Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2011

Śledzie po kaszubsku

Śledziom a la Milanówek przybyła ostatnio konkurencja w postaci tychże śledzi po kaszubsku. Są równie dobre, choć nieco ostrzejsze w smaku, dzięki ogórkowi i sporej zawartości koncentratu. Oczywiście proporcje można sobie dowolnie zmienić, chociaż przygotowane według poniższego przepisu śledzie po kaszubsku bardzo wszystkim smakowały. Polecam.


Przepisy na inne, pyszne śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie z ziołami
Śledzie aromatyczne w oleju 
Śledzie z rodzynkami


Przepis na śledzie po kaszubsku
5-6 płatów filetów śledziowych1/2 szklanki oleju 3 twarde ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę6 suszonych śliwek kalifornijskich, pokrojonych2 duże cebule, pokrojone w półplastry200 g koncentratu pomidorowego(słoik)2 łyżeczki cukru 1 łyżka majerankusól i pieprz do smaku
Śledzie moczymy ok 2 godzin w wodzie lub w mleku.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim cebulę. Gdy cebulą będzie miękka dodajemy koncentrat, cukier, przyprawy oraz ogórki i śliw…

Sernik z bezą orzechowo-kokosową

Serniki piekę ostatnio bardzo rzadko, głównie z powodu braku odpowiedniego sera. Udało mi się jednak kupić bardzo dobry, zmielony ser. Nie przepadam za ciasteczkowymi spodami w sernikach, sernik z bezą orzechowo-kokosową jest więc z tradycyjnego, pieczonego kruchego ciasta. Serowa warstwa z rodzynkami i skórką pomarańczową dopełniona jest zaś pyszną kokosowo-orzechową bezą. Sernik jest może nieco niesforny, beza lekko się pokruszyła a gdzieniegdzie odpadała od ciasta, ale smak przykrywa wszystkie te wizualne niedociągnięcia. Idealny świąteczny sernik. Polecam.



Przepis na sernik z bezą orzechowo-kokosową

ciasto:

200 g mąki100 g masła60 g cukru2 żółtka1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa serowa:

750 g mielonego sera(dałam mielony śmietankowy, półtłusty)200 g cukru1 cukier waniliowy5 jajek1 łyżka mąki ziemniaczanej100 g rodzynek1 czubata łyżka posiekanej, kandyzowanej skórki pomarańczowej
beza:

3 białka150 g cukru100 g wiórków kokosowych50 g orzechów włoskich ( u mnie laskowe)
Przygot…

Makowiec zawijany

Jedyną rzeczą jaka powstrzymuję mnie przed częstszym pieczeniem ciast z makiem jest...mak, a raczej jego ucieranie. Wykorzystałam więc masę makową z puszki. Makowiec zawijany, ciasto bez którego trudno sobie wyobrazić świąteczny stół,  wyszedł wyśmienity i bardzo wilgotny. Co prawda nieco mi popękał (ten na zdjęciu właśnie), pozostałe są tylko lekko muśnięte Ponoć pękaniu ma zapobiec dodatkowe wyrastanie, gdy makowce już są zwinięte, czego nie było w przepisie, a czego nie mogę potwierdzić, bo prawie natychmiast po zawinięciu w papier wsunęłam je do piekarnika. Polecam nie tylko na święta.



Przepis na makowiec zawijany

Ciasto na 3 strucle:
3 szklanki maki pszennej180 ml letniego mleka150 g masła(lub margaryny), rozpuszczonej6 żółtek45 g świeżych drożdży lub 1 opakowanie drożdży inastant6 łyżek cukru1 1/2 łyżki oleju1/2 łyżeczki soli1 1/2 łyżeczki alkoholu1 duże opakowanie cukru waniliowego
masa makowa:
500 g maku250 g cukru100 g rodzynek50 g orzechów włoskich1 łyżka mioduolejek migdałowy …

Śledzie z ziołami

Uwielbiam śledzie w oleju. W tym roku postawiłam na śledzie, które robiłam już wielokrotnie i obok śledzi ala Milanówek, są moimi "popisowymi" śledziami. Są proste do zrobienia, bardzo pieprzne i aromatyczne. Zanim zaczniemy śledzie z ziołami konsumować, dobrze, jeśli przynajmniej przez 3 dni postoją w lodówce.


Przepisy na inne pyszne śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie po kaszubsku
Śledzie aromatyczne w oleju 
Śledzie z rodzynkami 

Przepis na śledzie z ziołami
5-6 płatów filetów śledziowych a la Matjas (1 wiaderko)3/4 szklanki mleka2 duże cebule2 łyżki świeżo mielonego pieprzu1/2 łyżeczki tymianku1/2 łyżeczki bazylii 1 listek laurowy1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny1/4 szklanki octu winnego1/4 szklanki oliwy lub oleju
Filety śledziowe moczymy, po czym zalewamy mlekiem i odstawiamy na ok 2 godzin. Wyjmujemy, osuszamy, kroimy na kawałki i układamy w słoju razem z plasterkami cebuli, każdą warstwę …

Szarlotka sypana z lukrem

Kilkanaście lat trwało, zanim zdecydowałam się na skorzystanie z przepisu na szarlotkę sypaną z lukrem, no ale wtedy, gdy przepis ten trafił w moje ręce, pod koniec 20 wieku, dopiero zaczynałam przekonywać się do ciast z jabłkami. Tak, ta szarlotka sypana tylko potwierdza, że warto było się przekonać. Jest pyszna. Alkoholizowany lukier zaś, czyni z niej prawdziwy smakołyk. Z powodzeniem może pełnić rolę niewielkiego torciku. Polecam.




Przepis na szarlotkę sypaną z lukrem


1 kg jabłek 1 szklanka mąki tortowej(dałam zwykłą - plain)1 szklanka kaszy manny1 szklanka cukru150 g masła2,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka cynamonu lukier:
1 szklanka cukru pudrukilka łyżek wódki lub wody(u mnie rum)sok z jednej cytryny
Kaszę, mąkę, cukier i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy, po czym dzielimy na 3 części. Jabłka obieramy, ścieramy i mieszamy z cynamonem. Małą tortownicę( u mnie 20 cm średnicy) smarujemy dość grubo masłem. Następnie wsypujemy jedną część wymieszanych produktów, równo je ro…

Niesamowicie bogate brownie z serem

Na to brownie z serem miałam ochotę już od bardzo dawna. Powstrzymywała mnie ilość cukru zawartego w przepisie. Ponieważ nie lubię "polepszać" przepisów przez odejmowanie cukru, zanim nie wypróbuję oryginału, trochę to trwało, zanim zdecydowałam się na pieczenie. Tak, to ciasto jest słodkie. Ale jest przy tym tak pyszne i tak bogate, że przy powtórce ilość cukru zostanie. Miałam nieco obawy jak zareagują moi goście, znani z odejmowania cukru z przepisów, na uraczenie ich taką słodkością, ale gdy zobaczyłam rękę Izy wyciągającą się po drugi kawałek, nie miałam wątpliwości, że wcześniejsze werbalne zachwyty były jak najbardziej szczere;) Polecam, również na te bardziej uroczyste chwile.



Przepis na niesamowicie bogate brownie z serem
100 g ciemnej czekolady200 g masła, pokrojonego w kostkę2 duże jajka, o temp. pokojowej375 g drobnego cukru250 g maki3 łyżki kakao3/4 łyżeczki sodyduża szczypta soli1 łyżeczka esencji waniliowej50 g orzechów włoskich, pokrojonych
wierzch:
100 g masła…

Ciasto cynamonowe z rodzynkami

Proste ciasto marmurkowe o cynamonowym smaku z dodatkiem rodzynek. Wilgotne, chociaż śmietany, która miała wilgotność zwiększyć, zapomniałam dodać. Zwolennikom babek, cynamonu i rodzynek w cieście, ciasto na pewno posmakuje.



Przepis na ciasto cynamonowe z rodzynkami
190 g masła, miękkiego190 g mąki190 g drobnego cukru3 jajka1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli25 ml kwaśnej śmietany1 łyżeczka esencji waniliowej1 łyżka mielonego cynamonu70 g rodzynek
Piekarnik nastawiamy na 170 st C. Foremkę keksową o wymiarach 8,5 cm na 17,5 cm natłuszczamy i posypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Wbijamy po jednym jajku dobrze miksując po każdym dodaniu.
Przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sól i dodajemy do masy maślanej. Mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę i esencję waniliową.
 Wykładamy ok 200 g masy do miseczki i mieszamy z cynamonem, Do pozostałej masy wsypujemy rodzynki i mieszamy po czym przekładamy do foremki. Na wierzch wykład…

Chrupiąca krajanka imbirowa

Ta imbirowa krajanka bardziej przypomina ciasteczka. Jest krucha, cieniutka i niesamowicie pyszna. Maślana z wyważoną dawką imbiru. Bardzo egzotyczna. Jest w niej coś takiego, że nie można się od niej oderwać...i trudno się nią podzielić...;) Bardzo polecam.



Przepis na chrupiąca krajanka imbirowa

125 masła, miekkiego, w kawałkach115 g drobnego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii165 g maki2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa imbirowa:
50 g masła1 1/2 łyżeczki złotego syropu(golden syrup)2 łyżeczki mielonego imbiru90 g cukru pudru 3 łyżki skrystalizowanego imbiru
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Wykładamy papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 27 na 18 cm.
Masło, cukier i wanilię wkładamy do miski i ubijamy aż masa stanie się kremowa. Dodajemy przesianą mąkę, imbir i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką.
Ciasto, za pomocą palców wykładamy do foremki. Pieczemy 20 minut, aż nabierze lekko złotego koloru.
W międzyczasie przygotowujemy polewą. Masło, złoty syro…