Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z październik, 2010

Wątróbka drobiowa z cebulką

Wątróbkę robię raz w tygodniu i wcale by mi nie przeszkadzało, gdybym jadła ją częściej. Czasami zmieniam sposób przyrządzania, najczęściej robię jednak klasycznie, z cebulką i taka najbardziej mi smakuje. Od lat wątróbka drobiowa z cebulką jest moim ulubionym daniem, które chyba nigdy mi się nie znudzi. Pycha.
Przepis dodaję do zabawy "Gotujemy po polsku", pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl

Wątróbka drobiowa z cebulką

500 g wątróbki drobiowej2-3 cebuleolej do smażeniamaka do obtoczeniasól i pieprz
Na patelni rozgrzewamy olej, wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy krótko na średnim ogniu. Wyjmujemy i odstawiamy na bok. Cebulę obtaczamy w mące i smażymy na pozostałym po wątróbce oleju, uważając żeby się za bardzo nie zrumieniła. Dodajemy wątróbkę i smażymy razem na małym ogniu jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem.

Buraczki zasmażane z cytryną

Już po raz trzeci będę brała udział w przygotowywanej przez Grumków i serwis zPierwszegoTloczenia.pl zabawy "Gotujemy po polsku". Nie ma co ukrywać, że nawyki żywieniowe robią swoje i na co dzień raczej gotuję po polsku. Lubimy polskie jedzenie. A nawet bardzo lubimy. Owszem fajnie jest zjeść coś dobrego i nowego, ale jeszcze fajniej zjeść schabowego, bigos, pierogi ruskie czy sałatkę jarzynową. Nic tych potraw nie zastąpi.
Ostatnio bardzo często robię mielone, po to tylko, żeby móc delektować się zasmażanymi buraczkami, które uwielbiam, a których w innym zestawieniu nie mogę sobie jakoś wyobrazić. Dzisiejszy przepis na buraczki zasmażane, to już drugi u mnie na blogu(pierwsze buraczki zasmażane tutaj) a dzisiaj, nieco łagodniejsza, mocno cytrynowa wersja tego pysznego warzywnego dodatku. Tym razem co prawda z limonką, ale zazwyczaj dodaję cytrynę. Dużo cytryny. Pychotka.


Buraczki zasmażane z cytryną
500 g ugotowanych buraków2 łyżki masła3/4 szklanki mlekasok z cytrynysól i cu…

Filety z kurczaka w mleczku kokosowym

Kuchnia indyjska to kuchnia bardzo aromatyczna. Ale z przyprawami, tak jak z perfumami, można przedobrzyć i na długo zrazić się tak, jak to było w moim przypadku. Moja przygoda z kuchnią indyjską zaczęła się od dań z za dużą ilością przypraw, co na jakiś czas oddaliło mnie od tych bardzo popularnych tutaj w Anglii potraw. Ostatnio uprzedzenia zostawiłam na boku i zaczęłam nieco intensywniejsze eksperymenty, czego przykładem dzisiejszy pyszny sos. Filety z kurczaka w mleczku kokosowym to potrawa bardzo "inna" niż to, czego moje kubki smakowe dotychczas próbowały, ale moim zdaniem bardzo dobra równowaga w ilości i doborze przypraw sprawiła, że nie skończy się na tym jednym razie. Przepis na stałe wchodzi do mojej kuchni, tym bardziej że przygotowanie jest błyskawiczne(jeśli oczywiście przygotujemy sobie wcześniej wszystkie "biorące udział" w potrawie składniki). Dwa zdecydowanie wybijające się smaki. Kokos i chilli. Smakuje przednie! Polecam.


Filety z kurczaka w mlecz…

Ciasto z nektarynkami

To ciasto w wersji ciemnej już się u mnie pojawiło. A ponieważ potrzebowałam czegoś szybkiego i smacznego sięgnęłam po ten przepis Eli ponownie, tym razem w jego jasnej, równie smacznej odsłonie. Ciasto z nektarynkami robi się błyskawicznie, niestety błyskawicznie też znika. Bardzo słodkie, ale dodatek nektarynek nieco neutralizuje tą słodycz, choć odjęcie dwóch łyżek cukru i posypanie nim wierzchu ciasta, to dobry pomysł i następnym razem na pewno tak zrobię. Oczywiście zamiast nektarynek można użyć innych owoców. Polecam.

Ciasto z nektarynkami

125 g masła, miękkiego10 łyżek cukru3 jajkaszczypta soli10 łyżek mąkiłyżeczka proszku do pieczenia500 g nektarynek
Wszystkie składniki ucieramy mikserem. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia małej tortownicy. Na wierzch układamy pokrojone nektarynki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 40 minut.

Makaron z dynią i boczkiem

Już po raz trzeci biorę udział w przygotowywanym przez Beę Festiwalu Dyni. To wtedy, dwa lata temu, gdy po raz pierwszy wzięłam udział w tej zabawie, poznałam jak smakuje dynia. I chociaż dyni nie jadam na co dzień, to z wielką przyjemnością delektuję się nią te kilka dni w roku. Dzisiejsza potrawa, makaron z dynią i boczkiem, to oczywiście jedna z tych najprostszych, z minimalną ilością składników. Przygotowanie tego dyniowego makaronu trwa dosłownie kilka minut. Obecność boczku zaś sprawi, że nawet zatwardziali mięsożercy nie będą marudzić.


 Makaron z dynią i boczkiem

3 łyżki oleju140 g pancetty lub boczku, pokrojonego w kostkę1 mała cebula, pokrojona w cienkie plastry25 g masła500 g dyni, obranej, pozbawionej gniazd nasiennych i pokrojonej w kostkę20 g szałwi(dałam zamiennie pietruszkę)400 g makaronu25 g startego parmezanu, plus dodatkowo do posypania( u mnie mature cheddar)
Do rondla o grubym dnie wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy pancettę lub boczek i smażymy przez kilka minut, dodaj…

Jim jams czyli krajanka z płatkami owsianymi

Kolejny mój wypiek z płatkami owsianymi, to nic innego jak wersja popularnej tutaj w Anglii krajankiflapjacks. I choć zapewne zdrowe, bo z owsianymi płatkami, to jednocześnie bardzo słodkie ciastko i jeden kawałek w zupełności wystarcza na jednodniowe zapotrzebowanie na "coś słodkiego".


 Jim jams czyli krajanka z płatkami owsianymi

125 g masła125 złotego syropu125 g jasnego cukru muscovado125 g płatków owsianych125 g mąki pszennej pełnoziarnistej ze środkiem spulchniającym(dałam zwykłą self-rising)25 g wiórek kokosowych
3 łyżki dżemu truskawkowego( u mnie z czarnej porzeczki)2 łyżki wiórek kokosowych
Masło, złoty syrop i cukier umieszczamy w rondelku i podgrzewamy aż do rozpuszczenia składników.
Zdejmujemy z ognia i mieszamy z płatkami owsianymi, mąką i wiórkami kokosowymi. Masę wylewamy do foremki o wymiarach 18 cm uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Dociskamy i wyrównujemy.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st C ok 15-20 minut.
Pozostawiamy do ostudzenia w foremce…

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

To czekoladowe ciasto ze śliwkamizaplanowałam sobie już dość dawno, kiedy przeglądałam świeżo zakupioną książkę "Seasonal kitchen" wydawnictwa Marie Claire. Ponieważ bardzo lubię ciasta ze śliwkami nie mogłam nie wypróbować czekoladowej wersji. Ciasto jest świetne! Z dodatkową niespodzianką - pyszną kruszonką z brązowego cukru, która ze swoim karmelowym smakiem wspaniale wzbogaca ten nieskomplikowany wypiek. Polecam.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami

165 g ciemnego brązowego cukru280 g mąki185 g zimnego masła2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki ciemnego kakao1/4 łyżeczki soli230 g drobnego cukru3 jajka, roztrzepane185 ml mleka16 małych śliwek(ok 550 g), bez pestek, przekrojonych na pół
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy tortownicę o średnicy 25 cm.
Brązowy cukier umieszczamy w misce razem z 30 g mąki i mieszamy. Dodajemy 3 łyżki zimnego masła(resztę pozostawiamy w temperaturze pokojowej) i za pomocą palców mieszamy aż do uzyskania kruszonki.
Pozostałą mąkę przesiewa…

Zupa z porów i ziemniaków

Zupy bardzo lubię. Gotuję je od czasu do czasu i zazwyczaj są to zupy tradycyjne, które gotuję od lat. Czasami pozwalam sobie na eksperymenty, jak dzisiejsza zupa porowo-ziemniaczana. Jest prosta w przygotowaniu, delikatna, z wyraźnym maślanych akcentem. W tej wersji ziemniaki i pory pływają, ale można je oczywiście zmiksować, jeśli ktoś woli zupy kremy. Amatorom zup cebulowych na pewno posmakuje.


Zupa z porów i ziemniaków

50 g (4 łyżki) masła2 pory, pokrojone na plastry1 mała cebula, drobno posiekana350 g ziemniaków, pokrojonych900 ml (3 3/4 szklanki) rosołu lub wywaru warzywnego z kostkisól i pieprz
Rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy pokrojony por i cebulę. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając około 7 minut do momentu aż warzywa zmiękną(ale nie zbrązowieją.
Dodajemy ziemniaki i podgrzewamy 2, 3 minuty, mieszając. Dodajemy wywar, zagotowujemy po czym przykrywamy, zmniejszamy gaz i gotujemy 30, 35 minut, do momentu aż warzywa będą bardzo miękkie. Przyprawiamy do smaku, zdejmuje…

Bakewell tart - przepis

Długo się zbierałam do upieczenia tej słynnejbakewell tart, na którą przepis można znaleźć w niemalże każdej angielskiej książce kucharskiej. W końcu upiekłam i wiem, że będę szukała różnych wariacji na jej temat, bo tarta okazało się być pyszna, choć na pewno nie tak szybka do zrobienia jak muffiny;) Kruchy, maślany spód z pyszną migdałową "masą" na wierzchu, a to wszystko przeplecione malinowym dżemem. Pycha. Do ciasta dobrała się nawet moja "nieciastowa" córka. Polecam.



Bakewell tart - przepis

125 g mąki90 g masła, zimnego i pokrojonego w kostkę2 łyżeczki drobnego cukru2 łyżki zimnej wody
Nadzienie:
90 g masła80 g drobnego cukru2 jajka, roztrzepane3 krople naturalnego ekstraktu z migdałów70 g mielonych migdałów40 g mąki ze środkiem spulchniającym, przesianej160 g dżemu malinowegocukier puder do posypania
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Lekko natłuszczamy foremkę do tart o średnicy 20 cm. Przesianą mąkę umieszczamy w misce, dodajemy masło i łączymy składniki za p…

Ciastka szachownice

Ciastka szachowniceto proste i atrakcyjnie wyglądające ciasteczka. Ja robiłam swoje ze skórką pomarańczową, ale myślę, że waniliowe będą jeszcze lepsze. Przygotowanie tych ciasteczek, to naprawdę żadna łamigłówka, a takie szachownicowe ciasteczka, połączenie czekoladowego i pomarańczowego smaku zapewnie posmakuję nie tylko najmłodszym.


Ciastka szachownice

175 g masła, miekkiego6 łyżek cukru pudru1 łyżeczka esencji waniliowej lub skórka starta z pół pomarańczy250 g mąki25 g czekolady, rozpuszczonej1 białko, ubite
Lekko smarujemy blachę do pieczenia. Ubijamy masło z cukrem pudrem do białości. Dodajemy esencję lub skórkę. Dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Obie części przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut w lodówce.
Oba kawałki rozwałkowujemy na prostokąty o wymiarach 7,5 x 20 cm. Smarujemy jeden kawałek odrobiną białka i umieszczamy na nim drugi kawałek ciasta. Blok z ciasta dzielimy wzdłóż na pół. Jeden z kawałków…