Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2010

Ciasto rabarbarowo-kokosowe

Wyjątkowo rabarbarowy jest u mnie tegoroczny maj. Wygląda na to, że polubiłam tą roślinkę, która kojarzyła mi się jak do tej pory jedynie z rozgotowanym kompotem bądź łodygami "maczanymi" w cukrze, które rzadko, ale miałam okazję jeść w dzieciństwie. Sądząc po ilości przepisów na blogach, nie tylko u mnie rabarbar przechodzi swoisty renesans. Zaczęłam od muffinek, a dzisiaj upiekłam( już prawie zjedzone) czwarte już w tym sezonie ciasto z rabarbarem. Podobnie jak z muffinkami, ciasto zeszło błyskawicznie. Kokosowe, słodkie, wilgotne, z orzeźwiającą nutą rabarbaru w środku i pyszną kokosową skorupką na wierzchu. Niecodzienne doznania smakowe. Polecam!



Ciasto rabarbarowo-kokosowe

225 g (11/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym275 g (1 1/4 szklanki) drobnego cukru110 g (1 1/4 szklanki) wiórek kokosowych125 g masła, rozpuszczonego3 jajka, lekko ubite125 ml (1/2 szklanki) mleka1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii110 g (1 szklanki) drobno pokrojonego rabarbaru300 g (5 łodyg) raba…

Jambalaja z łososiem i krewetkami

Bardzo szybkie, proste i smaczne danie. Dla mnie kolejny krok do oswajania się z owocami morza. Bo jak za rybami przepadam, tak co do tych drobniejszych wodnych stworzeń nie jestem do końca przekonana. Smak jest ok, jeśli chodzi o krewetki, problem chyba tkwi w wyglądzie i konsystencji "mięsa". Na pewno do kolejnej potrawy z krewetkami podejdę z mniejszą rezerwą. Danie znikło szybko i spotkało się z  zadowoleniem całej mojej rodzinki.

Jambalaja z łososiem i krewetkami

1 1/2 łyżki oliwy z oliwek1 cebula, poszatkowana2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plastry1 zielona lub czerwona papryka, pokrojona w plastry2 ząbki czosnku, zmiażdzone1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki pieprzu cayenne1 łyżeczka łagodnego chilli340 g białego ryżu długiego900 ml gorącego bulionu warzywnego1 puszka pokrojonych pomidorów3 łyżki posiekanej pietruszki100 g krewetek(dałam mrożone)200 g fileta z łososia, pokrojonego na 2,5 cm kawałkiodrobina sosu tabasco(opcjonalnie)sól i pieprz
Na rozgrzan…

Muffiny z rabarbarem, imbirem i rodzynkami

Te muffiny to jedne z najlepszych jakie robiłam. Przyznam się, że podchodziłam do nich z lekkimi obawami, z trudem wyobrażając sobie pieczony przez 20 minut rabarbar. Moje obawy były niepotrzebne. Kwaskowaty rabarbar świetnie komponuje się tutaj z rodzynkami i charakterystycznym ostrym i słodkim kandyzowanym imbirem. Zważywszy na duże powodzenie tych muffin wypiek powtórzyłam na drugi dzień, co chyba jest najlepszą rekomendacją.

Muffiny z rabarbarem, imbirem i rodzynkami

250 g rabarbaru125 g masła, rozpuszczonego i ostudzonego100 ml mleka2 jajka, lekko ubite200 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia125 g drobnego cukru3 łyżki rodzynek3 cząstki imbiru gotowanego na parze, pokrojonego(ja dałam 3 łyżki kandyzowanego imbiru)
Piekarnik nastawiamy na 190 st C. Do foremki muffinowej na 12 sztuk wkładamy papilotki.
Kroimy rabarbar na cząstki długości ok 1 cm. Mieszamy roztopione masło z mlekiem i dodajemy jajka. Przesianą mąkę i proszek do pieczenia łączymy z cukrem. Dodajemy do mokrych składn…

Bułeczki ziołowo-serowe

Pyszne i bardzo łatwe do zrobienia bułeczki ziołowe z przepisu Tatter. Piekłam je już kilkakrotnie i nie sprawiały mi żadnych kłopotów, idealne do "lepienia". Bardzo pachnące i aromatyczne. Doskonałe z jakimiś wytrawnym dodatkiem.

Bułeczki ziołowo-serowe

4 łyżki serka (ricotty, mielonego twarogu, kremowego)225 g wody450 g białej pszenne mąki chlebowej1 łyżeczka drożdży instant3 łyżki mleka w proszku2 łyżeczki ulubionych suszonych ziół(np. oregano, tymianek)1 łyżeczka soli2 łyżeczki brązowego cukru2 łyżki miękkiego masła
Serek mieszamy z wodą, dodajemy pozostałe składniki. Zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto o delikatnie luźnej konsystencji. Zostawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Następnie dzielimy je na 12 części i z każdej formujemy wałek(ok 25 cm długości). Z wałków "wiążemy" supełki i układamy je na wysmarowanej olejem blasze(ja kładłam na papierze do pieczenia). Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Smarujemy je oliwą z oliwek(można rozmąconym jajkiem, ja mlekie…

Muffiny czekoladowo-sernikowe

Kolejne, bardzo wyraziste muffiny o intensywnie czekoladowym smaku i bardzo ciemnej, pięknej barwie. Z idealną "słodkością" a dodatek części sernikowej tylko potęguje wrażenia smakowe. Na drugi dzień nic nie straciły ze swojego smaku, były tak samo pyszne jak "jeszcze ciepłe". To kolejne muffiny, które zdecydowanie polecam.


Muffiny czekoladowo-sernikowe

150 g mąki175 g drobnego cukru35 g kakao1/2 łyżeczki sody1/4 łyżeczki soli125 ml śmietany (soured cream)3 łyżki oleju roślinnego50 g masła, rozpuszczonego2 jajka, lekko ubite1 łyżeczka ekstraktu waniliowego75 g czekolady, rozpuszczonej25 g migdałów, posiekanych
masa sernikowa:
175 g serka kremowego60 g drobnego cukru1 jajko, lekko ubite1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Piekarnik nastawiamy na temp. 190 st C. Natłuszczamy lub wypełniamy papilotkami foremkę na 12 muffinek.
Mieszamy wszystkie składniki na masę sernikową i odstawiamy.
Na muffinki, mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę i sól razem w dużej misce. W oddzielnej mi…

Kurczaki Marengo

Kurczak Marengo, chociaż nie ma chrupiącej skórki, jest bardzo smaczny. Przygotowanie nie wymaga specjalnej pracy i w niecałą godzinę możemy cieszyć się nieco innym niż zazwyczaj smakiem kurczaka. Nam bardzo smakował. W oryginalnym przepisie jest to cały kurczak, u mnie tylko udka.


Kurczaki Marengo

1 kurczak(ok 1,5 kg, ja dałam same uda)2 łyżki stołowe masła2 łyżki stołowe oliwysól i czarny pieprzodrobina gałki muszkatołowej1/2 szklanki(125 ml) białego wytrawnego wina1 łyżka stołowa maki3/4 szklanki(200 ml) bulionu wołowegosok z 1/2 cytryny
Kawałki kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy masło i oliwę, podsmażamy aż lekko zbrązowieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Odlewamy większość płynu, który mógł zebrać się na dnie rondla, dolewamy wina i dodajemy mąkę. Dusimy na średnim ogniu przez około 50 minut albo dopóki mięso nie zrobi się kruche. W trakcie duszenia w miarę potrzeby dolewamy bulionu, by …

Chleb żytni 40% z kminkiem

Kolejny wypiek z Weekendowej Piekarni Po Godzinach. Tym razem chleb żytni z kminkiem, a kminek, to jedna z moich ulubionych przypraw. Jak dla mnie, było go nieco za mało i był słabo wyczuwalny. Oczywiście piekąc obserwuję i wyciągam wnioski. I zauważyłam wyższość chlebów na zakwasie nad tymi z dodatkami drożdży. I myślę, że warto jest poczekać, niech ciasto sobie dłużej wyrasta, aby potem cieszyć się dłużej jego świeżością. Następnym razem piekłabym chyba bez drożdży. Choć i tak chleb był bardzo smaczny. Oczywiście praktyka czyni mistrza, więc moje bochenki jakby zyskały na wyglądzie:)

Chleb żytni 40% z kminkiem

Zaczyn:
400 g mąki żytniej razowej(lub średniej)332 g wody20 (2 łyżki) zakwasu(żytniego razowego najlepiej)
Ciasto chlebowe:
600 g mąki pszennej chlebowej wysokoglutenowej348 g wody2 1/2 łyżeczki kminku1 łyżka soli12 g świeżych drożdży lub 1 łyżka drożdży instantplus całe ciasto zakwaszone minus 2 łyżki

Składniki zakwasu mieszamy i zostawiamy na 14-16 godzin w temperaturze 21 st…

Muffiny bananowo-czekoladowe z masłem orzechowym

Ostatnio znowu piekę muffiny. Staram się tylko dokładniej czytać przepisy, aby nie kończyło się wyrzucaniem kilkudniowych muffin...bo nie słodkie. Eliminuję więc od razu przepisy ze śladowymi ilościami cukru lub dziwnymi proporcjami cukru w stosunku do mąki.
Dzisiejsze muffiki bananowo-czekoladowe z masłem orzechowym naprawdę polecam. Są wyraziste, wilgotne, jak wszystkie ciasta z bananami, a za sprawą lekko słonego masła orzechowego i sporych cząstek czekolady w środku, oryginalne. Poszły wszystkie...choć cukru w nich niewiele...
Przepis z książki Diany Bonaparte "Mad about bread"



Muffiny bananowo-czekoladowe z masłem orzechowym
50 g czekolady deserowej50 g masła orzechowego60 g masła100 g jasnego cukru muscovado250 g bardzo dojrzałych bananów1 jajko, lekko ubite1/2 łyżeczki esencji waniliowej100 g maki50 g mąki pełnoziarnistej(dałam również zwykłą)1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki sody35 g bardzo gorącej wody
50 g czekolady deserowej, w kawałkach8 łyżeczek masła orzechowego
Czeko…

Ciasto przekładane mascarpone i malinami

Zachciało mi się malin. A ponieważ nadarzyła się pewna uroczysta okazja, postanowiłam upiec taki niewielki torcik. I zaspokoić moją ochotę na maliny. Ale nie tylko maliny są w tym cieście dobre. Jest i serek mascarpone. Jest też biszkopt, ale bez mąki. Za to z rozpływającymi się w ustach mielonymi migdałami. Nie potrzeba żadnego nasączenia. Całość jest obłędnie wilgotna i pyszna. Torcik nie jest bardzo słodki, ale z rodzaju tych, co to by się brało kolejne dokładki. Pycha!


 Ciasto przekładane mascarpone i malinami

ciasto:
6 jajek250 g drobnego cukru350 g mielonych migdałów1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, przesianego masa:
250 g serka mascarpone25 g cukru pudru, plus dodatkowo do posypania1 łyżeczka ekstraktu z wanilii250 g malin, rozmiażdżonych plus garść całych, do dekoracji polewa:
150 g cukru pudru, przesianego2 łyżki świeżego soku z pomarańczyróżowy barwnik do wypieków

Na biszkopt, przygotowujemy dwie foremki okrągłe średnicy 23 cm(ja upiekłam w jednej).
Piekarnik nastawiamy na t…

Karaibski chlebek bananowy

Ciasta bananowe jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Zarównodwukolorowe bananowe jak i czekoladowe z kruszonką okazały się być rewelacyjnymi w smaku i konsystencji. Tak było i tym razem. Ten bananowychlebek jest mega wilgotny i super smaczny. Gałka muszkatołowa dodaje mu nieco egzotycznego charakteru i pięknego koloru, a grubo pokrojone kawałki orzechów sprawiają, że ręka sama sięga po kolejny kawałek. Polecam.

Karaibski chlebek bananowy

2 banany2 łyżki miodu200 g mąki ze środkiem spulchniającym 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka świeżo zmielonej gałki muszkatołowej150 g masła, miękkiego175 g jasnego cukru brązowego(soft light brown)2 jajka, ubite50 g orzechów pecan (można zastąpić włoskimi)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia małą keksówkę (na 450 g)
Banany rozgniatamy w misce z miodem. Do oddzielnej miski wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i gałkę.
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy stopniowo po jednym jajku, dob…

Boillos - meksykańskie bułeczki

Staje się już u mnie tradycją, że w niedzielny poranek piekę bułki. Skorzystałam więc z okazji, że w kolejnym wydaniu Weekendowej piekarniAtinka zaproponowała nam meksykańskie bułeczki z przepisu Tatter i ochoczo zabrałam się do pracy.
Bułeczki są mięciutkie, dość słone i smaczne. Niestety wyszło mi 12 malutkich bułeczek(nie wiem, czy takie miały być, czy za mało urosły), które zostały zjedzone z apetytem na kolację(etap przygotowania był zbyt długi, a trochę za późno się za nie zabrałam i "spóźniły się" na śniadanie)
I choć bułeczki jednogodzinne pozostaną dla mnie hitem(szybkościowym i wielkościowym przede wszystkim) to jednak miło mi było spróbować i tego przepisu.



 Boillos - meksykańskie bułeczki

100 g maki pszennej chlebowej1 łyżeczka drożdży instant335 g letniej wody1 łyżka miodu
Drożdże wsypujemy do mąki, dodajemy wodę i miód. Wszystko mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do gotowego zaczynu dodajemy stopniowo:

400 g mąki pszennej chlebowej1 1/2 łyżeczki soli1 łyżka rozt…