Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2010

Pierogi z kapustą i pieczarkami

Pierogi z kapustą i pieczarkamito jedno z najlepszych polskich dań. Farsz, gotowana kiszona kapusta i podsmażane pieczarki z cebulką, wszystko mocno przyprawione pieprzem, jest bez dwóch zdań pyszny.
Nie mam zbytniego doświadczenia w lepieniu pierogów. Moje kilkakrotne zaledwie próby, nie do końca mnie satysfakcjonowały. Zawsze było coś nie tak z ciastem. A to nie chciało się lepić, a to w czasie gotowania wypływał farsz. Wielki apetyt na pierogi, niemożność kupienia lub goszczenia się nimi u teściowej, wzięły jednak górę na ewentualnym ryzykiem i zdecydowałam, że robię.
Tym razem było inaczej. Ciasto wyszło idealne. Pierogi lepiły się świetnie i smakowały wybornie. Prawie 100 pierogów poszło w dwa dni. Obiecałam domownikom, że raz w miesiącu będę lepić.
Następne będą ruskie:)


Pierogi z kapustą i pieczarkami

farsz:
1,3 kg kapusty kiszonej700 g pieczarek3 cebule2, 3 suszone grzybkiliść laurowykilka ziaren ziela angielskiegoolejpieprz i sól ciasto:
1 kg mąki2 szklanki ciepłej wody(ewentual…

Muffiny z marshmallows

Dawno nie piekłam muffin, a że miałam paczuszkę marshmallows, postanowiłam wypróbować ten przepis z książki "Cupcakes, muffins and more". Muffiny są mocno czekoladowe, głównie za sprawą kakao i raczej dla amatorów mniej słodkich wypieków, bo jak dla mnie, natrafienie od czasu do czasu na małego czekoladowego chipsa lub rozpuszczonego marshmallow, to trochę za mało słodkości. Następnym razem dodałabym jednak trochę więcej cukru.

Muffiny z marshmallows

70 g masła175 g mąki6 łyżek kakao3 łyżeczki proszku do pieczenia85 g drobnego cukru100 g chipsów z czekolady mlecznej55 g kolorowych mini marshmallows1 duże jajko, ubite300 ml mleka
Wykładamy foremkę na 12 miffin papilotkami. Masło rozpuszczamy w rondelku
Przesiewamy makę, kakao i proszek do pieczenia, mieszamy z cukrem, chipsami czekoladowymi i marshmallows.
Mieszamy jajko, mleko i rozpuszczone masło w oddzielnej misce i łączymy je ze składnikami suchymi. Masą wypełniamy papilotki.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st prz…

Bułeczki jednogodzinne

Te jednogodzinne bułeczki stały się prawdziwym hitem u mnie w domu. Bo nie dość, że pyszne, to jeszcze błyskawiczne w przygotowaniu. Link do tego przepisu, znalazłam na stronie u Arabeski i starałam się w miarę dokładnie podążać za instrukcjami w oryginale. Z bułeczkami jednogodzinnymi nie ma absolutnie żadnych problemów, a robiłam je już kilkakrotnie. Ciasto świetnie się zagniata, jest bardzo plastyczne, a więc formowanie bułeczek to sama przyjemność, nie czuć ich drożdzami, są bardzo wyważone jeśli chodzi o słodkość więc nadają się zarówno na słodko jak i na słono, a na drugi dzień smakują jak świeże. No i ta najważniejsza rzecz, od momentu, gdy decydujemy się na zrobienie tych bułeczek do momentu gdy gorące wyjmujemy je z piekarnika upływa godzina(to oczywiście zależy jak szybcy i zorganizowani jesteśmy w fazie wstępnej przygotowania;)) Czy można wyobrazić sobie lepszy przepis dla zapracowanych, bardzo głodnych lub niecierpliwych? Nie. Polecam bardzo te bułeczki.



 Bułeczki jednogod…

Gulasz szegedyński

Gdy zobaczyłam ten gulasz szegedyński na blogu u Majki, to wiedziałam, że prędzej czy później go zrobię. Lubię wszelkie kapuściane dania. I choć zmieniłam nieco proporcje składników, to podejrzewam, że nie umniejszyło to smakowi potrawy sądząc po tempie w jakim gulasz ten zniknął. A ponieważ wszystkim bardzo przypadł do gustu, na pewno nie jeden raz zagości u mnie na stole.

Gulasz szegedyński

750 g mięsa na gulasz(wołowo-wieprzowe, ja dałam tylko 500 g wieprzowego)3 cebule2 łyżki sklarowanego masłasól, pieprz, cukier2 łyżki koncentratu pomidorowego2 czubate łyżki maki pszennej1-2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki2 listki laurowe850 g kiszonej kapusty(dałam 500 g)200 g kabanosów(nie dałam)500 g ziemniaków2-3 łyzki natki pietruszki100 g kwaśnej śmietany
Mięso płuczemy, suszymy, ewentualnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Sklarowane masło stapiamy na patelni, obsmażamy na nim porcjami mięso na bardzo mocnym ogniu. Zdejmujemy z patelni dopiero wówczas, …

Pomarańczowe ciasto jogurtowe

Kolejne ciasto w rodzaju babki. Tym razem wilgotne i o intensywnym pomarańczowym smaku i zapachu. Piekłam już podobne, ciasto maślano pomarańczowe, rewelacyjne w smaku ciasto, które znikło w tempie błyskawicznym. Z tym było podobnie. Polewę zrobiłam z połowy porcji i to był chyba błąd, bo polewa bardzo pasuje do tego ciasta pełniąc rolę smakowitego kremu.


 Pomarańczowe ciasto jogurtowe

125 g masła1 łyżka startej skórki pomarańczowej220 g (1 szklanka) drobnego cukru3 jajka85 g kandyzowanej skórki(1/2 szklanki)300g (2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym60 ml(1/4 szklanki) soku z pomarańczy250(1 szklanka) g jogurtu
Polewa pomarańczowa:
240(1 1/2 szklanki) g cukru pudru30 g masła, miękkiego2 łyżki soku pomarańczowego
Piekarnik nastawiamy na temp 150 st C. Natłuszczamy keksówkę o wymiarach 14 na 21 cm i obkładamy ja papierem do pieczenia.
Ucieramy masło, skórkę i cukier do białości, do dajemy stopniowo po jednym żółtku. Dodajemy skórkę kandyzowana i mieszamy. Dodajemy przesiana mąkę i…