Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2011

Holenderskie ciasto z jabłkami

O mało nie przegapiłabym Dnia Jabłka, który od kilku już lat organizuje Tatter. Zdążyłam jednak, a wczorajsza decyzja "co by tu upiec", była szybka i oczywista. To błyskawiczne holenderskie ciasto z jabłkami z przepisu Rachel Allen(z książki "Bake")jest nie tylko szybkie do zrobienia ale i bardzo smaczne. Obawiałam się troszkę stosunkowo dużej ilości cukru, ale ciasto nie było przesłodzone, a niewielka foremka skutecznie ograniczyła ilość spożytych kalorii, bowiem ciasto jest z gatunku tych, po które ręka sama się wyciąga. Wilgotne, aromatyczne, pyszne ciasto. Polecam.


Przepis na holenderskie ciasto z jabłkami
2 jajka175 g drobnego cukru, plus 15 g dodatkowo do posypania1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii75 g masła75 ml mleka125 g maki1/2 łyżeczki cynamonu2 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia2 małe(lub 1 duże) jabłkaopcjonalnie śmietanka do podania
Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o bokach 20 cm.
Jajka z cukrem i ekstrak…

Ciasto z jabłkami i kruszonką

Kolejne jesienne ciasta z jabłkami i kruszonką. Bardzo podobne do poprzedniej wersji ciasta z jabłkami, z odrobinę większą ilością jabłek. Równie pyszne i aromatyczne. Kubek kawy lub herbaty i kawałek ciasta z jabłkami i pyszną kruszonką na pewno poprawi nam nastrój w coraz chłodniejsze, jesienne dni.



Ciasto z jabłkami i kruszonką
60 g masła140 g mąki100 g drobnego cukru1 duże jajko1/2 łyżeczki esencji waniliowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1/8 łyżeczka soli80 ml mleka3 jabłka Granny Smith
Na kurszonkę:

70 g mąki1/2 łyżeczki cynamonu40 g masła, schlodzonego i pokrojonego w kostkę70 g jasnego cukru brązowego
Piekarnik nastawiamy na 170 st C. Okrągła tortownicę o średnicy 20 cm natłuszczamy i posypujemy mąką.
Przygotowujemy kruszonkę. Przesianą mąkę i cynamon umieszczamy w misce. Dodajemy masło i palcami łączymy z mąką, aż do powstania grudek. Mieszamy z cukrem i odstawiamy na bok.
Masło i cukier ucieramy do białości. Dodajemy jajko i esencję i dokładnie ucieramy. Połowę przesianej mąki,…

Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką

Te pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką, z przepisu zamieszczonego przez Edysię, robiłam już dość dawno. Przyznać muszę, że szpinaku prawie w nich nie czuć, jest bardzo zdominowany przez mięso i boczek. Z tego co pamiętam, pierożki choć bardziej mięsne niż szpinakowe, smakowały nam i okazały się fajnym pomysłem na urozmaicenie diety. Ulepiłam je tradycyjnie, ale kto ma ochotę pobawić się radełkiem i takie urządzenie ma, podaję w przepisie wersję na kwadratowe poduszeczki. Dodatek dużej ilości cebuli jest w tym przepisie nieodzowny:)



Pierożki ze szpinakiem i smażoną cebulką

ciasto pierogowe:
250 g mąki pszennej2 jajka1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju
farsz:
1 cebula zwykła 1 cebula szalotka 50 g pokrojonego w drobną kostkę boczku wędzonego 1 łyżka masła 150 g podsmażonego mielonego mięsa (u mnie z łopatki wieprzowej) 1 czerstwa bułka namoczona w mleku i odciśnięta 200 g świeżych liści szpinaku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól i pieprz 1 całe jajko …

Chlebek bananowy wg Sophie Dahl

To moje siódme bananowe ciasto na blogu! Tak, nie ma co ukrywać, lubię bananowe ciasta. Ten przepis na chlebek bananowy, autorstwa Sophie Dahl, widziałam już na niejednym blogu, choć w wersji ze zmniejszoną ilością cukru. Sophie Dahl cukru się nie boi, jak widać, a ciasto choć słodkie(ale nie za słodkie) jest pyszne. Błyskawiczne i bardzo łatwe do zrobienia. Jak każde bananowe długo utrzymuje swą świeżość, choć tak naprawdę, trudno to sprawdzić, bo ciasto za szybko znika.


Polecam też inne, równie pyszne, bananowe ciasta:

Ciasto marchewkowo-bananowe
Dwukolorowe ciasto bananowe
Ciasto czekoladowo-bananowe
Karaibski chlebek-bananowy
Ciasto czekoladowo-bananowe z kruszonką
Chlebek bananowo-kokosowy z czereśniami


Chlebek bananowy wg Sophie Dahl

75 g miękkiego masła, plus dodatkowo do natłuszczania4 dojrzałe banany, rozgniecione200 g(1 szklanka) brązowego cukru(soft brown)1 jajko, roztrzepane1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka sodyszczypta soli170 g(1 1/2 szklanki) mąki

Piekarnik nastawiamy n…