Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2012

Ladies' kisses - ciasteczka przekładane czekoladą

Bardzo maślane, włoskie kruche ciasteczka o wdzięcznej nazwie baci di dama, sklejone czekoladowym nadzieniem. Bardzo smaczne i trudno poprzestać na jednym. Nadzienie można zastąpić Nutellą, ale samodzielne przygotowanie nadzienia jest bajecznie proste i szybkie.

Przepis z książeczki Liz Franklin "Caffe Italia"

Przepis na ladies' kisses - ciasteczka przekładane czekoladą
100 g masła, miękkiego100 g drobnego cukru100 g mielonych migdałów100 g maki
czekoladowa masa:

50 g czekolady, połamanej20 g masła

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Masło ubijamy z cukrem, aż będzie gładkie. Dodajemy mielone migdały. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 20 części i z każdej części formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce pomiędzy kulkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 10 minut(u mnie dłużej), aż ciasteczka nabiorą zlotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i przenosimy na kratkę. W międzyczasie czekoladę ro…

Maślane ciasteczka z imbirową polewą (Ginger-Topped Fingers)

Maślane ciasteczka uwielbiam. Ta wersja jest odrobinę imbirowa i przyznaję, że oczekiwałam trochę mocniejszego imbirowego dotknięcia. Myślę, że dwie zamiast jednej łyżeczki imbiru wzmocniło by imbirowy smak. Ciasteczka jednak dalej pozostają fantastycznie maślane i bardzo kruche a lekko imbirowa polewa   sprawia, że trudno się od nich oderwać.


Przepis na maślane ciasteczka z imbirową polewą (Ginger-Topped Fingers)
175 g masła, plus dodatkowo do smarowania225 g mąki1 łyżeczka mielonego imbiru85 g drobnego cukru(najlepiej trzcinowego)
polewa:

1 łyżka złotego syropu55 g masła2 łyżki cukru pudru1 łyżeczka mielonego imbiru
Piekarnik nastawiamy na 180 st C i natłuszczamy foremkę o wymiarach 28 na 18 cm.
Mąki i imbir przesiewamy do miski i mieszamy z cukrem. Dodajemy masło i łączymy palcami do zlepienia się  ciasta.
Ciasto wgniatamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy ok 40 minut(ja piekłam 30), aż ciasto uzyska złocistą barwę.
Przygotowujemy polewę. Syrop i masło roztapiamy na niewi…