Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2012

Tureckie ciasto z figami i sezamem

Tureckie ciasto z figami i sezamem jest niezwykłe. Ma bardzo grudkowatą konsystencją, bo mąką zastąpiona jest tu migdałami i semoliną, gruboziarnistą mąką z pszenicy durum, o pięknym żółtym kolorze. Ciasto, nasączone limonkowym syropem jest mocno wilgotne a zapach i smak limonki jest w nim bardzo intensywny. Nie jest przesłodzone, czego lekko się obawiałam, ale dodatek dużej ilości fig i sezamowego ziarna czyni to ciasto bardzo egzotycznym. Ciasto jest intrygujące, inne niż to, co do tej pory smakowałam, ale bardzo smaczne. Polecam.



Przepis na tureckie ciasto z figami i sezamem

5 jajek, odzielone żółtka od białek225 g drobnego cukrudrobno starta skórka z limonki100 g semoliny(gruboziarnista mąka z pszenicy durum, można zastąpić kaszą manną)100 g mielonych migdałów200 g suszonych fig, pokrojonych2 łyżki ziaren sezamowych
Na syrop:

sok z dwóch limonek90 g drobnego cukru
Piekarnik nastawiamy na 190 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremką o bokach 23 cm .
Za p…

Creamy chicken curry czyli piersi z kurczaka w mleczku kokosowym i pomidorach

Wypróbowuję kolejne przepisy na curry i coraz bardziej przekonuję się do tego typu potraw. Dobrze przyprawione curry jest po prostu pyszne. Mleczko kokosowe w połączeniu z chilli to jedno z lepszych połączeń, wspaniale równoważy smaki a jednocześnie jest bardzo egzotyczne. Piersi z kurczakaw mleczku kokosowym i pomidorach są szybkie w przyrządzeniu, jednak potrawa wymaga zestawu podstawowych przypraw do kuchni indyjskiej. Kolejne curry, które tak jak i tocurry w mleczkukokosowym, na stałe wchodzi do menu. Polecam




Przepis na piersi z kurczaka w mleczku kokosowym i pomidorach


2 łyżki oleju2 piersi z kurczaka, pokrojone na ok 2,5 cm kawałki1 duża cebula, starta2 świeże zielone papryczki chilli, drobno posiekane2 duże ząbki czosnku, starte1 łyżka świeżo startego korzenia imbiru1 łyżeczka kminu rzymskiego (cumin)1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonej kolendry1 lyżeczka przyprawy garam masala250 ml mleczka kokosowego250 ml krojonych pomidorów z puszki2 łyżeczki soku z cytrynysól2 łyżki posieka…

Cauliflower Cheese czyli kalafior zapiekany z serem

Kalafior polany masłem i bułką tartą uwielbiam. O cauliflower cheese wiedziałam już oda dawna, bo przepis na niego, można znaleźć w wielu angielskojęzycznych, kulinarnych książkach, ponieważ jest to tradycyjne, brytyjskie danie. Miałam ochotę wypróbować go już dawno, ale miłość do naszego sposobu podania kalafiora sprawiła, że kończyło się na polaniu kalafiora masłem lub masłem z bułką tartą. W końcu jednak przyszła pora na wypróbowanie tego dość mocno kalorycznego dania. Z uwagi na sporą ilość sera, którą w zasadzie można dowolnie zmniejszać lub zwiększać, cauliflower cheese może z powodzeniem pełnić rolę dania głównego. A jak wrażenia? Połączyć kalafiora z serem, to wyśmienity pomysł. Tym, którzy jeszcze takiej opcji nie próbowali - bardzo polecam.


Przepis na Cauliflower Cheese czyli kalafior zapiekany z serem
1 kalafior(średni)1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej250 ml mleka2 łyżki masła200 g dojrzałego sera Cheddarpieprz kajeński do posypaniasól i pieprz
Piekarnik na…

Ciasto z jagodami i kruszonką

Maślane, babkowe, ale wilgotne, ciasto z jagodami lub borówkami i z orzechową kruszonką. Smaczne, do codziennej kawy, na piknik, do pracy. W sezonie letnim, ciasta z owocami to najczęściej pieczone przeze mnie wypieki. Zawsze świetnie się "zjadające", lekkie i wilgotne. Polecam.



Przepis na ciasto z jagodami i kruszonką

190 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do natłuszczenia190 g mąki, 190 g drobnego cukru3 jajka1 łyżeczką proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cynamonu25 ml pełnego mleka100 g świeżych lub mrożonych(i rozmrożonych) jadód lub borówek50 g orzechów pekan lub włoskich, posiekanych
kruszonka:

25 g mąki10 g masła15 g miałkiego jasnego brązowego cukru20 g orzechów pekan lub włoskich, poskiekanych1/4 łyżeczki cynamonu

Piekarnik nastawiamy na 170 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia(lub obsypujemy mąką) keksówkę o wymiarach 8,5 na 17,5 cm.
Przygotowujemy kruszonkę. W miseczce, mieszamy mąkę z masłem, aż do powstania grudek, mieszamy z pozostały…

Ciasteczka z czekoladą i żurawiną

Kruche ciasteczka z czekoladą i żurawiną. Czekolada w nich jest dość mocno wyczuwalna (ja posiekałam ją na dość duże kawałki).  Niewielkie, w sam raz do kawy lub herbaty. Z przepisu wychodzi 30 ciasteczek.



Przepis na ciasteczka z czekoladą i żurawiną
75 g masła, miekkiego50 g miałkiego cukru brązowego(soft brown sugar)50 g drobnego cukru1 jajkokilka kropli ekstraktu z wanilii160 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia110 g ciemnej czekolady, grubo posiekanej50 g suszonej żurawiny

Piekarnik nastawiamy na 190 st C, wykładamy papierem do pieczenia 2 blachy.
Masło z cukrem mieszamy łyżką po czym ubijamy mikserem, aż będzie gładkie. Dodajemy jajko i wanilię, ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia oraz małą szczyptę soli. Mieszamy łyżką. Dodajemy czekoladę i żurawinę, mieszamy.
Lekko wilgotnymi rękami robimy kulki z łyżeczki masy i układamy na blaszce zostawiając miejsce pomiędzy ciastaki. Pieczemy przez 12-15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, ale pozostawiamy je na blaszce do w…

Risotto z pieczonego kurczaka i pietruszki

Aksamitne, maślane, lekko cytrynowe risotto z kurczakiem. Świetny sposób na wykorzystanie resztek mięsa z kurczaka pieczonego lub gotowanego. Danie, które zrobimy bez zbytniego nakładu czasu i pracy. Ja osobiście bardzo lubię tę formę podawania ryżu. Polecam.



Przepis na risotto z pieczonego kurczaka i pietruszki

1,2 litra rosołu lub wywaru warzywnego(można użyć z kostki)75 g masła1 łyżka oleju1 mała cebulka, drobno pokrojona300 g ryżu do risotto1/2 cytryny250 g resztek pieczonego lub gotowanego kurczaka1 żółtko5 łyżek świeżo startego sera Parmesan2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszkisól i pieprz do smaku4 łyżki tłustej śmietanki(double cream)

Połowę masła rozpuszczamy w rondlu o grubym dnie i dodajemy cebulę, smażymy, aż cebula będzie miękka iale wciąż szklista. Dodajemy ryż i mieszamy, aż pokryje się tłuszczem i zacznie być przezroczysty.
Zaczynamy stopniowo dodawać gorący rosół intensywnie mieszając. Dodajemy kolejne porcje dopiero wtedy, gdy ryż wchłonie cały płyn. Całość powinn…

Sernik czekoladowy amaretti

Jestem wielbicielką czekoladowych wypieków. Dziwi więc fakt, że tak mało u mnie czekoladowych serników. W zasadzie upiekłam dopiero jeden sernik z dodatkiem czekolady, za to rewelacyjny tiramisu torte i pamiętam go, jako jedno z najlepszych ciast-serników jakie kiedykolwiek w życiu jadłam. Dzisiejszy sernik czekoladowy amaretti nie jest może, aż tak bogaty, zrobiony jest bowiem z serka Philadelphia a nie jak poprzednik, z mascarpone, ale ma również dodatek Amaretto, który czyni go sernikiem lekko wykwintnym. Ma bardzo kremową konsystencję i nie jest zbyt słodki. Mocno schłodzony, świetnie smakuje w upały(tak, tak, mamy teraz upały w Anglii).



Przepis na sernik czekoladowy amaretti60 g masła, rozpuszczonego100 g ciasteczek amaretti, pokruszonych
masa czekoladowo-serowa:200 g czekolady deserowej, pokrojonej400 g serka Philadelpia2 średnie jajka60 g drobnego cukru200 ml słodkiej, tłustej śmietanki(double cream)50 ml likieru Amaretto(opcjonalnie)
6 ciasteczek amaretti, połamanych40 g czekol…

Maślano-migdałowe półksiężyce

Teoretycznie ciasteczka te mogę poleżeć w zamkniętym pojemniku nawet tydzień. W praktyce znikają w kilka godzin. Pyszne! Mocno maślane, lekko migdałowe, bardzo, bardzo kruche. Rozpływające się w ustach maślano-migdałowe półksiężyce. Z przepisu wychodzi ok 20 ciastek, polecam więc od razu podwoić składniki.



Przepis na maślano-migdałowe półksiężyce
120 g masła, miękkiego2-3 krople prawdziwej esencji z migdałów60 g cukru pudru, przesianego, plus dodatkowo do posypaniaszczypta soli90 g mąki, przesianej120 g mielonych migdałów30 g całych migdałów, lekko uprażonych, a potem posiekanych
Masło i esencję ubijamy, aż będą lekkie i kremowe, dodajemy przesiany cukier i mieszamy powoli a potem dobrze ubijamy. Dodajemy sól, mąkę i mielone migdały, po czym dokładnie mieszamy łyżką. Mieszamy z uprażonymi migdałami  i delikatnie i krótko zagniatamy, by ciasto połączyło się.
Owijamy w folię i wkladamy na 15-20 minut do lodówki.
Za pomocą rąk, rolujemy czubatą łyżeczkę ciasta na ruloniki o długości ok 7 c…

Surówka z marchewki i pora

Surówki do obiadu bardzo lubię i to praktycznie każde. Dzisiejszą surówkę z marchewki i pora, przygotowała moja córka, która za surówkami wręcz przepada. Jemy już ją po raz trzeci i za każdym razem wzbudza jednakowy zachwyt, bo jest pyszna. Trochę przypomina klasyczną surówkę z marchewki, choć dodatek pora sprawia, że jest od niej ostrzejsza.



Przepis na surówkę z marchewki i pora

2 duże marchewki1 por (tylko biała część)1 jabłkosok z cytryny2 łyżki majonezu1 łyżka śmietanycukier, sól i pieprz do smaku
Marchewkę ścieramy na małych oczkach i posypujemy cukrem. Pora kroimy najpierw w paski, potem w drobną kosteczkę, solimy. Jabłko  kroimy w drobną kostkę i skrapiamy obficie sokiem z cytryny. Warzywa przekładamy do jednej miski(nie mieszając) i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Przed podaniem, do warzyw dodajemy majonez i śmietanę, mieszamy. Doprawiamy pieprzem.

Ciasto z gruszkami i kruszonką z orzechów laskowych

Ciasto z gruszkami i kruszonką z orzechów laskowych jest pyszne! Miękkie, wilgotne, aromatyczne, z kruszonką z orzechów laskowych zlepionych cukrem muscovado. Część mąki zastąpiona jest mielonymi orzechami, co bardzo lubię w ciastach. Drobno pokrojone gruszki dodają świeżości i wilgoci. Kruszonka wspaniale wieńczy całość. Co ciekawe, ciasto z dnia na dzień było coraz lepsze. Polecam.



Przepis na ciasto z gruszkami i kruszonką z orzechów laskowych
175 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia175 g masła, miekkiego175 g drobnego cukru3 jajka, roztrzepane1 łyżeczka ekstraktu z wanilii55 g mielonych orzechów laskowych2 dojrzałe gruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę
kruszonka:

50 g uprażonych orzechów laskowych, drobno posiekanych40 g ciemnego cukru muscovado3 łyżki maki1/2 łyżeczki mielonego cynamonu25 g masła, bardzo miękkiego(lub rozpuszczonego)
Piekarnik nastawiamy na 180 s C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 23 cm.
Przygotowujemy kruszonkę. Pokrojone…

Ciasteczka cytrynowe z makiem

Kruche, maślane ciasteczka z odrobiną maku, lekko chrzęszczącego między zębami i cytrynową skórką. Kiedyś, bardzo dawno, były podobne ciasteczka w sprzedaży. Dziś, mogę je sobie upiec sama, choć nie wiem, czy mają ten sam smak, ale wiem, że te maślane ciasteczka cytrynowe z makiem mogę śmiało polecić.




Przepis na ciasteczka cytrynowe z makiem
200 g mąkiszczypta soli50 g cukru pudru50 g złotego drobnego cukru(można użyć zwykłego)skórka starta z 1 cytryny2 łyżeczki maku120 g masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę1 jajko, roztrzepane
Mąkę, sól, cukry, startą skórkę i mak umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i mieszamy, do momentu utworzenia kruszonki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto(jak na kruche). Czynności te możemy robić za pomocą robota.

Ciastu nadajemy kształt wałka o średnicy ok 7 cm, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto możemy przechowywać w lodówce do tygodnia czasu.

Po wyciągnięciu ciasta z lodówki kroimy je na ok 5 mm krążk…

Makaron fusilli z czerwoną papryką i cukinią

Makaron fusilli z czerwoną papryką i cukinią. Latem lubię tego typu dania. Proste, małoskładnikowe, bezmięsne. Papryka i cukinia doprawione orzechami, chilli i cytrynową skórką. Przygotowanie takiej potrawy jest  szybkie i proste. Makaron świetnie się spawdzi jako lekkie danie obiadowe lub lunch do pracy.



Przepis na makaron fusilli z czerwoną papryką i cukinią
2 czerwone papryki2 małe cukinie5 łyżek olejuszczypta płatków chilli4 łyżki posiekanych orzechów włoskich500 g makaronu fusilliskórka starta z 1 cytryny4 łyżki świeżo startego sera Pecorinosól do smaku
Paprykę kroimy na pół, oczyszczamy z korzonków i ziaren. Kroimy w niewielką kostkę.
Ścieramy cukinie na grubszej tartce i wyciskamy nadmiar soku.
Podgrzewamy olej na dużej patelni i smażymy paprykę ok 3 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy startą cukinię, płatki chilli i orzechy i smażymy jeszcze 3 minuty, doprawiamy solą i mieszamy.
W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy i umieszczamy na pa…

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

Nie będę bardzo oryginalna przekazując ten przepisna kruche ciasto z malinami i lekką budyniową piankąbowiem ciasto to, jest chyba jednym z najpopularniejszych w tym sezonie, sądząc po ilości wpisów na blogach. Nie dziwię się powodzeniu, bo jest rzeczywiście bardzo dobre. W ciągu ostatniego miesiąca piekłam je już 4 razy. Pierwszy raz lekko mnie rozczarował, za bardzo czułam budyń(dlatego ważne jest, by dobrze go ubić) i brakowało mi w nim nieco słodyczy. Jednak zachwyt rodziny i znajomych spowodował, że podejmowałam kolejne próby. W końcu, przy trzeciej próbie udzielił się i mnie. Dzisiejsza wersja z malinami i borówkami - idealna. Tym, którzy jeszcze nie piekli tego ciasta - polecam!
Przepis od Dorotki z Moich Wypieków




Przepis na kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką


Składniki na kruche ciasto:
2 1/2 szklanki mąki pszennej250 g masła lub margaryny, zimnego2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki cukru pudru5 żółtek

Składniki na budyniową piankę:5 białek1 szklanka drobnego cukru…

Chleb śląski żytni - jasny (Light Silesian Rye)

Chleb śląski żytni. Takiego chleba w moich przepisach brakowało. Znaleziony na blogu u Gosi przepis na chleb Dana Leparda, będzie u mnie często pieczony. Jest jasny, neutralny, łagodny, świetnie się formuje. Idealnie się kroi, jest sprężysty i długo utrzymuje swą "zjadliwość". Chleb śląski żytni jasny to chleb ideał. Polecam.

Przepis na chleb śląski żytni - jasny (Light Silesian Rye)

Zaczyn:
1/4 szklanki zakwasu żytniego1/3 szklanki letniej wody1/2 szklanki maki żytniej
Ciasto główne:
1 do 1 i 1/4 szklanki wody1  łyżeczka suszonych drożdży3 3/4 szklanki mąki chlebowej1 1/2 łyżeczki soli
Składniki na zaczyn mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 8-12 godzin w temperaturze pokojowej.
Do dużej miski wlewamy cały zaczyn, szklankę wody, drożdże i sól. Mieszamy, a następnie powoli dosypujemy mąkę, cały czas mieszając. Ciasto wyrabiamy przez około 10 minut, aż zrobi się gładkie i jednolity. Powinno się delikatnie lepić, ale nie może mieć rzadkiej konsystencji.
Ciast przekładamy d…

Placuszki z cukinii i sera feta lekko orientalne

Jestem wielką wielbicielką ziemniaczanych placków, ale chętnie zjadam też placki cukiniowe. Te, z lekko orientalną i ostrą nutą. Z dodatkiem słonego sera, ostrego chilli(ilość można sobie dowolnie zmniejszać lub zwiększać) i przyprawą garam masala, która sprawia, że placuszki nabierają indyjskiego charakteru. Z podanej porcji wychodzi ok 12-15 placków.
Inspiracja z książki "The Hairy Bikers' Family Cookbook - Mums Know Best!"

Placuszki z cukinii i sera feta lekko orientalne
1 średnia cukinia(waga ok 500 g), starta1 cebula, obrana i starta1 ząbek czosnku, zmiażdzonyolej roślinny do smażenia80-100 g mąki2 jajka, roztrzepane1 łyżeczka przyprawy garam masala150 g sera feta1/2 łyżeczki suszonych płatków chillimały pęczek pietruszkisól i świeżo zmielony pieprz
Startą cukinię i cebulę umieszczamy w durszlaku i zostawiamy na 10-15 minut. Wyciskamy nadmiar wody i dodajemy czosnek. Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy warzywa i smażymy mieszając do momentu, aż warzywa zaczną brązow…