Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2010

Pizza - ciasto bez zagniatania

Ostatnio, czyli od wielu miesięcy robię ciasto na pizze praktycznie z jednego przepisu. I jest to własnie ten przepis naciasto bez zagniatania. Bardzo prosty, a przede wszystkim ciasto wychodzi rewelacyjnie. Stwierdzam, że jest to najlepsze ciasto na pizzę jakie robiłam. Cienkie, lekko chrupiące, pyszne w smaku. Pizza staje się u nas w domu chlebem powszednim, bo przygotowuję ją minimum raz w tygodniu i pomimo tego, że farsze na nią robię dość podobne, to jeszcze się nam nie znudziła i z nieustannym zachwytem wchłaniamy kolejne porcje tego ulubionego dania. Ciasto na pizzę bez zagniatania polecam zarówno początkującym jak i bardziej zaawansowanym smakoszom pizzy.


Przepis na ciasto na pizze bez zagniatania
500 g (3 3/4 szklanki) mąki7 g ( 1 opakowanie lub 2 łyżeczki) drożdży instant5 g (3/4 łyżeczki ) soli3 g (3/4 łyżeczki ) cukru300 g (1 1/3 szklanki) wody w temperaturze pokojowej
Składniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką lub ręką przez około pół minuty. Przykrywamy folią lub ścier…

Kapusta z grzybami

Tą wyśmienitą kapustę z grzybami zrobił dzisiaj mój mąż. Wzorował się co prawda na przepisie z książki, ale przy próbie zanotowania przepisu okazało się, że składniki i sposób przyrządzania różnią się dość znacznie od wzorca. Kapusta z grzybami wyszła naprawdę pyszna i było poważne zagrożenie, że zostanie w całości zjedzona. Jedyną jej wadą jest to, że jest jej troszkę za mało. Polecam.

A wszystkim Czytelnikom mojego bloga i ich Najbliższym życzę miłego odpoczynku i samych smacznych potraw!


Kapusta z grzybami

800 g kapusty kiszonej50 g suszonych prawdziwkówkilka śliwek kalifornijskich4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżka mąkisól, pieprz i cukier do smaku
Kapustę płuczemy i kroimy. Grzyby myjemy, namaczamy w letniej wodzie kilka godzin. Kapustę zalewamy wodą z grzybów i gotujemy. Grzyby i śliwki drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Gotujemy do miękkości. Z oliwy i maki robimy zasmażkę. Dodajemy do kapusty i chwilę zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem.

Niesamowicie łatwe ciasto czekoladowe z bakaliami

To w zasadzie angielskie ciasto na święta, przynajmniej z wyglądu. Podejrzewam, że również podobne w smaku. Chociaż nieco różni się od typowego "christmas cake", nie jest bowiem stopniowo nasączane brandy, ale jest w nim również sporo alkoholu i bardzo dużo bakalii. Ciasta jeszcze nie próbowałam, postanowiłam, że poczekam cierpliwie do świąt, aż przejdzie smakiem. Nigella zapewnia, bo to z jej książki "Nigella Christams" pochodzi ten przepis, że ciasto można jeść od razu, ale tego rodzaju ciasta są najlepsze, gdy trochę poleżą. Wrażenia po degustacji na pewno opiszę:)

Ciasto było smaczne i bardzo podobne w smaku do tradycyjnego christmas cake



Niesamowicie łatwe ciasto czekoladowe z bakaliami


350 g śliwek kalifornijskich, pokrojonych250 g rodzynek175 g koryntek(rodzaj ciemnych, małych rodzynek)175 g miękkiego masła175 g ciemnego cukru muscovado225 g(175 ml) miodu125 g Tia Maria lub innego likieru kawowegosok i drobno starta skórka z 2 pomarańczy1 łyżeczka przyprawy …

Tatterowiec - chleb żytni na zakwasie

To był mój pierwszy chleb na zakwasie! To nic, że musiałam całą żmudną procedurę robienia zakwasu powtórzyć ponownie, bowiem cały dopiero co wyhodowanyzakwas "poszedł" mi do tego chleba. Chleb się bardzo udał, był bardzo "zakwasowy"(jak ktoś lubi kwaśne chleby, jest idealny). Piekłam go jeszcze potem kilkakrotnie i bardzo go lubimy, a szczególnie upodobało go sobie moja córka, która przepada za takimi kwaśnymi chlebami. I kiedy niedawno, mój prawie roczny zakwas został na śmierć zaniedbany i zmuszona byłam na nastawienie ponownego, nie miałam trudnego wyboru, jaki chleb upiekę jako pierwszy. Zawsze wychodzi, nie ma z nim wiele roboty, a przy tym to bardzo smaczny żytni chlebek. Polecam.
Oczywiście wiem, że ten Tatterowy chleb był niedawno w Weekendowej Piekarni, ale ja jak zawsze troszkę spóźniona:)

Tatterowiec - chleb żytni na zakwasie
400 g zakwasu żytniego razowego płynnego(np 150%)*150 ml wody(jej ilość uzależniamy od gęstości zakwasu i rodzaju użytych mąk)100 g…

Najprostszy klops

Nie spodziewałam się, że ten klops tak wszystkim posmakuje! Zamieniłam tradycyjne mielone na pieczonego klopsa z dwóch powodów. Po pierwsze, chciałam urozmaicić nieco menu, a po drugie, chciałam trochę nagrzać mieszkanie, bo nie ma nic przyjemniejszego niż gorący piekarnik w zimne, zimowe dni. A że przy okazji klops był bardzo smaczny, to na pewno zachęciło mnie to do kolejnych prób z pieczeniami z mielonego.





Najprostszy klops

500 g mielonego mięsa wołowego4 jajka1 duża cebula1 bułka1/2 szklanki mleka do namoczenia bułki1 łyżka oleju2 łyżki bułki tartej, plus dodatkowo do obtoczeniapieprz i sól
Piekarnik nastawiamy na temp. 220 st C
Bułki namaczamy w mleku i odciskamy. Drobno posiekaną cebulę przysmażamy na oleju. 3 jajka gotujemy na twardo. Do mięsa dodajemy przysmażoną cebule, bułkę, 1 jajko. Dodajemy do smaku pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy masę i tworzymy z niej prostokąt o wymiarach 20 na 15 cm. Ugotowane jajka układamy na prostokącie z mięsa, jedno za drugim i przykrywamy je po…

Babka kawowa z orzechami

To miała być babka kawowa, ale przyznam uczciwie, że ja tej kawy prawie nie czuję...czuję za to dużo, dużo orzechów i to jest jej podstawowy atut. Może gdyby tej kawy było więcej smak kawy byłby bardziej wyrazisty. W każdym bądź razie babka kawowa z orzechami "się zjada", a poczęstowana nim w pracy koleżanka, bardzo się nim zachwycała.
Przepis z książki "Everyday cakes cookies" wydawnictwa AWW dołączam do Kawowego Tygodnia, organizowanego przez Majkę...pomimo mało kawowego smaku;)

Babka kawowa z orzechami

30 g masła1 łyżka brązowego cukru2 łyżeczki mielonego cynamonu200 g orzechów włoskich, uprażonych125 ml (1/2 szklanki) mleka1 łyżka suchej kawy instant185 g masła, dodatkowo300 g(1 1/3 szklanki) drobnego cukru3 jajka150 g (1 szklanka) mąki samorosnącej (lub zwykła mąką plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)110 g (3/4 szklanki) mąki zwykłej Na lukier toffi:
110 g (1/2 szklanki) drobnego cukru2 łyżki wody3 łyżeczki śmietanki
Piekarnik nastawimy na 17…

Ryba po grecku

Ryba po grecku, to jedno z bardziej lubianych dań świątecznych. Robię ją bardzo rzadko, bo zazwyczaj tylko raz w roku. A przydałoby się częściej, bo ryba po grecku jest naprawdę bardzo smaczna. Wbrew pozorom nie jest to pracochłonne danie i nawet początkujący kucharz da sobie z nim radę. Smażone filety rybne w połączeniu z duszonymi warzywami korzeniowymi - pyszności!
Przepis na podstawie przepisu z książeczki "Danie i przysmaki świąteczne" A. Stradeckiej


 Przepis na rybę po grecku

1 kg filetów rybnych(użyłam rdzawca)2 duże marchewki2 pietruszki1 seler2 duże cebule1/2 szklanki oleju3 łyżki koncentratu pomidorowego1 jajko3 łyżki maki2 łyżki posiekanego szczypiorkupieprz, sól, papryka i cukier do smaku
Filety kroimy na kawałki, solimy, obtaczamy w roztrzepanym jajku i mące, rumienimy na połowie rozgrzanego oleju. Marchewkę, pietruszkę i seler, myjemy, obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce do jarzyn lub kroimy w słupki. Cebulę obieramy, kroimy w słupki lub w kostkę. Rozgrzewamy…

Piernik świąteczny

Nigdy nie piekłam piernika. Na dodatek zawsze mówiłam, że lubię ciasta, wszystkie...no może za wyjątkiem piernika. Pamiętam kupny piernik, który za czasów komuny można było "dostać" w delikatesach. Pakowany był w szeleszczący celofan, o nazwie kasztelański bodajże, był piernikiem przełożonym masą i bardzo go lubiłam. Nie pamiętam więc skąd u mnie wieloletnia awersja do pierników. Może przez wyschnięte pierniki Katarzynki?
Tak czy inaczej postanowiłam w tym roku to zmienić i zaplanowałam sobie upieczenie dwóch a właściwie trzech pierników, bo jeden z nich to taka angielska wersja piernika. Wszystkie pieczone na kilka czy kilkanaście dni przed świętami.
Bohater dzisiejszego wpisu, to piernik świąteczny, na którego przepis znalazłam na forum cincin. I tak, zgodnie z instrukcją, przystąpiłam do przygotowywania ciasta, by za 3 tygodnie móc cieszyć się pełnym jego smakiem. Przygotowanie nie zajęło mi wiele czasu, jest proste, a przy tym można nasycić się wspaniałymi aromatami(a …

Kiełbasa z porami

Nie, to nie jajecznica. Tak wyglądały duszone pory z kiełbasą. Pomysł na całe danie znalazłam w angielskiej książce i to naprawdę nietuzinkowy sposób na wykorzystanie zwykłej, polskiej kiełbasy- taką też zalecano w przepisie. "Takie coś" jedliśmy pierwszy raz i smakowało nam na tyle, że przepis będę powtarzać. Smaczne, szybkie i niecodzienne danie obiadowe, choć bardzo swojsko brzmiące.


Kiełbasa z porami
1łyżka oleju500 g porów, pokrojonych na plastry1 cebula, posiekana6 łyżek białego wytrawnego wina6 łyżek rosołku z kostki2 duże ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę300 g kiełbasy3-4 łyżki śmietany(creme fraiche)posiekana natka pietruszki, do przybrania
Olej podgrzewamy w dużej patelni, dodajemy pory i cebulę i smażymy 3-4 minuty, do miękkości warzyw. Przyprawiamy, dolewamy wino i rosołek, przykrywamy i podgrzewamy przez 10 minut.
Dodajemy pokrojone ziemniaki, przykrywamy i ponownie podgrzewamy do momentu aż ziemniaki lekko zmiękną.
Nakłuwamy kiełbasę i umieszczamy na wierzch…

Krajanka cynamonowa (Snickerdoodle slice)

Może niektórzy z Was pamiętają takie ciasteczkaz bardzo szerokim uśmiechem, które gościły u mnie na blogu letnią porą? Dzisiaj coś bardzo podobnego, też snickerdoodles, co mówi nam o jednym - będzie dużo cynamonu i...szeroki uśmiech...hmm...raczej grymas:). Krajanka jest bardzo słodka, ale od czasu do czasu możemy sobie w mroźny zimowy dzień zaserwować kawałek do popołudniowej herbatki.
Krajanka cynamonowa jest bardzo sprężysta i mięciutkia, i choć słodka, to ręka sama wyciąga się po kolejne kawałki.
Przepis z książki "Cakes and slices" wydawnictwa Murdoch dodaję do akcji Korzenny Tydzień, którą organizuje Ptasia.




Krajanka cynamonowa (Snickerdoodle slice)

250 g mąki230 g drobnego cukru1 łyżka mielonego cynamonu2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka, o temperaturze pokojowej25o ml mleka125 g masła, rozpuszczonego3 łyżki cukru3 łyżeczki mielonego cynamonu, dodatkowo

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Delikatnie natłuszczamy blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm i wykładamy papierem do p…

Sałatka makaronowa ze słonecznikiem

Bardzo prosta, szybka i smaczna sałatka makaronowaze słonecznikiem. Mało składników, nieskomplikowane przygotowanie. To właściwie makaron z jajkami i kukurydzą, ale dodatek ziaren słonecznikasprawia, że sałatka staje się bardziej wyrafinowana. Idealna do zrobienia "na szybko", dla gości i jako przekąska do pracy.




Przepis na sałatkę makaronową ze słonecznikiem

1 szklanka drobnego makaronu ( u mnie małe muszelki)3 jajka, ugotowane na twardo1 puszka kukurydzy, odsączonej100 g pestek słonecznikakilka łyżek majonezusól i pieprz
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, na al dente, odsączamy i studzimy. Ugotowane jajka kroimy w drobną kostkę. Słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie składniki mieszamy razem w jednej misce, dodajemy majonez i doprawiamy do smaku.
Na podstawie przepisu z