Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z luty, 2013

Pavlova z brązowym cukrem i owocami granatu

Pavlova z brązowym cukrem i owocami granatu to już mój trzeci przepis na ten bezowy deser na blogu. Odkąd prawie 5 lat temu po raz pierwszy go przyrządziłam, stał się niekwestionowanym numerem jeden w mojej rodzinie. Pavlova z malinami jest niewątpliwie najlepsza, ale przyznam, że pavlova z dzisiejszego przepisu śmiało konkurowała z tą z malinami. Kwaskowate i soczyste pestki granatu okazały się idealnym uzupełnieniem dla mega słodkiej bezy i pysznej bitej śmietanki. Brązowy cukier sprawił, że beza była lekko karmelowa, co tylko spotęgowało jej smakowe walory. Bardzo polecam ten deser. Jest szybki, bardzo prosty do zrobienia i co najważniejsze pyszny! Polecam!



Pavlova z brązowym cukrem i owocami granatu

4 duże białka50 g jasnego cukru muscovado175 g drobnego cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub cornflour)1 łyżeczka białego octu winnego300 ml śmietanki kremówki (double lub whipping cream)1 łyżka cukru pudru1 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie, ja nie dałam)125-150 g ziaren granatu
Pie…

Birmańskie curry z wieprzowiną

Birmańskie curry z wieprzowiną podaję dzisiaj na specjalne zamówienie Izy, którą skutecznie "zaraziłam" miłością do azjatyckiego jedzenia a jej rodzina domaga się coraz to nowych receptur. Nie mam oczywiście nic przeciwko temu, bo bardzo chętnie wypróbowuję nowe przepisy, a ostatnio curry musi być u mnie w domu przynajmniej raz w tygodniu. Oto więc jest kolejne curry, tym razem nie indyjskie lecz pochodzące z Birmy, ale smakowo oczywiście bardzo podobne, z obowiązkowymi w kuchni azjatyckiej imbirem, czosnkiem i chilli. Wieprzowina jest tutaj przez godzinę marynowana, a mięso jest naprawdę miękkie i pyszne. Sos wbrew pozorom nie jest za ostry, ja dodałabym następnym razem jeszcze więcej chilli. Potrawę można przybrać pokrojoną w cienkie paseczki zieloną papryczką chilli. Podajemy z ugotowanym osobno ryżem basmati.



Birmańskie curry z wieprzowiną

500 g wieprzowiny, pokrojonej na 2,5 cm kawałki(w oryginalnym przepisie 700 g)2 łyżki wytrawnego, białego wina1 łyżeczka soli8 dużych z…

Tosty z chorizo i chilli

Tosty z chorizo i chilli to bardzo smaczne, choć nieco kaloryczne "kanapki" na ciepło, które tak wszyscy lubimy. Można je jeść i na śniadanie i na brunch i na lunch i na kolację - pora dnia i nazwa posiłku nie gra roli. To naprawdę ostra wersja, bo i kiełbaski chorizo są dość mocno przyprawione i mieszanka czosnku, cebuli i chilli, którą posypujemy wierzch dodaje naprawdę "gorących" doznań smakowych.  Całość zatopiona w pysznym rozpuszczonym serze camembert i orzeźwiona świeżym pomidorem.Czy ktoś odmówi?...;)




 Tosty z chorizo i chilli ( przepis na 2 osoby)

2 kromki chleba, najlepiej żytniegokilka plastrów kiełbaski chorizo 2 plastry pomidora4 plastry sera camembert 1 mała cebula, bardzo drobno posiekana1 ząbek czosnku, posiekany1/2 papryczki chilli bez gniazd nasiennych, posiekanaolej do smażeniaglazura balsamiczna (gotowa lub samodzielnie przyrządzona: kilka łyżek octu balsamicznego, podgrzewamy do momentu, aż zacznie gęstnieć - najlepiej przyrządzić tuż przed polan…

Torcik z białej czekolady i kawy

Miłośnikom białej czekolady ten torcik na pewno posmakuje. Biała czekolada jest nie tylko w biszkopcie, który jest wilgotny, ale duża jej ilość jest w masie, którą torcik jest przełożony. Torcik z białej czekolady ma i kawę w swoim składzie, która nadaje całemu ciastu lekko kawowego dotknięcia. Tort jest najlepszy, na drugi dzień. Gdy trochę postoi, staje się wtedy bardziej wilgotny a smak kawy jest mocniej wyczuwalny.
Przepis na ciasto dodaję do Czekoladowego Weekendu




Torcik z białej czekolady i kawy

40 g masła, plus dodatkowo do natłuszczenia85 g białej czekolady, połamanej125 g drobnego cukru4 duże jajka, oddzielnie żółtka od białek2 łyżki bardzo mocnej czarnej kawy1 łyżeczka ekstraktu z wanilii125 g mąkiwiórki z białej czekolady do dekoracji

polewa:

175 g białej czekolady, połamanej na kawałki85 g masła125 g creme fraiche (lub dobrej, tłustej, słodkiej śmietany)125 g cukru pudru, przesianego1 łyżka likieru kawowego lub bardzo mocnej czarnej kawy

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, n…

Pierś z kurczaka z papryką i śmietaną po indyjsku

Gdyby nie imbir i przyprawa garam masala pierś z kurczaka z papryką i śmietaną byłaby kolejna wersją węgierskiego paprykarza. Są w tej potrawie charakterystyczne dla tego słynnego węgierskiego gulaszu składniki, mięso z papryką i chilli zaprawione śmietaną. Jednak dzięki dodaniu do potrawy imbiru i garam masala, danie to diametralnie zmieniło swój smak  nadając mu azjatyckiego charakteru. Całość jest nieco inna niż poprzednie zmieszczone na moim blogu indyjskie sosy, ale równie pyszna, nie tylko do wypróbowania ale i do powtarzania. Można jeść z ryżem lub pieczywem naan i dowolną surówką, choć najlepsza będzie dowolna indyjska raita. Szybko, smacznie i aromatycznie.



Pierś z kurczaka z papryką i śmietaną po indyjsku

20 g świeżego imbiru, obranego6 dużych ząbków czosnku, obranych3 łyżki oleju roślinnego1 średnia cebula, obrana i posiekana2 łyżeczki mielonej kolendrusól, do smaku1/2 - 3/4 łyżeczki chilli w proszku3 średnie lub duże pomidory, pokrojone700 g udek bez skórki, ja dałam 1 bardz…

Pasta z twarogu i ogórków

Pasta z twarogu, z drobno posiekanym świeżym ogórkiem, zieleniną i szczyptą czosnku. Wszystko wymieszane z majonezem i obficie posypane pieprzem. Pasta jest pyszna i choć najlepsza na śniadanie do chleba, to trudno oprzeć się przed wyjadaniem jej prosto z miseczki. Użyłam twarogu tłustego, oczywiście można wykorzystać dowolny twaróg a majonez zastąpić śmietaną, choć smak będzie wtedy troszkę inny.



Pasta z twarogu i ogórków


200 g twarogukawałek świeżego ogórka ok 6 cm długości, wydrążona część z pestkami, posiekany na bardzo drobną kostkę (3 łyżki)1 ząbek czosnku, drobno posiekanypo łyżce siekanego koperku i pietruszki 2 łyżki majonezusól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Twaróg przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem, dodajemy ogórek, czosnek oraz pietruszkę i koperek, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Podajemy rozsmarowane na chlebie.

Wilgotna babka z ajerkoniakiem i kawałkami czekolady

Bardzo byłam ciekawa jak smakuje babka z ajerkoniakiem. Gdy więc znalazłam taką u Majki, czym prędzej przystąpiłam do pieczenia. Rzeczywiście, babka jest wilgotna, jak w tytule, miękka, z wyczuwalnym charakterystycznym posmakiem jajecznego likieru, który trwa do ostatniego kawałka. Czekoladę posiekałam na dość grube kawałki, więc jej smak nie zaburza ajerkoniakowego aromatu, a jest smacznym jej dopełnieniem. Babka jest szybka w przygotowaniu i długo świeża, co jest niewątpliwie dodatkową zaletą. Kto lubi tego rodzaju babkowe i ucierane wypieki, będzie na pewno usatysfakcjonowany.



 Wilgotna babka z ajerkoniakiem i kawałkami czekolady

250 g masła, miękkiego250 g mąki150 g gorzkiej czekolady250 g cukru pudru1 łyżka cukru waniliowegoszczypta soli4 jajka2 łyżeczki proszku do pieczenia150 ml ajerkoniakucukier puder do posypania
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 st C. Foremkę do babki o pojemności 2 1/2 litra smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Czekoladę łamiemy na kawałki i siekamy.
M…

Placuszki serowe z prażonymi migdałami i dulce de leche

Placuszki serowe przypominają w smaku tradycyjne naleśniki, są jednak od nich znacznie bardziej puszyste. To właściwie pancakes, lekko słone więc dodatek karmelowego sosu i prażonych migdałów bardzo tu pasuje. Placki są szybkie w przygotowaniu i było to w moim przypadku typowe zagospodarowanie resztek, otwarty serek philadelphia wymagał szybkiego zużycia. Gorące placki polane pysznym sosem dulce de leche i posypane prażonymi płatkami migdałowymi będą smakować nie tylko na śniadanie.




 Placuszki serowe z prażonymi migdałami i dulce de leche (przepis na 10-12 placków)

50 ml pełnego mleka1 jajko, żółtko i białko oddzielnie85 g serka kremowego philadelphia40 g mąki samorosnącej, lub zwykłej z 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia i malutką szczyptą soli2 łyżki płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelnisos dulce de leche (gotowy lub domowej roboty)

Białko ubijamy. Pozostałe składniki przekładamy do wysokiego naczynia i ubijamy na gładką masę. Dodajemy do niej ubite białko i mieszamy.
Na p…

Zupa z soczewicy i papryki

Zupa z soczewicy i papryki to kolejna propozycja w soczewicą w roli głównej. Stwierdzam, że czymkolwiek byśmy soczewicy nie przyprawili, zawsze będzie pyszna. To naprawdę idealne warzywo i szkoda, że tak późno je poznałam. Dzisiejsza wersja to wariacja na temat paprykarza węgierskiego.  Nie ma mięsa, ale jest papryka, surowa i w proszku, jest chilli i jest śmietana. Całość bezproblemowa w przygotowaniu i bardzo szybko możemy cieszyć się kubkiem gorącej, aromatycznej i zdrowej zupy z soczewicy. Polecam.
Polecam również inne zupy z soczewicą:
Z boczkiem
Z soczewicy zielonej
Orientalna
Z marchewką i kminem rzymskim




Zupa z soczewicy i papryki


1 szklanka soczewicy czerwonej1 papryka czerwona, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę1 marchewka, starta na grubej tarce1 cebula, pokrojona w kostkę 1/2 papryczki chilli, bez pestek, posiekana1 łyżka papryki sproszkowanej1 litr bulionu warzywnego olej do smażenia sól i pieprz do smakuśmietana do podanianatka pietruszki

Na patelni rozgrzewamy…

Surówka z pora i jabłek

Surówka z pora i jabłek jest bez dwóch zdań pyszna. Jedna z najlepszych jakie w ostatnim czasie jadłam. Pokrojony w plastry por, starte na tarce jabłko, całość przyprawiona sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem a potem wymieszana ze śmietanowo-majonezowym sosem. Nie jest ostra, ale za to bardzo charakterna. Idealna jako dodatek do mięs.
Polecam również surówkę z marchewki i pora.




Surówka z pora i jabłek (porcja dla 2-3 osób)

1 spory por, tylko biała część2 jabłka granny smith(lub inne zielone)2 łyżki śmietany2 łyżki majonezusok z cytrynycukiersól i pieprz  
Pora kroimy wzdłuż na pół, a potem na plasterki. Przekładamy do miseczki i lekko solimy. Pozostawiamy na 10 minut.  Jabłka obieramy i ścieramy grubo na tarce, dodajemy do pora, skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy dwie szczypty cukru, sporo pieprzu i ewentualnie soli. Śmietanę i majonez mieszamy dokładnie w szklance i dodajemy do surówki. Dokładnie mieszamy. Podajemy jako dodatek do mięsa.

Bostońskie ciasto przekładane (Boston cream pie)

Boston cream pie, ciasto swym rodowodem sięgające XIX wieku, to ciasto przekładane delikatnym kremem budyniowym (creme patissiere) i polane grubą warstwą czekoladowej polewy. Ciasto jest proste, ale z powodzeniem można potraktować je jako urodzinowy torcik. Biszkopt zawiera odrobinę masła, choć w smaku jest dość podobny do klasycznego biszkoptu bez tłuszczu. Lekki budyniowy krem, do którego zamiast masła dodajemy lekko ubitą śmietankę i czekoladowa polewa tworzą smaczną oprawę do biszkoptu, który co prawda nie jest niczym nasączony, ale jak dla mnie oba te dodatki wystarczająco nawilżają całość. Ciasto zyskuje na drugi i trzeci dzień.



Bostońskie ciasto przekładane (Boston cream pie)

Biszkopt:

4 duże jajka, oddzielone żółtka od białek115 g drobnego cukru115 g maki40 g masła, rozpuszczonego i wystudzonego
Masa (creme patissiere):

2 jajka55 g drobnego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii2 łyżki mąkę2 łyżki skrobi kukurydzianej (można zastąpić ziemniaczaną)300 ml mleka150 ml tłustej śmietank…

Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane lubię bardzo. Był okres czasu, że za nimi wręcz przepadałam. Teraz robię dość rzadko, ale dalej z wielką chęcią je zjadam. To dość kaloryczna potrawa z uwagi na smażenie w dość głębokim tłuszczu, dlatego konieczne jest po usmażeniu przełożenie ich na papierowe ręczniki, by nadmiar tłuszczu odsączyć. Każdy ma swój ulubiony sposób podania placków ziemniaczanych. Jedni lubią je ze śmietaną, inni posypane solą, jeszcze inni lubią placki z sosami. Mój ulubiony i właściwie jedyny sposób podania to posypane zwykłym cukrem. Pycha.



Placki ziemniaczane

1 kg ziemniaków1 cebula1 jajko2 czubate łyżki mąki1 łyżka śmietany, opcjonalnie sól (duża szczypta) i pieprz do smakuolej do smażenia
Ziemniaki i cebulę ścieramy na drobnej tarce. Odciskamy sok, dodajemy jajko, mąkę i ewentualnie śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kładziemy po łyżce ziemniaczanej masy i smażymy placki z obu stron na rumiano. Wykładamy na papierowe ręczniki.…

Bruschetta z pomidorami

Bruschetta to włoska grzanka natarta czosnkiem i oliwą z dowolnymi dodatkami. U mnie dzisiaj najprostsza klasyka, bruschetta z pomidorami. Pomidory ze świeżymi listkami bazylii, oliwa extra virgin, gorące grzanki natarte czosnkiem i chociaż przez chwilę możemy cieszyć się smakami lata.




Bruschetta z pomidorami

4 niewielkie kromki chleba z ziarnami1 pomidor, pokrojony w kostkękilka-kilkanaście listków świeżej bazylii1 ząbek czosnku, przekrojony na pół1 łyżka oliwy ekstra virginsól i pieprz do smaku  Pomidory umieszczamy w misce, dodajemy posiekaną bazylię i zalewamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy.
Rozgrzewamy patelnię grillową, układamy na niej kromki chleba i podgrzewamy po 2-3 minuty z każdej strony. Każdą przypieczoną kromkę nacieramy czosnkiem i wykładamy na niej pomidorowy farsz. Podajemy natychmiast.


Ciasto podwójnie kokosowe

Ciasto podwójnie kokosowe to coś dla miłośników kokosowych smaków. Bardzo wilgotna warstwa kokosowego ciasta nasączona pomarańczowym sokiem i gruba warstwa mocno kokosowej polewy a właściwie kokosowego lukru. Jakby tego było mało, wierzch tej krajanki jest posypany, prażonymi kokosowymi płatkami. To naprawdę intensywne kokosowe dotknięcie. Ciasto jest bardzo smaczne a samo jego przygotowanie to czysta przyjemność. Znika błyskawicznie. Polecam.



Ciasto podwójnie kokosowe

ciasto:
125 g masła, plus dodatkowo do natluszczenia225 g drobnego cukru, najlepiej trzcinowego(golden caster sugar)2 jajka, roztrzepanedrobno starta skórka z 1 pomarańczy3 łyżki soku z pomarańczy150 g kwaśnej śmietany140 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)85 g wiórek kokosowychprażone płaty kokosa, do dekoracji

lukier:
1 białko z jajka200 g cukru pudru85 g wiórek kokosowychok 1 łyżki soku z pomarańczy
Piekarnik nastawiamy na temp. 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papie…