górze ciasta. To "do góry nogami" ciasto, ma lekko piernikowy aromat, pochodzącą z jabłek wilgotność i chrupiące laskowe orzeszki. W sam raz do porannej kawy:)
Przepis pochodzi z książeczki "Coffee morning cakes".



Odwrócone brownies z jabłkami

115 g masła, plus dodatkowo do natłuszczenia175 g cukru light muscovado2 jajka, roztrzepane200 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1 1/2 łyżeczki przyprawy mixed spice(do pierników)2 jabłka, oczyszczone z gniazd…

Pieczony sernik cytrynowy

Chyba skończyły się moje problemy z sernikami. Oto własnie trafiłam na fantastyczną mieszankę serową a wynik przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Pieczony sernik cytrynowy wyszedł pyszny, a to za sprawą sera, nie słonego(!), puszystego, o właściwej konsystencji...takiego, jaki powinien być. Dodatkowa zaletą jest, że oba serki "występujące" w mieszance( serek kremowy o zawartości soli 0,5 g na 100 g - niektóre potrafią mieć do 2 g! - oraz ricotta), są dostępne w sklepie, w którym regularnie robię zakupy, więc odpada jeżdżenie "specjalnie po". Sam sernik, ma intensywny, cytrynowy, naturalny aromat i choć nie jest zbyt słodki, rozpływa się w ustach. Pieczony bez żadnych metod gazetowych ani kąpieli wodnych, pomimo to...nie opadł, co dodatkowo wywołało uśmiech na mojej twarzy, bo przecież serniki lubią opadać. Ten świetny przepis znalazłam w książce wydawnictwa Murdoch "Cakes & slices"



Pieczony sernik cytrynowy

100 g zwykłych, słodkich herbatników, pokru…

Dorsz po włosku

Dorsz po włosku to kolejna pieczona ryba. Tym razem mąż nie narzekał, że za sucha. Wręcz pływała w wytworzonym sosie. Żeby było bardziej po włosku, zamieniłam natkę pietruszki na bazylię. W przepisie są filety z dorsza, ja użyłam rdzawca, ale myślę, że pasują tu każde filety z białej ryby. Przepis znalazłam na forum CinCin i polecam amatorom ryb:)

 Dorsz po włosku
60 dkg filetów z dorsza3 łyżki oliwy z oliwek3 średnie cebule150 ml śmietanykopereknatka pietruszki(dałam garść liści bazylii)5 dkg ostrego żółtego serasok z cytrynysól i pieprz
Filety myjemy, suszymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy w żaroodporym naczyniu, solimy, pieprzymy i skrapiamy oliwą. Cebulę kroimy w półplasterki i układamy na rybie. Zieleninę siekamy i mieszamy ze śmietaną. Śmietanę wykładamy na filety. Posypujemy startym, żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy aż do miękkości ryby(ok 40min)



Brownies z ciemnym muscovado

Brownies z ciemnym muscovado nie pierwsze i nie ostatnie brownies na moim blogu. Bo przepisów mam sporo, a brownies bardzo lubię, więc będę próbować. To wersja bez dodatków, ale za to z ciemnym cukrem muscovado. Ciasto jest gęste, wilgotne, bardzo mocno czekoladowe, bardzo smaczne. Rozpływa się w ustach...i o to chodzi:) Przepis z książki Sue Lawrence "Book of Baking".

Brownies z ciemnym muscovado

350 g ciemnej czekolady(55-70 % kakao)200 g masła250 g ciemnego cukru muscovado3 duże jajka70 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia
Kwadratową formke o bokach 23 cm smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy na 170 st C.
Czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Do cukru, stopniowo dodajemy po jajku, dobrze ucierając. Do masy cukrowo jajecznej powoli dodajemy rozpuszczoną czekoladę z masłem i mieszamy. Dodajemy makę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Delikatnie mieszamy. Wlewamy do przygotowanej foremki i pieczemy w nagrzanym piekarniku ok 35 minut. …