Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2012

Sałatka śledziowa z selerem

Sałatka śledziowa z selerem konserwowym to bardzo prosta, ale smaczna sałatka. Trzy główne składniki, filety śledziowe, seler konserwowy i jajka. Wszystko to wyostrzone cebulą i złagodzone majonezem. Majonezowe sałatki nie należą niestety do dietetycznych dań, ale z podanego przepisu na sałatkę śledziową wychodzi niewielka ilość, więc zaserwowana porcja nie będzie duża. No chyba, że zjemy sałatkę sami.  Sałatka śledziowa z selerem nadaje się i na co dzień i jako danie serwowane bardziej uroczyście np na dzisiejsze sylwestrowe przyjęcie.



Sałatka śledziowa z selerem

3 płaty filetów śledziowych,1 cebula, pokrojona w kostkę1 słoik selera w zalewie, odsączony i pokrojony na mniejsze kawałki3 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę3 kopiaste łyżki majonezu sól i pieprz do smaku
Filety moczymy przez 2 godziny w wodzie. Kroimy na małe kawałki i umieszczamy w misce. Dodajemy pokrojoną cebulę, seler i jajka. Dodajemy majonez i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.
Schładzamy w…

Pizza z szynką

Mogę śmiało stwierdzić, że pizza, głównie pizza z szynką, to najczęściej powtarzany przeze mnie przysmak. W ciągu kilku lat zrobiłam setki krążków pizzy. Były okresy, że robiłam nawet 3 w tygodniu. Odkąd stałam się posiadaczką kamienia do pizzy, gorliwie namawiam do zakupu tego "przydasia", który w zasadzie jest niezbędnikiem (podobnie jak szpatułka w przypadku ciast). Ciasto rośnie niemalże w momencie, w którym styka się z powierzchnią mocno nagrzanego kamienia. Pizzę z szynką robię prawie za każdym razem, kiedy przygotowuję pizzę. Uważamy wszyscy, że jest najlepsza. Chociaż zawsze staram się przygotować pizzę z różnymi nadzieniami, to jednak pizza z szynką być musi. Składniki czasami zmieniam, zamiast papryki dodaję kukurydzę lub oliwki, albo całkowicie omijam warzywa zostając jedynie przy pieczarkach. Szynka i ser pozostają jednak zawsze i pomimo, że składników jest niewiele, to pizza jest naprawdę wyśmienita!
Ciasto na pizzę robię zazwyczaj z przepisu podanego poniżej, …

Sernik z brzoskwiniami

Przepis na sernik z brzoskwiniami zapisany przeze mnie na czystej kartce w jednej z kulinarnych broszurek musiał odczekać aż kilkanaście lat na swoją realizację. Ponieważ był niezbyt dokładny, niestety, bez takich danych jak wielkość foremki czy temperatura i czas pieczenia, byłam nieco rozczarowana efektem. Powiększyłam blaszkę, zmniejszyłam ilość mąki i upiekłam ponownie,ale tym razem stwierdziłam, że ser jest za bardzo gumowaty. Upiekłam trzeci raz, praktycznie wszystko z zupełnie innymi proporcjami. Tym razem pełna satysfakcja. Brzoskwiniowy sernik na pysznym maślanym, kruchym spodzie z kremową i puszystą warstwą sera i bezowym dopełnieniem. Kawałki brzoskwiń oczywiście są i wspaniale uzupełniają całość. Sernik z brzoskwiniami w najlepszym wydaniu. Pyszny! Polecam.


Przepis na sernik z brzoskwiniami

Ciasto kruche:
2 szklanki maki5 żółtek1/2 szklanki cukru250 g masła1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
500 g sera śmietankowego z wiaderka200 g dowolnego serka typu philadelphia1…

Bigos świąteczny

Bigos robię bardzo rzadko i im rzadziej robię, tym bardziej mi smakuje. Nadchodzące święta są więc świetną okazją by go ugotować trochę więcej. Bigos świąteczny jest mieszaniną przypraw i kilku rodzajów mięs. Gotowany przez kilka dni, oziębiany i ponownie podgrzewany nabiera smaku, przegryza się i jest coraz lepszy. Z podanych poniżej proporcji wychodzi spory gar, część kapusty można więc zawekować na później, choć u mnie jest to trudne, bo kapusta częściowo już jest zjedzona.



Przepis na bigos świąteczny
2 kg kiszonej kapusty1 kg kapusty białej, posiekana40 g suszonych grzybów, namoczonych i ugotowanych1 marchewka, starta na tarce2 cebule, posiekane w kostkę600 g dobrej kiełbasy, pokrojonej w połplastry lub jeszcze drobniej500 g bardzo chudego, surowego boczku, pokrojonego w kostkę1 duże udo z kurczaka20 pomidorków koktajlowych, w połówkach 10 suszonych śliwek kalifornijskich3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego10 ziaren pieprzu10 ziaren jałowca2 łyżki czerwonej papryki2 łyżki mio…

Śledzie z rodzynkami

Śledzie z rodzynkami to kolejne smaczne śledzie, które z przyjemnością zjadamy w czasie świąt. Śledzie idealnie komponują się z lekko słodką pomidorową pastą dodatkowo osłodzoną rodzynkami. Rodzynek nie jest w niej dużo, śledzie więc nie powinny wystraszyć tych, którzy nie lubią przysłowiowych rodzynek w cieście. Śledzie z rodzynkami muszą oczywiście swoje odstać, by smaki połączyły się i przegryzły. Najlepsze będą po 2, 3 dniach.

Przepisy na inne śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie z ziołami
Śledzie po kaszubsku
Śledzie aromatyczne w oleju 



Przepis na śledzie z rodzynkami

6 płatów śledziowychgarść rodzynek2 cebule, pokrojone w kostkę 2 łyżki oleju100 g koncentratu pomidorowego1 łyżka ketchupu2 łyżeczki cukru1 łyżka sosu worchester2 łyżeczki soku z cytryny
Płaty namaczamy w wodzie przez ok 1 godz. W międzyczasie przygotowujemy pastę pomidorową. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy koncentrat pomidorowy, …

Makaron domowy

Na rynku jest duży wybór gotowych makaronów, ale nic nie zastąpi takiego prawdziwego, domowego makaronu, przygotowanego ze świeżych jajek i własnoręcznie zagniecionego. Wiem, że wrzucić makaron z torebki jest łatwiej, bo przygotowanie domowego makaronu zabiera trochę czasu, ale pomimo to warto poświęcić te kilka minut więcej i do świątecznego lub niedzielnego rosołu przygotować takie domowe kluseczki. Są pyszne.



Przepis  na makaron domowy
3 szklanki mąki3 jajka1/4-1/2 szklanki wodysól
Mąkę rozsypujemy na blat, robimy wgłębienie w środku i wbijamy w nie jajka, lekko solimy. Dolewając stopniowo wody(ilość w zależności od rodzaju użytej mąki i wielkości jajek), zagniatamy gładkie ciasto i dzielimy na 3 części. Każdą część wałkujemy cienko na obsypanej mąką stolnicy (w czasie wałkowania, pozostałe części przykrywamy czystą ściereczką). Kroimy na paski, po czym układamy jeden na drugi i siekamy na cienkie paseczki, które lekko obsypujemy mąką. Makaron wrzucamy partiami na wrzącą, osoloną wod…

Śledzie aromatyczne w oleju

Śledzie to przysmak bardzo lubiany w mojej rodzinie nie tylko w okresie świątecznym. Idą jak woda - każde. Śledzie w aromatycznym oleju, lekko pikantne z ciepłym aromatem cynamonu, goździków i innych orientalnych przypraw są bardzo proste do zrobienia. Wystarczy rozgnieść przyprawy (można ewentualnie skorzystać z przypraw w proszku, ale rozgniecione "na świeżo" gwarantują intensywny aromat) i posypać nimi warstwy śledzia i cebuli, zalać olejem, a po kilku dniach(u mnie zostają już tylko resztki) cieszyć się ich wspaniałym smakiem.

Inne przepisy na śledzie:
Śledzie a la Milanówek
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie z ziołami
Śledzie po kaszubsku
Śledzie z rodzynkami 


Przepis na śledzie aromatyczne w oleju

6 płatów filetów śledziowych1 cebula, pokrojona w półplastry3 strąki kardamonu5 goździków1 łyżeczka nasion kolendry1 łyżeczka pieprzu kolorowego2 cm kawałek kory cynamonu1 łyżeczka ziaren kminu rzymskiego1 łyżeczka chilli w płatkach1 łyżeczka mielonego imbiru olej
File…

Ciasto czekoladowe z rumem

Ciasto z czekolady i ciemnego cukru muscovado, przekładane i oblane pyszną czekoladowo - rumową polewą. Na początku byłam nieco zawiedziona, bo oczekiwałam czegoś innego, ale w miarę upływu czasu stwierdzałam, że ciasto jest coraz lepsze, by ostatnie kawałki zjeść już prawdziwie się nim delektując. Ciasto bardzo smakowało wszystkim, choć z rodzaju tych ciężkich. Niektórzy, twierdzili wręcz, że rozpływa się w ustach. Polewa mega czekoladowa a rum dodaje jej głębi i ostrości - będzie doskonała również do innych wypieków. Miłośnikom mocnych czekoladowych wrażeń to ciasto na pewno posmakuje.



Przepis na ciasto czekoladowe z rumem

70 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki2 łyżki mleka175 g mąki1 łyżka proszku do pieczenia175 g masła, miękkiego175 g ciemnego cukru muscovado3 jajka, roztrzepane1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
polewa czekoladowa z rumem:
225 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki225 g tłustej śmietanki (double cream)2 łyżki ciemnego rumu
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. …

Zupa z soczewicy lekko orientalna i pikantna

Dawno tak nie zachwycałam się zupą. Gęstą, aromatyczną i mocno rozgrzewającą. Bardzo rzadko przygotowuję coś z soczewicy, zdecydowanie za rzadko. Na pewno tązupę z soczewicy zrobiłam pierwszy, ale nie ostatni raz. Jest pyszna. Nie przypomina fasolowej, jak ta zupa soczewicowa, ani nie jest tak jarzynowa jak ta zupa z soczewicą , jest bardziej w aromatach indyjskich, z imbirem, curry i kminem rzymskim(nie kminkiem!), lekko pikantna, bo dodałam do niej malutką papryczkę chilli i myślę, że to głównie przyprawy użyte do tej zupy zdecydowały o jej końcowym efekcie. Oprócz fantastycznego smaku i zapachu zupa ma również piękny kolor, prawda? Bardzo polecam.



Przepis na zupę z soczewicy
1 cebula, pokrojona w kostkękawałek korzenia imbiru ok 2 cm, starty 2 grube ząbki czosnku, zmiażdżone1 łyżka przyprawy curry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego (cumin)1 zielona papryczka chilli, bez pestek, drobno pokrojona 1 szklanka czerwonej soczewicy(ok 200 g)1 puszka pomidorów w kawałkach1/2 litra bulionu z …

Ciasto marchewkowe z waniliową polewą

Ciasta marchewkowe mają wielu swoich zwolenników. Są bardzo wilgotne, smaczne, proste do zrobienia. Dzisiejszy przepis na marchewkowe ciasto wzbogacony jest o pyszną waniliową polewę na bazie lekkiego śmietankowego serka oraz bakalie - orzechy i rodzynki nasączone pomarańczowym sokiem. Ciasto jest więc dodatkowo wilgotne, a słodka polewa z serka wspaniale równoważy mniej słodkie ciasto.



Przepis na ciasto marchewkowe z waniliowa polewą

85 g sułtaneksok z 1 pomarańczy125 ml oleju ze słonecznika85 g mąki pełnoziarnistej85 g maki samorosnącej( lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli)175g jasnego cukru brązowego (light brown soft)1 łyżeczka sody1 łyżeczka mielonego cynamonu1 łyżeczka mielonej przyprawy do pierników(mixed spice)2 jajka, roztrzepane175 g marchewki, obranej i startej na grubej tarce(2 duże marchwie)
na polewę:
100 g serka typu philadelphia25 g masła, bardzo miękkiego1 łyżeczka ekstraktu wanilii175 g cukru pudru, przesianego
Sułtanki namaczamy w soku pom…

Kotlety mielone z selerem

Kolejny sposób na urozmaicenie mielonych kotletów czyli mielone inaczej.  Dodany do masy podsmażony seler sprawia, że tradycyjny mielony zmienia swój charakterystyczny smak. Seler jest w nich dość mocno wyczuwalny. Niebagatelna zaletą tych mielonych kotletów jest również dodatkowa porcja warzyw, jaką w ten sposób dostarczamy do naszej całodziennej diety. Kotlety są i zdrowsze i smaczniejsze.



Przepis na kotlety mielone z selerem
500 g mielonego mięsa wieprzowego150 g selera korzeniowego, startego na grubej tarce1 jajko 1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę1 gruby ząbek czosnku, zmiażdżony2 czubate łyżki bułki tartej plus dodatkowo do obtoczeniasól i pieprz do smakuolej do smażenia 
Seler i cebulę podsmażamy na oleju. Lekko studzimy. Mięso wkładamy do miski, dodajemy jajko, czosnek, bułkę tartą oraz usmażoną cebulę i seler. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy masę. Z masy formujemy niewielkie kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju, a…

Piernik angielski (gingerbread)

Osoby, które jadły ten prosty angielski piernik, miały opory, by go spróbować. Cóż, wygląd może przypominający chleb razowy lub lekko suche ciasto. Jednak po spróbowaniu, nie widziałam jeszcze tak szybko wyciągających się rąk po następne kawałki. Ja sama nie spodziewałam się, takiego smaku i takiej wilgotności po skądinąd bardzo prostym i szybkim cieście. Najprostszy z prostych gingerbread czyli angielska wersja piernika, okazał się być dosłownie rozpływającym się w ustach smakołykiem. Mega wilgotnym i bardzo aromatycznym. Początkowo nosiłam się z zamiarem wzbogacenia piernika o polewę, ale myślę, że ciasto w swej prostocie jest wystarczająco doskonałe. Do zjedzenia natychmiast po upieczeniu, ale po kilku dniach równie dobre. Polecam.



Przepis na piernik angielski (gingerbread)
100 ml (1/2 szklanki) mleka175 g masła175 g  (1 szklanka) ciemnego cukru muscovado3 łyżki melasy (black treacle)325 g (2  i 3/4 szklanki )mąki2 czubate łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki przyprawy do pierników …

Puree z ziemniaków i selera

Dodanie do ziemniaków kawałka selera sprawi, że zwyczajne ziemniaczane puree, pozyska dodatkowy, smakowy akcent, który nie tylko urozmaici nudne ziemniaki, ale wzbogaci naszą dietę o wartościowe składniki odżywcze. Seler, to wciąż słabo zagospodarowane, choć zdrowe i smaczne warzywo. Puree ma wyraźnie selerowy smak. Nam to puree z selerem bardzo posmakowało.



Przepis na puree z ziemniaków i selera
500 g ziemniaków, 150 g selera, pokrojonego w grubą kostkę2 czubate łyżki masła1/2 szklanki mlekasól i pieprz 
Do garnka z gotującą wodą, z dodatkiem łyżeczki soli, wrzucamy pokrojone ziemniaki i selera. Gotujemy do miękkości warzyw(ok 20 minut). Odcedzamy. Dodajemy  masło i gorące mleko. Doprawiamy pieprzem. Ubijamy tłuczkiem do ziemniaków(lub ewentualnie blenderem, wtedy masa będzie bardziej gładka)

Ciasto czekoladowe z kremem - bezglutenowe

Pyszne ciasto z mocno czekoladowym spodem z dodatkiem mąki ryżowej, której małe drobinki można wyczuć podczas jedzenia, oraz z nieco mniej czekoladowym kremem na bazie serka. Krem jest świetnym uzupełnieniem ciężkiego, czekoladowego spodu. Nadaje mu lekkości i jest, jak każdy krem na bazie serka bardzo smaczny. Ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia i mało pracochłonne. Odpowiednie również dla osób na diecie bezglutenowej. Moim gościom bardzo smakowało.



Przepis na ciasto czekoladowe z kremem - bezglutenowe
275 g ciemnej czekolady, w kawałkach100 g masła2 jajka130 g drobnego cukru(najlepiej trzcinowego)50 g mąki ryżowej1 1/4 lyżeczki proszku do pieczenia65 ml pełnego mleka
krem:
140 g masła, bardzo miękkiego170 g cukru pudru300 g serka typu philadelphia1 łyzka kakao
Piekarnik nastawiamy na 160 st C, natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Czekoladę i masło umieszczamy w rondelku, lekko podgrzewamy, wyłączamy gaz i mieszamy, aż do rozpuszczenia składnikó…

Łazanki zapiekane

Tradycyjne polskie kluski z kapustą czyli łazanki. Ja za nimi przepadam, ale przyznaję, że robię niezmiernie rzadko. Zachęcam jednak do zrobienia, bo potrawa jest pyszna. Zagniecenie ciasta na kluski, to kwestia kilku minut a smak domowego makaronu jest unikatowy. Łazanki można przygotować mieszając ugotowane kluski z kapustą lub tak jak w tym przypadku dodatkowo zapiec je w piekarniku. Potrawę z powodzeniem można podać na świątecznym stole.




Przepis na łazanki zapiekane
750 g kapusty kiszonej15-50 g suszonych grzybów2 cebule3 łyżki oleju2 łyżki masłasól i pieprz do smaku
na łazanki:
2 szklanki maki1 jajkook. 1/2 szklanki wody
Z mąki, jaja i wody(dolewamy stopniowo) zagniatamy ciasto. Wałkujemy, kroimy w paski ok 2 cm, a potem na kwadraty 1.5-2 cm. Gotujemy przez kilka minut w garnku osolonej wody.
Kapustę płuczemy i kroimy, dodajemy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy około godziny.
Namaczamy i gotujemy grzyby(w ok. 1 szklanki wody). Wywar(bez grzybów) dodajemy do kapusty i gotujemy dal…