Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2009

Sernik warszawski

Sernik warszawski piekłam wiele razy i wczoraj, po długiej przerwie, postanowiłam przypomnieć sobie jego smak. Wyszedł rewelacyjnie. Pyszny serek (kremowy z 100g dodatkiem polskiego tłustego twarogu) otoczony z obu stron maślano-kakaową kruszonką...chyba znowu zacznę go częściej piec. Goście, rozpływali się w zachwytach, gdy wyciągali ręce po coraz to nowy kawałek jeszcze ciepłego ciasta. Bardzo polecam.

Sernik warszawski

Ciasto
300 g mąki150 g masła lub margaryny(zawsze robię z masła)150 g cukru2 żłótka2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa
500 g twarogu( dałam 400 g serka kremowego i 100 g polskiego twarogu)200 g cukru pudru100 g masła2 żółtka4 białka2 łyżki mąki ziemniaczanejrodzynki, skórka pomarańczowa
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, znowu zagniatamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Mielimy twaróg. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i nadal ucierając dodajemy po jednym żółtku, po łyżce t…

Sałatka pieczarkowa

Udało mi się załapać na Bar sałatkowy organizowany przez Pelę i przygotować tą bardzo prostą i pyszną sałatkę. Sałatkę pieczarkową robi się błyskawicznie więc jest idealna dla tzw. niespodziewanych gości. Tylko trzy główne składniki, pyszne podsmażane pieczarki, jajka i starty żółty ser. Składników jest niewiele, ale sałatka pieczarkowa jest pyszna.


Przepis na sałatke pieczarkowa

300 g pieczarek1 łyżka masła3 jaja ugotowane na twardo150 g żółtego seraszczypior z dymki2 łyżki majonezu2 łyżki śmietanyłyżeczka oliwyząbek czosnku, sól
Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w kostkę, solimy i lekko podsmażamy na maśle, a następnie osączamy z sosu i przekładamy do salaterki. Dodajemy pokrojone w kostkę jaja i ser oraz drobno posiekany szczypior. Majonez mieszamy ze śmietaną,m oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Sosem polewamy sałatkę.
Przepis pochodzi z książeczki Haliny Jachowskiej "Sałatkowa uczta"

Naleśniki z cukrem i cytryną

Któż z nas nie lubi naleśników? Kiedy byłam dzieckiem, najlepszy dla mnie naleśnik, to był taki bez farszu i pełnia szczęścia była, kiedy udało się taki "pusty", prosto z patelni naleśnik spałaszować. Przyznaję się bez bicia, że do dziś, kiedy smażę naleśniki, jeden muszę zjeść bez farszu. Naleśniki, które dzisiaj proponuję są prawie bez farszu, więc idealne dla miłośników ciasta naleśnikowego samego w sobie. Dodatkową zaletą jest to, że podczas smażenia nie ma żadnych "strat", mam na myśli to, że nawet pierwszy naleśnik wychodzi idealny. Przepis, pochodzący z tej strony, odkryłam niedawno i jak dla mnie, jest idealny. Jedyny mankament to to, że z podanych ilości(smażyłam na patelni o średnicy 23 cm) wychodzi tych naleśników ciut za mało, ale zawsze można ilość składników podwoić:) Oczywiście równie smaczne są z "prawdziwym" farszem.

Naleśniki z cukrem i cytryną

110 g przesianej mąkiszczypta soli2 jajka200 ml mleka wymieszanego z 75 ml wody50g masła
drobn…

Pasta ciecierzycowo-pomidorowa

Ciecierzycowy Tydzień już się kończy, więc szybciutko jeszcze jeden przepis. Smaczna ciecierzycowa pasta, znaleziona na blogu Mirabbelki. Pasta jest mocno czosnkowa, może dlatego, że moje ząbki były dość sporych rozmiarów, o nieco wschodnim klimacie, dzięki dodatkowi kminu rzymskiego. Idealna na śniadanie lub kolację. Bardzo smakuje na ciecierzycowym chlebie:)

Pasta ciecierzycowo-pomidorowa

1 szklanka ciecierzycy namoczona co najmniej 12 godzin wczesniej (w kilkakrotnie zmienianej wodzie), ugotowana do miękkosci.3 ząbki czosnku,kilka suszonych pomidorów namoczonych w oliwie,łyżeczka kminu rzymskiego,odrobina oliwy, soli i pieprzu.
Wszystkie składniki miksujemy.

Jeśli pasta jest za gęsta można dodać trochę wody, w której się gotowała ciecierzyca.

Chleb z ciecierzycą

No w końcu udało mi się wziąć udział w kolejnym wydaniu Weekendowej piekarni i upiec ten wspaniały chleb. Jestem bardzo, ale to bardzo zadowolona z wyniku, bochleb z ciecierzycąmi po prostu "wyszedł". Dobrze wypieczony, smaczny, sprężysty, taki jaki powinien być moim zdaniem chleb. Chętnie spróbowałabym wersjiz pieprzem, choć i bez pieprzu chleb ten zasługuje na powtarzanie. Przepis zaproponowała Aga-aa i to był dobry wybór!

Chleb z ciecierzycą

500 g mąki220 ml wody2 łyżki oliwy1,5 łyżeczki soli1,5 łyżeczki cukru7 g drożdży instant2 łyżki mleka w proszku175 g ugotowanej ciecierzycy (bez płynu)
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i wyrabiamy elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia (ma dwukrotnie zwiększyć swoja objętość), odgazowujemy i formujemy dwa bochenki. Znów odstawiamy do wyrośnięcia, smarujemy mlekiem i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 40 minut(ja piekłam 35min)


Zupa z ciecierzycy i zielonego groszku

Zupę z ciecierzycy i zielonego groszku podejrzałam na blogu u Agi-ii i co prawda zmieniłam nieco jej skład, ale przyznaję, że jest pyszna. Może nie tak winna jak u Agi -ii, bo nie dodałam wina:), ale bardzo syta, odrobinę czosnkowa w smaku, przypominająca delikatną grochówkę. Wystarczy naprawdę niewielka ilość, by nasycić głód.
Pierwszy raz zetknęłam się z ciecierzycą podczas ubiegłorocznego tygodnia ciecierzycowego i przyznam się, że byłam nieco rozczarowana. Ciecierzyca puszkowa wyraźnie nam, wszystkim domownikom, nie posmakowała. Tym razem użyłam ciecierzycy suchej i poza drobnymi niedogodnościami w rodzaju nieprzyjemnego zapachu podczas jej gotowania, muszę powiedzieć, że to bardzo smaczne warzywko. Od zupy zaczęłam, właśnie mi rośnie chleb ciecierzycowy, a za chwilę będę robić ciecierzycową pastę.


Zupa z ciecierzycy i zielonego groszku

100 g ugotowanej ciecierzycy100 g mrożonego zielonego groszku100 g selera korzeniowego2 ziemniaki średniej wielkości1 cebula2 ząbki czosnkuolej do …

Szybkie fish curry

To mój pierwszy "sos" rybny i już wiem, że nie ostatni. Wpadłam na przepis przez przypadek, a że akurat miałam trochę ryby, kokosowe mleczko i niewiele czasu, więc szybko upichciłam to curry. I rzeczywiście jest to bardzo szybkie jedzenie a na dodatek nieco inne niż zwykle i bardzo smaczne. Polecam. Przepis wynalazłam w Sainsbury's Magazine z marca 2009.

Przepis na fish curry

600 g białych filetów rybnych, pokrojonych w kostkę2 łyżeczki mild curry w proszku200 ml mleczka kokosowego1 łyżeczka mielonej kurkumy2 łyżeczki startego świeżego imbiru(dałam w proszku)3 ząbki czosnku, obranego i pokrojonego w plastry2 pomidory, okrojone1 mały pęczek liści kolendry(nie dałam, bo nie lubię)sok z limonki(nie dałam)
Obtaczamy rybę w curry i 1/2 łyżeczki soli. W rondelku gotujemy mleczko kokosowe razem z kurkumą, imbirem, czosnkiem i 250 ml wody. Podgrzewamy 2 min, po czym dodajemy pokrojone pomidory i gotujemy dalsze 4-5 minut. Dodajemy rybę i gotujemy 6-8 minut, do momentu aż będz…

Ciasto marchewkowe(szwajcarskie)

No w końcu i ja się skusiłam na to marchewkowe ciasto, gdy zobaczyłam je na blogu u Majany, a wcześniej u Bei, która nam ten przepis zapodała oraz Ireny i Andrzeja. Chyba trochę za słabo zmieliłam orzechy i wyszedł efekt bardzo nieciastowego ciasta, jak to określili moi znajomi, ale ciasto tak im posmakowało, że sami się obsługiwali i chodzili do kuchni po kolejne dokładki:)

Ciasto marchewkowe(szwajcarskie)

4 jajka200 g cukru2 łyżki kirschu(lub ciepłej wody, lub soku cytrynowego)1/2 łyżeczki cynamonu(lub przyprawy do piernika)otarta skórka z 1 cytryny250 g mielonych orzechów laskowych250 g marchewki startej na drobnych oczkachszczypta soli3-4 łyzki maizeny(lub mąki)1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ubijamy z cukrem, dodajemy kirsch(ja dodałam sok z cytryny), cynamon i skórkę z cytryny. Potem dodajemy marchew i orzechy, mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy po trochu do marchewkowej masy, na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delik…

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Czekoladowe ciasto z gruszkami chodziło za mną już od dawna, to znaczy od momentu, kiedy zobaczyłam je na blogu Eli. Jest rzeczywiście bardzo proste w wykonaniu, bardzo szybkie i bardzo smaczne. Najlepsze jeszcze trochę ciepłe, gdy czekolada wewnątrz się rozpływa. A gruszki to bardzo pasujący do niego dodatek. Mniam.

Ciasto czekoladowe z gruszkami

120g miękkiego masła lub margaryny10 łyżek cukru (najlepiej trzcinowego)3 jajka10 łyżek mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaok.500g owocow (w tej wersji: gruszek)2 łyżki ciemnego kakao1 tabliczka pokrojonej w kostke czekolady gorzkiej lub kropelki czekoladowe
Masło ucieramy na gładką masę z 8 łyżkami cukru. Cały czas ubijając dodajemy po kolei jajka, a nastepnie mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy czekoladę. Przekładamy ciasto do tortownicy o średnicy 22 cm, układamy na wierzchu gruszki pokrojone w cząstki lub kostkę i posypujemy wierzch 2 łyżkami cukru. Pieczemy przez ok. 45 minut w temp. 180 stopni.

Spaghetti z sosem cebulowym

Spaghetti z sosem cebulowym to kolejne proste danie z niczego, dla smakoszy klusek. Im częściej na moim stole goszczą takie proste dania, tym bardziej przekonuję się, że mam mało wybredne podniebienie. Spaghetti  smakowało mi bardzo, jeszcze bardziej nawet podsmażone na drugi dzień. Ten prosty przepis pochodzi z książki wydawnictwa Bellona "Kuchnia włoska" i co prawda w oryginale użyto klusek bucatoni, ale myślę, że spaghetti z powodzeniem je zastąpiło. Zamiast pietruszki użyłam szczypiorku. Szybko, prosto i smacznie.


Spaghetti z sosem cebulowym

5 dużych, pokrojonych na cienkie plasterki cebul4 łyżki stolowe masła3 łyżki stołowe oliwy z oliweksól i świeżo zmielony czarny pieprz3/4 szklanki(200ml) wytrawnego białego wina500 g makarony bucatoni(dałam spaghetti)3 łyżki stołowe drobno posiekanej natki pietruszki(dałam szczypiorek)1/2 szklanki(60g) świeżo startego parmezanu(dałam cheddar)
Na średnim ogniu podsmażamy cebulę na maśle i oliwie, aż zacznie zmieniać kolor. Doprawiamy …