Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2011

Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem

Gdy robię coś ze szpinakiem, wszyscy w domu się cieszą. Tak. Lubimy szpinak. A to danie, na które przepis podaję poniżej, moja córka określiła jako doskonałe. To, jeśli chodzi o smak, bo oprócz tego , ten makaron ze szpinakiem i kurczakiem jest niesamowicie szybki,  zdrowy i niezbyt kaloryczne, choć bardzo syte. Polecam miłośnikom szpinaku jak i tym, którzy ze szpinakiem jeszcze się nie zapoznali.

Tagliatelle ze szpinakiem i kurczakiem
300 g makaronu tagliatelle200 g liści szpinaku1 pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę4 łyżki oleju2 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki2 pomidory, pokrojone w kostkęmała natka pietruszki, posiekanasól i świeżo zmielony pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
W międzyczasie w dużej patelni podgrzewamy olej i krótko, ok 1 minuty, podsmażamy czosnek, dodajemy pierś z kurczaka i mieszając podsmażamy, aż nabierze złotego koloru. Dodajemy szpinaki smażymy ok 2 minut. Dodajemy pietruszkę, sól i pieprz, dobrze mieszamy i kontynuujemy smażenie kolejn…

Zupa z kukurydzy

Czy można sobie wyobrazić bardziej słoneczne danie? Właśnie ta intensywna żółć zainspirowała mnie do tego, by wypróbować tą kukurydzianą zupę. Nie przepadam za zupami krem, ale ta jest tylko troszkę rozgnieciona a przy tym lekko czosnkowa, kremowa, delikatnie słodka, słodkością kukurydzy i bardzo smaczna. Dodatek kurczaka świetnie tutaj pasuje a przy tym sprawi, że zaspokoimy głód na nieco dłużej.
Przepis z książki Rachel Allen "Home Cooking".

Zupa z kukurydzy
25 g masła200 g piersi z kurczaka, pokrojonej na kawałki ok 2 cm1 duża cebula, obrana i drobno pokrojona3-4 duże ząbki czosnku, obranego i drobno pokrojonego 600 ml rosołku(może być z kostki)125 ml mleka125 ml śmietany (single cream)1 puszka (340 g) kukurydzy sól i świeżo zmielony czarny pieprz2 łyżki natki pietruszki, posiekanej1 gałązka szczypiorku, posiekanegosok z cytryny, ewentualnie
Masło rozpuszczamy w dużym rondlu, dodajemy kurczaka, cebulę i czosnek. Smażymy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aż kurcza…

Jajka faszerowane mozarellą i bazylią

Jajka faszerowane to jedna z moich ulubionych przekąsek. Zjem każde. Jadłam już faszerowanepieczarkami, i marchewką, i szynką. Wszystkie pyszne. A jakby je tak nafaszerować smakami z sałatki Caprese? Mozarellą, bazylią i pomidorkami? I co będzie silniejsze, jajko, czy sałatka Caprese? Okazało się, że tym smakom bardzo dobrze ze sobą. Ku mojej wielkiej uciesze. Bo miałam ulubioną przekąskę z ulubioną sałatką! Polecam

Przepis na jajka faszerowane mozarellą i bazylią
8 jajek2 kulki sera mozarella, starta na tarcepęczek bazylii, posiekanej1 pomidor, z usuniętymi pestkami i miąższem, pokrojony w kostkę3 łyżki majonezu1 łyżeczka octu balsamicznegosól i pieprz
Jajka gotujemy na twardo. Po ugotowanie zalewamy zimną wodą, delikatnie tłucząc skorupki. Po wystygnięciu, obieramy tak, aby nie uszkodzić białka. Kroimy jajka na pół i ostrożnie wyciągamy żółtka. Żółtka i starty ser rozcieramy widelcem w misce, dodajemy posiekaną bazylię, pokrojone w  kostkę pomidory, majonez, ocet balsamiczny. Dokładni…

Brownies z serem i dżemem malinowym

Brownies nigdy nie mam dość. Nie ma co ukrywać, że to jeden z moich ulubionych wypieków. Wynajduję więc kolejne wersje. Piekę a potem się rozsmakowuję. Tym razem było podobnie. Czekoladowe ciastoo niedopieczonej konsystencji zodrobiną serka i malinowego dżemu. Browniesżerców nie muszę namawiać. Pozostałych zachęcam do spróbowania tego bardzo dobregobrownies z serem i dżemem.
Przepis na podstawie przepisu z "Favourite Cakes, Bakes & Cupcakes" wydawnictwa Good Housekeeping



 Brownies z serem i dżemem malinowym


200 g masła, plus dodatkowo do natłuszczania150 g ciemnej czekolady(min 70 %), pokrojonej150 g deserowej czekolady( ja zrobiłam z mlecznej), pokrojonej4 średnie jajka150 g jasnego cukru muscovado125 g mąki ze środkiem spulchniającym + 1 łyżka ( lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli) 125 g twarogu, zmielonego na gładko lub kremowego serka 2 łyżki dżemu malinowegocreme fraiche do podania(ewentualnie)
Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Natłuszcza…

Colcannon czyli ziemniaczano-kapuściane puree i rozwiązanie konkursu

To nie pierwsze moje spotkanie zziemniaczano-kapuścianym puree.Robiłam już wcześniej troszkę inną, szkocką wersję takiej kapuścianej mieszanki i obie bardzo mi smakowały. No cóż, może moje podniebienie jest niezbyt wybredne, ale kocham i ziemniaki i kapustę. Colcannon potraktowałam jako dodatek do sztuki mięsa i zdziwiłam się, że bardziej rozsmakowywano się tym jarskim dodatkiem. Dla znudzonych ziemniakami bardzo polecam.
Przepis na podstawie przepisu  Rachel Allen z "Rachel's favourite food at home"


Colcannon czyli ziemniaczano-kapuściane puree
1,5 kg mącznych ziemniaków, obranych100 g masła500 g kapusty włoskiej, bez liści wierzchnich250 ml gorącego mleka2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzamy, obieramy(gdy są jeszcze gorące, najlepiej nakłuwając na widelec) i tłuczemy z 50 g masła.
W międzyczasie przygotowujemy kapustę. Wykrawamy głąba i szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy pozostałe masło, dodajemy 2 łyżki w…

Udka z pietruszką

Udka z kurczaka cieszą się u mnie w domu niesłabnącym "wzięciem". Muszą spełniać tylko jeden warunek - mieć chrupiącą, spieczoną skórkę. Zajadamy je wtedy wszyscy z apetytem. Oczywiście skórka z mojego udka idzie na talerz męża, bo choć bardzo lubię, to jednak muszę się kalorycznie "ograniczać". Dzisiejsze udka smaczne jak zawsze, tym razem z pietruszką w roli głównej.

Udka z pietruszką
4 udkapęczek natki pietruszki, posiekanejsól morskapieprz 4 ząbki czosnku, zmiażdżonepapryka w proszku4 kopiaste łyżeczki masła
Udka myjemy, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, solą, papryką, pieprzem i częścią pietruszki. Resztą pietruszki wypełniamy przestrzeń między skórą a mięsem. Pozostawiamy na ok 30 minut. Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Udka układamy w naczyniu do pieczenia, na każde z nich wkładamy łyżeczkę masła, wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez ok 40 minut. Pod koniec pieczenia kilkakrotnie polewamy udka powstałym podczas pieczenia tłuszczem, skórka będzie …

Konkurs z Herbacianym Ogrodem w tle

Ciekawi mnie czy pijecie owocowe herbatki? Ja tak. Ale robię to bardzo nieregularnie. Zazwyczaj kiedy jest zimno lub kiedy zdrowy rozsądek nakazuje odstawić kawę, albo kiedy nudzi mi się monotonna czarna herbata. Mam wtedy taką małą odmianę. Kubek gorącego naparu z suszonych owoców. Tak, to musi być kubek i to zawsze ten sam:)

Herbatki Herbapolu znam już od bardzo wielu lat. To właśnie firma Herbapol ufundowała dla Was 2 zestawy wspaniałych owocowych herbat. Jeden zestaw zawiera 4 pudełka a w nich herbatki z maliną, maliną i dziką różą, truskawką i wanilią oraz niezastąpioną miętą.

Jeden z tych zestawów może być Twój! Wystarczy, że w komentarzu napiszesz, czy pijesz takie herbatki. Rozwinięcie odpowiedzi mile widziane:) Oczywiście, będę jeszcze Cię musiała potem wylosować;)
Na komentarze czekam do najbliższego wtorku, 22 marca, do godziny 24.00. W dniu następnym wylosuję dwie osoby, którym firma Herbapol prześle herbatki.
Bardzo proszę komentatorów, którzy nie mają swoich blogów o po…

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe. Lubimy je wszyscy. Dodane do pieczonych ziemniaków czy świeżego pieczywa jest pyszne. Ja dodam je do pewnej potrawy, na którą przepis już wkrótce...

Masło czosnkowe
100 g masła, miękkiego4 duże ząbki czosnku2 łyżki posiekanej natki pietruszkiszczypta soli morskiej
Wszystkie składniki wkładamy do miseczki i dokładnie mieszamy. Można zrobić to również za pomocą  blendera. Gdy nie używamy od razu, schładzamy w lodówce.

Sernikoblondies z limonkową nutą

Długo zastanawiałam się jak spożytkować dwie tubki serka quark, który kupiłam z myślą o upieczeniu sernika. Nie miałam ochoty na ciasteczkowe spody, za którymi po pierwsze nie przepadam, a po drugie zazwyczaj ciasteczek u mnie w domu nie ma.
A co, gdyby tak ser połączyć z  blondies? A dokładniej z blondies wzbogaconym białą czekoladą?  I smak wyostrzyć limonką?
Co prawda tylko za pierwszym razem wyszły mi takie piękne fale. Za drugim i trzecim było już bardziej płasko. Ale za każdym razem ciasto znikało błyskawicznie. Nawet w ustach tych, co nie lubią ciast i ustach tych, co są na diecie...

Sernikoblondies z limonkową nutą

Ciasto:
100 g masła150 g białej czekolady120 g jasnego cukru brązowego(light brown)3 jajka100 g mąki, przesianej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji waniliowej Masa serowa:
500 g serka quark150 g drobnego cukru3 jajkaskórka starta z 1 limonki
Piekarnik nastawiamy na temp 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia prostokątną foremkę średniej…

Luksusowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy

Ochota na czekoladowe wypieki wcale mi nie przeszła, więc kolejne ciasto. Znowu z mielonymi migdałami zamiast mąki. Bardzo bogate, bardzo wytrawne, wilgotne i odpowiednio słodkie. Może dlatego, że użyłam mocno czekoladowej czekolady, dawka charakterystycznej czekoladowej gorzkości jest w nim wręcz uderzająca. Myślę, że zaproponowane do podania truskawki i maliny, fajnie by tą dawkę czekolady złagodziły. To luksusowe czekoladowe ciasto, z lekką pomarańczową nutką polecam do powolnego delektowania się. Dla mnie pycha.


 Luksusowe ciasto czekoladowe z nutą pomarańczy
75 g masła, pokrojonego w kostkę plus dodatkowo do natłuszczenia100 g czekolady (70 % kakao, ja użyłam 90 %), połamanej na kawałki6 średnich jajek225 g drobnego cukru trzcinowego150 g mielonych migdałów, przesianychstarta skórka i sok z 1 pomarańczytruskawki i maliny do podania, opcjonalnie
Piekarnik nastawiamy na 190 st C. Natłuszczamy tortownice o średnicy 20,5 cm i wykładamy papierem do pieczenia.
Rozpuszczamy masło i czekola…

Kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielonerobię dość często. Po prostu je lubimy. Tym razem zrobiłam je specjalnie na prośbę mojego męża, który zażyczył sobie je w zestawie z marchewką z groszkiem. Dla lekkiego złagodzenia nudy do mielonych kotletów dodałam podsmażonych pieczarek.

 Kotlety mielone z pieczarkami
500 g dobrego, wołowego mięsa mielonego250 g brązowych pieczarek, pokrojonych w kostkę1 cebula, posiekana1 jajko4 łyżki bułki tartej plus dodatkowo do obtoczenia4 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i grubo zmielony pieprz
Na maśle podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki. Smażymy krótko. Mięso wkładamy do miski, dodajemy podsmażone pieczarki, cebulę, jajko, 4 łyżki bułki tartej, natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość dobrze wyrabiamy. Z mięsa kształtujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy z obu stron na oleju.

Spaghetti z cytryną i bazylią

Za jakimi kolorami najbardziej teraz tęsknię? Za żółtym i zielonym. Za słońcem i zielenią. W poszukiwaniu oznak wiosny wyruszyłam w chłodne lecz słoneczne popołudnie do pobliskiego parku. Znalazłam!
A po powrocie zaserwowałam żółty i zielony na talerzu. Cytrynowo - bazyliowe spaghetti. Niecodzienne, lekko kwaśne, pachnące bazylią. Smakowało. Z kieliszkiem wina - to wymarzona, wykwintna wiosenna kolacja.


Spaghetti z cytryną i bazylią
(proporcje dla dwóch osób)

200 g spaghettisok z 1 dużej cytryny75 ml dobrego oleju75 g parmesanu, startegoduża garść aromatycznych liści bazyliipieprz i sól do smaku
Zagotowujemy duży garnek wody, dodajemy sól i spaghetti. Gotujemy ok 8 minut.
Sok z cytryny, olej i starty parmesan umieszczamy w ciepłej misce i energicznie mieszamy. Dodajemy bazylię i grubo mielony pieprz.
Odcedzamy makaron i szybko mieszamy z cytrynowo-serowym "sosem".
 Przepis Nigel'a Slater'a z Sainsbury's Magazine, March 2011


Zupa soczewicowa

Ta soczewicowa zupa może być doskonałym sposobem na utylizację zalegających w lodówce warzyw. Choć dominującym składnikiem jest tutaj soczewica, to sporo w niej również innych warzyw. Jest marchewka, papryka, zielony, groszek, kapusta, szpinak. Zupa z soczewicy jest gęsta, aromatyczna i na pewno bardzo zdrowa. Kto nie lubi aż tak gęstych zup, może oczywiście dodać więcej wody, ale ja osobiście lubię od czasu do czasu zjeść miseczkę takiej gorącej i mocno sycącej zupy.

Zupa soczewicowa

250 g brązowej lub zielonej soczewicy1 łodyga selera naciowego, pokrojonego2  marchewki, obrane i pokrojone1 mała czerwona cebula, pokrojona 1/4 czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojona125 ml pomidorowej passaty100 g zielonego groszku100 g liści szpinaku, grubo pokrojonych100 g kapusty, pokrojonejoliwa z oliwek, do podania, opcjonalnie
Soczewicę płuczemy, wkładamy do dużego garnka, dodajemy seler, marchewki, czerwoną paprykę, cebulę i pomidorowe puree. Solimy.
Zalewamy ok 1, 25 l zimnej wody i d…

Ciasto cytrynowo-jogurtowe

Ciasta jogurtowe zazwyczaj się udają, ja przynajmniej nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek miała z nimi jakieś kłopoty. Ciasto cytrynowo-jogurtowe idealnie pasuje do popołudniowej angielskiej herbatki, wszak autorka przepisu, Marry Barry, to już legenda kulinarnego poradnictwa i guru angielskich gospodyń domowych. Mięciutkie, dość wilgotne, o lekko cytrynowym smaku i uwaga, słodkie(dla mnie za słodkie). Typowe ciasto na co dzień, ale bardzo smaczne.

Ciasto cytrynowo-jogurtowe

75 g masła, miękkiego300 g drobnego cukru3 duże jajka, oddzielone żółtka od białekstarta skórka z 1 cytryny200 ml jogurtu greckiego225 g mąki ze środkiem  spulchniającym (lub zwykła z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli)
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia 2 małe foremki keksowe.
Ucieramy masło z cukrem, do białości. Dodajemy żółtka i skórkę cytrynową, dobrze miksujemy po czym dodajemy jogurt. Ubijamy, aż masa będzie gładka i łączymy z mąką.
W oddzieln…

Sałatka z kruchych sałat

Przez całe moje życie znałam tylko naszą zwykłą sałatę, jeden rodzaj karbowanej i sałatę lodową. Tutaj w Anglii, mam ich do wyboru o wiele, wiele więcej. Moje najsmakowitsze odkrycie to oczywiście rukola, którą dodaję gdzie się tylko da, a której smak jest mi od dzieciństwa znajomy. Ale nie o rukoli dzisiaj, tylko o innych drobno lub mniej drobno liściastych sałatach, które tutaj można kupić pakowane i zazwyczaj już umyte. To znacznie skraca czas przygotowania. Wystarczy tylko przesypać do miski, polać dressingiem i gotowe. Oczywiście polać dressingiem innym niż śmietana, można również naszą poczciwą sałatę lub często przeze mnie kupowaną sałatę lodową.


Przepis na sałatkę z kruchych sałat

Mieszanka różnego rodzaju liści sałat10 pomidorków koktailowych Dressing:
3 łyżki oleju3 łyżeczki musztardy (np. staropolskiej)2 łyżeczki octu balsamicznego lub octu z czerwonego winasól morska
Wszystkie składniki dressingu dodajemy do szklanki i bardzo dokładnie mieszamy. Polewamy umieszczone w misce l…