Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2012

Babka marmurkowa z dwóch czekolad

Babka marmurkowa z dwóch czekolad. Ulubiona klasyka w nieco bogatszym wydaniu. Do obu części dodane są czekolady, ciemna i biała. Babka jest wilgotna i bardzo smaczna. Tego rodzaju babki, przynajmniej u mnie w domu zawsze znikają w całości.
Przygotowana z poniższego przepisu babka dość długo utrzymuje swą świeżość.



Przepis na babkę marmurkową z dwóch czekolad
225 g masła, miękkiego225 g drobnego cukru4 duże jajka, w temperaturze pokojowej, roztrzepane1 łyżeczka ekstraktu z wanilii225 g mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)75 g ciemnej czekolady, połamanej1 łyżka kakao75 g białej czekolady, posiekanej

Piekarnik nastawiamy na 180 st C.
Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia średnią keksówkę.
Masło umieszczamy w dużej misce i dokładnie ubijamy. Dodajemy cukier i kontynuujemy ubijanie do białości. Stopniowo dodajemy jajka i ekstrakt, ubijamy. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy łyżką lub szpatułką.
Połowę masy przenosimy do innej miski. …

Sałatka z jajkami, selerem i ananasem

Sałatki z jajkami na bazie majonezu uwielbiam. Ta sałatka, z dodatkiem selera w zalewie i ananasa jest rewelacyjna. Dobór składników i proporcje są naprawdę doskonałe, przez co sałatka jest niezwykle smaczna. Ząbka czosnku nie czuć, więc 2 będą idealne. Z podanego poniżej przepisu, sałatki wychodzi niewiele(na zdjęciu jest 1/4 całości) więc proponuję składniki podwoić, chyba, że chcecie wypróbować smak. Gwarantuję, że bardzo szybko kupicie kolejny słoik marynowanego selera. Tak jak ja. Nie zapomnijcie o użyciu dobrego majonezu. Niesmaczny majonez potrafi skutecznie zepsuć smak każdej sałatki. Polecam a za przepis dziękuję Tomkowi



Przepis na sałatkę z jajkami, selerem i ananasem
3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone na duże kawałki1 mała puszka kukurydzy, odsączona1 słoik selera w zalewie, odcedzony, pokrojony na mniejsze paski4 plastry ananasa z puszki, pokrojone w kostkę2 ząbki czosnku, starte 2 łyżki dobrego majonezu(u mnie Winiary) sól i pieprz do smaku Kukurydzę, seler, ananasa mi…

Fasolka z papryką - potrawa jednogarnkowa

Dania jednogarnkowe - proste, szybkie, smaczne - lubi je niemal każdy. U mnie dość często na stole. Dzisiejsza fasolka z papryką, choć podobna nieco do fasolki po bretońsku, to jednak w smaku bardzo różna. Do potrawy można użyć zarówno zwykłej białej fasolki lub fasolki jasiek. Chociaż w przepisie fasolka z puszki, można też użyć namoczonej dzień wcześniej fasolki suchej. Dominujący smak papryki, wyostrzony ostrym sosem paprykowym(który ja osobiście uwielbiam) złagodzony nieco cukrem. Całość stanowi smaczne i rozgrzewające danie jednogarnkowe.



Przepis na fasolkę z papryką
1 pęto dobrej kiełbasy, pokrojonej na półplastry1 cebula, pokrojona w kostkę1 por, pokrojony w plastry 1 duża puszka(800 g) białej fasolki ( lub 2 mniejsze) z zalewą1 puszka pomidorów1 czerwona papryka, pokrojona w paski2 łyżeczki oregano1 łyżka papryki w proszku 1 łyżeczka sosu worcestershire1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego1 łyżeczka ostrego sosu paprykowegoolej do smażeniasól, pieprz i cukier do smaku(pół łyżeczki)

Puszyste ciasto cynamonowe z jabłkami i rodzynkami

Ciasto dla miłośników cynamonu i...rodzynek w cieście. Miękkie, puszyste, z charakterystycznym aromatem cukru muscovado i cynamonu. Wilgotne samo w sobie i dodatkowo za sprawą rodzynek, jabłek i miodu, który wnikając w głąb ciasta sprawia, że kęs ciasta z taką "niespodzianką" jest jeszcze smaczniejszy. Długo utrzymuje swą świeżość i jest naprawdę pyszne. Polecam i dodaję do Korzennego Tygodnia





Puszyste ciasto cynamonowe z jabłkami i rodzynkami


225 g masła, miękkiego225 g jasnego cukru muscovado4 duże jajka, roztrzepane225 g mąki samorosnącej(lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)2 łyżeczki mielonego cynamonu1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatolowej85 g sułtanek3 małe jabłka, obrane, z wydrążonymi gniazdami nasiennymi, pokrojone na cieńkie plastry2 łyżki miodu, podgrzanego
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 23 cm.
Masło i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości. Stopnio…

Keralan pork curry - curry z wieprzowiny

Z wielką przyjemnością polecam kolejny, wypróbowany przeze mnie przepis na indyjskie curry. Mieszanka korzennych przypraw, rodzynek i ostrych papryczek chilli oraz umiejętnie dobrane proporcje tworzą niezapomniany, doskonały smak. Curry zostało przez nas dosłownie pochłonięte, było tak smaczne, a kuchnia indyjska pnie się na sam szczyt, w moim osobistym rankingu smaków. Potrawa była dość ostra, dałam 3 papryczki, ale oczywiście można zredukować jej ilość do 1. Podane proporcje są dla 4 osób, ale myślę, że dla 2  to jest w sam raz, bo curry trudno przestać jeść i się nim zachwycać. Bardzo polecam.
Przepis pochodzi ze świetnej książki Anjum Anand "I love curry".
Jako, że wiele w nim korzennych przypraw, dodaję go do Korzennego Tygodnia Ptasi

Poniżej podaję linki do równie pysznych indyjskich curry:
piersi z kurczaka w mleczku kokosowym i pomidorach
curry pachnące kardamonem
filety z kurczaka w mleczku kokosowym



Przepis na keralan curry z wieprzowiny

2/3 łyżeczki ziaren gorczycy(mus…

Christmas Cake - angielskie ciasto świąteczne

To już ostatni dzwonek, by upiec Christmas Cake, tradycyjne świąteczne angielskie ciasto z bakaliami. Wymaga ono bowiem kilku tygodni leżakowania i systematycznego dokarmiania. Christmas cake, jest bardzo specyficznym ciastem, z ogromną ilością bakali, ostre, korzenne, nasączone brandy. Niektórzy je lubią inni nie. Ja myślę, że warte jest wypróbowania. Tym, którzy uwielbiają ciasta z bakaliami na pewno posmakuje. Jest to moje drugie tego rodzaju ciasto, pierwsze, było ekspresowe wg Nigelli, nie wymagało tak długiego leżakowania(piekłam je tydzień przez świętami, to, jest bardziej tradycyjne. Podczas przygotowania, nie udało mi się ustrzec od błędów, nieuważnie przeczytałam wskazówki dotyczące ochrony ciasta podczas pieczenia i jak dla mnie za mocno się przypiekło. Ciasto wymaga bardzo długiego, choć w niskiej temperaturze, pieczenia, dlatego taka ochrona( podwójny wyłożenie foremki, podwójnie przykryty wierzch i dodatkowo jeszcze jedno "okrycie" papierem) jest konieczna. Zac…

Sałatka z tuńczyka z ryżem

Ryżową sałatkę z tuńczyka najczęściej robię w chwili, kiedy nachodzi mnie nieodparta chęć na sałatkę. Dowolną, byle na bazie majonezu. Sałatka z tuńczyka to danie naprawdę ekspresowe, bo i tuńczyka i kukurydzę ma się zawsze pod ręką a u mnie bardzo często są również resztki ryżu, którego za dużo ugotuje się do pomidorowej;) Tuńczyka używam tylko w oleju. Różnica smakowa między nim a tym w sosie własnym jest znaczna.



Przepis na sałatkę z tuńczyka z ryżem

1 szklanka ryżu(suchego)1 -2 puszki tuńczyka w oleju1 puszka kukurydzy, odcedzona1 łagodna cebula, posiekana1/2 szklanki majonezu(ilość można zmniejszyć lub zwiększyć)sól i pieprz do smaku
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, uważając, by nie był rozgotowany. Studzimy. Umieszczamy go w dużej misce i dodajemy tuńczyka, kukurydzę i cebulę. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy.

Chlebek bananowy z orzechami i rodzynkami

Kolejny już na moim blogu chlebek bananowy, zebrała się ich pokaźna kolekcja, a ja wciąż nie przestaję poszukiwać nowych na nie przepisów. Dzisiejszy przepis, to bardziej luksusowa wersja bananowego chlebka, powiedziałabym nawet, że taki bananowy keks. Mnóstwo w nim bowiem orzechów i rodzynek. Jak każdy bananowy chlebek, z powodzeniem może pełnić rolę i słodkiego pieczywa(z masłem lub bez) lub też klasycznego ciasta do herbaty. Na ciepło, lub na zimno, z lodami lub bez, ten zawsze wilgotny wypiek zawsze znajdzie wiernych amatorów.
Przepis pochodzi z książki "The Hairy Bikers' 12 Days of Christmas" i dodaję go do OrzechowegoTygodnia Atinki.



Chlebek bananowy z orzechami i rodzynkami

225 g mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)1/2 łyżeczki soli125 g masła150 g drobnego cukru2 jajka, roztrzepane170 g orzechów włoskich, połamanych na kawałki170 g sułtanek450 g bananów, bardzo dojrzałych(ok 3 średnich)

Piekarnik nastawiamy na 180 st C. …

Placuszki z jabłkami

Klasyczne placki z jabłkamiw cieście naleśnikowym, smażone na oleju. Przepis na nie, z poradnika domowego, sprzed dwudziestu lat, odkurzam jesienią, aby cieszyć się ich prostym, ale wyśmienitym smakiem. Dzisiaj, z powodu trwającego właśnie Orzechowego Tygodnia Atinki, podaję wersję wzbogaconą o orzechy, które oczywiście można pominąć. Placki, czy z orzechami czy bez, znikają jeszcze gorące.



Przepis na placuszki z jabłkami

200 g mąki2 jajka2 łyżki oleju 200 ml mleka2-3 duże jabłkaszczypta solicukier puder, cukier waniliowy, do posypania50 g orzechów włoskich (opcjonalnie) olej do smażenia
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, 2 łyżki oleju, mleko oraz sól. Mieszamy łyżką i wyrabiamy tak, aby nie było grudek.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na dużej tartce.. Jabłka wkładamy do ciast i mieszamy.
Na patelni dobrze rozgrzewamy olej i kładziemy łyżka niewielkie porcje ciasta. Smażymy z obu stron na rumiano. Gotowe placuszki posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cukrem…

Czekoladowe "salami"

Nie, niech Was nie zmyli ten wygląda. To ani nie salami, ani nie kaszanka, choć z powodu podobieństwa do znanych wyrobów wędliniarskich taka a nie inna nazwa. Czekoladowe salami to czekoladowy smakołyk z laskowymi orzechami, migdałami i ciasteczkami amaretti rodem z Włoch. Bez pieczenia, choć parę godzin trzeba odczekać, aby masa stężała. Słodki, mocno czekoladowy, rozpływający się w ustach. Wszystkim próbującym tego kaszankopodobnego wyrobu bardzo smakował.
Przepis z książki Kathryn Hawkins "Chocolate" dołączam do Orzechowego Tygodnia



Przepis na czekoladowe "salami"
250 g ciemnej czekolady (70% )180 g masła, w kawałkach60 g prażonych orzechów laskowych, bardzo drobno posiekanych lub zmielonych30 g skórki kandyzowanej z cytrusów, bardzo drobno posiekanej180 g chrupkich herbatników amaretti lub migdałowych makaroników, drobno pokruszonych30 g mielonych migdałów15 g cukru pudru

Czekoladę łamiemy na małe kawałki i umieszczamy w dużej misce, dodajemy masło. Miskę ustawia…

Surówka z ogórka i pomidora

Gdy w lodówce jest tylko ogórek i pomidor a tradycyjnej mizerii mamy już dość, taka surówka z ogórka i pomidora będzie dobrym rozwiązaniem. Dwa kolorowe warzywa, polane sosem. Szybka i smaczna.



Przepis na surówkę z ogórka i pomidora
1 ogórek, pokrojony w kostkę 1 pomidor, pokrojony w kostkę
sos:
3 łyżki oleju1 łyżka octu jabłkowego (może być biały winny)1 ząbek czosnku, zmiażdzony1 łyżeczka ziół włoskichszczypta cukru sól, pieprz do smaku
Składniki na sos mieszamy w naczyniu i odstawiamy na kilka do kilkunastu minut.
Warzywa umieszczamy w misce i zalewamy przygotowanym sosem. Odstawiamy na 15 minut

Gulasz wołowy z papryką

Gulasz z wołowiny z dodatkiem strąków papryki. Wymaga długiego gotowania, ale jest zawsze smaczny i wzbudza nieukrywany zachwyt domowników.



Przepis na gulasz wołowy z papryką
400 g wołowiny (ilość mięsa można zwiększyć), pokrojone w kostkę1 cebula, pokrojona w kostkę1 duża marchewka, pokrojona w półplastry3 strąki papryki, pokrojone w kostkę4 ziarna ziela angielskiego1 liść laurowy1/4 szklanki czerwonego wina sól i pieprz do smaku1 łyżka mąkiolej do smażenia woda
Na rozgrzanym oleju smażymy mięso przez kilka minut. Wykładamy na talerzyk. Na patelnię wrzucamy cebulę i smażymy ok 5 minut, dodajemy warzywa i smażymy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy podsmażone mięso, wino i chwilę jeszcze smażymy. Zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem do miękkości wołowiny. W czasie duszenia, w razie konieczności uzupełniamy ilość wody. Gdy mięso będzie miękkie(po około 2-3 godzinach), zagęszczamy sos mąką wymieszaną w odrobinie zimnej wody. Gotujemy jeszcze 3 minuty.

Ciasto z masła orzechowego i czekolady

Czym więcej próbowałam, tym częściej sięgałam po kawałki tego placka. Ucierane ciasto o arachidowymsmaku, z pozoru dość suche, z rozpływającą się w ustach mleczną czekoladą, która idealnie wkomponowała się w fistaszkowy smak. Masa, nieodzowna i równie smaczna, to połączenie dwóch smaków orzechowego i czekoladowego. Bardzo oryginalnie i bardzo smacznie. Ja, chętnie powtórzę.
Przepis z książki Liz Herbert "Cakes"



Przepis na ciasto z masła orzechowego i czekolady

115 g masła orzechowego z kawałkami orzechów (crunchy peanut butter)115 g margaryny lub masła, miękkiego175 g jasnego brązowego cukru miałkiego (soft light brown)3 jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii175 g mąki samorosnącej ( lub zwykłej i 1 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli)1 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia80 g mlecznych groszków (lub połamanej mlecznej czekolady)2 łyżki mleka
polewa:

80 g mlecznej czekolady50 g masła orzechowego z kawałkami orzechów3 łyżki mleka115 g cukru pudru, przesianego
Piekarnik nast…

Ciasto cytrynowe z makiem, cytrynowym syropem i lukrem

Kolejne cytrynowe ciasto. Podobne do poprzedniegociasta z makiem, również smaczne i wilgotne. Ponieważ to ciasto polane jest syropem cytrynowym, więc miejscami jest nawet mokre:) Aromat cytryny jest intensywny, a cytrynowy syrop, dość kwaśny, w połączeniu ze słodyczą ciasta i lukru stanowią bardzo ciekawą mieszankę. Cytrynowe ciasto z makiem długo utrzymuje swą świeżość - to niewątpliwie jego dodatkowa zaleta.
Przepis na podstawie przepisu z książki Rosie Lovell "Supper with Rosie"



Przepis na ciasto cytrynowe z makiem
125 g masła, plus dodatkowo do smarowania3 cytryny225 g drobnego cukru(najlepiej złotego - golden custer suger), plus dodatkowo 3 łyżeczki3 jajka200 g maki samorosnącej(lub zwykła plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)4 łyżki jogurtu naturalnego1 łyżka maku, plus szczypta do posypania190 g cukru pudru, przesianego
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm.
Masło ubijamy, dodajemy star…

Chlebek kokosowy

Bardzo prosty i szybki do wykonania słodki "chlebek" kokosowy. Zdumiewająco wilgotny, przypominający nieco ciasto drożdżowe, ale znacznie dłużej, bo do kilku dni utrzymujący swą świeżość. Doskonały i na deser do herbaty lub kawy i na śniadanie, posmarowany masłem lub bez. Coś pomiędzy ciastem a słodką bułką. No a przede wszystkim bardzo, kokosowy i smaczny. Polecam.
Przepis z książki Gaitri Pagrach-Chandry "Warm bread and honey cake"



Przepis na chlebek kokosowy
200 g (1 1/3 szklanki) maki1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli2 jajka125 g (1/2 szklanki) drobnego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii150 g startego orzecha kokosowego lub 90 g (1 szklanka) wiórek kokosowych zmieszanych z 4 łyżkami ciepłej wody100 g masła, rozpuszczonego
Jeśli używamy wiórek kokosowych, mieszamy je z wodą i odstawiamy na bok.
Piekarnik nastawiamy na 160 st C. Natłuszczamy i lekko obsypujemy mąką, niedużą keksówkę.
Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy i odstawiamy na b…