Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z styczeń, 2012

Chleb rosyjski

Chleb rosyjski - ten pyszny i niesamowicie prosty do wykonania żytni chleb na zakwasie, powstał jako pierwszy bochenek z dopiero co przygotowanego zakwasu(stary niestety musiałam wyrzucić, nie przetrwał tygodni wegetowania bez dokarmiania). Chleb nie wymaga zagniatania, co jest dodatkowym jego atutem. Polecam nie tylko początkującym piekarzom.



Przepis na chleb rosyjski
40 g zakwasu żytniego150 g mąki żytniej100 g wody
Składniki mieszamy i odstawiamy na 6 godzin w temperaturze 30 st C( ja jak zwykle zostawiłam na noc w temperaturze pokojowej)

Ciasto:
255 g zakwasu200 g mąki żytniej150 g mąki pszennej(u mnie chlebowa)8 g soli30 g patoki (można zastąpić miodem-u mnie, golden syrupem lub syropem buraczanym)1 g suchych drożdży(opcjonalnie)240 g wody
Składniki mieszamy(krótko, łyżką), przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią i odstawiamy na ok 1 1/2 godziny w temperaturze 28-30 st C.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na mokrą deskę i mokrymi rękami formujemy bochenek. Staramy si…

Wiśniowo-migdałowa krajanka z marcepanową kruszonką

Krajanki coraz częściej goszczą na moim stole z prostej przyczyny, są zazwyczaj pyszne. Podobnie jest w przypadku tej krajanki wiśniowo-migadłowej z marcepanową kurszonka. Cieniutka warstwa kruchego ciasta, pyszne migdałowe wypełnienie i kruszonka z marcepanowymi cząstkami a wszystko to okraszone dodatkowo wiśniowym akcentem. Jeden kawałek to za mało, ręce same wyciągają się po więcej. Polecam.



Przepis na wiśniowo-migdałowa krajankę z marcepanową kruszonką
100 g maki50 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę1 łyżka cukru pudru5 łyżek dżemu wiśniowego
kruszonka:
75 g mąki75 g cukru25 g masła, miękkiego, w kostkach50 g marcepanu, pokrojonego w kostkę50 g kandyzowanych czereśni, posiekanych50 g płatków migdałowych
warstwa migdałowa:
100 g masła, miękkiego i pokrojonego w kostkę75 g drobnego cukru2 duże jajka, roztrzepane100 g mielonych migdałów25 g mąki Na ciasto kruche, mąkę, masło i cukier umieszczamy w mikserze i ucieramy, aż do uzyskania konsystencji bułki tartej. Dodajemy 2 łyżki zimnej…

Duszona czerwona kapusta z jabłkami

Czerwoną kapustą z tego przepisu można obdzielić 10-12 osób, ilość jest więc idealna na świąteczny obiad lub większą rodzinną uroczystość. Duszona czerwona kapusta z jabłkami doskonale nada się również do codziennego obiadu, ponieważ nadwyżkę można podgrzać następnego dnia lub zamrozić. Kapusta jest bardzo aromatyczna(to te goździki) i świetnie spisuje się jako dodatek do kawałka mięsa.



Przepis na duszoną czerwona kapustę z jabłkami
1 kg czerwonej kapusty450 g cebuli, drobno pokrojonej450 g jabłek, obranych, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojonych1 ząbek czosnku, bardzo drobno pokrojony1/4 gałki muszkatołowej, świeżo startej1/4 łyżeczki mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków3 łyżki brązowego cukru3 łyżki octu winnego15 g masłasól i pieprz
Kapustę obieramy z wierzchnich liści, dzielimy na ćwiartki i usuwamy głąba. Używając ostrego noża kapustę drobno siekamy. Do dużego żaroodpornego naczynia z przykrywką wkładamy warstwę kapusty, solimy i pieprzymy, na to układamy warstwę c…

Sernikowo-marmurkowe brownies z orzechami

Tego brownies miało nie być na blogu. Tak zdecydowałam po zjedzeniu jednego kawałka. Brownies uwielbiam, za jego prawie półpłynną konsystencję i smak. Tym razem chyba za długo je piekłam (nie wiem, czy przypadkiem nie pomyliłam się w nastawieniu zegara), bo zawsze staram się piec je nawet krócej niż w przepisie. Wyszło po prostu gniotowate. Ale jakież było moje zdziwienie, kiedy to kolejne osoby próbujące tego wypieku nie kryły swojego zachwytu i sięgały  po kolejne, mocno orzechowe kawałki. Brownies znikło szybciej niż się spodziewałam.



Przepis na sernikowo-marmurkowe brownies z orzechami

100 g orzechów pecan(można zastąpić orzechami włoskimi)100 g ciemnej czekolady(70 % ziarna kakaowego), połamanej100 g masła, miękkiego200 g jasnego cukru muscovado lub brązowego(light soft brown)2 duże jajka, roztrzepane100 g mąki, przesianej
masa serowa:
1 duże jajko150 g serka (cream cheese)40 g cukru1 łyżka mąki Piekarnik podgrzewamy do 180 st C.
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadra…

Najprostsza pasta jajeczna

Najprostsza z możliwych jajeczna pasta. Do przygotowania dosłownie w kilka minut. Szczypiorek można oczywiście zamienić na koperek bądź pietruszkę albo nawet całkowicie pominąć zieleninę...i tak będzie dobra. Dla mnie, taka jajeczna pasta, to jedno z najlepszych kanapkowych smarowideł.



Przepis na najprostszą pastę jajeczną
4 jajka, ugotowane na twardo2 łyżki posiekanego szczypiorku2-3 łyżki majonezusól i pieprz do smaku
Jajka ścieramy na tarce lub rozgniatamy widelcem. Dodajemy szczypiorek, przyprawiamy i dodajemy majonez. Mieszamy.

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Kapusta i pieczarki to jedne z moich ulubionych składników. Nic więc dziwnego, że za krokietami z kapustą i pieczarkami przepadam. Wbrew pozorom nie jest to bardzo pracochłonna potrawa, a nadwyżkę łatwo jest przechować czy to w zamrażarce (wtedy bez farszu) czy też w lodówce. Takie odgrzane krokiety z kapustą są równie smaczne. Najlepsze będą z kubkiem czerwonego barszczu, ale i same w sobie stanowią pyszny posiłek.



Przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami

Ciasto naleśnikowe:

2 szklanki mąki3 jaja2 szklanki mleka2-3 łyżki olejusól2 łyżeczki cukruolej lub słonina do smażenia
farsz:

500 g kiszonej kapusty350 g pieczarek1 duża cebula3 łyżki płynnej przyprawy maggipieprzolej do podsmażenia cebuli
panierka:

2 jajkabułka tarta
Składniki na naleśniki miksujemy tak, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 30 minut.

Kapustę kroimy i gotujemy.

Na patelni smażymy pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę, chwilę smażymy. Potem dodajemy kapustę, …

Ciasto bananowe z cytrynowym lukrem

Ciasto bananowe nieco inaczej. Nie przypomina typowego bananowego chlebka, choć banany oczywiście są wyczuwalne. Różnicę czyni mocno cytrynowa polewa, która nie tylko dodaje temu ciastu lekko oszronionego, lodowego wyglądu, przyjemnie chrupie między zębami, ale również wspaniale podkreśla bananowy smak.



Przepis na ciasto bananowe z cytrynowym lukrem

ciasto:
175 g masła, miękkiego 175 g drobnego cukru3 jajka300 g mąki samorosnacej( lub zwykłej z 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczyptą soli)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 dojrzałe banany, obrane i rozgniecionestarta skórka z pół cytryny2 łyżki mleka
lukier:
sok z 1 cytryny100 g cukru
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia okrągłą foremkę o wymiarach 20 cm.
Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce do uzyskania gładkiej masy. Wykładamy do foremki i wygładzamy wierzch.
Pieczemy ok 45-50 minut(sprawdzamy czy patyczek włożony do ciasta jest czysty). Chwilę pozostawiamy w foremce po cz…

Sałatka z pora

Bardzo lubię wszelkie sałatki na bazie majonezu. Są może one nieco kaloryczne, ale jakie smaczne! Ta sałatka z pora, choć z prostych składników, jest bardzo dobra i nie za ostra, uprzednie posolenie i odciśnięcie pora znacznie łagodzi smak tego warzywa. Dodatek orzechów włoskich nie jest tu co prawda niezbędny, ale dla mnie stanowi przysłowiową kropkę nad "i".



Przepis na sałatkę z pora

2 średniej wielkości pory, jasne części, pokrojone w półplastry3 jajka, ugotowane na twardo, starte na tarce o dużych oczkach1 mała puszka zielonego groszku3 twarde ogórki kiszone, pokrojone w drobną kostkę50 g żółtego sera ( u mnie mature cheddar)garść orzechów włoskich, posiekanychpół szklanki majonezu1 łyżeczka musztardy3 łyżki śmietanysól i pieprz

Pokrojonego pora umieszczamy w misce i solimy, zostawiamy na ok 30 minut, po czym odciskamy, dodajemy wszystkie składniki, solimy i pieprzymy do smaku. Z majonezu, musztardy i śmietany przygotowujemy sos i polewamy nim sałatkę. Mieszamy.

Prosty keks (simple fruit cake)

Od najmłodszych lat lubiłam wszelkie ciasta z bakaliami. Keks przez długie lata, należał do moich ulubionych wypieków. Choć dzisiaj nad keksy przedkładam inne ciasta, to jednak nadal chętnie sięgam po keksa. Ten bardzo prosty keks angielski jest wręcz najeżony bakaliami. Ciasto, tylko gdzieniegdzie wypełnia przestrzeń między suszonymi owocami i orzechami. Lekko cynamonowy smak i brązowy cukier dodają mu oryginalności. Keks jest bardzo smaczny, prosty do wykonania i bardzo długo utrzymuje swą świeżość. Keks nawet po 2 tygodniach, nie traci nic ze swego smaku.



Przepis na prosty keks (simple fruit cake)
100 g suszonych moreli125 g śliwek kalifornijskich125 g orzechów pecan, migdałów, włoskich, laskowych, lub mieszanka 150 g rodzynek150 g masła, miękkiego125 g jasnego brązowego cukru(light brown soft)175 g maki samorosnącej(lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli1 łyżeczka mielonego cynamonu3 duże jajka, roztrzepanesok i skórka z 1 pomarańczysok i skórka z 1 cytryny2…