Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z październik, 2009

Risotto z dynią

Niemalże w ostatniej chwili załapałam się na organizowany przez Beę Festiwal Dyni.
Niestety tym razem tylko jeden przepis, ale również smaczny jak moje poprzednie, ubiegłoroczne propozycje. Dzięki tej akcji, powoli poznaję i przekonuję się do tego coraz bardziej popularnego warzywa. Beo, to dzięki Tobie odważyłam się po raz pierwszy sięgnąć po dynię, wypróbować ją w kilku przepisach i przyznaję, że coraz bardziej ją lubię. Dziekuję:)
Dzisiejsze risotto, jest bardzo delikatne, lekko maślane, z wyczuwalną dynią i lekko ciągnącym się serem. Szybka i nieskomplikowana potrawa, z gwarancją, że nic nie zostanie na talerzach. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia włoska" wydawnictwa Bellona

Risotto z dynią

300 g dyni, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę1 duży, drobno posiekany ząbek czosnku3 łyżki oliwy3 łyżki masła2 szklanki(450 g) ryżu arborio4 szklanki(1 litr) wywaru wołowego(dałam z kostek rosołowych)1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki4 łyżki świeżo startego parmezanusól i ś…

Zapiekanka z ziemniaków i porów

To prościutka i bardzo dobra zapiekanka z ziemniaków i porów. Przygotowanie nie jest pracochłonne, a smażone pory w połączeniu z ziemniakami, to naprawdę pyszna mieszanka. Bardzo polecam amatorom zapiekanek, szczególnie tych ziemniaczanych.

Zapiekanka z ziemniaków i porów

1 kilogram ziemniaków4 pory15 dkg kiełbasy2 jajkakubeczek śmietany 200 g2 łyżki oleju100 g żółtego serasól i pieprz
Ziemniaki gotujemy w łupinkach, w osolonej wodzie. Odcedzamy, obieramy ze skórki(jak lekko przestygną) kroimy na plastry. Białe części porów kroimy na plastry i smażymy do miękkości na oleju, razem z pokrojoną w kostki kiełbasą. Jajka bełtamy i mieszamy ze śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy warstwami ziemniaki, połowę porów z kiełbasą polewamy mieszaniną jajeczno-śmietanową. Powtarzamy. Wierzch przykrywamy ziemniakami i posypujemy startym serem. Pieprzymy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st i zapiekamy ok 30 minut.

Mielone mięso po amerykańsku

Ta nieskomplikowana potrawa, to kolejna propozycja wykorzystania mielonego mięsa. Jest to rodzaj zapiekanki ziemniaczanej z mięsnym "wkładem". Dodatek fasolki w sosie pomidorowym sprawia, że mięso nabiera ciekawego, lekko słodkawego smaku. Wszystko przykryte kołderką z ziemniaczanego puree. Jeśli lubimy trochę ostrzejsze potrawy, to można odrobinę zwiększyć ilość sosu tabasco.



Mielone mięso po amerykańsku

600 g mączystych ziemniaków80 ml mleka1 łyżka masłasól, pieprz2 cebule2 łyżki oleju słonecznikowego500 g mielonej wołowiny400 g fasolki w sosie pomidorowym z puszkisos tabasco
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miekkości we wrzątku okolo 15 minut. Odlewamy, krótko odparowujemy i wkładamy do miski. Podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim masło. Rozgniatamy ziemniaki, dodajemy mleko z masłem. Mieszamy, przyprawiamy sola i pieprzem.
Obieramy cebulę i drobno siekamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy cebule około 5 minut. Dodajemy mięso mielone i smażymy mieszaj…

Najprostszy Coleslaw

Coleslaw to prosta sałatka z białej kapusty. Jest chyba najbardziej znana sałatką na świecie. Tutaj w Anglii, można odnieść nieodparte wrażenie, że jest jedyną znaną sałatką. Znajdzie się ją na każdej sklepowej półce, w każdym barze oferującym szybkie jedzenie. Jak smakuje? Ta "sklepowa", różnie. Choć nie miałam okazji, wystrzegając się jak ognia "gotowego" jedzenia, za wiele razy spróbować. Ta domowa, jak najbardziej godna polecenia. Nawet w tym najprostszym wydaniu. Kapusta, marchewka i majonez.


Najprostszy Coleslaw

1/2 główki małej kapusty2, 3 duże marchewki1 mała cebula1 łyżeczka musztardykilka łyżek majonezusól i pieprz
Kapustę szatkujemy i solimy, zostawiamy na jakieś 15 minut. Marchewkę ścieramy na grubej tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy do kapusty. Majonez mieszamy z musztardą i dodajemy do sałatki. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem.
 Przepis dołączam do Święta Kapusty

Czekoladowo-pomarańczowy placek z gruszkami

Ten czekoladowo-pomarańczowy placek z gruszkami, a właściwie wg oryginalnej nazwy kwadraty czekoladowo gruszkowe to kolejny potym cieście, mój wypiek z gruszkami. I znowu muszę powiedzieć, że gruszki są bardzo dobre w cieście, szczególnie w czekoladowym. I choć to ciasto jest dość suche, bardziej murzynkowate, to obecność gruszek dodaje mu wilgotności. Idealne na co dzień do popołudniowej herbatki.


Czekoladowo-pomarańczowy placek z gruszkami

175 g masła, w temp. pokojowej175 g drobnego cukru3 jajka, roztrzepane125 g mąki self-raising(lub zwykła i 1 łyżeczka proszku do pieczenia ze szczyptą soli)75 g mąki pełnoziarnistej self-raising(dałam zwykłą self-raising)25 g kakaostarta skórka i 2 łyżki soku z 1 pomarańczy4 małe gruszki konferencyjne, obrane, przepołowione, z usuniętymi gniazdami nasiennymiprzesiany cukier puder do dekoracjiodrobina startej czekoladyodrobina startej skórki z pomarańczy
Masło z cukrem ubijamy do białości. Stopniowo dodajemy jajka i mąkę, i mieszamy aż do uzyskania …

Kluski z serem

Co dzisiaj na obiad? Kluski z serem. I tu następował jęk i niezadowolona mina. Znowu kluski. Kolejna zmora mojej młodości. I kolejna potrawa, którą teraz bardzo lubię. A przez pewien okres czasu, kiedy nie miałam dostępu do twarogu, kluski z serem były wręcz obiektem moich marzeń. Teraz, kiedy najdzie mnie ochota, podsmażam boczek i cebulę, gotuje makaron i mam. Prosty, smaczny szybki obiad. Gusta się zmieniają. I smaki się zmieniają...


 Kluski z serem

300 g makaronu100-200 g białego twarogu1 cebula100 g boczkutłuszcz do smażeniasól i pieprz
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym tłuszczy przysmażamy pokrojone w kostkę boczek i cebulę. Przyprawiamy solą i pieprzem(dużo pieprzu).
Na każdy talerz nakładamy odpowiednią porcję makaronu, posypujemy pokruszonym serem, dodajemy cebulę z boczkiem. Lekko mieszamy.

Muffiny z morelami i sokiem pomarańczowym

Muffiny z morelami i sokiem pomarańczowym są idealne dla wielbicieli ciasteczek maślanych. Jedzone na ciepło, wilgotne, z odrobiną morelowych przerywników z wyraźną maślaną nutką smakują fantastycznie. Spokojnie da się je zjeść i na drugi dzień, kiedy już są zimne. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, pyszne. Polecam!


Muffiny z morelami i sokiem pomarańczowym

100 g suszonych moreli, pokrojonych80 ml soku z pomarańczy260 g maki self-raising (ze środkiem spulchniającym)125 g masła105 g drobnego cukru2 duże jajka200 ml maślanki (dałam jogurt naturalny)
Morele zalewamy sokiem pomarańczowym i pozostawiamy na 30 min.
Przesianą mąkę łączymy z masłem za pomocą palców aż do momentu powstania kruszonki.
W innej misce mieszamy cukier, jajka, maślankę i dodajemy to wraz z morelami z sokiem do mąki. Niedbale mieszamy.
Wypełniamy natłuszczoną lub wyłożoną papilotkami foremkę przygotowaną miksturą.
Pieczemy w temp 180 st C ok 20-25 minut.
Przepis pochodzi z książki Heilie Pienaar "The complete…

Zapiekanka z warzywami i serem

Gdy zobaczyłam któregoś przedpołudnia tą zapiekankę na blogu u Grażyny, wiedziałam już, co tego dnia będzie na obiad. Zapiekanka z warzywami i serem tak bardzo nam posmakowała, że zdecydowanie na stałe wchodzi do naszego domowego menu. Robiłam ją już dwukrotnie, a na jutro planuje znowu. Co prawda, moją wersję zrobiłam bez kiełbasy, ale z kiełbasą też jest pewnie pyszna. Szybko się robi a znika błyskawicznie. Polecam, a Grażynce dziękuję za przepis!


Zapiekanka z warzywami i serem

1 kg ugotowanych w łupinkach ziemniaków1 duża cebula2 zielone papryki3 pomidorykilka plastrów wędzonego boczkulaska podwędzonej kiełbasyszklanka startego żółtego seraposiekany kopereksól, pieprz, majeranek, rozmarynolej
Ugotowane ziemniaki obieramy(nie obierałam, miałam młode) i kroimy w plastry. Na oleju podsmażmy pokrojoną w półplasterki cebulę razem z pokrojonym w paski boczkiem i plastrami kiełbasy. Studzimy. Paprykę kroimy w paski, pomidory w plastry. Układamy warstwami, ziemniaki, wędlinę z cebulą, papry…