Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2011

Grillowana pierś z kurczaka

Ostatnio coraz częściej przygotowuję grillowane mięso.Przyczyn jest kilka. Po pierwsze, mam patelnię do grilla, która nie wiem dlaczego, spędziła prawie rok nieużywana. Po drugie takie potrawy są bardzo szybkie do zrobienia. Po trzecie są mniej kaloryczne, bo smażone bez tłuszczu lub z niewielką ilością. Po czwarte wreszcie, są niesamowicie pyszne. Taka grillowana pierś, to naprawdę niewiele pracy, a zadowolenie jedzących gwarantowane!

Grillowana pierś z kurczaka
2 piersi z kurczaka3 łyżki oleju1 łyżka sosu sojowego4 ząbki czosnku, roztartesok z 1/2 cytryny2 łyżeczki suszonej bazylii1 łyżeczka wędzonej papryki sól i pieprz Z oleju, sosu sojowego, czosnku, soku z cytryny, bazylii i papryki przygotowujemy marynatę: wszystkie składniki mieszamy ze sobą w miseczce. Piersi, przekrojone wzdłuż na pół, solimy i pieprzymy po czym wkładamy do marynaty i pozostawiamy na kilkanaście minut. Patelnie grillową podgrzewamy i układamy na niej piersi wraz z całością marynaty. Grillujemy po kilka mi…

Drożdżowy warkocz z serem

Miałam naprawdę duże problemy ze zrobieniem zdjęć temu wspaniałemu drożdżowemu warkoczowi z serem. Powód był bardzo prosty. Za każdym razem kiedy go robiłam, a było to zazwyczaj późnym popołudniem, kiedy za oknem już dawno było ciemno, znikał on w ekspresowym tempie. W całości. Dodam, że z przepisu wychodzą dwie potężne chałki. W końcu wpadłam na pomysł, że upiekę go po prostu wcześniej. Tym sposobem udało mi się sfotografować kawałek. Kto jeszcze nie próbował tego warkocza, z przepisu bajaderki, niech dłużej nie czeka. Ten warkocz, to jeden z najpyszniejszych drożdżowych wypieków jakie jadłam. Mięciutkie, wspaniale pachnące cytryną ciasto, z pysznym twarogowym nadzieniem. Bardzo polecam.

Drożdżowy warkocz z serem

Ciasto:
1/4 szklanki ciepłej wody1/2 szklanki ciepłego mleka2 1/4 łyżeczki suchych drożdży3 szklanki maki1/4 szklanki cukru4 łyżki miękkiego masła1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z waniliiskórka otarta z jednej cytrynyszczypta soli
Nadzienie:
250 g twarożku1/2 szklanki cukru3 łyżki …

Sos pieczarkowy z ziemniakami

Miałam niebywałe szczęście, że wszystkie moje wakacje w dzieciństwie, spędzałam u mojej babci na roztoczańskiej wsi. Wsi, do której przez wiele lat można się było dostać ze stacji kolejowej jedynie piechotą. Ale co to była za wyprawa! Najpierw niewielki kawałek szosą, przy której stała piekarnia, zaopatrująca okoliczne wsie w olbrzymie pachnące bochny chleba, a za zakrętem zaczynała się duża wieś, z ceglaną remizą, pobielonym kościołem  i kilkoma stawami.  Potem szło się długo, długo prosto, cały czas poboczem szosy, aż do kolejnego zakrętu za którym kończyła się szosa i kończyła się wieś. Zaczynał się ostatni odcinek 5 kilometrowej trasy. Ale za to najpiękniejszy i najbardziej emocjonujący. Najpierw, brodząc w miałkim piasku, spod którego gdzieniegdzie wystawały kamienie trzeba było przejść pod brzęczącą linię wysokiego napięcia, co zawsze napawało mnie strachem. A potem już tylko pod jedną długą górkę, przy której wśród łanów zbóż stała szopa, w której ktoś się powiesił, potem troch…

Zapiekanka z młodych ziemniaków i sera cheddar

Pamiętam moja pierwszą zapiekankę, którą w gronie znajomych przygotowywaliśmy bardzo dawno temu. To był ten sam zestaw.Ziemniaki, pieczarki, cebula. kiełbasa i dużo żółtegosera. Pamiętam też jak bardzo mi smakowała. Powtarzałam ją wielokrotnie. Dzisiaj ten sam zestaw. Może odrobinę pikantniejszy, może bardziej wilgotny, bo z odrobiną mleka, może jeszcze więcej sera i bardziej aromatyczne pieczarki. Ale zachwyt pozostał ten sam. To już klasyka. Pyszna.



Zapiekanka z młodych ziemniaków i sera cheddar

1 kg młodych ziemniaków3 cebule, pokrojone w krążki200 g kiełbasy, pokrojonej w półplasterki250 g pieczarek brązowych, pokrojonych w plastry200 g sera mature cheddar, startego na tarce o grubych oczkach150 ml mlekaszczypta gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki płatków chilli pieprz i sól do smakuolej do smażenia
Ziemniaki gotujemy ze skórką w garnku osolonej wody(oczywiście można użyć starych ziemniaków), tak aby się nie rozgotowały. Odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia. W międzyczasie podsmażamy …

Ciasteczka czekoladowe z marcepanem

Ciasteczka to wdzięczny drobiazg. Dla konsumenta, dla piekarza i dla fotografa. Więc od czasu do czasu pojawiają się i u mnie. Choć z moich obserwacji wynika niestety, że nie mają takiego wzięcia jak coś z większymi gabarytami. Nie mam niestety małych dzieci, bo to one są największymi zjadaczami ciasteczek a większość dorosłych wokół mnie "na diecie" i co najwyżej skuszą się na jedno. No, może dwa. A ciasteczka, zwłaszcza te, które upiekłam na Czekoladowy Weekend, ciasteczka czekoladowe z marcepanemwarte są, by sięgnąć po nie częściej niż raz. Bo mocno czekoladowe, raczej miękkie niż kruche i najważniejsze, kryjące w swoim wnętrzu składnik, który dla wielu, sam w sobie wart jest by się w nim rozsmakować - marcepan. Obojętne więc, czy jesteś wielbicielem czekolady, czy tylko marcepana, czy może i jednego i drugiego, ciasteczka te, nie pozwolą Ci przejść obok nich obojętnie.



Ciasteczka czekoladowe z marcepanem
200 g masła200 g (1 szklanka) jasnego cukru muscovado1 jajko300 g (2 …

Czekoladowy pasztet z wątróbek drobiowych

Wiem, wiem, niektórzy z Was się skrzywią już na samo słowo wątróbka a... czekoladowa wątróbka(?!!?)...to już chyba o wiele za wiele. Spiesznie więc dodam, że w Czekoladowym Weekendzie wszystko jest dozwolone, byleby z czekoladą;) Ja osobiście wątróbkę bardzo lubię, nie boję się z nią eksperymentować, więc gdy tylko zobaczyłam ten przepis w książce "Willie's Chocolate Factory Cookbook" "zaklepałam" go sobie na ten właśnie weekend. Przyznam się, że pierwsze wrażenie nie było najlepsze, z uwagi na zbyt wybijający się tymianek(użyłam suszonego, który jest jakiś wyjątkowo gorzki), ale im dłużej pasztet stał, tym coraz smakowitszy się stawał i z coraz większą ochotą smarowałam sobie kolejne kromeczki. Niestety, nie udało mi się moich bliskich zachęcić do spróbowania tego pasztetu. Dla nich, czekoladowa wątróbka, to było zbyt ryzykowne wyzwanie.
Czekoladowy pasztet z wątróbek drobiowych
175 g masła, miękkiego450 g wątróbek drobiowych, oczyszczonych i umytych2 cebulki s…

Fantastyczne francuskie ciasto czekoladowe bez mąki

To ciasto zawiera w sobie to, co najlepsze w czekoladzie. Mało tego, ono ją jeszcze bardziej uszlachetnia, dodaje jej łagodności, subtelności i wyrafinowania. Co tu dużo gadać i ubierać w słówka - to najlepsze ciasto czekoladowe jakie do tej pory jadłam! Nie wiem, czy to z powodu mielonych migdałów, czy może cukru muscovado a może dobrego smaku użytej do ciasta czekolady? Ciężkie, a jednak lekkie, toporne a jednocześnie delikatne. Aksamitne, rozpływające się w ustach, takie, nad którym chciałoby się bez końca delektować. Prawdziwa uczta dla zmysłów, a przynajmniej dla zmysłu smaku. Można je jeść z dodatkiem śmietanki lub lodów, ale dla mnie każdy kęs był tak rozkoszny, że dodatki tylko by przeszkadzały. I jeszcze jedna bardzo istotna rzecz. Francuskie ciasto czekoladowe bez mąki jest wprost niesamowicie łatwe a robi się je błyskawicznie.
Bardzo polecam.
Przepis zaczerpnięty z książki Lindy Collister "Divine heavenly chocolate recipes with a heart" dodaję do Czekoladowego Wee…

Spaghetti alla carbonara - przepis

To jedno z najbardziej znanych dań włoskich. Sama wielokrotnie już je robiłam, z różnych przepisów. Dzisiejsza wersja spaghetti alla carbonara to zdaniem Gino D'Acampo właściwy, tradycyjny sposób przyrządzania tego pysznego dania z makaronu. Przyznam, że chyba najbardziej mi smakował. Bez śmietany i z samymi żółtkami. Odkrywam ponadto, że coraz bardziej gustuję w takich właśnie "bezsosowych", "suchych", z minimalną ilością składników makaronach.
Przepis z książki Gino D'Campo "Buonissimo!"


Spaghetti alla carbonara - przepis
1 łyżka oliwy z oliwek50 g masła100 g wędzonej pancetty (dałam naszego boczku), pokrojonej na małe kawałki250 g suchego spaghetti 3 duże żółtka z jajek, ubite2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki30 g świeżo startego sera Pecorino Romanosól i świeżo zmielony pieprz
Podgrzewamy oliwę z masłem w dużej patelni, dodajemy pancettę z odrobina pieprzu i podsmażamy od czasu do czasu, aż boczek stanie się mocno chrupiący.
W międzyczas…

Pavlova z jagodami

Pavlova to jeden z najlepszych deserów na świecie. Przynajmniej tak twierdzą moi bliscy. Moja ulubiona, to oczywiście pavlova z malinami, ale ta z jagodami praktycznie w niczym jej nie ustępuje. Jest pyszna! Podejrzewam, że bez problemu poszłyby trzy takie krążki - na raz. Beza z 6 białek pieczona tym razem w tortownicy, co będzie doskonałe dla tych, co boją się rozlania bezy. Brzegi co prawda nie będą może tak urocze jak w pieczonej bezpośrednio na papierze, ale smak na pewno będzie taki sam. Kto jeszcze nigdy nie jadł pavlovej - gorąco zachęcam. Wyśmienity smak gwarantowany!



Przepis na pavlovą z jagodami

6 dużych białek, o temperaturze pokojowej350 g drobnego cukru1 łyżka mąki kukurydzianej (ziemniaczanej)1 łyżeczka białego octu winnego
250 g jagód lub borówki amerykańskiej300 ml śmietanki do ubijania (whipping lub double cream)
Piekarnik nastawiamy an 200 st C. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, lekko spryskując wodą przed i po nałożeniu papieru.
Białka u…

Curry kalafiorowe

Rzadko robię dania tylko i wyłącznie z warzyw. Jako obiad, takie danie u mnie po prostu nie przejdzie. A jeśli przejdzie, to za chwilę musi być  "poprawione" czymś jeszcze. Tym razem jedliśmy po wyjątkowo obfitym śniadaniu, więc mi osobiście wystarczyła jedna mała miseczka tego dania, żeby poczuć się najedzoną.
Połączenie smaku kokosowego i curry, bardzo lubię, i z kalafiorem, oba te smaki tworzą bardzo smaczną mieszankę. Ożywione nieco szpinakiem curry posmakuje zapewne nie tylko amatorom warzyw, a na pewno będzie urozmaiceniem i okazją do przemycenia trochę warzyw tym, którzy omijają je szerokim łukiem.



Curry kalafiorowe
3 łyżki oleju2 cebule, drobno pokrojone1 cm korzenia imbiru, obranego i startego (lub 1 łyżeczka proszkowanego)3 łyżki pasty curry (można zastąpić curry w proszku)1 puszka mleczka kokosowego (400 g) 1 puszka pokrojonych pomidorów (400 g) 1 kalafior, połamany na kawałki2 ziemniaki, obrane i pokrojone w 2 cm  kostkę3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny20…

Sernik Isaura

Co jadało się 15 lat temu, gdy nikt nie słyszał o sernikobrownies? Odpowiedź może być tylko jedna...Isaurę. To pyszne połączenie sernika i kakaowego ciasta(żeby nie powiedzieć - murzynka) było prawdziwym przebojem w ówczesnych czasach, a na pewno u mnie w domu. Piekłam je bowiem bardzo często i zawsze było błyskawicznie pochłaniane. To jedno z nielicznych ciast, które lubi moja córka. I tak, na fali wspomnień, wyciągnęłam wyświechtaną i wytłuszczoną książeczkę z Biblioteczki Poradnika Domowego, gdzie na najbardziej zużytej i oczywiście już dawno wyrwanej kartce (no niestety książeczki te nie były najlepszej jakości) znajduje się ten znakomity przepis i korzystając z dostępnych tutaj serów upiekłam Isaurę. Wyszła wyśmienita. Jak zawsze. Bardzo słodka, z kremową warstwą sera i zdecydowaną warstwą kakaowego ciasta. Co prawda warstwa kakaowa była nieco mniej puszysta niż zwykle, bardziej przypomina brownies, ale dopiero wpisując przepis na bloga, znalazłam przyczynę - zapomniałam dodać pr…

Pasta z wędzonej makreli z jajkiem

Nadrabiam zaległości w zakresie wędzonej makreli i dziś kolejna pasta. Tym razem bardziej swojska, ale równie prosta i smaczna. Ot, cebula, jajka i żółty ser. Ale co by do wędzonej makreli nie włożyć to i tak będzie dobra. Wszyscy, no, prawie wszyscy ją przecież lubimy:)


Pasta z wędzonej makreli z jajkiem
200 g wędzonej makreli, obranej ze skórki i pozbawionej ości1 czerwona cebula, pokrojona w drobną kostkę2 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w drobną kostkę50 g startego sera cheddar2 łyżki pietruszki, posiekanej3 łyżki majonezupapryka i pieprz do smaku
Wszystkie składniki mieszamy razem, aż pasta nabierze gładkiej konsystencji. Można oczywiście zemleć, jeśli ktoś lubi.

Najprostsze bezy

Nie wiem dlaczego z bezami miałam kiedyś takie problemy. Ale to było bardzo dawno i pewnie winny był piekarnik;)...a może do bez, trzeba jednak trochę życiowego doświadczenia? Bo przyznam, że pierwszamoja bezapo wielu latach przerwy wyszła mi znakomicie. Podobnie było ostatnio, z mniejszymi bezami. Nie miałam absolutnie żadnych z nimi problemów. Nie spaliły się, nie wyszły "plaskate", środek był wspaniale ciągnący się, co najbardziej w bezach lubię. Oczywiście amatorzy całkowicie wysuszonych bez, powinni wydłużyć czas suszenia i odrobinę zmniejszyć temperaturę.
Zajadane samodzielnie bezy są bardzo smaczne, ale w połączeniu z bitą śmietaną, owocami czy jakimś alkoholowym likierem stanowią już prawdziwą ucztę dla podniebienia. Deser z nimi to prawdziwe niebo w gębie!
Tych, którzy z obawą podchodzą do samodzielnego wykonania tych malutkich słodkości zachęcam do spróbowania jeszcze raz. To tylko cukier i białka. Gdy są dobrze ubite, nie ma siły, żeby nie wyszły!



Przepis na najpro…

Faworki domowe

To moje pierwsze faworki. Jakoś nie po drodze  było mi do czegokolwiek smażonego w głębokim tłuszczu. Faworki jednak atakowały mnie ze wszystkich niemalże blogów, a domownicy nie protestowali, gdy zapytałam "a może tak zrobić domowe faworki ?". Oto więc są. Proste do zrobienia, smaczne, a przepis na ok 50, 60  sztuk, więc nie grozi przedawkowaniem kalorii. Oczywiście dla większej rodziny lub dla "nieliczących" kalorii dawkę można łatwo podwoić.


Faworki domowe

250 g mąki20 g masła3 żółtka1/4 szklanki gęstej śmietany 18 %1 kieliszek spirytususzczypta soliolej do smażeniacukier puder i cukier waniliowy do posypania
Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółtka, szczyptę soli, spirytus i taką ilość śmietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy a potem bijemy ciasto wałkiem tak dlugo, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza(straciłam cierpliwość - nie biłam;)). Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce mniej więcej…

Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów

Cóż mogę powiedzieć o tej paście?...jest pyszna! Dodatek suszonych pomidorów, to był strzał w dziesiątkę.
Serek kremowy nadał jej gładką konsystencję a dużo pieprzu ostry akcent. Oczywiście pasta nie straciła swego charakteru i wędzona makrela jest zdecydowanie wyczuwalna. Dodatki uczyniły z niej jednak coś więcej niż klasyka. Nie mogłam się przestać zachwycać. Polecam.


Pasta z wędzonej makreli i suszonych pomidorów
ok 200g filetów z wędzonej makreli, rozgniecionej200 g serka kremowego (cream cheese)1 kopiasta łyżka śmietany 6 suszonych pomidorów( sun-dried in oil), pokrojonych na drobne kawałkipół pęczka szczypiorku, posiekanegogrubo zmielony pieprzewentualnie sól do smaku
 Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy ze sobą za pomocą widelca. Miskę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki.

Najprostszy chleb pszenny (Farmhouse Loaf)

Nie wszyscy lubią chleb na zakwasie. Mój mąż woli pieczywo łagodniejsze. Sama zresztą lubię od czasu do czasu zjeść dobrychleb na drożdżach. Chleb taki ma też inną zaletę, nie musimy go planować dzień wcześniej, tak jak w przypadku pieczywa na zakwasie, ale już za 3 godziny po zaplanowaniu możemy mieć w ręku, jeszcze ciepłą, chrupiącą pajdę chleba z masłem. Chleb, na który przepis podaję dzisiaj, jest naprawdę jednym z najlepszych drożdżowych chlebów jakie jadłam. Bardzo prosty w wykonaniu, ze smacznym miąższem i chrupiącą skórką. No i dodatkowo, jeden z najpiękniejszych zapachów na świecie, zapach świeżo upieczonego chleba. Chyba nie muszę już niczym więcej zachęcać...



Najprostszy chleb pszenny

450 g mąki chlebowej, plus dodatkowo do posypania25 g masła1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 łyżeczka drożdży instant300 ml ciepłej wody
Mąkę wsypujemy do miski i łączymy z masłem. Mieszamy z cukrem solą i drożdżami. Robimy wgłębienie w środku, wlewamy wodę i dobrze mieszamy, aż składniki się po…