Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2012

Babeczki rumowo-muszkatołowe z rodzynkami i jabłkami

Dlaczego przez kilka lat pieczenia muffinek, nie piekłam praktycznie wcale, (poza jednym wyjątkiem), babeczek? Nie wiem, ale teraz przyszła kolej właśnie na nie, na cupcakes. Ograniczę się może na razie jedynie do tych z niewielką ilością lukru. Babeczki, które dzisiaj przedstawiam zawojowały mną zupełnie. Nie mogłam przestać ich jeść. Bardzo egzotyczne i bardzo wykwintne. Z dużą ilością rodzynek nasączonych rumem, z jabłkami i bananem i mocnym smakiem i aromatem gałki muszkatołowej. Tak, ta gałka, to jest to. Już szukam kolejnych przepisów z jej użyciem. Jeśli macie ochotę na coś bardzo odmiennego, bardzo wilgotnego, długo utrzymującego swą świeżość i bardzo pysznego, to te babeczki są dla Was. Polecam.
Przepis z książki Sarah Randell "Weekend baking"



Przepis na babeczki rumowo-muszkatołowe z rodzynkami i jabłkami
100 g rodzynek2 łyżki ciemnego rumu150 g masła, miękkiego150 g jasnego cukru muscovado lub jasnego soft brown2 duże jajka, lekko ubite175 g mąki samorosnącej, przes…

Raita z pomidorami, ogórkiem i cebulą

Raita, to indyjska potrawa podawana z daniem głównym, jako jego dodatek. Taki rodzaj "surówki". Zanurzone w dużej ilości jogurtu warzywa, w połączeniu z typowymi dla kuchni indyjskiej ziołami i przyprawami świetnie pasują do wszelkich indyjskich dań. Na zdjęciu raita z mniejszą ilością jogurtu, z pełną jego ilością warzywa są prawie niewidoczne:)
Przepis z książki Anjum Anand "Indian Food Made Easy"



Przepis na raitę z pomidorami, ogórkiem i cebulą
1 pomidor, pokrojony w kostkę1 mała czerwona cebula, obrana i pokrojona w kostkękawałek ogórka(ok 12,5 cm), obrany i pokrojony w kostkę2 łyżki posiekanej świeżej kolendry400 ml jogurtu naturalnegosól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku1/2 - 3/4 łyżeczki prażonego, sproszkowanego kuminu1/4 łyżeczki sproszkowanego chilli
Mieszamy wszystkie warzywa z kolendrą i jogurtem. Przyprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Posypujemy chilli.

Chicken Pulao - ryż z kurczakiem po indyjsku

Jednogarnkowe danie indyjskie, w którym główną rolę pełni ryż. Niewielki dodatek piersi z kurczaka,zestaw warzyw oraz mnóstwo aromatycznych przypraw sprawiają, że danie to może być nie tylko akompaniamentem do warzywnego curry, ale może również stanowić samodzielne danie na obiad czy kolację. Dodatek indyjskiej "surówki" raity, bardzo wskazany.
Przepis z książki Mriduli Baljekar "Curry lover's cookbook"



Przepis na ryż z kurczakiem po indyjsku
400 g (2 szklanki) ryzu basmati75 g ghee lub masłą1 cebula, pokrojona w plastry1/4 łyżeczki wymieszanych ziaren czarnuszki(nigella seeds) i gorczycy(mustard seeds)3 liście curry (dałam suszone)1 łyżeczka startego świeżego korzenia imbiru1 łyżeczka zmiażdzonego czosnku1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka sproszkowanego chilli1 1/2 łyżeczki soli2 pomidory, pokrojone na plastry1 ziemniak, pokrojony w kostkę10 g (1/2 szklanki) mrożonego groszku, rozmrożonego175 g piersi kurczaka, pokrojonej w kostkę4 łyżki posiekanej kolendry2…

Sernik z lemon curdem

Osobiście wolę serniki bez spodów lub z ciastem kruchym, ale takim z ciasteczkowym spodem też nie pogardzę:) Serniki po prostu bardzo lubię. Masę do tego sernika z lemon curdem zrobiłam z połączenia polskiego twarogu mielonego z lekko słonym serkiem cream cheese(typu Philadelphia), co sprawiło, że ser w serniku ma idealną słoność(zrobiony tylko z cream cheese jest dla mnie za słony) i kremową, ale dość ciężką konsystencję(dzięki polskiemu twarogowi). Dodatek polewy z lemon curd bardzo tu pasuje. Jeden kawałek to zdecydowanie za mało.
Przepis z książki "The Complete Book of Cupcakes, Cheesecakes and Cookies" wydawnictwa AWW



Przepis na sernik z lemon curdem
250 g zwykłych slodkich herbatników125 g masła, rozpuszczonego masa serowa:
750 g serka śmietankowego ( u mnnie był pół na pół twaróg polski mielony z cream cheese)2 łyżeczki drobno startej skórki cytrynowej110 g ( 1/2 szklanki) drobnego cukru3 jajka lemon curd:
45 g masła110 g (1/2 szklanki) drobnego cukru1 jajko, roztrzepane…

Szpinak i por w beszamelu

Ta potrawa nie należy może do tych najlepiej wyglądających, ale jest za to bardzo smaczna. Można ją potraktować jako samodzielne danie, ale ja przygotowałam je jako tzw jarzynkę na ciepło do grilowanego mięsa. Smażony por w beszamelowym sosie ( w tym przepisie wykonanie jego jest bardzo proste i szybkie) ze szpinaku i mamy świetny dodatek do mięsa lub sadzonego jajka.
Przepis z książki "Three good things" Hugh Fearnley-Whittingstalla



Przepis na szpinak i por w beszamelu

 250 g szpinaku, bez twardych łodyżek2-3 średniej wielkości pory, pokrojone w plasterki

na sos beszamel:

200 ml pełnego mlekakawałek cebuli1 liść laurowy25 g masłaodrobina oleju25 g makisól morska i świeżo mielony pieprz

Szpinak płuczemy i mokry wkładamy do rondelka, przykrywamy i podgrzewamy na średnim ogniu kilka minut, aż zmięknie. Odcedzamy. Gdy nie będzie już zbyt gorący, odcedzamy w rękach nadmiar płynu i grubo siekamy.
Przygotowujemy beszamel. Mleko z kawałkiem cebuli i liściem laurowym podgrzewamy przez …

Brownies ze śliwkami

Jesień, to czas śliwek, a jak śliwki to czemu nie w brownies? Słynne śliwki w czekoladzie to wszak jeden z najulubieńszych smakołyków. Brownies ze śliwkami może więc z powodzeniem stać się ulubionym jesiennym ciastem. Pieczone krótko(to ciasto naprawdę nie jest surowe), tak jak ja lubię najbardziej, ma kremową konsystencję, a kwaskowate śliwki neutralizują słodycz ciasta. Wspaniała kompozycja. Mniej
odważnym polecam dłużej przetrzymać ciasto w piekarniku, ale to już nie będzie to samo...
Przepis na bazie przepisu Nigela Slatera na brownies z jeżynami, z Sainsbury's Magazine, September 2012



Przepis na brownies ze śliwkami

175 g ciemnej czekolady, w kawałkach175 g miękkiego masła5 dużych jajek175 g drobnego cukru75 g mielonych migdałów100 g mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką prosku do pieczenia i szczyptą soli)400 g śliwek

Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o wymiarach 22 cm.
Czekoladę i masło umieszczamy w ro…

Paprykarz węgierski

Jeśli brakuje Wam pomysłów na jesienny obiad lub kolację to polecam paprykarz węgierski. To prosta i bardzo smaczna potrawa, w którym dominującym składnikiem jest papryka, zarówno ta surowa jak i sproszkowana. Oczywiście nie braknie mięsnego akcentu - mięsa z piersi kurczaka. Danie ma charakterystyczny, lekko słodki paprykowy smak, wyostrzony nieco chilli i jest błyskawiczne w przygotowaniu. Proporcje dla 2-3 osób, w zależności od apetytu.


Przepis na paprykarz węgierski

1 lub 2 piersi z kurczaka, pokrojone w grubą kostkę1 cebula, pokrojona w kostkę3 papryki, mogą być różnokolorowe3 ziemniaki, pokrojone w kostkę2 łyżki papryki w proszku1 łyżeczka sproszkowanego chilli1 łyżeczka kminkusól i pieprz do smakuolej do smażenia1/2 szklanki śmietany1 łyżeczka mąki

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę, dodajemy kurczaka i paprykę w proszku, smażymy, dodajemy paprykę i ziemniaki, dalej smażymy kilka minut, po czym podlewamy wodą, dodajemy chilli i kminek i dusimy pod przykryciem …

Ciasto migdałowe z gruszkami

Puszyste, maślane, wilgotne, z lekko migdałową, grudkową konsystencją i kawałkami gruszek w środku. Jednym słowem idealne jesienne ciasto. Ciasto migdałowe z gruszkami długo utrzymuje swą świeżość, nie tracąc nic ze swoich smakowych walorów. Bardzo smaczne. Polecam.
Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"



Przepis na ciasto migdałowe z gruszkami

175 g masła, miękkiego175 g drobnego cukru1/2 łyżeczka ekstraktu z wanilli3 jajka, roztrzepane175 g mąki samorosnącej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)1/2 łyżeczki proszku do pieczenia50 g mielonych migdałów1 do 4 gruszek, w zależności od wielkości(całość o wadze 300 g)2 łyżki mleka
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę w wymiarach 20 cm. Nastawiamy piekarnik na 180 st C.
Masło ucieramy z cukrem i ekstraktem z wanilli przez kilka minut do białości, po czym stopniowo dodajemy jajka. Mieszamy z maką, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
Obieramy gruszkę(ja użyłam czterech małych …

Bubble and Squeak - ziemniaczano kapuściana zapiekanka

To już moja trzecia wersja tej ziemniaczanej zapiekanki na blogu. Była już wersja szkocka i irlandzka, tym razem kolej na wersję agnielską. Ponieważ i ziemniaki i kapustę bardzo lubię, podejrzewam, że to nie ostatnia ziemniaczano-kapuściana zapiekanka, bo ta potrawa, bardzo mi smakuje. Prosta, zaledwie trzyskładnikowa, przyprawiona jedynie solą i pieprzem. Ilość podana w przepisie wystarczy na jesienną kolację dla dwóch osób. Bubble and Squeak można też podać z sadzonym jajkiem lub kawałkiem mięsa. Pycha.
Przepis z książki Sarah Edington "The National Trust Complete Traditionala Reipe Book"



Przepis na zapiekankę ziemniaczano-kapuścianą "bubble and squeak"

4 duże ziemniaki, pokrojone w małą kostkę2 łyżki masła1 łyżka oleju2 cebule, posiekanepół główki kapusty włoskiej, poszatkowanejsól i pieprz do smaku
Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Nagrzewamy żaroodporne naczynie. Ziemniaki gotujemy przez ok 10 minut, odcedzamy i wkładamy do dużej miski.
Połowę masła i olej rozgr…

Muffiny z czekoladową kruszonką

To już pierwsze jesienne muffiny. Mieszanka czekolady, orzechów i owocowej skórki. Bardzo chrupiąca i smaczna mieszanka. Muffiny z czekoladową kruszonką są pyszne, zwłaszcza na ciepło. Następnego dnia po upieczeniu, wystarczy krótko podgrzać, by znowu uchwycić ich najlepszy smak.
Przepis z książki Lindy Collister "Cakes & Bakes From My Mother's Kitchen"



 Przepis na muffiny z czekoladową kruszonką

250 g mąki samorosnącej(lub zwykła plus 1 lyżeczka proszku do pieczenia)szczypta soli85 g drobnego cukru85 g masła, schłodzonego, pokrojonego w kostkę75 g ciemnej czekolady, startej lub drobno pokrojonej50 g drobno pokrojonych orzechów( u mnie włoskie)2 łyżki bardzo drobno pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej1 duże jajkookolo 175 g rzadkiej słodkiej śmietanki(single cream)łezki czekoladowe lub migdały do dekoracji
Piekarnik nastawiamy na 220 st C.
Do miski przesiewamy mąkę, sóol i cukier. Dodajemy kostki masła i palcami łączymy składniki, aż do powstania drobnej krusz…

Pasta jajeczna z suszoną kiełbasą i koperkiem

Jedną z najczęściej przeglądaną przeze mnie ostatnio książką kulinarną jest "Three good things", której autorem jest Hugh Fearnley-Whittingstall. Książkę kupiłam w zestawie z inną jego pozycją(oczywiście sama sobie zestawiłam, ale trudno przejść obojętnie obok promocji;)), a mianowicie "River Cottage every day" i nie ukrywam, że w planach mam zakup również "warzywnej wersji" River Cottage. Książki te mają bowiem to, co w książkach z przepisami lubię najbardziej - proste przepisy z ogólnie dostępnych składników. Nie będę jednak zajmowała się recenzją książki, choć jej zakup bardzo polecam. Na pewno na moich blogu znajdzie się wiele przepisów inspirowanych przepisami z wyżej wymienionych książek.
Dzisiejsza pasta jajeczna to dość luźna wersja przepisu Hugh'a na jajka z kiełbasą i pietruszką. Ciekawa jestem jakiej kiełbasy użył Hugh, ja wykorzystałam kawałek suszonej polskiej, a zamiast pietruszki użyłam koperku. Kromka domowej roboty żytniego chleba z t…

Ciasto przekładane pomarańczowo-migdałowe

Pyszny, delikatny przekładaniec.Biszkopt, to angielski sponge, z dodatkiem mielonych migdałów, wilgotny i smaczny. Bardzo łatwy w przygotowaniu i zawsze się udający. Masa, z kremowego serka, dość słodka, delikatnie pomarańczowa. Ciasto przekładane pomarańczowo-migdałowe jest bardzo dobrze wyważone smakowo i wilgotne. Najsmaczniejsze na drugi, trzeci dzień. Polecam.



Przepis na przekładane ciasto pomarańczowo-migdałowe
175 g masła175 g drobnego cukru3 jajka, roztrzepane150 g maki samorosnącej50 g mielonych migdałówkilka kropli ekstraktu z migdałówprażone płatki migdałowe do dekoracji

do przełożenia:


280 g serka cream cheese(ja użyłam serka philadelphia)2 łyżki świeżo wycisniętego soku z pomarańczy2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy100 g cukru pudru, przesianego

Piekranik nastawiamy na 190 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia spód tortownicy o wymiarach 20 cm.
Na biszkopt ucieramy masło i cukier do białości. Stopniowo dodajemy jajka, dobrze ucierając po każdym doda…

Ciasteczka na maślance lekko piernikowe

Chyba jeszcze nigdy nic z moich wypieków nie znikało w tak ekspresowym tempie jak te ciasteczka na maślance, smakujące jak pierniczki. To dwoje moich małych gości, uroczych bliźniąt, postanowiło w kilka minut "rozprawić" się z ciastkami. Trochę im przeszkadzałam, próbując zatrzymać choć kilka tych ciasteczek w kadrze, co mi się po części udało.
Co do samych ciasteczek, są lekko chrupiące z wierzchu, miękkie w środku, bardziej przypominające ciasto niż klasyczne ciastko. W smaku, ze względu na użycie przyprawy do pierników, przypominają pierniczki. Sądząc po tempie w jakim znikały, były bardzo smaczne. Polecam i tym najmłodszym i tym trochę większym:)



Przepis na ciasteczka na maślance lekko piernikowe

6 łyżek masła, miękkiego150 g cukru150 ml maślanki225 g maki1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki przyprawy do pierników(mixed spice)
Piekarnik nastawiamy na 200 st C. Wykładamy papierem do pieczenia lub lekko natłuszczamy 2 blaszki do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem do białości, Dodajem…

Kapuśniak z kapusty włoskiej z pęczakiem i soczewicą

Lubię zupy. Może najmniej zupy kremy, więc prawie wcale ich nie gotuję. W zupie, warzywa muszą być widoczne. Jak w tej. Smakującej jak młody kapuśniak, gęstej od warzyw, zagęszczonej dodatkowo pęczakiem i soczewicą. I z olbrzymią ilością koperku. Kapuśniak z kapusty włoskiej z pęczakiem i soczewicą to jest to, co lubię. Bardzo.



Przepis na kapuśniak z kapusty włoskiej z pęczakiem i soczewicą

1, 5 litra wywaru warzywnego(może być z kostki)25 g pęczaku25 g soczewicy pomarańczowej1/2 głowki kapusty włoskiej, poszatkowanej1 marchewka, obrana i starta na grubych oczkach1 cebula, drobno pokrojona1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona1 pomidor pokrojony w kostkę4 ziemniaki, najlepiej młode, pokrojone w kostkępęczek koperkusól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki oprócz ziemniaków i koperku wkładamy do wywaru, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, przykryte, ok godziny. 15 minut przed końcem gotowania dodajemy ziemniaki. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy obficie koperkim.




Babka marmurkowa czekoladowo-waniliowa

Babka marmurkowa to jedno z tych ciast, które bardzo szybko się przygotowuje i jeszcze szybciej zjada. Wilgotna, bardzo smaczna babka o dwóch intensywnych smakach czekolady i wanilii. Choć niewielka rozmiarowo, to na stałe wchodzi do menu, jako jedno ze smaczniejszych ucieranych ciast. Zachwytom nad tą pyszną marmurkową babką nie było końca. Polecam.



Przepis na babkę marmurkową czekoladowo-waniliową

175 g mąki1 łyżka proszku do pieczenia175 g  masła, miękkiego175 g drobnego cukru3 jajka, roztrzepane2 łyżki kakao2 łyzki mleka1 łyżeczka ekstraktu z waniliicukier puder do posypania

Piekarnika nastawiamy na 160 st C. Natłuszczamy foremkę na babkę z kominem.
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski, dodajemy masło, drobny cukier i jajka. Ubijamy, aż mikstura będzie gładka.
Przenosimy polowę ciasta do drugiej miski.
Kakao mieszamy z mlekiem i dodajemy do jednej z misek i dobrze mieszamy. Do drugiej miski dodajemy ekstrakt z wanilii, mieszamy. Do foremki naprzemiennie dodajemy po…