Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2009

Ciasto bezowo-truskawkowe

Ponieważ dzisiaj obchodzę blogowy mini jubileusz postanowiłam z tej okazji upiec tą truskawkową bezę. Tak, dzisiaj mija 1 rok odkąd zaczęłam moje blogowanie. Ten post zaś, jest moim setnym postem:) Wracając niejako do początków postanowiłam sklecić coś podobnego, choć przyznaję uczciwie, że pavlova z malinami wygrywa. Ale co by nie było, to połączenie bezy z owocami i bitą śmietaną to jedno z najlepszych połączeń pod słońcem. Przepis pochodzi z książki Tany Ramsay "Real family food" i jest moją kolejną propozycją w sezonie truskawkowym.


Przepis na ciasto bezowo-truskawkowe

4 duże białka z jaj225 g drobnego cukru400 ga świeżych truskawek275 ml śmietanki(double cream, ja dałam whipping cream)1 łyżeczka cukru pudru
Piekarnik nastawiamy na temp 110 st C
Na papierze do pieczenia rysujemy 3 okręgi(nalepiej korzystając z jakiegoś talerzyka) o średnicy 20 cm.
Białka ubijamy na sztywno, po czym stopniowo dodajemy cukier i dalej ubijamy. Ubitą pinę wykładamy na 3 wyrysowane okręgi. Pie…

Mielone mięso na ostro z papryką

Lubię potrawy jednogarnkowe. I często je robię. Mają same zalety. Smaczne, szybkie, pozwalające na improwizacje, łatwo znoszące brak lub nadmiar jakiegoś składnika. Nie są pracochłonne, ot, wystarczy wrzucić, podsmażyć, podlać, przykryć i samo się robi. A potem zostaje tylko jeden garnek do mycia...Mielone mięso na ostro z papryką, to coś na kształt chilli con carne, choć bez fasolki i z lekką nutą słodyczy i wyraźnie wyczuwalnym ostrym akcentem z papryczki chili. Bardzo smaczne.
Przepis pochodzi z książeczki "Mielone dla każdego", z cyklu Lubię gotować



 Mielone mięso na ostro z papryką

500 g mielonego mięsa(dałam 250g)1 czerowna papryka(dałam 2, czerowną i zieloną)2 papryczki chili1 puszka pomidorów2 jabłka2 cebule1/2 szklanki kukurydzy z puszki2 ząbki czosnku, sok z jednej cytryny5 łyżek oleju1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry1/2 łyżeczki cynamonusól, pieprz
Paprykę, papryczki i jabłka myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w półplasterki. Cebulę obieramy i siek…

Eskalopki indycze z cytrynowym sosem

Tradycyjny schabowy, chyba już na zawsze będzie sztandarowym, polskim daniem. Sama przyznaję, że choć staram się eksperymentować i wprowadzać nowe potrawy do menu, to jednak dość często robię na obiad schabowe. Dziś dla urozmaicenia, włoska wersja tego kotleta. Różnicą jest uprzednie posypanie rozmarynem i podanie ich z maślano-cebulowym sosem o lekkiej cytrynowej nucie. Jakby nie podać, taka sztuka mięsa zawsze smakuje wyśmienicie.
Przepis pochodzi z książki Aldo Zilli "The Zilli Cookbook"


Eskalopki indycze z cytrynowym sosem

4 razy 225 g eskalopek z indyka(potłuczone mięso indycze, u mnie piersi i miałam mniej)liście z 1 gałązki świeżego rozmarynu, posiekane(nie miałam świeżego dałam suszony)100 g maki2 jajka100 g bułki tartej45 ml(3 łyżki) oleju słonecznikowego50 g startego sera parmesansól i świeżo mielony czarny pieprz1 cytryna, w plasterkach, do przybrania
sos cytrynowy:
30 ml(3 łyżki) masła15 ml(1 łyżka) soku z cytryny1 mała cebula, drobno pokrojona
Każdy eskalopek przy…

Ciasto kawowo-jogurtowe

Czy ciasto kawowe, to ciasto dla dzieci? Dodam, dla małych, trzyletnich dzieci? Okazuje się, że jak najbardziej. Ciastokawowo-jogurtowe, które piekłam w czasie wizyty koleżanki z jej małym synkiem wzbudziło już od początku jego zainteresowanie. No bo najpierw hałaśliwe ubijanie, potem przelewanie do foremki a potem już tylko czekanie. I wydawało się, że podczas popijania kawy w ogródku wszyscy o cieście zapomnieli, ale nie Olek, który ściszonym głosem pytał mamy, "a kiedy będzie ciasto?" A kiedy już ciasto było, to spałaszował prawie cały talerzyk, od czasu do czasu wydając z siebie pełne zadowolenia mmmm. Ale to jeszcze nie koniec. Wieczorem dostałam informację od mamy tego ponoć niejadka, "Olusiowi bardzo smakowało ciasto, cały czas je wspomina". Czy potrzeba większej rekomendacji?
Przepis na to pięknie wyrastające, wilgotne ciasto z kawowym lukrem pochodzi z książki "Everyday Cakes & Cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly

 Ciasto kaw…

Chleb z serem cheddar i szczypiorkiem

Z wielkim opóźnieniem, ale i ja dołączam do 36 weekendowej piekarni. Z chlebem, który w smaku, jak ktoś już zauważył i ja to całkowicie potwierdzam, przypomina wytrawnego muffina. Moja wersja jest mocno zubożona, bowiem zostały w niej jedynie tytułowy ser i szczypior oraz włoskie orzechy. Przygotownie nie nastręcza większych trudności, ot, niedbałe wymieszanie składników, jak przy muffinach a wyrasta pięknie.

Cytuję za przepisem podanym na blogu Micha

Chleb z serem cheddar i szczypiorkiem

szklanka grubo startego żółtego sera cheddar plus pół szklanki tego sera pokrojonego w małe kostki1 3/4 szklanki mąki1 łyżka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki czarnego pieprzu3 duże jajka1/3 szklanki tłustego mleka(dałam półtłuste)1/3 szklanki oliwy extra-virgin(dałam olej)
dodatki:
5 plasterków bekonu kroimy, smażymy na małej ilości tłuszczu, studzimy(nie dałam)szklanka dobrze pokrojonych suszonych gruszek(ominęłam)1/3 szklanki orzechów włoskich, chwilę podrumienić w piekarniku(nie rumi…

Surówka z białej kapusty i selera naciowego

Surówki. Wiem, że w niektórych domach prawie się ich nie je. W moim domu, nie mogło być obiadu bez surówki. To, czego nauczyłam mnie moja mama, to ważności tego niedocenianego nieraz dodatku. Surówki musiało być dużo, musiała być świeżo zrobiona, dobrze przyprawiona i najlepiej robiona z różnych warzyw. W swoim domu również starałam się robić ich jak najwięcej. Tutaj nieraz idę na łatwiznę i rzucam ogórka konserwowego lub robię szybką mizerię, ale od czasu do czasu zmuszam się do zrobienia czego bardziej pracochłonnego, chociaż tak naprawdę, z tą surówką z białej, młodej kapusty naprawdę nie ma dużo pracy. Jest poza tym zdrowa i bardzo smaczna. Oczywiście to surówka całoroczna i jest doskonała zarówno z młodej jak i starej kapusty.

Surówka z białej kapusty i selera naciowego

Mała główka białej kapusty1 marchewka2 łodygi selera naciowegośmietanasól, pieprz, cukier, sok z cytryny
Kapustę szatkujemy i posypujemy solą, pozostawiamy chwilę, aby się "zsikała", dodajemy startą march…

Szybki placek maślankowy z owocami

Placek maślankowy z owocami to bardzo szybkie, proste i smaczne ciasto jest doskonale znane bywalcom forum CinCin jako maślankowe Tobatki. Robi się błyskawicznie i choć jest go bardzo dużo, to zapewniam, że nie poleży długo, albowiem "samo się zjada". Idealne dla początkujących, oraz dla tych, którzy nie bardzo mają czas na zabawy w kuchni. Świetne z sezonowymi owocami. W smaku przypomina nieco ciasto drożdzowe, no i ma kruszonke, choć moja tym razem nie bardzo mi wyszła, osobiście wolę chyba bardziej mączne niż cukrowe. U mnie truskawkowy debiut z tym ciastem, a jednocześnie druga moja propozycja na Sezon Truskawkowy.

Szybki placek maślankowy z owocami

ciasto:
1 szklanka maślanki(dałam jogurt niskotłuszczowy)1 szklanka cukru2 1/2 szklanki mąki3 jajka3 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki oleju1 cukier waniliowy
kruszonka:
1/2 kostki masła1 szklanka cukru1 szklanka mąkidowolne owoce
Masło, cukier i mąkę ugniatamy, aż powstanie kruszonka.
Wszystkie składnki na ciasto mies…

Bułeczki francuskie

Co robisz, gdy wstajesz rano, dość późno, bo akurat masz dzień off, a za oknem pada...? Zabierasz się do robienia francuskich bułeczek. I nie jest ważne, że to dopiero twój drugi raz. I nie jest ważne, że jak zwykle niedokładnie czytasz przepis i pracowicie układasz surowe ciasto w coś na kształt mini bułeczek, a dopiero podczas przepisywania przepisu widzisz, że trzeba było zrobić kulki. I nie jest ważne, że zauważasz pod koniec pieczenia, że musiałaś przez nieuwagę przekręcić gałkę od piekarnika i temperatura jest 60 a nie 200 st. I nie jest ważne, że w międzyczasie odwiedza Cię wszechwiedząca angielska przyjaciółka-sąsiadka i wmawia Ci, że to co robisz, to bread buns a nie rolls, chociaż ty od paru lat w angielskich supermarketach kupujesz rolls. Ważne, że bułeczki wyszły. Mięciutkie, smaczne, wypieczone. Niebezpiecznie smaczne. Ale co tam, to dopiero drugi raz a jutro już ich nie będzie...
Przepis na te naprawdę pyszne bułeczki znalazłam na blogu u Evenki.


Bułeczki francuskie

Sk…

Pasta z serka topionego i jajek

I znowu coś bardzo prostego i nieskomplikowanego, tym razem do kanapek. Przepis na pastę z serka topionego i jajek, zasłyszany u przyjaciółki Anitki pewnego popołudnia i jeszcze tego samego dnia wykonany. Wystarczy prawie pusta lodówka, odrobinę siekania, wymieszanie i smakowita pasta gotowa! W pełni zaspokoiła mój apetyt, na "zjadłabym coś, ale nie wiem co". Dziękuję Anitko!

Pasta z serka topionego i jajek

2 jajka1 serek topiony(u mnie 150 g)1 mała cebula1 łyżeczka musztardy(nie dałam, bo miałam tylko gruboziarniste)sól i pieprz
Jajka gotujemy na twardo, cebulę kroimy w drobna kosteczkę i posypujemy solą. Odstawiamy. Ugotowane jajka drobno siekamy, mieszamy z serkiem topionym, cebulą i musztardą(bez, też jest dobra) dosmaczamy solą i pieprzem(ja sporo go użyłam). Pasta chyba jeszcze lepsza na drugi dzień.

Szybkie ciasto z truskawkami

Długo zeszło mi z rozpoczęciem tegorocznego Sezonu truskawkowego, ale w końcu zebrałam się w sobie i zrobiłam to łatwe, szybkie i mało pracochłonne ciasto z truskawkami. Ciasto schodzi szybko, bo je go nawet moja córka, która ogólnie za ciastami nie przepada i bywa, że nawet nie próbuje moich wypieków, niestety. Tym razem coś jej się w nim spodobało, bo nie tylko spróbowała, ale sięgnęła po kolejne kawałki. Truskawek jest w nim co prawda niewiele(pokryłam całą powierzchnię ciasta plastrami) ale ma fajny delikatny, truskawkowy posmak. Przepis podała Arabeska na forum CinCin

Szybkie ciasto z truskawkami
1/2 kostki margaryny(dałam masło)3/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy4 jajka2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniatruskawki
kruszonka:
1/4 kostki masła5 łyżek mąki5 łyżek cukru
Margarynę rozpuszczamy na małym ogniu. Zdejmujemy z gazu, dodajemy cukier i mieszamy. Wbijamy 4 żółtka i stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Przekładamy ciasto na blachę(średniej wie…

Spaghetti z masłem

To chyba najprostsza potrawa jaką kiedykolwiek zrobiłam. W zasadzie tylko dwa składniki. Kluski i masło. Spokojnie może się obyć bez sera. A jak smakuje? Tym, którzy wyznają pochwałę prostoty nie muszę mówić, że wybornie. Przepis na "spaghetti al burro", bo tak brzmi oryginalna, włoska nazwa tego dania, pochodzi z książki "Frankie Dettori's italian family cookbook". Ta prosta potrawa była serwowana raz w tygodniu przez matkę autora książki i należała do najulubieńszych jego potraw. Połowa była zjadana z samym masłem, a dopiero reszta posypywana serem. Zgadzam się, ta prostsza połowa była lepsza:)

Spaghetti z masłem

700 g suchego spaghetti200 g masła dobrej jakościsól morska4 łyżki startego sera Parmesan
W garnku, w osolonej wodzie, gotujemy makaron wg przepisu z opakowania, odcedzamy i przekładamy z powrotem do garnka. W oddzielnym naczyniu rozpuszczamy masło i mieszamy z makaronem. Rozkładamy na talerze i każdą porcję posypujemy łyżką startego sera.

Ciasteczka z czekoladą i chilli

Ciasteczka z czekoladą i chilli polecam amatorom ostrych smaków, choć jak dla mnie obecność chilli była ledwo wyczuwalna, może dlatego, że dodałam chilli w płatkach. Następnym razem dodam odrobinę więcej. Przedobrzyłam też trochę z czasem i trzymałam ciut za długo w piekarniku. Po przepisowym czasie są bardzo miękkie, ale w czasie studzenia, jak się okazało, szybko twardnieją. Przepis pochodzi z książeczki Sary Lewis "200 cakes and bakes".

Ciasteczka z czekoladą i chilli

100 g mąki1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki mielonego cynamonu50 g cukru light muscovado50 g masła1/4 łyżeczki chilli (dałam w płatkach)2 łyżki złotego syropu100 g ciemnej czekolady, posiekanej
Suche składniki mieszamy, dodajemy masło i wyrabiamy, tak aby powstała kruszonka, po czym dodajemy syrop i formujemy kulę. W ciasto wgniatamy kawałki czekolady, zwijamy w rulon i dzielimy na 12 części. Z każdej części robimy kulkę, spłaszczamy i wykładamy na natłuszczoną blachę.…

Ciasto marchewkowo-bananowe

To moje kolejneciasto marchewkowe, tym razem z dodatkiem bananów. Bardzo polecam bo ma same zalety, jest smaczne, zdrowe, bardzo wilgotne i długo utrzymuje swoją świeżość. Są i orzechy włoskie, dla tych, co lubią bakalie. Kalorie oczywiście też pewnikiem posiada, ale to już mniejszy szczegół;) Przepis pochodzi z książki "Everyday cakes & cookies" wydawnictwa The Australian Women's Weekly.


Ciasto marchewkowo-bananowe

185 g (1 1/4 szklanki) mąki75 g (1/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym1 łyżeczka sody1 łyżeczka przyprawy do pierników1/2 łyżeczki mielonego cynamonu220 g (1 szklanka) brązowego cukru90 g (3/4 szklanki) posiekanych orzechów włoskich lub pekanów3 jajka, rozbełtane480 g startej marchewki (2 szklanki, ok 4 średnich marchewek)460 g rozgniecionych przejrzałych bananów, (1 szklanka, 2 duże banany)250 ml (1 szklanka)oleju
Piekarnik nastawiamy na temperaturę 170 st C, wykładamy papierem 24 cm tortownicę
Mieszamy mąki, sodę przyprawy i cukier w dużej misce.…

Naleśniki angielskie z porami

Rzadko robię naleśniki "na słono", ale chyba będę musiała to zmienić, bo okazuje się, że z powodzeniem mogą być wykorzystane jako danie obiadowe. Naleśniki zapiekane z poramisą bardzo smaczne. Przepis pochodzi z książeczki H. Szymanderskiej "Naleśniki, pierogi, krokiety". Co prawda ciasto na naleśniki zrobiłam na swój, wypróbowany sposób, ale podam tutaj oryginał zamieszczony w książeczce.

Naleśniki angielskie z porami

Ciasto:
1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki gryczanej1 jajo1 szklanka mleka1 szklanka wodysól i pieprzolej lub margaryna do smażenia
Farsz:
2 duże pory(tylko biała część)100 g chudej szynki2 łyżki margaryny1/2 szklanki śmietankisok z cytrynysól, mielony pieprz, starta gałka muszkatołowa100 g startego sera grojer(pewnie chodzi o gruyere ale może być jakikolwiek żółty ser)2 łyżki margaryny
Do przesianej mąki wbijamy jajo, mieszamy, wlewamy wodę i mleko, dodajemy sól i szczyptę pieprzu i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na 1-1,5 godz. pod przykryciem. …