Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z styczeń, 2013

Fasolka w sosie pomidorowym z soczewicą i koperkiem

Fasolka w sosie pomidorowym z soczewicą i koperkiem to świetne danie jednogarnkowe na chłodne dni. Gęsty, pomidorowy sos, zagęszczony dodatkowo brązową soczewicą, z porcją aromatycznych warzyw i przypraw oraz fasolką "Jaś"(w Anglii butter beans).  Do dania użyłam fasolki z puszki, ale można oczywiście użyć fasoli suchej, uprzednio namoczonej. Potrawa ma specyficzny, anyżowy smak, gdyż dodałam do niej nasion kopru włoskiego, ale można tą przyprawę pominąć, pozostając przy bardziej przyjaznych smakach, choć mi osobiście ta niecodzienna nuta smakowa nie przeszkadzała. Całość obficie posypana świeżym koperkiem - jak w młodej kapuście. Bardzo smacznie. Idealne danie do odgrzewania.



Fasolka w sosie pomidorowym z soczewicą i koperkiem

duża puszka fasolki "Jaś" (800 g) lub 2 mniejsze (butter beans) lub 400 g fasoli suchej, namoczonej przez noc i ugotowanej.2-3 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona w cienkie plastry 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (cumin) 2 łyżeczki nasion kop…

Torcik makowo-serowy

Torcik makowo-serowy przygotowałam w ramach utylizacji masy makowej z puszki i sera z wiaderka. O ile seromakowiec, który upiekłam z połowy wyżej wymienionych składników był bardzo udanym wypiekiem, o tyle torcik makowy doczekał się nieco kontrowersyjnych ocen. Przepis jednak podaję, bo niektórym smakował a po małych przeróbkach myślę, że smak ciasta bardzo zyska. Masa makowa w cieście jest dość specyficzna po dodaniu do niej czekolady i może nie każdemu smakować, ale warto takiej mieszanki czekoladowo makowej spróbować. Bardzo dobra masa serowa. Ja swoje ciasto przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki, który kompletnie w nim nie pasował. Reasumując, bez dżemu, będzie to całkiem smaczne ciasto.



Torcik makowo-serowy

Masa makowa:

1/2 puszki masy makowej1/2 szklanki wiórków kokosowych1/2 szklanki mielonych migdałów2 jajka100g ciemnej czekolady, rozpuszczonej
Masa serowa:

500 g sera zmielonego (dałam wiaderkowy)1 łyżka mąki ziemniaczanej1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego2 jajka1 biał…

Pasztet z soczewicy czerwonej

Pasztet z soczewicy czerwonej to moja kolejna soczewicowa potrawa. Soczewicę poznałam całkiem niedawno i stwierdzam, że to wspaniałe strączkowe warzywo. Pasztet jest bardzo smaczny i przypomina nieco pasztet mięsny. Jest delikatny, ale nie mdły, dodane do niego przyprawy i warzywa świetnie się ze sobą komponują. No i ta piękna lekko pomarańczowa barwa, kanapka z takim pasztetem jest nie tylko bardzo smaczna i zdrowa ale również apetyczna. Pasztet można bardzo łatwo pokroić, choć ja wolę go na kanapkach rozsmarować. Pycha.



Pasztet z soczewicy czerwonej

250 g czerwonej soczewicy100 g masła 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 średnie marchewki, starte na tarce1 pasternak(można zastąpić korzeniem pietruszki), starty na tarce1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w kostkę2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego2 cm kawałek korzenia imbiru, starty drobno na tarce4 ząbki czosnku, starte na tarce1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki3 szczypty mielonej chilli2 jajka, roztrzepane sól i pieprz do smaku
So…

Dietetyczna zapiekanka po hiszpańsku z kurczakiem, warzywami i chorizo

Warzywa zapiekane z kurczakiem i kiełbaską chorizo, to kolejne dietetyczne danie z książki "The HairyDieters". Jedna porcja (podany poniżej przepis jest na 4 osoby) to tylko 370 kalorii. Hiszpański styl zapiekanki podkreśla kiełbaska chorizo i choć jest jej niewiele, to ten charakterystyczny smak jest wyczuwalny. Udka są bez skórki i bez kości(ich usunięcie nie powinno nastręczać problemu) a więc bardzo dietetyczne. Całość stanowi bardzo smaczne i niezbyt pracochłonne danie jednogarnkowe. Polecam.



Dietetyczna zapiekanka po hiszpańsku z kurczakiem, warzywami i chorizo

1 średnia cebula, pokrojona na ósemki1 średnia cebula czerwona, pokrojona na ósemki500 g ziemniaków, najlepiej młodych, pokrojonych wzdłuż w ćwiartki8 całych ząbków czosnku, nieobranych8 średnich pomidorów, pokrojonych w ćwiartki (u mnie cała paczka koktajlowych, połówki)75 g chorizo, najlepiej pikantnej8 udek kurczaka, bez kości i skórki (u mnie tylko 4, ale bardzo duże)1/2 łyżeczki słodkiej, wędzonej papryki spr…

Lekkie brownies

Lekkie browniesbędzie dobre dla tych, którzy jeszcze brownies nie próbowali w obawie przed ich "zakalcowatością". Jest rzeczywiście nieco lżejsze niż większość brownies, struktura może delikatnie mniej zbita, choć daleko jej do murzynka, ale smak zdecydowanie charakterystyczny dla brownies, mocno czekoladowy, wilgotny, bogaty.
Zapraszam więc na pysznie czekoladowy kawałek i polecam również inne brownies na moim blogu.



Lekkie brownies

75 g masła115 g czekolady ciemnej200 g cukru2 duże jajka2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1/4 szklanki pełnego mleka w temperaturze pokojowej130 g maki1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli
Piekarnik nastawiamy na 180 st C, natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o boku 23 cm.
Masło i czekoladę rozpuszczamy w niewielkim rondelku na małym ogniu, często mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.
Cukier i jajka ubijamy do białości. Dodajemy ekstrakt i mleko i dobrze mieszamy. Dodajemy wystudzona czekoladę i mieszamy.
Mąkę, proszek do…

Kurczak chilli po indyjsku (chilli chicken balti)

Kurczak chilli po indyjsku to kolejne curry na moim blogu. Jestem posiadaczką sporej ilości książek z przepisami kuchni indyjskiej i w miarę gotowania nie tylko wzrasta mi apetyt na wypróbowanie kolejnych curry, ale coraz bardziej upewniam się, że kuchnia indyjska to najlepsza kuchnia na świecie. Kombinacja tych wszystkich aromatycznych smaków i zapachów jest ekstremalnie pyszna. Bardzo zachęcam wszystkich, którzy próbowali "indyjskich" sosów ze słoika lub curry kojarzą jedynie z przyprawą curry, do spróbowania takiego autentycznego indyjskiego sosu. Gwarantuję, że będziecie bardzo mile zaskoczeni.
Poniższy przepis pochodzi z książki Anjum Anand "I love curry" a na inne pyszne curry zapraszam tutaj:

piersi z kurczaka w mleczku kokosowym i pomidorach
curry pachnące kardamonem
filety z kurczaka w mleczku kokosowym
curry z wieprzowiny


Kurczak chilli po indyjsku (chilli chicken balti)

15 g świeżego korzenia imbiru6 grubych ząbków czosnku2 duże pomidory, ćwiartki1 1/2 łyżeczk…

Ciasteczka z herbatą Lady Grey

Ciasteczka z herbatą Lady Grey to smaczne, lekko maślane ciasteczka, z dość intensywnym aromatem pomarańczy. Herbata Lady Grey ma bowiem w swoim składzie pomarańczowe i cytrynowe skórki, suszone kwiaty chabru i pachnie bargamotą. Te herbaciane ciasteczka, z całymi herbacianymi liśćmi w środku nie tylko ładnie pachną ale też ładnie wyglądają. Podobny efekt uzyskamy dodając zamiast herbaty Lady Grey herbatę Earl Grey. A jeśli macie ochotę na ciasto z takimi efektownymi cętkami w środku, to zapraszam na tębabkę.



 Ciasteczka z herbatą Lady Grey (przepis na ok 20 ciasteczek)

80 g masła, miękkiego50 g cukru brązowego drobnego(soft light brown sugar)1 łyżka liści herbaty Lady Gray1 białko kurze150 g mąkicukier demerara do posypania
Piekarnik nastawiamy na 190 st C, wykładamy papierem do pieczenia dużą blachę.
Masło i cukier umieszczamy w misce i ucieramy na krem. Mieszamy z herbatą.
Dodajemy białko i ubijamy, na koniec dodajemy mąkę i mieszamy. Na lekko oprószonym maką blacie rolujemy ciasto…

Omlet z serem camembert

Omlet to chyba najszybsze śniadanie na ciepło. Omlet z serem camembert należy do tych najmniej skomplikowanych, co jest dość istotne, gdy się spieszymy. Mogę go jeść bez chleba, co z góry zmniejsza kaloryczność dania. Połączenie jajek z pleśniowym serem jest niewątpliwie bardzo smaczne. Same zalety. Wiem, że niektórzy mają problemy ze złożeniem omleta na pół. Dobra patelnia i odpowiednia ilość tłuszczu(nie za mało) rozwiążą ten problem.



Omlet z serem camembert
2 jajka1 łyżka masła 2 plasterki sera camembertszczypta soliszczypta pieprzu
Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy sól i pieprz. Na patelni roztapiamy masło, wylewamy jajka i smażymy. Gdy jajka zaczną się ścinać, kładziemy na nie plasterki sera, za pomocą szpatułki podważamy połowę omleta i przykrywamy nią drugą połowę. Chwilę jeszcze smażymy. Podajemy natychmiast, posypane dodatkowo świeżo zmielonym pieprzem.

Spaghetti all'Amatriciana

Spaghetti all'Amatriciana, to bardzo prosty i szybki sposób na przyrządzenie makaronu. Receptura pochodzi ponoć z okolic górskiego miasteczka Amatrice, gdzie żyjący tam pasterze zabierali w góry produkty, które łatwo można było przechować, podczas długiej nieobecności, a więc twardy owczy ser, suszone papryczki chilli i suszony boczek. Dla mnie jest to jeden z makaronów smakowych, jak ja to nazywam,  gdzie dominujący jest tu sam makaron ze smacznymi i aromatycznymi dodatkami, choć w niewielkiej ilości. Na blogu mam już bardzo podobny przepis na spaghetti w ostrym sosie pomidorowym z boczkiem, z większą ilością sosu, ale prostych przepisów nigdy za wiele. Lubię.


 Spaghetti all'Amatriciana-przepis

200 g boczku, pokrojonego w kostkę2 łyżki oleju1 suszona papryczka chilli, roztarta lub1 łyżeczka płatków chilli500 g pomidorów, pokrojonych w kostkę400 g makaronu spaghetti100 g sera Grana Padano, startegosól 
Boczek smażymy na suchej patelni, wytopiony tłuszcz, wylewamy i zastępujemy g…

Seromakowiec

Seromakowiec należał kiedyś do jednych z moich ulubionych ciast. Teraz wolę odrobinę lżejsze zestawienia, bo mak i ser w jednym, to naprawdę ciężki kaliber, choć kruche, maślane ciasto nadaje seromakowcowi odrobinę lekkości. Do masy makowej wykorzystałam gotowy mak z puszki, odpowiednio go dosmaczając. Całość jest bardzo dobra i z przyjemnością przypomniałam sobie smak tego tradycyjnego zestawu.






Seromakowiec


Ciasto kruche:

1 szklanka mąki125 g masła1 jajko1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa makowa:

425 g masy makowej(połowa dużej puszki)2 łyżki miodu 1 białko3 łyżki orzechów włoskich, posiekanych2 łyżki płatków migdałowych4 łyżki rodzynek
Masa serowa:

500 g dobrego sera z wiaderka50 g masła1 szklanka drobnego cukru2 jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Piekarnik nastawiamy na 180 st C i wykładamy dno 22 cm tortownicy papierem do pieczenia
Ze składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto i chłodzimy je ok 30 minut.
Przygotowujemy masę makową. Mak z puszki mieszamy ze w…

Zapiekanka wiejska dietetyczna wg The Hairy Bikers

To mój pierwszy wypróbowany przeze mnie przepis,  z najnowszej, bestselerowej  książki duetu The Hairy Bakers. Panom ostatnio udało się zrzucić wagę, nie omieszkali więc podzielić się dietetycznymi przepisami. Popularna cottage pie, czylizapiekanka wiejska to połączenie mielonego mięsa wołowego z ziemniaczanym puree. To tak w skrócie. Przepisy na nią, choć podobne, potrafią się dość znacznie różnić smakowo. Ta zapiekanka okazała się być najlepsza i najsmaczniejsza z jakich dotychczas jadłam. Prosty farsz z chudego wołowego mięsa i ziemniaczano-porowe puree. Odpowiednie proporcje i dodatki sprawiły, że ta prosta zapiekanka stała się naprawdę pysznym daniem, nad którym zachwytom nie było końca. Jedna porcja tego dania(jeśli podzielimy całość na 6) to tylko 322 kalorii, hmm, ale niestety, trudno się powstrzymać, by nie dołożyć sobie następnej. Jeśli wszystkie przepisy z tej książki, która zebrała oszałamiającą ilość recenzji na Amazonie, są równie smaczne, to ja już nie mogę doczekać się…

Zupa soczewicowo-marchewkowa

U mnie znowu soczewica. Zdecydowanie króluje tej zimy. Tym razem zupa soczewicowo-marchewkowa. Tylko te dwa proste składniki, przyprawione chilli i kminem rzymskim. Zupa jest bardzo wyrazista, specyficzna przez dodatek kminu, do którego muszę przyznać, coraz bardziej się przekonuję. Wcześniej nie znosiłam tej przyprawy, teraz nie tylko się do niej przyzwyczajam, ale coraz bardziej ją lubię. Kmin rzymski z soczewicą zdecydowanie się lubią. Zupa soczewicowo-marchewkowa to bardzo szybka i smaczna zupa, Na zimne dni, idealna. Jeśli nigdy nie gotowaliście zup z soczewicą to bardzo zachęcam do wypróbowania, to świetne warzywo. Inne zupy z soczewicą to przypominająca grochową, mocno warzywna,  z pomidorami



Zupa soczewicowo-marchewkowa

2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiegoszczypta chilli w płatkach2 łyżki oleju 140 g czerwonej soczewicy600 g marchwi1 litr bulionu warzywnego(może być z kostki, ja dałam rosołek)125 ml mlekado podania jogurt naturalny i chlebek naan 
Na suchej patelni prażymy ziarna …

Klasyczne pancakes

Pancakes to placuszki idealne na śniadanie. Na lekko słodkie śniadanie. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu, znacznie mniej przy nich "stania" niż przy tradycyjnych naleśnikach. Klasyczne pancakespodajemy polane syropem klonowym, który można zastąpić złotym syropem, miodem lub posypać cukrem pudrem i skropić sokiem z cytryny. Można również podać je z dowolnymi owocami, jak na przykład te pancakes z mango. Te niewielkie placki na pewno będą ciekawym urozmaiceniem śniadaniowego menu, możemy przygotować jest również awaryjnie, gdy zabraknie w domu pieczywa. Z "pankejek" bardzo ucieszą się dzieci, bo chyba wszystkie dzieci je lubią.



Przepis na klasyczne pancakes (4 porcje - 24 placki)

140 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypta soli)100 ml mleka2 łyżki drobnego cukru2 jajka
Wszystkie składniki na pancakesy wkładamy do wysokiego naczynia i ubijamy na gładką masę. Zostawiamy na 10 minut. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy niewi…

Ciasto mrówkowiec

Klasyczne ucierane ciasto z suchym makiem, znane pod nazwą mrówkowiec lub piegusek, było swego czasu bardzo popularne. Nic dziwnego, to proste i smaczne ciasto, które zrobi każdy. Starą, popularną wersję przepisu wzbogaciłam masłem (od wielu lat nie używam margaryny w wypiekach - tak jest nie tylko zdrowiej, ale o wiele smaczniej), olejek migdałowy zastąpiłam niewielką ilością( tak, te przearomatyzowane ciasta straszyły kiedyś nasze podniebienia) migdałowego ekstraktu, przez co smak jest bardziej naturalny. Ciasto jest miękkie, wilgotne i długo utrzymuje swą świeżość. Spotkanie po latach z mrówkowcem zaliczam do udanych:)



Ciasto mrówkowiec

250 g masła6 jajek1 i 1/2 szklanki cukru2 szklanki mąki3/4 szklanki maku1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm
Masło ucieramy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku. Dodajemy porcjami mąkę i proszek od pieczenia. Na…

Sałatka śledziowa z buraczkami

Sałatkę śledziową z buraczkamiznaną również pod nazwąsałatka ukraińskajadłam pierwszy raz wiele lat temu. Przygotowała ją wtedy znajoma Ukrainka i wszyscy, którzy wtedy tą sałatkę próbowali byli nią zachwyceni. To w zasadzie tradycyjna sałatka śledziowa z warzywami, a wyróżnia ją dodatek buraczków. Dzięki nim, sałatka śledziowa z buraczkami jest nie tylko smaczna, ale również bardzo kolorowa .



Sałatka śledziowa z buraczkami

3 płaty  śledziowe4 ziemniaki, ugotowane w łupinach w osolonej wodzie, pokrojone w kostkę2 buraki, ugotowane, pokrojone w kostkę1 -2 cebule, pokrojone w kostkę(najlepiej łagodny gatunek)3 jajka, ugotowane na twardo1 jabłko, starte na tarcesłoik majonezusól i pieprz do smakusok z cytryny 
Płaty namaczamy w wodzie przez 1-2 godziny. Kroimy w drobną kostkę. Oddzielamy białka ugotowanych jajek od żółtek. Białka kroimy w kostkę. Pokrojone składniki układamy w misce w następującej kolejności. Ziemniaki na spód, smarujemy 3 łyżkami majonezu, potem śledzie a na nie cebulę, l…