Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2010

Batony muesli

Nie wiem dlaczego rękami i nogami broniłam się przed tego typu słodyczami. Przecież od czasu do czasu można zjeść i takie, zdrowsze co nieco, ale nie mniej słodkie ciastko. Mi osobiściebatonik muesli bardzo smakował, ale nie cała rodzina podzielała ten pogląd. Młodsze pokolenie wyraźnie stroni od płatków owsianych;)


 Batony muesli

250 g masła230 g drobnego cukru2 łyżki miodu250 g płatków owsianych65 g wiórek kokosowych30 g płatków kukurydzianych, lekko pokruszonych45 g migdałów w płatkach1 łyżeczka przyprawy do pierników (ground mixed spice)45 g drobno pokrojonych suszonych moreli185 g mieszanki suszonych owoców
Piekarnik nastawiamy na 160 st C. Lekko natłuszczamy formę o wymiarach 20 na 30 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło, cukier i miód wkładamy do małego rondelka i mieszając podgrzewamy 5 minut na wolnym ogniu, lub do momentu, gdy masło będzie płynne a cukier rozpuszczony.

Mieszamy pozostałe składniki razem w misce, dodajemy rozpuszczone masło z cukrem i dobrze mieszamy. Ci…

Niemieckie ciasto ze śliwkami

Proste i smaczne ciasto ucierane ze śliwkami. A ponieważ śliwkę w cieście bardzo lubię, więc kolejne przepisy czekają na wypróbowanie. Ten nieskomplikowany przepis na niemieckie ciasto ze śliwkami pochodzi z tej strony.

Amatorom ciast ze śliwkami polecam również:
Proste ciasto ze śliwkami
Ciasto śliwkowe z sernikową falą
Kruche ze śliwkami
i pyszne Śliwkowo-migdałowe crumble slice



 Niemieckie ciasto ze śliwkami

180 g masła160 g cukru4 jajka1/2 łyżeczki esencji waniliowej100 g mąki125 g mąki ze środkiem spulchniającymszczypta soli10 małych śliwek lub moreli2 łyżki cukru pudru
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia blachę o wymiarach 28 na 20 cm.
Masło z cukrem ucieramy do białości. Dodajemy stopniowo jajka, dobrze ucierając.
Dodajemy esencję waniliową. Przesiewamy obie mąki i sól, mieszamy z masłem, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto wykładamy do przygotowanej foremki.
Śliwki przepoławiamy, wyjmujemy pestki i przeciętymi stronami do góry układ…

Flaky cream puffs czyli trójkąty z bitą śmietaną

Swego czasu bardzo często w moim ulubionym supermarkecie kupowałam tzw turnovers z malinami i bitąśmietaną. Uwielbiałam to ciastko. Ostatnio kupiłam je ponownie, ale jakież było moje zdziwienie, gdy owszem dżem malinowy pozostał, ale znikła bita śmietana(a ciastko staniało). Udało mi się jednak znaleźć przepis na podobne ciastko i szybko zaadaptować go na moje potrzeby. Robiłam je jak na razie 2 razy i na pewno zrobię nie raz, bo cieszy się ono u nas niezwykłym powodzeniem(znika błyskawicznie). Trochę na skróty, bo z gotowego ciasta francuskiego, ale to naprawdępyszne ciacho. Polecam.


 Flaky cream puffs czyli trójkąty z bitą śmietaną

450 g gotowego ciasta francuskiego(najlepiej zrolowanego)2 łyżki drobnego cukru284 lub 300 ml(opakowanie) double lub whipping cream(śmietanki do ubijania)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii12 łyżeczek dżemu malinowegocukier demarara do posypania
Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Blat lekko posypujemy mąką i rozkładamy na n…

Snickerdoodles czyli ciasteczka na sodzie z orzechami

Tych ciasteczek ze śmiesznymi pęknięciami, miało na blogu nie być. Stwierdziłam, że są takie sobie. Jakież było moje zdziwienie, gdy mąż, jedząc kolejne, stwierdził, że z mlekiem, to byłyby super, a popołudniowi goście, koniecznie chcieli wziąć przepis właśnie na cynamonowe ciasteczka a nie te, które ja uważałam za zdecydowanie lepsze. Szybko zrobiłam więc kilka fotek w resztkach światła i oto są. Niezbyt słodkie, sodowe ciasteczka z orzechami z cynamonową posypką.

Snickerdoodles czyli ciasteczka na sodzie z orzechami

225 g masła, miękkiego140 g drobnego cukru2 duże jajka, roztrzepane1 łyżeczka ekstraktu z wanilii400 g mąki1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki świeżo zielonej gałki muszkatołowejszczypta soli55 g orzechów pekan(lub włoskich), drobno posiekanych
Do obtoczenia:
1 łyżka drobnego cukru2 łyżeczki mielonego cynamonu
Masło i cukier ubijamy do białości, dodajemy jajka i ekstrakt z wanilii i ubijamy. Do mikstury dodajemy przesianą mąkę, sodę, gałkę, sól i orzechy. Mieszamy do połączenia sk…