piątek, 6 września 2013

Irlandzkie ciasto z jabłkami i brzoskwiniami

Irlandzkie ciasto jabłkowe z przepisu Rachel Allen jest moim pierwszym jabłkowym wypiekiem w tym sezonie. Do jabłka dodałam co prawda brzoskwinię, ale ta mogła jedynie polepszyć smak całości. Ciasto jest półkruche, z delikatnie cynamonowym smakiem i z soczystymi owocami w środku. To jesienne ciasto najlepiej smakuje z dodatkiem kleksa lekko ubitej śmietanki.

Irlandzkie ciasto z jabłkami i brzoskwiniami




Irlandzkie ciasto z jabłkami i brzoskwiniami


  • 225 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 100 g cukru, plus 2 łyżki
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 100 ml mleka
  • 1 duże jabłko (ok 300 g ) lub mniejsze plus brzoskwinia
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu




Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i za pomocą palców łączymy je z mąką, aż do powstania kruszonki. Dodajemy cukier, jajko i taką ilość mleka, by powstało gładkie ciasto. Połowę ciasta wykładamy na natłuszczoną ceramiczne naczynie do tart lub żaroodporny talerz o średnicy 25 cm.
Obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych jabłko, kroimy na kwadraty wielkości ok 2 cm. Brzoskwinię pozbawiamy pestki i kroimy na kawałki wielkości ok 2 cm. Owoce wykładamy na ciasto w naczyniu i posypujemy 1 łyżką cukru i cynamonem. Delikatnie wykładamy pozostałe ciasto na wierzch owoców, tak aby były przykryte. Posypujemy pozostałym cukrem.
Pieczemy ok 40-50 minut. Podajemy z lekko ubitą śmietaną.


Irlandzkie ciasto z jabłkami i brzoskwiniamiIrlandzkie ciasto z jabłkami i brzoskwiniami

Przepis z książki "Rachel's favourite food at home"

7 komentarzy:

  1. Zawsze takie ciasta wypatrzę :) I zapisuję je w nieskończoną kolejkę "do zrobienia" :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Skusiłabym się na kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam tak samo jak bistro mama! :D Wypatrzę, a właściwie "upatrzę sobie" ciasto i stwierdzam "upiekę", tylko z terminem realizacji kłopot...

    OdpowiedzUsuń
  4. przepisy Rachel Allen są świetne, więc to ciasto na pewno jest pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie! Uwielbiam szarlotki i wszelkie ciasta z jabłkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie ładne ciacho, pysznie wygląda. :)Piękne zdjęcia .
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)