Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2011

Ciasto maślano-waniliowe

Proste, ucierane ciasto, ale bardzo smaczne. Do popołudniowej herbatki idealne. Maślane, z lekko waniliowąnutą, dość słodkie, puszyste ale jednocześnie bardzo sprężyste. Ciasto maślano-waniliowe jest pięknie wyrośnięte, co można zobaczyć na zdjęciach i gdyby nie to, że staramy się dbać o linię, poszło by od razu w całości.



Ciasto maślano-waniliowe

3 jajka1 łyżka ekstraktu z wanilii220 g (1 szklanka) drobnego cukru225 g (1 1/2 szklanki) maki samorosnącej ( lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli125 g masła, rozpuszczonego180 ml (3/4 szklanki) mleka
Piekarnik nastawiamy na 180 st C i natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 19 cm (u mnie 18 na 21cm).
Jajka ubijamy z ekstraktem w dużej misce, stopniowo dodajemy cukier, ucierając dokładnie po każdym dodaniu.
Mieszamy z przesianą mąką oraz mlekiem i rozpuszczonym masłem. Wlewamy do przygotowanej foremki. Pieczemy przez około 45 minut(piekłam 40). Pozostawiamy przez 2 minuty w fo…

Placki ziemniaczano-cukiniowe

Ostatnio do mojego sklepowego wózka, trafiły kolejne cukinie. W poszukiwaniu jakiegoś pomysłu na nie, zawędrowałam na forum cincin, gdzie znalazłam ten przepis, który posłużył mi jako inspiracja do usmażenia tych pysznych, jak dla mnie, placków. Placki ziemniaczano-cukiniowe bardzo przypominają zwykłe placki ziemniaczane, które uwielbiam, ale konsumując te, z dodatkiem cukinii, stwierdziłam, że są nawet od nich lepsze. Można je jeść ze śmietaną, jakimś sosem, bez niczego, a nawet z...cukrem. Tak, to mój sposób na placki ziemniaczane, który i w przypadku tych ziemniaczano-cukiniowych placków się sprawdził. Polecam.



Placki ziemniaczano-cukiniowe

ok 1 kg ziemniaków400 g cukinii (3 małe)sok z cytryny3-4 ząbki czosnku50 g (1/2 szklanki) g sera cheddar1/2 szklanki mąki2 jajka mały pęczek pietruszki1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki cukruolej do smażenia
Ziemniaki i cukinię ścieramy na tarce na grubych oczkach. Bardzo dokładnie odciskamy. Do dobrze odciśniętych warzyw dodajemy po…

Chleb ryżowy (Rice Bread)

Bardzo, ale to bardzo ciekawy chleb ryżowy. Nazwa "ryżowy", może być trochę myląca, ryżu jest tu zaledwie 40 g, ale jest on widoczny i odrobinę wyczuwalny w smaku. Chlebek ryżowy jest lekki, puszysty, o niespotykanej, jasnej barwie miąższu. Delikatnie słodki, więc idealny do zjadania z samym masłem lub z czymś słodkim, jednak nie przeszkadzał w konsumowaniu z bardziej wytrawnymi dodatkami. Jak jeszcze dodam, że bez problemu się formuje i dość długo utrzymuje swą świeżość, to wyjdzie mi chlebek idealny. Mi bardzo smakował. Polecam.


Chleb ryżowy

40 ryżu Arborio lub innego ryżu do risotto3/4 łyżeczki soli, plus dodatkowo do posolenia ryżu350 g mąki chlebowej1 łyżeczka drożdży instant1/2 łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej1 łyżka płynnego miodu25g masła, miękkiego1 łyżeczka esencji waniliowej225 ml ciepłego mleka półtłustego, plus dodatkowo do posmarowania.

W malym rondelku w osolonej wodzie gotujemy ok 15 minut ryż. Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą, resztki wody usu…

Błyskawiczna zupa z topionego serka

Czy ta zupka to smak dzieciństwa moich dzieci? Wiem, że na pewno jest to zupa, która należała do ich ulubionych. Odkąd dostałam przepis od koleżanki, przez wiele lat, robiłam ją bardzo często. Zupa błyskawiczna z topionego serka jest idealna na natychmiastowy posiłek na ciepło. Idealna dla zapracowanych osób z wygłodniałymi po szkole dziećmi. Idealna dla niejadków i wybrzydzających. Zawsze chwalona, zawsze zjadana szybko i z apetytem. Zawsze do końca. Nie przeszkadzała w niej nawet pietruszka w ilościach hurtowych. Żadnych narzekań. Nawet teraz, w dorosłym już życiu, zupa z topionego serka jest bardzo chętnie widziana na stole i tak samo uwielbiana. Polecam, Wasze dzieci na pewno ja polubią:)



Błyskawiczna zupa z topionego serka
150 g serka topionego1 1/2 litra rosołku z kostki150-250 g drobnego makaronunatka pietruszki lub koperek Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Serek rozpuszczamy w rondelku o grubym dnie lub na patelni. W międzyczasie w rondelku zagotowujemy wodę, zdejm…

Blondies z masłem arachidowym

Dość szybkie i bardzo smaczne blondies z masłem arachidowym, dla amatorów słono-słodkich kombinacji. Bardzo podobne do popularnych batoników, przynajmniej w fazie początkowej robienia ciasta, potem po upieczeniu, ten arachidowy smak nie jest już tak bardzo wyrazisty. Zagapiłam się trochę z pieczeniem i ciut za długo trzymałam w piekarniku(mam zasadę zawsze wcześniej niż w przepisowym czasie pieczenia, sprawdzać patyczkiem stan ciasta), choć i tak krócej niż w przepisie i ciasto było ciut jak dla mnie za suche(brownies jednak powinno być jak dla mnie maziste) ale blondies i tak było smaczne a niespodziewanym gościom bardzo smakowało.



Blondies z masłem arachidowym
100 g masła, miękkiego plus dodatkowo do natłuszczenia150 g masła z orzeszków ziemnych(crunchy peanut butter)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii175 g drobnego cukru1 jajko75 g białej czekolady, plus dodatkowo do dekoracji75 g orzechów włoskich, posiekanych(u mnie pecan)125 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaciemna czekolada, rozpu…

Omlet z młodymi ziemniakami i cebulką

Nie wiem, dlaczego do tej pory nie robiłam omletów. Jajka wszak uwielbiam. Szybko więc to zmieniam i do mojego menu dodaję ten kolejny sposób na ich przygotowanie. Tym bardziej, że postanowiłam zmienić nieco sposób mojego odżywiania i więcej uwagi skupić na śniadaniach(hmm, to znaczy zacząć je jeść), a omlety jako śniadaniowe danie są idealne. Dlaczego więc zamiast jajecznicy, nie przygotować sobie np takiego ziemniaczano-cebulowego omleta? Czasu na przygotowanie potrzebujemy tyle samo, a zawsze to trochę urozmaicenia. Nie mówię, żeby zastąpić nim niedzielną jajecznicę, ale "na tygodniu", gdy się nie spieszymy, możemy sobie takie danie śmiało zaserwować. Polecam.
Przepis na 2 porcje, każda po po 2 jajka

Omlet z młodymi ziemniakami i cebulką

8 małych, młodych ziemniaków, umytych i pokrojonych w plastry1 cebula, pokrojona w kostkę4 jajkasól i pieprzkoperekolej do smażenia
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy ziemniaki i cebulkę, smażymy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. …

Bułeczki (Bread Rolls)

Kolejne pyszne bułeczki. Przepis jest bardzo "wydajny", bo wychodzi z niego od 24 do 30 niewielkich bułek, których część możemy zamrozić. Z formowaniem nie ma problemów i możemy zrobić z nich zarówno okrągłe bułki jak i pobawić się i utworzyć bardziej fantazyjne kształty. Piekłam je co prawda dopiero dwukrotnie, ale na pewno przepis będę powtarzać wielokrotnie.
Na podstawie przepisu Rachel Allen z książki "Home Cooking"

2 łyżeczki drobnego cukru425 ml ciepłej wody2 1/2 łyżeczki drożdży instant lub 20 g świeżych750 g mąki chlebowej plus dodatkowo do posypania2 łyżeczki soli40 g masła lub 4 łyżki oliwy plus dodatkowy olej do natłuszczania1 jajko, roztrzepanemak, ziarno sezamowe do posypania(opcjonalnie)
Cukier mieszamy ze 150 ml ciepłej wody i drożdżami, zostawiamy na 5 minut, aż drożdże zaczną pracować. W przypadku użycia drożdży instant czynność tą pomijamy.
Mąkę przesiewamy z solą do dużej miski. Łączymy z masłem i robimy wgłębienie, po czym wlewamy w nie rozczyn d…

Makaron chiński z warzywami stir-fry

Kolejne bardzo proste i szybkie danie chińskie. Z makaronem, który ma ostatnio u mnie duże wzięcie. Makaron chiński z warzywami stir-fry jest bardzo szybki w przygotowaniu. Warzywa krótko smażymy na rozgrzanym tłuszczu, cały czas mieszając. Obtoczone charakterystycznymi dla kuchni chińskiej przyprawami warzywa, są bardzo smaczne. Jedyne na co narzekano, to na zbyt małą ilość jedzenia, choć to porcja dla 4 osób(a było nas tylko troje).
Przepis z "Mary Berry's Stress-free Kitchen"



Makaron chiński z warzywami stir-fry
100 g chińskiego makaronu jajecznego(dałam 250g i taką ilość polecam)2 łyżki oleju2 czerwone papryki, pokrojone w paski8 cebulek ze szczypiorkiem, pokrojonych2 cm korzenia imbiru, obranego i startego225 g sałaty pak choi, cienko pokrojonej, białe i zielone części oddzielniesól i świeżo zmielony czarny pieprzgarść orzechów nerkowca
sos:
1 łyżka przyprawy 5 smaków2 łyżki ciemnego sosu sojowego2 łyżki miodu1 łyżeczka białego octu winnegosól i świeżo mielony czarny p…

Tort egipski

Tort egipskito rewelacyjny tort! Piekłam go na urodziny mojego męża i jest naprawdę pyszny. Zupełnie inny niż torty, które dotychczas smakowałam. Różnicę czyni karmel. To on daje tą specyficzną słodkość i fantastyczny smak. Bez karmelu, byłyby to tylko bardzo dobry tort orzechowy z budyniowym kremem. Zachęcam, bardzo zachęcam do zrobienia karmelu. Ja robiłam go pierwszy raz w życiu i choć potrzebowałam pomocy męża ( nie wiem, czy mieszanie jest tu nieodzowne, ale dość długo mieszaliśmy na zmianę ten cukier ), to efekt był więcej niż zadowalający. Cukier przekształcił się w piękny bursztynowy płyn, który po wylaniu i rozsmarowaniu na papierze stworzył idealne, cieniutkie "szkiełko". Dodane do masy, cieszyło potem nasze zmysły smaku i przyjemnie chrupało. Tak, tort egipski, to jeden z tych, który zjadłoby się w całości. Niezwykły, słodki, karmelowy, z kawałkami laskowych orzechów. Pycha!
Bardzo polecam.




Tort egipski

Ciasto:
Składniki podane poniżej są na 1 blat, potrzebujemy up…

Lassi z mango i kardamonu

Może jeszcze nie ma upałów, ale już wiem, że lassi  będzie świetnym napojem na cieplejsze dni. Mocno schłodzony, zdrowy i bardzo aromatyczny. Może dla niektórych, lassi z mango i kardamonem jest napojem za bardzo aromatycznym, ale pomimo tej egzotycznej nuty, piło się go całkiem przyjemnie.




Lassi z mango i kardamonu
200 ml jogurtu naturalnego100 ml mleka1 duże, dojrzałe mango, obrane i grubo pokrojone2-3 łyżeczki drobnego cukru lub mioduziarna z 2 strąków kardamonu
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Ewentualnie dodatkowo przepuszczamy przez sito. Wlewamy do szklanek i podajemy lub przed podaniem schładzamy w lodówce.
Przepis z książki Rachel Allen "Home Cooking"

Jajecznica ze szparagami

Dobrze jest od czasu do czasu odejść na chwilę od tradycyjnej niedzielnej jajecznicy i spróbować podać ją nieco inaczej. Na przykład ze szparagami. Może nie wszyscy będą zadowoleni, przyznaję, tradycyjnej jajecznicy na boczku nic nie jest w stanie zastąpić, ale będzie zdrowiej i mniej kalorycznie. Tak więc chociaż  raz, w szparagowym sezonie, smaczna jak dla mnie, bardziej zielona, szparagowa odmiana jajecznicy:)


Jajecznica ze szparagami
5 jajek200 g szparagów (u mnie tylko główki i 5cm łodygi), grubo pokrojone1 cebula1 główka czosnku1 łyżka wodyolej do smażeniasól i pieprz
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 4 minuty. Odcedzamy.
W międzyczasie podgrzewamy olej w dużej patelni, dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 5 minut, lub do momentu, aż cebula będzie miękka, ale nie brązowa. Dodajemy czosnek i przez chwilę jeszcze smażymy.
Dodajemy szparagi i smażymy, mieszając przez 3-4 minuty. W międzyczasie rozbijamy jajka w misce, dodajemy wody i …

Kurczak chilli z makaronem

Kolejny przepis na "chińszczyznę". Tym razem pierś z kurczaka "stir-fry" w sosie chilli. Sos nie jest zbyt ostry i raczej dominujący akcent stanowi tu papryka, ale jak dla mnie ma bardzo ciekawy i specyficzny smak. Wielka zaleta kurczaka chilli z makaronem, jak i większości chińskich dań, to szybkość wykonania. Gotowy posiłek mamy dosłownie w 15 minut.



Kurczak chilli z makaronem

Porcja dla 2 osób

150 g chińskiego makaronuolej arachidowy250 g piersi z kurczaka, pokrojonej w plastry1 mała cukinia, pokrojona w paseczki1/2 czerwonej papryki, bez pestek, pokrojona w paski2 łyżki jasnego sosu sojowego2 cebulki ze szczypiorem, pokrojone wzdłuż w paski
Na sos:

4 ząbki czosnku, zgniecione i drobno pokrojony2,5 cm korzeń imbiru, obrany i drobno pokrojony1 czerwona papryczka chilli, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojona1/2 czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojona w paski2 pomidory, w plastrach5 łyżek wody2 łyżki ketchupu1 1 łyżeczka jasnego cukru brązowego
Wszystki…

Ciasto "pijana śliwka"

Ciasto "pijana śliwka" to jedno z takich ciast, które mogłabym jeść bez opamiętania. Tak pyszne. Biszkopt zwyczajny, ale ten dodatek mocno nasączonych alkoholem śliwek lekko zatopionych w delikatnym budyniowym kremie i oblanych grubą warstwą czekolady jest rewelacyjny. Z przepisu wychodzi olbrzymia ilość tego ciasta, więc idealne będzie na jakieś rodzinne uroczystości, choć dla łasuchów i weekend będzie wystarczającym pretekstem do zrobienia tego ciasta. Polecam.



Ciasto "pijana śliwka"

Biszkopt:
5 jajek3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki maki ziemniaczanej1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeki kakao2 łyżki oleju2 łyżki soku z cytryny Masa:
250 g masła1/2 litra mleka3/4 szklanki cukru3 żółtka6 łyżek mąki pszennej ( lub 1 łyżka plus budyń waniliowy lub śmietankowy)1 łyżka mąki ziemniaczanej1 cukier waniliowy  Polewa:
200 g czekolady gorzkiej lub deserowej100 g masła4 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki oraz:
400 g śliwek kalifornijskich1/2 -1…

Domowe hamburgery

To mój pierwszy domowy hamburger. Robiłam już oczywiście z kupczych bułek i gotowego hamburgera, ale własnoręcznie przyrządzony od podstaw(łącznie z bułkami), to dopiero frajda! Doszło do tego, że musiałam dzielić na pół kotlety, żeby wypełnić wszystkie dostępne bułki i podejrzewam, że poszłoby jeszcze kilka, choć były nas tylko 3 osoby. Po bułeczki zapraszam tutaj, a przepis na mięso jest naprawdę świetny a hamburgery są bardzo smaczne. Polecam.

Domowe hamburgery

500 g mięsa mielonego wołowego1 mała cebulka, drobno pokrojona i przysmażona1 jajko, roztrzepane 1 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka sproszkowanej musztardy angielskiej(zastąpiłam zwykłą musztardę)1 łyżka sosu worcester1 łyżka sosu z ostryg(pominęłam)1 łyżeczka wędzonej papryki w proszkuszczypta soliświeżo mielony pieprz
Wszystkie składniki mieszamy(gdy masa jest za rzadka można dodać odrobinę bułki tartej) i wstawiamy na ok 1/2 godziny do lodówki. Dzielimy na 4 części(podzieliłam na więcej, bo mi…

Bułeczki hamburgerowe

Jak oceniła znawczyni bułek hamburgerowych, czyli moja córka, częsta bywalczyni znanej sieci barów szybkiej obsługi, te bułki są identyczne w smaku jak te najsłynniejsze kupcze. Ja, choć jadam w tych barach raz na pół roku, stwierdzam, że owszem, są jednakowo słodkie, prawie identycznie wyglądają, ale mają coś o wiele więcej. Są domowe, świeżutkie i pyszne. Więc jak najdzie was ochota na domowego hamburgera, polecam te bułeczki. Równie dobrze można je zjeść z czymś innym. A na przepis na hamburgera zapraszam tutaj




Bułeczki hamburgerowe

3/4 szklanki ciepłej wody1/3 szklanki mleka w proszku2 łyżki masła, roztopionego i ostudzonego1 1/2 łyżki cukru3/4 łyżeczki soli1 łyżeczka drożdży instant1 jajko2 1/2 szklanki maki
Do posmarowania bułek:
1 żółtko1 łyżka mlekasezam
Piekarnik nastawiamy na 200 st C
Wodę, mleko, masło i cukier umieszczamy w misce i mieszamy. Dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Dodajemy jajko, połowę mąki i sól, zagniatamy, powoli dodajemy resztę mąki i zagnia…

Pancakes czyli amerykańskie naleśniki z mango

Śniadanie na słodko??... Nie przejęłam się tonem zdziwienia w głosie i grymasem lekkiej niechęci na twarzy. Korzystając z wolnego dnia usmażyłam pancaksy. Na śniadanie. Wkroiłam w nie owoc mango, przyozdobiłam kleksem jogurtu i plastrami tego słonecznego owocu... i podałam. Reakcja??...
Chyba wyrósł poważny konkurent dla niedzielnej jajecznicy...
Przepis z "Home Cooking" Rachel Allen

Pancakes czyli amerykańskie naleśniki z mango
150 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody50 g drobnego cukru2 jajka150 g maślanki lub kwaśnego mleka( u mnie jogurt)25 g masła, rozpuszczonego i wystudzonego1 duże mangoolej do smażeniacukier puder do posypania
Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do dużej miski i mieszamy z cukrem. Jajka, maślankę(zsiadłe mleko lub jogurt) oraz rozpuszczone masło ubijamy w innej misce i dodajemy do suchych składników, dalej ubijając na gładką masę.
Masa jest gotowa do smażenia. Możemy placuszki smażyć od razu, lub wstawić na noc do lodówki

Babka z herbatą Earl Grey

Babka z herbatą Earl Grey to bardzo szybka i nieskomplikowana babka. Idealna do herbaty....chociaż można się obyć i bez niej, bo ciasto ma dość intensywny jej aromat. W moim przypadku herbaty Earl Grey, ale równie dobrze można użyć dowolnej, aromatycznej herbaty. Mięciutka, smaczna, pachnąca, wilgotna, z malutkimi, brązowymi drobinkami, które przypominają mak i podobnie chrzęszczą między zębami;)


Babka z herbatą Earl Grey

200 g mąki pszennej50 g mąki ziemniaczanej150 g drobnego cukru130 g masła lub margaryny, miękkiego4 jajka4 łyżki mleka2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 torebki herbaty Earl Grey lub innej aromatycznej herbaty
 Piekarnik nastawiamy na temp 160 st C i natłuszczamy dowolną foremkę na babkę (ja użyłam tortownicy 23 cm, z kominem)
Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę. Dodajemy cukier i dalej ucieramy. Wbijamy jajka, kolejno, miksując po każdym dodaniu.
Mąki przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i mieszamy z herbatą(wysypaną z wor…