Bardzo maślane, włoskie kruche ciasteczka o wdzięcznej nazwie baci di dama, sklejone czekoladowym nadzieniem. Bardzo smaczne i trudno poprzestać na jednym. Nadzienie można zastąpić Nutellą, ale samodzielne przygotowanie nadzienia jest bajecznie proste i szybkie.
Przepis z książeczki Liz Franklin "Caffe Italia"
Przepis na ladies' kisses - ciasteczka przekładane czekoladą
100 g masła, miękkiego100 g drobnego cukru100 g mielonych migdałów100 g maki
czekoladowa masa:
50 g czekolady, połamanej20 g masła
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Masło ubijamy z cukrem, aż będzie gładkie. Dodajemy mielone migdały. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 20 części i z każdej części formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce pomiędzy kulkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 10 minut(u mnie dłużej), aż ciasteczka nabiorą zlotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i przenosimy na kratkę. W międzyczasie czekoladę ro…
Przepis z książeczki Liz Franklin "Caffe Italia"
Przepis na ladies' kisses - ciasteczka przekładane czekoladą
100 g masła, miękkiego100 g drobnego cukru100 g mielonych migdałów100 g maki
czekoladowa masa:
50 g czekolady, połamanej20 g masła
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Masło ubijamy z cukrem, aż będzie gładkie. Dodajemy mielone migdały. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 20 części i z każdej części formujemy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając miejsce pomiędzy kulkami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez ok 10 minut(u mnie dłużej), aż ciasteczka nabiorą zlotego koloru. Wyjmujemy z piekarnika i przenosimy na kratkę. W międzyczasie czekoladę ro…