Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2010

Ciasto jabłkowo-migdałowe z karmelowym sosem

To już mój trzeci udział w organizowanym przez Tatter Dniu Jabłka. Co prawda jestem nieco spóźniona z notką, ale ciasto jak najbardziej upiekłam wczoraj;) Ciasto to, jabłek ma co prawda niewiele, bo tylko dwa, ale za to bardzo wyróżnia się smakiem od popularnych i powszechnych szarlotek. Można powiedzieć, że jest to ciasto bogate, wykwintne, choć niestety też mocno kaloryczne. Niewiele mąki, zamiast niej migdały, więc Ci co próbowali takie migdałowe ciasta wiedzą jak może smakować. Akcent jabłkowy niewielki, ale wyczuwalny, no i w końcu to pyszne dopełnienie, bo co jak co, ale wszelkie karmelowe sosy są wyśmienite. Otrzymujemy pyszny kawałek polanego karmelem ciasta, którego może nie zjemy za wiele na raz, ale możemy się nim powoli delektować. Polecam.


Ciasto jabłkowo-migdałowe z karmelowym sosem

250 g masła, miękkiego250 g drobnego cukruszczypta soli5 dużych jajek, roztrzepanych75 g mąki200 g mielonych migdałów2 łyżeczki esencji migdałowej2 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych…

Muffiny miętowo-czekoladowe

Temuffinkimiętowo-czekoladowe robiłam dość dawno, w środku słonecznego lata, gdy na czasie były wszelkie wypieki z owocami. Teraz gdy coraz częściej mamy ochotę na odrobinę czekolady, takie miętowo-czekoladowemuffiny będą w sam raz. Dla miłośników połączenia mięty i czekolady będą wyśmienite.

Muffiny miętowo-czekoladowe

280 g mąki1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli115 g drobnego cukru150 g czekoladowych czipsów2 jajka150 ml mleka6 łyżek oleju lub 85 g rozpuszczonego masła1 łyżeczka ekstraktu z mięty(lub kropel miętowych)1-2 krople zielonego barwnika spożywczego(opcjonalnie)cukier puder do posypania
Piekarnik nastawiamy na 200 st C i przygotowujemy foremkę na 12 muffin(wykładamy papilotkami lub natłuszczamy)
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, mieszamy z cukrem i czekoladowymi czipsami. W oddzielnej misce ubijamy jajka z mlekiem, olejem i ekstraktem miętowym. Dodajemy ewentualnie 1-2 krople barwnika. Składniki mokre mieszamy z suchymi, bardzo krótko i wykładamy masę do fo…

Ciasto z marmoladą pomarańczową

Ostatnio doszłam do wniosku, że najczęściej pieczone przeze mnie ciasta, to te najprostsze ucierane, z owocami lub bez. Tym razem znowu takie proste ciasto, choć wertuję ostatnio przepisy w poszukiwaniu jakiegoś przekładańca, które bardzo lubię, ale niestety wymagają one trochę większego nakładu pracy, więc zawsze przegrywają z czymś mniej wyszukanym,ale szybkim i prostym. Ciasto z marmoladą pomarańczową jest szybkie w przygotowaniu i dość długo utrzymuje swą świeżość. Jest lekko gorzkawe( to od skórek w marmoladzie pomarańczowej) i ma pomarańczowo-kokosowy smak i aromat. I choć jest ciastem babkowym, to jednak na tyle wilgotnym by nie "zapchać się" nim, jedząc więcej niż jeden kawałek;)


Ciasto z marmoladą pomarańczową

125 g masła2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej110 g (1/2 szklanki) drobnego cukru2 jajka2 łyżki marmolady pomarańczowej55 g kandyzowanych skórek(dried mixed peel)45 g (1/2 szklanki) wiórek kokosowych225 g (1 1/2 szklanki) mąki ze środkiem spulchniającym12…

Ciasto kruche z jabłkami i jagodami

To już raczej moje ostatnie ciasto z jagodami w tym sezonie. Tym razem w połączeniu z czekającymi w kolejce do owocowych wypieków jabłkami. Połączenie to okazało się nie tylko efektowne kolorystycznie ale stworzyło bardzo ciekawy mariaż smakowy. Jabłka i jagody zapieczone w kruchym cieście to bardzo smakowity kąsek. Polecam.

Ciasto kruche z jabłkami i jagodami

4 duże jabłka Granny Smithdrobno starta skórka z cytryny2 łyżki wody2 łyżki cukru125 g masła1/2 szklanki drobnego cukru1 duże jajko1 1/2 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 szklanka jagódcukier demarara do posypania
Jabłka obieramy ze skórki i pozbywamy się gniazd nasiennych. Każde jabłko kroimy na 16 części. Jabłka, skórkę z cytryny, wodę i cukier wkładamy do rondelka. Przykrywamy i podgrzewamy na małym ogniu ok 10 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Masło z cukrem ubijamy do białości. Dodajemy jajko i dokładnie ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijam…

Kotlety mięsno-ryżowe

Mięso mielone na sposób "gołąbkowy", z ryżem. Jest bez kapusty, więc efektu szybkich gołąbków nie ma, ale kotlety jak najbardziej posmakowały domownikom. Można podawać je z sosami, pomidorowym lub grzybowym. Próbowałam i z jednym i z drugim, i w obu przypadkach dobrze smakują. Bez sosu też dobre.


Kotlety mięsno-ryżowe

500 g mięsa mielonego1 1/2 szklanki ryżu, ugotowanego na sypko (ok 3/4 szklanki suchego)3 cebule1 jajko2 łyżki oleju3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki3-4 łyżki bułki tartejtłuszcz do smażeniapieprz, sól
Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając. Gdy zmięknie i zacznie żółknąć, dodajemy olej i zrumieniamy. Mięso mieszamy z ryżem, jajem, cebula i natką, dokładnie wyrabiamy. Przyprawiamy do smaku sola i pieprzem. Z przygotowanej masy formujemy owalne kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Tępą strona noża odciskamy kratkę. Smażymy z obu stron. Usmażone kotlety wstawiamy na kilka minut do nagrzanego piekarnika(niekoniecznie). Po…

Ciasto czekoladowe z jagodami

Najwyraźniej nadrabiam jagodowe zaległości tego lata. Kolejne kupione borówki "made in Poland" użyłam do upieczenia czekoladowego ciasta. Jak się komponują jagody z czekoladą? Myślę, że nieźle, choć jagody są lekko przytłumione wyrazistym smakiem kakao. A samo ciasto czekoladowe z jagodami jest mięciutkie, wilgotne i szybko znika. Bardzo ciekawe połączenie. Polecam.



Ciasto czekoladowe z jagodami

150 g masła, miękkiego175 g brązowego cukruskórka starta z połowy cytryny1 łyżeczka wanilii2 duże jajka225 g maki2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao1 łyżeczka cynamonuszczypta soli170-200 g jagód(lub borówek)100 ml mleka
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 13 na 22 cm.
Masło ubijamy z cukrem do białości. Dodajemy skórkę cytrynową, wanilię oraz kolejno po jednym jajku. Ubijamy.
Przesiewamy razem suche składniki. Dodajemy do mikstury maślanej i mieszamy dodajemy jagody i mleko. Mieszamy.
Ciasto przekładamy do …

Sałatka z białego makaronu

Paczka makaronu ryżowego leżała u nas już dość długi czas. Przyuważyła go Ola i postanowiła podzielić się przepisem. Składniki kroiła i mieszała. Sałatka z białego makaronu okazała się być pysznym, sytym daniem, pachnącym koperkiem. Ola jest już w Polsce, przepis zapisany, sałatka sfotografowana a ja rozglądam się za kolejną paczką białego makaronu...

Przepis na sałatkę z białego makaronu

250 g makaronu ryżowegoogórek wężowymała puszka kukurydzykoperekkilka łyżek majonezusól i pieprz
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. Do makaronu dodajemy pokrojonego ogórka, kukurydzę, posiekany koperek i majonez. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Ciasto jagodowe z kruszonką

Tegoroczne lato, było u mnie znacznie mniej jagodowe(a właściwie borówkowe, bo jagody są u nas niestety nie do zdobycia) niż w poprzednim roku. Upiekłam tylko muffiny i to oto ciasto. Bardzo smaczne, mocno jagodowe w smaku, posypane kruszonką. Polecam nie tylko amatorom jagód.



Ciasto jagodowe z kruszonką

Kruszonka:
45 g mąki(można dodać więcej)65 g cukru1/2 łyżeczki cynamonu56 g zimnego masła
Ciasto:
130 g maki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli56 g masła100 g cukru1 duże jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii80 ml mleka2 szklanki jagód(lub borówek amerykańskich)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową lub okrągłą blaszkę o wymiarach 20 cm.
By zrobić kruszonkę mieszamy mąkę, cukier i cynamon, dodajemy pokrojone w kostkę masło i za pomocą palców mieszamy aż do uzyskania okruchów.

W oddzielnej misce ucieramy masło, dodajemy cukier i dalej ucieramy, aż masa będzie gładka. Dodajemy jajko i ekstrakt wanilii i ubijamy. Dodajemy mąkę, …