Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2010

Surówka z kiszonej kapusty z papryką

Nigdy nie przypuszczałam, że będę tęsknić za zwykłą kapustą kiszoną. Takiej kapusty, której zjadałam niemal połowę w czasie drogi z targu, niestety tutaj nie mam. Ale mogę się zadowolić kapustą ze słoika, mniej smaczną co prawda, ale która po odpowiednim doprawieniu i "przerobieniu" jej na surówkę, w niczym nie ustępuje kapuście "od baby". Surówkę z kapusty kiszonej robię teraz bardzo rzadko, ale za to z jak wielkim smakiem wszyscy ją zjadamy. Jako coś wyjątkowego, wyczekiwanego i smacznego. Zazwyczaj robię ją w tradycyjny sposób, z marchewką, cebulą i jabłkiem, cukrem i pieprzem do smaku. Dzisiaj również z dodatkiem papryki, co nieco zmieniło jej smak.

Surówka z kiszonej kapusty z papryką

300-500 g kapusty kiszonej
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 marchewki, starte na grubej tarce
1 jabłko, starte na tarce
1/2 czerwonej papryki, pokrojona w kostkę
1/2 żółtej papryki, pokrojona w kostkę
3 łyżki oleju
1-2 łyżeczki cukru
świeżo zmielony pieprz
2-3 łyżki zielonej pietrus…

Ciasto z lemon curdem ( Rich lemon curd sponge)

Tradycyjny brytyjski biszkopt, czyli sponge, przełożony lemon curdem, cytrynowym kremem z dodatkiem jajek wymieszanym z serkiem mascarpone. Połączenie suchego z mokrym. Bardzo cytrynowe ciasto, bo sok z 3 cytryn jest po równo w cieście, masie i "polewie". O dziwo moja córka, która rzadko kiedy sięga po ciasta, brała nawet dokładki. Ja osobiście lubię ciasta przekładane, nawet jeśli jest to tak proste ciasto jak to dzisiejsze.
Przepis z książki Annie Bell "Gorgeous cakes" dołączam do "Cytrusowego Tygodnia"

Ciasto z lemon curdem


Ciasto:
225 g masła, miękkiego
225 g cukru trzcinowego
225 g maki ze środkiem spulchniającym
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
50 ml śmietanki
drobno starta skórka i sok z 1 cytryny
2 łyżki ciemnego rumu(opcjonalnie)

Masa:
drobno starta skórka i sok z 1 cytryny
2 jajka
60 g masła
90 g cukru trzcinowego
200 g serka mascarpone

Polewa:
sok z 1 cytryny
50 g cukru trzcinowego

Przygotowujemy lemon curd do masy. Wszystkie składniki …

Ciasto czekoladowe z całą pomarańczą

Brownies z pokrojoną pomarańczą w środku już jadłam i było to naprawdę jedno z najlepszych brownies jakie robiłam. Postanowiłam tym razem spróbować jak smakuje ciasto z pomarańczą uprzednio...ugotowaną. Patrząc na ostatni maleńki kawałek, jaki został, trzeba stwierdzić, że ciasto musiało smakować, zważywszy, że prawie wszyscy w domu się odchudzamy;). Mocno czekoladowe, momentami troszkę gorzkawe, gdy natrafimy na skórkę, wilgotne i fajnie rozpływa się w ustach, jak wszystkie ciasta z dodatkiem mielonych migdałów. Może wygląd nie jest powalający, ale smak tego ciasta jest bardzo oryginalny.

Przepis z "GoodFood 500 triple -tested recipes" dodaję do "Cytrusowego Tygodnia", przygotowanego przez Tatter.



 Ciasto czekoladowe z całą pomarańczą

175 g masła, miękkiego1 nieduża pomarańcza(ok 200 g)100 g mąki ze środkiem spulchniającym1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonego cynamonu1 łyżeczka mielonej kolendry2 łyżki kakao100 g mielonych migdałów175 g jasnego cukru m…

Pilaw warzywny wg Gordona

Książka Gordona Ramsay'a "Great Escape" to jeden z moich jesiennych, książkowych zakupów. To jedna z nielicznych, z których prawie natychmiast wykorzystałam przepis. Chociaż w mojej domowej biblioteczce mam 5 książek Gordona, to wypróbowałam dopiero jego dwa przepisy.
Pilaw ten, jeden ze 100 zamieszczonych w książce przepisów indyjskich, naprawdę wart jest polecenia. Bardzo prosty, szybki do zrobienia, doskonale wyważony przyprawowo i smaczny. Jedyną trudnością może być zgromadzenie wszystkich przypraw, ale zawsze coś tam można pominąć;)
Pilaw warzywny jest wystarczająco smaczny sam w sobie, można go też zastosować jako dodatek do jakiegoś mięsa, drobiowego na przykład, co też uczyniłam.


Pilaw warzywny wg Gordona

400 g ryżu basmati1 łyżka oleju roślinnego2 łyżki ghee lub roztopionego masła1 laska cynamonu(zastąpiłam łyżeczką mielonego)6 goździków(cloves)4 nasiona kardamonu, lekko rozgniecione(cardamom pods)2 liście laurowe(bay leaves)2 owoce anyżu gwiazdkowego(anise star)2 c…

Muffiny czekoladowo-bananowe

Ostatnio mam jakąś fazę na banany a właściwie na wypieki z nimi, bo za bananami samymi w sobie nie przepadam. Kolejny więc przepis bananowy do którego namawiać nie muszę. Tym razem znowu muffiny. Czekoladowe, wilgotne, odpowiednio słodkie. Bardzo łatwe w przygotowaniu i długo utrzymujące swą świeżość. Polecam.
Przepis z książki Nigelli Lawson "Kitchen"

Muffiny czekoladowo-bananowe

3 bardzo dojrzałe lub przejrzałe banany125 ml oleju roślinnego2 jajka100 g jasnego brązowego cukru225 g mąki3 łyżki dobrej jakości kakao, przesiane1 łyżeczka sody
Piekarnik nastawiamy na 200 st C i wykładamy papilotkami blachę na 12 muffin.
Rozgniatamy banany, dodajemy olej, jajka i cukier.
Mieszamy mąkę, kakao i sodę, dodajemy do mikstury i delikatnie ubijamy, po czym wypełniamy ciastem foremki.
Pieczemy ok 15-20 minut. Pozwalamy lekko ostygnąć w foremkach, po czym wyjmujemy na kratkę.

Potrawka z wątróbki

Już gdzieś to chyba pisałam, że bardzo lubię wątróbkę. Praktycznie raz w tygodniu jest u mnie na obiad, od czasu do czasu postanawiam więc urozmaicić nieco wątróbkowe menu i trochę poeksperymentować. Ta wątróbka zrobiona na podstawietego przepisu bardzo nam smakowała. Dla tych którzy "nie chcą a muszą" może to być jakaś alternatywa, bo wątróbka w tej potrawce nie jest tak jednoznaczna a sos jest naprawdę pyszny.

Potrawka z wątróbki

400 g wątróbki drobiowej150 g pieczarek, pokrojonych1 czerwona papryka, pokrojona w paski2 cebule, pokrojone w półplastry1/2 szklanki śmietany3 łyżki koncentratu pomidorowegomasło do smażeniapieprz i sól
Wątróbkę kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na maśle. Na oddzielnej patelni smażymy cebulę, pieczarki i paprykę. Gdy warzywa będą miękkie dorzucamy do nich wątróbkę. Dodajemy koncentrat i śmietanę. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Można posypać zielenina.
Podajemy z ryżem.

Chlebek bananowo-kokosowy z czereśniami

Tych którzy próbowali już bananowych wypieków, nie muszę zachęcać do spróbowania, bo ciasto z dodatkiem bananów to gwarancja wilgotności, dobrego smaku i niezawodności. To bananowe ciasto, zachwyci miłośników kokosów, bo ich smak jest tu dominujący. A suszone lub kandyzowane czereśnie, to nie tylko ładnie wyglądający ale i smaczny dodatek.
Przepis na ten bananowy chlebek pochodzi z jednego z moich ostatnich nabytków książkowych - "Kitchen" Nigelli Lawson. To moja trzecia jej książka(mam jeszcze "Nigella Express" i "Nigella Christmas") i choć jak do tej pory skorzystałam z zaledwie kilku jej przepisów, to muszę dodać, że jeszcze żaden z nich nie zawiódł moich smakowych oczekiwań. Kolejne przepisy czekają w kolejce na wypróbowanie a my zajadamy się bananowo-kokosowym chlebkiem.
Przepis dodaję do "Orzechowego tygodnia" Eli.



 Chlebek bananowo-kokosowy z czereśniami

125 g masła4 nieduże banany(ok 500 g w skórce)150 g drobnego cukru2 jajka175 g maki2 ły…

Muffiny bananowe z orzechami pecan

Orzechy bardzo, ale to bardzo lubię. Moje ulubione to oczywiście orzechy włoskie, które lubię za całokształt i "czepię" się wszystkiego co z nimi jest. Orzechy pecan są bardzo podobne w smaku do włoskich, może bardziej przypominają świeże orzechy włoskie, są gładsze w wyglądzie i niestety droższe, ale z powodzeniem można je zastąpić łatwiej dostępnymi włoskimi.
Na pierwszy ogień, w rozpoczętym już "Orzechowym tygodniu", który po raz czwarty już organizuje Ela z "My best food", pójdą więc bananowe muffiny z orzechami pecan. Łatwe i szybkie do przyrządzenia, długo świeże, no i z orzechami. Mniam.
Przepis z książki "Cupcakes, muffins & more"

Muffiny bananowe z orzechami pecan

150 g mąki1 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli70 g drobnego cukru trzcinowego115 g orzechów pekan (mogą być włoskie)2 duże, dojrzałe banany, rozgniecione5 łyżek mleka2 łyżki masła, rozpuszczonego1 duże jajko, roztrzepane1/2 łyżeczki esencji waniliowej
Piekarnik n…

Sernik krakowski

Nie piekłam nigdy sernika krakowskiego, ale bardzo podobny sernik piekła moja babcia. Z prawdziwego domowego sera, z charakterystyczną kratką z ciasta, zawsze z aromatem arakowym. Z wielka ochotą przystąpiłam więc do jego upieczenia, bo zazwyczaj królują u mnie serniki wiedeńskie. Sernik krakowski jest bardzo dobry, a odrobina ciasta wcale mu nie przeszkadza.
Sernik krakowski to moja ostatnia propozycja w kończącej się dzisiaj akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTłoczenia.pl
Przepis z broszurki z cyklu "Lubię gotować"



Przepis na sernik krakowski

 Ciasto:
300 g mąki10 łyżek cukru8 łyżek masła2 jajka2 łyżeczki proszku do pieczeniasól
Masa serowa:
750 g tłustego sera twarogowego300 g cukru4 jajka150 g rodzynek2 łyżki mąki ziemniaczanej1 cukier waniliowy(16 g)3 łyżki skórki pomarańczowej smażonej w cukrze3 łyżki kwaśnej śmietany 30%
Przygotowanie ciasta: jajka ucieramy z cukrem, dodajemy połowę mąki, szczyptę soli, proszek do pieczenia i dalej uci…

Bigos podhalański

Cieszę się, że dzięki akcji "Gotujemy po polsku", którą organizuje Irena i Andrzej pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl odkryłam ten przepis. Dla mnie, miłośniczki wszelkich kapust, taka potrawa to prawdziwa gratka. A bigos ten tym różni się od innych, że gotujemy go z grubą jęczmienną kaszą. W smaku nieco przypomina bigos z młodej kapusty, a ponieważ zawiera proporcjonalnie sporo mięsa, więc mięsożercy nie będą marudzić. Bigos podhalański na stałe wchodzi do mojego menu, bo jest prosty, szybki i pyszny. Rodzinka była zachwycona! Polecam.
Za ten świetny przepis dziękuję bahusowi z WŻ


 Bigos podhalański

600 g białej kapusty350 g chudej baraniny lub wieprzowiny(dałam 450 g wieprzowiny)100 g kaszy pęczak1 średnia cebula1 łyżka posiekanego zielonego koperku2 łyżki oleju1 łyżka masła2 ząbki czosnkusól i pieprz do smaku
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Przysmażamy na nim mięso i cebulę. Dodajemy opłuka…

Marchewka z groszkiem

Jednym z najlepszych dodatków do schabowego jest niewątpliwie marchewka z groszkiem. Kiedyś robiłam bardzo często, wykorzystując do tego gotowy zestaw w postaci mrożonki. Tutaj niestety takich zestawów nie ma, co najwyżej marchewka z kukurydzą, pozostaje mi więc użyć skrobaczki i noża. W taki sposób robię marchewkę od lat i przyznaję, że bardzo ją lubię. Czasami dodaję jeszcze posiekany koperek lub pietruszkę. W identyczny niemalże sposób robię popularną tutaj brukiew(swede).
Przepis zapisuję do akcji "Gotujemy po polsku" państwa Grumków, którym patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl


Marchewka z groszkiem


500 g marchewki
szklanka zielonego groszku(może być mrożony)
sól i pieprz
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany

Do rondelka wlewamy około szklanki wody i zagotowujemy. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew. Solimy. Gotujemy do miękkości(około 30 minut). Dodajemy groszek i gotujemy jeszcze kilka minut. Na potrawę pruszymy mąkę, cały czas mieszając, chwilę gotujemy. Doda…

Kotlety schabowe w panierce tymiankowej

Kotlet schabowy to najpopularniejsza sztuka mięsa w polskiej kuchni, choć mięso w taki sposób podane można spotkać nie tylko u nas. Nie ma co się dziwić takiej popularności, bowiem obiad ze schabowym, to obiad szybki i pyszny. Dzisiejszy kotlet to odrobinę inna wersja schabowego - z lekkim aromatem tymianku.
Przepis z książeczki BPD "Pyszne potrawy z wieprzowiny" dołączam do akcji "Gotujemy po polsku", którą organizujeKuchnia Ireny i Andrzeja a patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl

Kotlety schabowe w panierce tymiankowej

4 kotlety schabowesóljajkotłuszcz do smażenia
Panierka:
Pół szklanki bułki tartej2 łyżeczki suszonego tymianku1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzusól
Kotlety rozbijamy tłuczkiem, lekko solimy. Mieszamy bułkę tartą z bardzo drobno rozkruszonym tymiankiem, pieprzem i solą. Kotlety obtaczamy kolejno w roztrzepanym jajku i panierce. Smażymy na gorącym tłuszczu.

Gulasz wieprzowy z grzybami

Lubię bardzo wszelkiego rodzaju mięsne gulasze, więc z prawdziwą przyjemnością zrobiłam ten gulasz, zwłaszcza że pracy przy nim niewiele. Pyszne mięciutkie mięsko z aromatem prawdziwych grzybów. Dni coraz chłodniejsze, więc porcja takiegowieprzowegogulaszuz grzybami na pewno nas rozgrzeje.
Przepis na podstawie przepisu z książeczki "Pyszne potrawy z wieprzowiny" dołączam do "Gotujemy po polsku" pod patronatem serwisu zPierwszegoTloczenia.pl

Gulasz wieprzowy z grzybami

500-700 g mięsa wieprzowego(łopatki lub szynki)1 marchewka1 cebula4 suszone grzyby1/2 szklanki śmietanykostka bulionu warzywnego1 łyżka przyprawy do zup1 łyżka olejuliść laurowypieprz ziarnistysól
Grzyby moczymy przez 30 minut w niewielkiej ilości letniej wody, osączamy(płyn zachowujemy) i kroimy w paski.
Opłukane i osuszone mięso kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.
Marchewkę i cebulę kroimy w plasterki.
Do garnka wlewamy półtorej szklanki wody i wodę, w której moczyły się grzyby, zagotowu…

Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i żurawiną

To moje kolejne małe wypieki z płatkami owsianymi w tle. Tym razem z dodatkiem białej czekolady i żurawiny. Ciasteczka nie są zbyt słodkie, ale dodatek czekolady dostarcza nam wystarczającą ilość słodkości. W sam raz na coraz chłodniejsze i ciemniejsze wieczory.
Przepis z książki Billa Grangera "Holiday"

Ciasteczka owsiane z białą czekoladą i żurawiną

150 g masła, miękkiego165 g brązowego cukru1 jajko, roztrzepane2 łyżeczki ekstraktu z wanilii125 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli200 g płatków owsianych140 g białej czekolady, posiekanej85 g suszonej żurawiny
Piekarnik nastawiamy na 180 st C i wykładamy papierem do pieczenia 3 blachy.
Masło ucieramy z cukrem do białości(czyli do momentu aż zmieni kolor). Dodajemy jajko i ekstrakt, ubijamy. Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy do masy maślanej razem z płatkami, czekoladą i żurawiną. Dokładnie mieszamy.
Z małej łyżki stołowej mikstury lepimy kulki i układamy je na przygotowanych blachach. Spłasz…