Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2012

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem

Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem to bardzo smaczne, ucierane ciasto. Wspaniała "babkowa", lecz wilgotna struktura, maślano-cytrusowy smak i lekko cytrusowy lukier, który uwieńcza całość delikatnie ją dosładzając. Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem, jak widać pięknie wyrosło i chociaż piekłam je dość dawno, to do dzisiaj pamiętam jej smak. Polecam.



Ciasto cytrynowo-limonkowe z makiem

175 g masła, w temperaturze pokojowej175 g drobnego cukru3 duże jajka, roztrzepaneutarta skórka z 1 cytrynystarta skórka z 1 limonki1 łyżka soku z cytryny175 g mąki samorosnacej(lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczypta soli)2 łyżki maku
Lukier:

1 łyżka soku z cytryny1 łyżka soku z limonki100 g cukru pudru
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Wykładamy papierem do pieczenia keksówkę. W dużej misce ubijamy masło i cukier do białości. Dodajemy kolejno jajka,  po czym delikanie mieszamy z sokiem z cytryny i skórkami z obu cytrusów. Mieszamy z przesiana mąką i makiem. Ciasto przekładamy d…

Passion cake czyli tort nieco inaczej

Czy ciasto marchewkowe może zastąpić tradycyjny tort? Myślę, że tak. Czego dowodem ten oto "Passioncake". Marchewkowo-bananowo-olejowy "biszkopt" nie wymaga nasączenia, bo jest bardzo wilgotny i na dodatek pełen bakalii. Serkowa masa, choć bardzo słodka, to jednak bije na głowę niejedną tradycyjną masę maślaną, a przy tym świetnie się komponuje z resztą ciasta. Zdrowo, choć na pewno kalorycznie, odpowiednio wilgotnie i bardzo smacznie. Ja osobiście jestem zdecydowanie na tak. Polecam.



Przepis na Passion cake czyli tort nieco inaczej


250 g (2 szklanki) maki samorosnacej, przesianej(lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli200 g (1 szklanka) jasnego cukru muscovado1 łyżeczka mielonego cynamonu2 duże jajka200 g (1 szklanka) oleju slonecznikowego2 małe banany, rozgniecione125 g drobne startej marchewki( okolo 2 dużych marchewek)50 g (1/3 szklanki) wiórek kokosowych50 g (1/2 szklanki) orzechów włoskich, pokrojonych50 g (1/3 szklanki) rodzynek50 g (1…

Kulki bajaderkowe

Kiedyś, takie kulki robiłam bardzo, bardzo często. Z prostej przyczyny. Bardzo często piekłam zakalce. Dzisiaj, ciasta zazwyczaj mi wychodzą, więc kulki są bardzo rzadko. Zakalce czasami się jednak "pojawiają", ale zbytnio nie rozpaczam, bo od czego jest przepis na bajaderkowe kulki? W dawnych czasach, w delikatesach, można było kupić na wagę tzw. krajankę. Był to zestaw różnych kawałków ciast, wsród których były takie właśnie bajaderkowe kulki. Zawsze były zjadane jako pierwsze. Uwielbiałam je. Dzisiejsze, domowe kulki, są powiedziałabym nawet lepsze. Z bakaliami, sowicie podlane alkoholem, obtoczone smaczną posypką i mocno schłodzone, stanowią fantastyczną, pyszną cukierniczą galanterię, od której trudno się oderwać. No i zakalce nie są już dłużej takie straszne. Przepis można oczywiście dowolnie zmieniać w zalezności od ciężkości zakalca i dostępnych dodatków, więc choć kulki są za każdym razem nieco inne, to niezmiennie pozostają pyszne. Polecam.



Przepis na kulki bajaderk…

Chleb codzienny na zakwasie

Kolejny chleb na zakwasie, żytnio-pszenny, smaczny, bardzo łatwo się formuje. Idealny jako chleb na co dzień. Oczywiście jak każdy chleb na zakwasie, wymaga wcześniejszego przygotowania, ale czekanie się opłaci, bo w rezultacie otrzymamy pięknie pachący, delikatnie kwaśny bochenek.



Przepis na chleb codzienny na zakwasie

400 g zaczynu, przygotowanego 12 godzin wcześniej z 200 g mąki, 200 g wody i łyżki zakwasu100 g mąki żytniej chlebowej300 g mąki pszennej chlebowej150 ml letniej wody( lub maślanki)2 płaskie łyżeczki soliszczypta zmielonego czarnego pieprzu1 łyżeczka cukru20 ml oleju
Składniki mieszamy w misce, wyrabiamy ok 5 minut, aby otrzymać gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby dodajemy makę lub wodę. Odstawiamy na 20 minut i jeszcze raz wyrabiamy przez 5 minut. Formujemy podłużny obchenek, przekładamy do dobrze obsypanej mąką miski lub koszyka. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 2 godzin(w chłodnym miejscu może rosnąć i 6 godzin) Ciasto powinno podwoić obję…

Black forest victoria - szybki tort czekoladowy

Black forest victoria to prosty i bardzo szybki torcik czekoladowy. Czekoladowy biszkopt(sponge) w stylu angielskim, z którym nigdy nie ma problemu i zawsze wyrasta, choć nie jest niestety tak lekki jak biszkopt bez tłuszczu, do tego dwie warstwy pyszej masy, która jest połączeniem lekko alkoholizowanego dżemu wiśniowego i bitej śmietany. Torcik bardzo smakował jedzącym i nie pozostał nawet okruszek.
Przepis z książki Annie Bell "Gorgeous cakes"







Przepis na Black forest victoria - szybki tort czekoladowy



225 masła, pokrojonego w kostkę200 g drobnego cukru1 łyżka złotego syropu200 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)2 łyżeczki proszku do pieczenia25 g kakao4 średnie jajka100 ml mleka masa:
300 g dżemu wisniowego1 łyżka kirschu350 ml śmietanki kremówki(double cream)2 łyżki drobno startej ciemnej czekolady
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C, natłuszczamy tortownicę o wymiarach 20 cm. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i ubi…

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku to potrawa, którą chyba każdy lubi. Uproszczona jej wersja, z fasolką z puszki, pozwala mi częściej to danie przygotowywać i cieszyć się jej charakterystycznym smakiem. Staram się więc zawsze mieć pod ręką jakąkolwiek białą fasolkę w puszkach, choć oczywiście z tą dużą, masłową, potrawa jest najlepsza. Fasolka po bretońsku jest świetnym jednogarnkowym daniem, idealnym do odgrzewania.

Przepis na fasolkę po bretońsku
2 lub 3 puszki fasolki masłowej200 g chudego boczku, pokrojonego w kostkę300 g kiełbasy, pokrojonej w półplastry1 cebula, pokrojona w kostkę1 puszka pomidorów lub 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego1 liść laurowy4 ziarna ziela angielskiegosól, pieprz i cukier do smakumajeranekolej do smażenia1-2 łyżki mąki do zagęszczania, opcjonalnie
Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę, dodajemy boczek i kiełbasę i jeszcze kilka minut podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki( w przypadku gdy używamy koncentratu, uzupełniamy wodą, tak aby przykrywała kiełbasę), doprawiamy sol…