Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2012

Millionaire's shortbread

Tego typu krajanki jak Millionaire's shortbread potrafię zajadać bez opamiętania. Bo jak oprzeć się maślanemu kruchemu ciastu z pyszną masą toffi, polaną na dodatek czekoladą? Krajanka millionaire's shortbread jest bardzo słodka, ale tym rodzajem słodyczy, który absolutnie nie przeszkadza nam w sięganiu po kolejne kawałki. Mało składników i prostota wykonania, choć troszkę trzeba odczekać, by wierzch i czekoladowa polewa zastygły. Jeśli macie ochotę na coś naprawdę słodkiego i pysznego, to polecam tę słynną krajankę.


Przepis na Millionaire's shortbread

Spód:
125g masła, w temperaturze pokojowej50 g drobnego cukru175 g mąki

Wierzch:
400g mleka skondensowanego(słodzonego)50 g masła50 g cukru brązowego150 g ulubionej czekolady(u mnie dodatkowo kilka łyżek śmietany)

Z masła, cukru i mąki zagniatamy ciasto. Wykładamy nim kwadratową foremkę o bokach 23 cm i pieczemy przez ok 20 min w temperaturze 190 st C. Pozostawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy wierzch. Mleko, m…

Brownies miętowe

Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że brownies, to jedno z moich ulubionych ciast. Piekę je często i co i rusz wypróbowuję nowe przepisy. Są bezproblemowe i szybkie w przygotowaniu, długo utrzymują swą świeżość i  są pyszne. Najlepsze, to te krótko pieczone, z kremowo-musową konsystencją, które wyjadam łyżeczką, delektując się każdym kęsem. Dzisiejsze miętowe brownies, z miętowymi pastylkami w środku, to jedne z najlepszych jakie robiłam. Polecam.



Przepis na brownies miętowe

125 g ciemnej czekolady100 g masła200 g cukru3 jajka100 g maki2 łyżki kakao100-200 g czekoladek miętowych(czekolada z nadzieniem miętowym lub pastylki typu "after eight")

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremke o wymiarach 20,5 na 25,5 cm. Czekoladę i masło rozpuszczmy w rondelku o grubym dnie na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Zostawiamy do wystudzenia. Ubijamy jajka z cukrem do białości. Mieszamy z czekoladową miksturą dodajemy przesianą mąkę i kakao…

Gulasz drobiowy ze śliwkami

Nieco egzotyczny gulasz drobiowy z dodatkiem śliwek. Bardzo aromatyczny. Gulasz drobiowy ze śliwkami jest bardzo delikatnie słodki i naprawdę pyszny. Dla lubiących eksperymentowanie z nowymi smakami ciekawe urozmaicenie menu.



Przepis na gulasz drobiowy ze śliwkami
2 łyżeczki oleju1 cebula, posiekana1 ząbek czosnku, drobno posiekany1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki mielonej kolendry1/2 łyżeczki imbiru3 piersi z kurczaka, pokrojone w paski300 ml rosołku z kostki2 łyżki koncentratu pomidorowego200 g śliwek kalifornijskichsól i pieprz do smakugarść liści kolendry do podania

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy cebulę i smażymy aż cebula nabierze złotej barwy. Dodajemy czosnek, smażymy 1 minutę, po czym dodajemy przyprawy i smażymy mieszając 1 minutę. Dodajemy kurczaka i smażymy go przez 4-5 minut, aż lekko zbrązowieje.
Dodajemy rosołek i koncentrat. Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez 15-20 minut, dodając śliwki  5 minut przed końcem gotowania.
Potrawę …

Przekładaniec miodowo-serowy

Ciasto, które z dnia na dzień staje się coraz lepsze stało się u mnie w domu prawdziwym hitem. Przekładańca miodowo-serowego upiekłam zamiast tradycyjnego sernika. Ciasto jest pyszne. Podobne nieco domiodownika, ale zamiast masy z kaszy mannej mamy tutaj masę serową. Przekładaniec miodowo-serowy o miodowym smaku, z dnia na dzień nasiąka masą przez co staje się coraz wilgotniejszy i coraz lepszy. To jedno z najlepszych ciast przekładanych jakie jadłam i jeden z najlepszych...serników. Ciasto idealnie nadaje się jako ciasto na święta lub specjalne okazje. Polecam.



Przepis na przekładaniec miodowo-serowy

Ciasto:

550 g mąki230 g cukru2 jajka250 g masła2 łyzki miodu2 łyżki mleka1 łyżeczka sody oczyszczonej1  łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka esencji z wanili

Masa:

1 kg twarogu 3-krotnie mielonego6 jajek230 g cukru200 g masła1 budyń śmietankowy(na 1/2 l mleka, ja dałam 40 g maki ziemniaczanej)250 ml mleka1 łyżka cukru waniliowego lub 2 łyżeczki esencji waniliowej
Polewa czekoladowa:
100 g cz…

Babka migdałowa z polewą z białej czekolady

Dla miłośników białej czekolady i ciast z mielonymi migdałami zamiast mąki, będzie to nie lada przysmak. Tak jak dla mnie. Wilgotna, o charakterystycznej, lekko ziarnistej konsystencji, wyraźnie migdałowa i polana pyszną polewą babka, nie ma sobie równych. Trzeciego dnia, równie miękka, smaczna i wilgotna jak i tuż po upieczeniu. Babka migdałowa z polewą z białej czekolady to babka ideał. Polecam.



Przepis na babkę migdałowa z polewą z białej czekolady

130 g białej czekolady, połamanej80 g masła, pokrojonego w kostkę8 łyżek cukru3 jajka, oddzielone żółtka od białek40 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g mielonych migdałów1 łyżeczka naturalnej esencji migdałowej(lub kilka kropel aromatu migdałowego)   Polewa:
150 g białej czekolady1/3 szklanki śmietanki kremowej( u mnie double cream)1 łyżka likieru Amaretto1 łyżeczka esencji migdałowej

Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
Małą foremkę z kominem(pojemność 1,5 litra), smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.

Do rondelka wkładamy masł…

Szybkie ciasto z cynamonową posypką (Cinnamon tea cake)

Ciasto z cynamonową posypką to kolejne bardzo łatwe i szybkie ciasto, które na dodatek smakuje wyśmienicie. Potrzeba do niego kilka składników, w dodatku w niewielkiej ilości. Jest to chyba też pierwsze, zrobione przeze mnie ciasto, do którego potrzebne jest tylko jedno jajko! Jest rewelacyjne na ciepło, bardzo miękkie, puszyste, przypominające nieco ciasto drożdżowe. Niezbyt słodkie, z cynamonowym wykończeniem. Ważne jest, aby bardzo dokładnie ubić wszystkie składniki. Dla mnie była to bardzo miła niespodzianka, równie miła, jak i goście, dla których to ciasto w ekspresowym tempie przyrządziłam. Polecam.



Przepis na szybkie ciasto z cynamonową posypką (Cinnamon tea cake)

60 g masła, miękkiego1 łyżeczka esencji waniliowej150 g drobnego cukru1 jajko150 g maki samorosnacej(lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli80 ml mleka10 g masła, rozpuszczonego, dodatkowo1 łyżeczka cynamonu1 łyżka drobnego cukru, dodatkowo

Piekarnik nastawiamy na 180 st, natłuszczamy i wykładamy…