Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2009

Fusilli z szynką i serem

Fusilli z szynka i serem to jedno z takich dań, które poraża swoją prostotą i szybkością wykonania. Ostatnio dość często je robię. I jak to bywa z takimi prostymi makaronowymi daniami, jest bardzo smaczne.
Ugotowany makaron, szynka, śmietanowo-jajeczny sos, a wszystko to przykryte warstwą pysznego sera i oczywiście całość zapieczona w piekarniku.

 Fusilli z szynką i serem

300 g suchego makaronu fusilli3 jajka200 ml mleka150 g smietankigałka muszkatałowa150 g sera Gruyere, startego115 g szynki gotowanej, pokrojonej w paski30 ml świeżo startego Parmesanu
Piekarnik nastawić na 190 st C. Ugotować makaron.
W międzyczasie roztrzepać jajka z mlekiem, śmietanką i połową startego Gruyere. Dodać odrobine startej gałki muszkatołowej i przyprawić do smaku.
Odcedzić makaron i połowę wyłożyć do wysmarowanej masłem formy do zapiekania. Posypać połową szynki, na to wyłożyć pozostały makaron i resztę szynki. Polać mieszakna jajeczno śmietanową, odrobinę zamieszać oraż posypać pozostałym serem Gruyere …

Muffiny z suszonymi owocami

Jak już wielokrotnie wspominałam, nie przepadam za muffinami, ale uparcie je od czasu do czasu piekę, pewnie z nadzieją, że kiedyś wreszcie trafię na takie, które mnie zauroczą. Muffiny z suszonymi owocami są chyba najsmaczniejsze z dotychczas przeze mnie robionych. Pewnie za sprawą suszonych owoców, albo może jestem bardzo spragniona słodkiego...


Muffiny z suszonymi owocami

450 g (3 szklanki) mąki ze środkiem spulchniajacym2 łyżeczki przyprawy do pierników(mixed spice)110 g(1/2 szklanki) drobnego cukru125 g masła, pokrojonego250 ml (1 szklanka) mleka2 jaja190 g (1 szklanka) mieszanych suszonych owoców
Nastawiamy piekarnik na 200 st. Natłuszczamy forme na 12 muffinek
Mieszamy mąkę, przyprawę i cukier w dużej misce, łączymy z masłem. Dodajemy mleko, jajka i owoce i mieszamy metalową łyżką aż składniki się połączą.
Wykładamy formę ciastem.; Pieczemy 25 minut i studzimy na kratce.
Przepis pochodzi z "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly

Proste ciasto z kawą (melt'n'mix coffee cake)

Proste ciasto z kawą to kolejny wypiek spod znaku "dla leniwych". Zrobienie tego ciasta, to naprawdę szybka i prosta sprawa. Takie dodaj i wymieszaj, bez użycia miksera. Ciasto pięknie wyszło, ma śliczną barwę, ciekawy, kawowy zapach. Nadało się bardzo dla popołudniowych, sobotnich gości:)

Proste ciasto z kawą (melt'n'mix coffee cake)


125 g masła130 g (2/3 szklanki) brązowego cukru75 g (1/3 szklanki) drobnego cukru125 ml(1/2 szklanki) mleka2 łyżeczki rozpuszczalnych granulek kawowych2 jajka225 g (1 1/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym
Piekarnik nastawiamy na temp. 180 st C. Smarujemy i wykładamy papierem keksówkę o wymiarach 14 cm na 21 cm.
Masło, cukry, mleko i kawę umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia masła. Pozostawiamy na 10 minut.
Dodajemy jajka i mąkę. Mieszamy. Wylewamy do foremki. Pieczemy ok 40 minut. Studzimy na kratce. Można posypac cukrem pudrem.
książki "Everyday cakes and cookies" wydawnictwa The Australian Women…