Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z październik, 2012

Muffiny z dynią, serem i ziołami

To moje drugie w życiu wytrawne muffiny i postaram się robić je częściej. Okazało się, że są świetnym daniem nie tylko na śniadanie, ale również na lunch do pracy. Trzydniowa muffina, podgrzana w mikrofali była pyszną przekąską na ciepło, nic nie straciła ze swego smaku. Dodatek dyni jest tu niewielki, ale dzięki niej muffiny zyskały dodatkową wilgotność. Puree przygotowałam z kawałka dyni o wadze 50 g. Pokroiłam ją w kostkę i gotowałam przez 15 minut. Rozgniotłam widelcem. Przepis dodaję do Festiwalu Dyniowego Bei.
Przepis z "The Hummingbird Bakery Cake Days"



Przepis na muffiny z dynia, serem i ziołami
60 g cebuli (1 mała), drobno posiekanej1/2 łyżeczki mieszanki suszonych ziół90 g masła300 g mąki1 łyżka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody1.2 łyżeczki soli250 ml pełnego mleka2 duże jajka50 g puree z dyni80 g sera mature Cheddar, startego30 g pietruszki i trybulki lub innych dowolnych świeżych ziół, drobno posiekanych
Piekarnik nastawiamy na 170 st C, wykładamy papilotkami f…

Zupa jarzynowa z dynią

Zupa jarzynowa z dodatkiem dyni? Kiedy zostaną nam jakieś resztki dyni, taka zupa z pewnością będzie świetnym jej wykorzystaniem. Nie jest to oczywiście typowa dyniowa, lecz jeszcze jedna odsłona jarzynowej, która należy do moich ulubionych zup. Zupa wyszła pyszna. Na tę porę roku - idealna.
Przepis dodaję do Festiwalu Dyni


Przepis na zupę jarzynową z dynią
1 por, pokrojony w plastry2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plastry2 marchewki, pokrojone w kostkę1 plaster brukwi lub kalarepy, pokrojony w kostkęmała dynia (ok 400 g), pokrojona w kostkę2 łyżki masła do smażenia 2 litry rosołu (może być z kostki)3 ziemniaki, pokrojone w kostkę1 szklanka groszku mrożonegosól i pieprz do smakunatka pietruszkiśmietana do podania
Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojone warzywa, oprócz ziemniaków i groszku. Smażymy ok 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Wrzucamy do dużego garnka z gorącym rosołem i gotujemy na niewielkim ogniu ok 15 minut. Dodajemy ziemniaki i groszek i gotujemy …

Soczewica ze szpinakiem i ziemniakami

Warzywne curry z soczewicą i szpinakiem to odrobina urozmaicenia w naszym menu oraz kolejny sposób na podanie szpinaku, który nie ukrywam, coraz częściej gości na moim stole.  Ja soczewicę ze szpinakiem zjadłam jako samodzielne danie, ale można zjeść z pieczywem, raitą, bądź potraktować jako dodatek.
Przepis z książki "Hugh's three good things..on a plate"



Przepis na soczewicę ze szpinakiem i ziemniakami

250 g czerwonej soczewicy, wyplukanej1 litr wywaru warzywnego lub wodyok 400 g ugotowanych, wystudzonych ziemniaków2 łyżki oleju słonecznikowego2 ząbki czosnku, dorobno posiekanego1 czubata łyżeczka przyprawy curry200-250 g szpinakusok z cytryny lub limonki, do smakusól morska i świeżo zmielony czarny pieprzćwiartki cytryny lub limonki do podania
Soczewicę umieszczamy w garnku z 800 ml wywaru z warzyw lub wody, doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny i dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Dobrze mieszamy. Poddrzewamy na niewielkim ogniu ok 15-20 minut, często mieszając, aż do…

Korzenne serniczki dyniowe z muszkatołowym lukrem

Zastanawiam się, czy te serniczki są bardziej dyniowe czy raczej korzenne. Na pewno dzięki dyni są lekko pomarańczowe a za sprawą mielonych przypraw bardzo korzenne w smaku. Tak korzenny smak bardzo dominuje. Doskonale wpisują się jako małe co nieco do kawy i do Festiwalu Dyni u Bei:)
Przepis z książki Sarah Randell "Weekend baking"



Przepis na korzenne serniczki dyniowe
75 g masła125 g herbatników, połamanych na kawałki200 g serka typu philadelphia100 g sera twarogowego100 g puree z dyni(z puszki lub można przygotować samemu, 100 g pokrojonej w kostkę dyni gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, po czym rozgniatamy widelcem) 100 g drobnego cukru2 jajka, roztrzepane2 szczypty mielonych goździków2 szczypty mielonego imbiru2 szczypty mielonego ziela angielskiego2 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
Muszkatołowy lukier:
50 g drobnego cukru100 g serka typu philadelphia1/2 łyżeczki świeżo mielonej gałki muszkatołowej
Piekarnik nastawiamy na 150 st C
Masło rozpuszczamy w ni…

Ciasto migdałowe

Och, jak ja lubię ciasta z dodatkiem mielonych migdałów. To ciasto ma w sobie wszystko to, co najlepsze w migdałowym cieście, wilgotność, ziarnistość, delikatność, lekkość. Ciasto migdałowe robi się błyskawicznie, minimalnym nakładem pracy. Z powodzeniem mogłoby obyć się bez lukru, samo w sobie jest wystarczająco bogate. Rozpływa się w ustach. Pycha. Polecam.
Przepis z książki Sarah Randell "Weekend baking"



Przepis na ciasto migdałowe
225 g drobnego cukru150 g masła, miękkiego, pokrojonego w kostkę4 duże jajka1 łyżeczka ekstraktu migdałowego75 g maki samorosnacej (lub zwykła plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli)1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia125 g mielonych migdałów
polewa:
100 g cukru pudruświeżo wyciśnięty sok z 1 małej cytryny2 łyżeczki prażonych płatków migdałowych
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, lekko smarujemy masłem i wykładamy papierem tortownicę o wymiarach 20 cm.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce i ubijamy.
Wykładamy m…

Babeczki czekoladowo-sernikowe

Po urlopowej przerwie wracam do blogowania, choć babeczki czekoladowo-sernikowe są sprzed urlopu i dawno ich już nie ma:)
Intensywnie czekoladowe ciasto i sernikowy wierzch, taka kombinacja musi smakować. I smakowała, bo babeczki znikły błyskawicznie przy wtórze ochów i achów. Polecam.
Przepis z książki "1001 cupcakes, cookies and other tempting treats"



Przepis na babeczki czekoladowo-sernikowe
175 g mąki20 g kakao3/4 łyżeczki sody200 g drobnego cukru (150 g do ciasta, 50 g do masy sernikowej)50 ml oleju słonecznikowego175 ml wody2 łyżeczki białego octu1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilli150 g serka śmietankowego (cream cheese)1 jajko, roztrzepane100 g czekoladowych łezek (można pominąć)
Piekarnik nastawiamy na 180 st. Wykładamy papilotkami foremkę na 12 muffin
Mąkę, kakao i sodę przesiewamy do dużej miski. Mieszamy ze 150 g cukru. Dodajemy olej, wodę, ocet i ekstrakt z wanilii i dobrze mieszamy, aż składniki się połączą.
Pozostały cukier(50 g), serek i jajo umieszczamy w dużej mi…

Przekładane ciasto kawowe z orzechami

Bardzo lubię przekładane ciasta. Przekładane ciasto kawowe z orzechami jest bardzo proste. Wilgotny biszkopt maślany z dodatkiem dość grubo posiekanych orzechów i lekkim posmakiem kawy. I masa. Pyszna masa. Serek mascarpone o smaku cappuccino. Na drugi i trzeci dzień(jeśli zostanie), jeszcze lepsze. Kawowe ciasto przekładane może z powodzeniem pełnić rolę mini tortu. Idealne dla smakoszy kawowych wypieków, ale na tyle delikatnie kawowe, że i pozostali będą zadowoleni. Polecam.
Przepis z książki Lindy Collister "Cakes & bakes from my mother's kitchen"



Przepis na przekładane ciasto kawowe z orzechami
180 g masła, miękkiego180 g drobnego cukru3 jajka180 g maki samorosnącej(lub zwykła i 1 łyżeczka proszku do pieczenia ze szczyptą soli)60 g orzechów włoskich2 lyżeczki kawy instant, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody( u mnie 1 łyzka mocnego espresso)kilka połówek orzechów włoskich do ozdoby masa kawowa:
250 g serka mascarpone85 g cukru pudru1 łyżeczka kawy instant rozpusz…

Babeczki cytrynowe z makiem

Mięciutkie cytrynowe babeczki z makiem. Dodatek śmietany sprawia, że babeczki mają konsystencję przypominającą delikatny sernik. Znikają błyskawicznie, nie tylko dlatego, że są niewielkie. Babeczki cytrynowe z makiem są bardzo wilgotne i smaczne. Polecam.
Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"



Przepis na babeczki cytrynowe z makiem
115  g miękkiego masła115 g drobnego cukru2 jajka115 g mąki samorosnącej( lub zwykłej plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli)1 łyżeczka proszku do pieczeniaskórka starta z 1 cytryny1 łyżka soku z cytryny4 łyzki kwaśnej śmietany1 lyżka ziaren makucukier puder do posypania
Nastawiamy piekarnik an 180 st i przygotowujemy 10 papierowych foremek do muffin (ja wypełniłam 12 mniejszych, do cupcakes)
Masło, cukier i jajka umieszczamy w misce, dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i skórkę z cytryny. Ubijamy mikserem 2 minuty. Dodajemy sok z cytryny oraz śmietanę i mak. Mieszamy. Napełniamy foremki ciastem i pieczemy ok 25 minut. P…

Omlet z kaparami

Kapary. Jedni je lubią inni za nimi nie przepadają. Ja, powoli się do nich przyzwyczajam. Do potraw dodaje się ich zazwyczaj niewiele, więc użycie ich jako dodatek do omletu, to sposób na wykorzystanie nadmiaru ze słoiczka, którego zawartość powinna być zużyta w ciągu kilku tygodni. Kapary, bardzo wyostrzają smak każdej potrawy i ich dodatek to ciekawy, choć lekko słony akcent.



Przepis na omlet z kaparami
2 jajka, roztrzepane1 łyżka oleju lub masła 1 łyżka kaparów ze słoiczka, wypłukanych2 małe pieczarki, pokrojone w plastrymały kawałek dowolnego sera, pokruszonego ( u mnie chesire)sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Jajka solimy i doprawiamy pieprzem, wylewamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smażymy. Gdy jajka zaczynają się lekko ścinać, posypujemy kaparami, pieczarkami i serem, chwilę smażymy, aż ser zacznie się rozpuszczać. Za pomocą szpatułki składamy omlet na pół i jeszcze chwilę smażymy. Wykładamy na talerz.

Ciasto maślane z gruszkami

Maślane ciasto, przykryte z wierzchu kołderką z gruszek, które w ciastach uwielbiam. Śmietanę można zastąpić maślanką lub mlekiem a na pewno ciasto nie starci nic ze swojego smaku. Ciasto maślane z gruszkami jest wilgotne i bardzo długo utrzymuje swą świeżość. Dodatek kardamonu i gałki muszkatołowej dodaje nieco egzotyki. Polecam.
Przepis z książki Tessy Kiros "Apples for Jam"




Przepis na ciasto maślane z gruszkami


180 g masła, miękkiego150 g drobnego cukru, plus 1 1/2 lyżki na wierzch1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka drobno startej skórki cytrynowejduża szczypta mielonego kardamonuduża szczypta mielonej gałki muszkatołowej3 jajka220 g mąki1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia125 ml płynnej śmietany (single cream)4 małe, dojrzałe gruszki o wadze ok 700 g

Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm.
Masło i cukier ubijamy, do konsystencji kremu. Dodajemy wanilię, skórkę z cytryny, kardamon, gałkę muszkatołową…

Będą gruszki

...znowu w cieście...zapraszam wkrótce:)