Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2009

Sticky chocolate brownies

No cóż mogło by się znaleźć na moim blogu w "Czekoladowy weekend" jak nie brownies. Szybkie, proste, smaczne. A że bardzo mi się nie chciało piec w ten weekend, tym bardziej chętnie skorzystałam z tego przepisu "dla leniwych" zamieszczonego w książce "Blissful brownies" . Tak więc, jeśli macie ochotę na coś czekoladowego i bardzo prostego...polecam to właśnie brownies.

Sticky chocolate brownies

85 g masła140 g drobnego cukru100 g brązowego cukru125 g czekolady deserowej1 łyżka złotego syropu2 jajka1 łyżeczka ekstraktu czekoladowego lub waniliowego100 g mąki2 łyżki kakao plus do posypania1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 st. Wysmarować 20 cm kwadratową foremkę i wyłożyc papierem do pieczenia.
Umieścić masło, cukry, chekoladę i złoty syrop w rondelku i delikatnie podgrzewać mieszając do momentu aż mikstura będzie gładka. Zdjąć z ognia i wystudzić.
Ubić jajka z ekstraktem. Wymieszać z wystudzoną czekoladową miksturą. Dod…

Sernik kalifornijski

Chociaż jestem tradycjonalistką, jeśli chodzi o serniki, to od czasu do czasu kuszę się na jakiś eksperyment. Tym razem wypadło na "californian cheesecake" czyli sernik kalifornijski . Przepis zaczerpnęłam z książki Annie Bell "Georgeous cakes". Jako że zrobiłam go z serków kremowych, jest ciut słonawy, ale jednocześnie dość słodki, a niewielki dodatek imbiru i cynamonu daje mu ciekawy posmak. Dla amatorów serników i nie tylko...


Przepis na sernik kalifornijski

Spód:
85 g maki, przesianej40 g mąki kukurydzianej50 g drobnego cukru(golden caster)85 g masła, rozpuszczonego
Warstwa serowa:
550 g niskotłuszczowego serka kremowego(dałam normalny)150 ml śmietany180 g drobnego cukru(golden caster)3 jajkakilka kropel esencji waniliowej1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonego cynamonu1 łyżeczka złotego syropukakao do posypania
Piekarnik nastawić na 170 st . wymieszać wszystkie składniki na spód i wylepić masą dno 20 cm foremki o głębokości 9 cm. Piec przez 25 minut,…

Norweskie ciasto jabłkowe

Szukając dzisiejszego popołudnia jakiegoś przepisu na wypiek z jabłkami natknęłam się na norweskie ciasto z jabłkami. Przepis jest bardzo prosty i tani a efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, bowiem ciasto wyszło naprawdę pyszne. Jadłyśmy to ciasto jeszcze ciepłe, wspólnie z moją przyjaciółką, która choć od lat nie piecze, natychmiast przepisała przepis i wychodziła z planami zakupu mąki do tego ciasta. Puchate, wilgotne, aromatyczne i szybkie. Polecam.

Norweskie ciasto jabłkowe
2 jajka220 g(1 szklanka) drobnego cukru125 g masła2/3 szklanki(160ml) mleka1 1/2 szklanki(225g)mąki ze środkiem spulchniającym3 średnie(450g) jablka granny smith, pokrojone na plasterki1 łyżka cukru cynamonowego( posypałam cynamonem i cukrem oddzielnie)
Nastawić piekarnik na 180 st C. Wysmarować i wyłożyc papierem formę o wymiarach 20 cm na 30 cm.
Ubić jajka i cukier do białości. W międzyczasie połączyć masło i mleko w rondelku, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia.
Powoli dodawać maślaną …