To już mój trzeci udział w organizowanym przez Tatter Dniu Jabłka. Co prawda jestem nieco spóźniona z notką, ale ciasto jak najbardziej upiekłam wczoraj;) Ciasto to, jabłek ma co prawda niewiele, bo tylko dwa, ale za to bardzo wyróżnia się smakiem od popularnych i powszechnych szarlotek. Można powiedzieć, że jest to ciasto bogate, wykwintne, choć niestety też mocno kaloryczne. Niewiele mąki, zamiast niej migdały, więc Ci co próbowali takie migdałowe ciasta wiedzą jak może smakować. Akcent jabłkowy niewielki, ale wyczuwalny, no i w końcu to pyszne dopełnienie, bo co jak co, ale wszelkie karmelowe sosy są wyśmienite. Otrzymujemy pyszny kawałek polanego karmelem ciasta, którego może nie zjemy za wiele na raz, ale możemy się nim powoli delektować. Polecam.
Ciasto jabłkowo-migdałowe z karmelowym sosem
250 g masła, miękkiego250 g drobnego cukruszczypta soli5 dużych jajek, roztrzepanych75 g mąki200 g mielonych migdałów2 łyżeczki esencji migdałowej2 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych…
Ciasto jabłkowo-migdałowe z karmelowym sosem
250 g masła, miękkiego250 g drobnego cukruszczypta soli5 dużych jajek, roztrzepanych75 g mąki200 g mielonych migdałów2 łyżeczki esencji migdałowej2 jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych…