Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2013

Żurek staropolski

Żurek to jedna z moich ulubionych zup. Gotuję ją niestety bardzo rzadko. Najlepsza to dla mnie z oddzielnie ugotowanymi i podanymi ziemniakami, ale taką z chlebem też nie pogardzę. Ta wersja żurku jest naprawdę bardzo prosta i szybka, zwłaszcza gdy przygotujemy ją na rosołku z kostki. To zupa bardzo specyficzna i chyba jedna z najbardziej polskich zup. Jak dla mnie również jedna z najlepszych.




Żurek staropolski

4 szklanki wywaru mięsnego (może być z kostki)2-4 pęta białej kiełbasyliść laurowy4 ziarna ziela angielskiego3 ząbki czosnku, zmiażdżone 1 szklanka zakwasu na żurek2 łyżeczki startego chrzanu (ze słoika)1/2 łyżeczki cukru3 łyżeczki majeranku 1 łyżka mąki1/2 szklanki śmietany do zup ( ja daję single cream)sól i pieprz do smaku4 ugotowane na twardo jajka
Do gorącego wywaru wkładamy ziele angielskie, liść laurowy, czosnek i kiełbasę. Gotujemy ok 15 minut. Wyjmujemy kiełbasę i kroimy na plastry, dodajemy zakwas, chrzan, cukier, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy kilka m…

Pyszne i niezwykłe blondies z marshmallows i czekoladą

To blondies z marshmallows i czekoladą jest naprawdę pysznym i niezwykłym ciastem. Ja spotkałam się z takim pierwszy raz. Samo ciasto, jak typowe blondies na bazie brązowego cukru, a więc o lekko karmelowym smaku. Dodatek czekoladowych łezek a przede wszystkim marsmallows czyni to ciasto ciastem niezwykłym. Marshmallows podczas pieczenia unoszą się do góry, tworząc pyszną, ciągnącą się skorupkę o niespotykanej barwie (użyłam różowych i białych mini pianek marshmallows), czekolada zaś osadza się głównie na spodzie, tworząc pyszne rozpuszczające się w ustach przerywniki. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia, co jest niewątpliwie dodatkową zaletą. Ciasta, choć jest go niewiele, miało okazję spróbować kilka osób. Niech dodatkową rekomendacją będzie fakt, że przez jedną z tych osób byłam ponaglana, do umieszczenia notki a ciasto jest w świątecznym menu już u przynajmniej dwóch osób. Pycha. Polecam.



Pyszne i niezwykłe blondies z marshmallows i czekoladą

160 g masła, miekkiego130 g jasneg…

Przepisy na Wielkanoc

Wilgotna babka migdałowa z marcepanem i polewą z białej czekolady

Taki ciasta jak ta babka migdałowa z marcepanem należą do moich ulubionych. Babka jest wilgotna, ma lekko ziarnista konsystencję i kawałki marcepana, który uwielbiam. Smak, lekko migdałowy, maślany, pyszny. Polewa z białej czekolady, obsypana migdałowymi płatkami jest również bardzo smaczna. Dla mnie to jedna z najpyszniejszych babek jakie jadłam, ale ja mam słabość, do wszystkich wypieków z mielonymi migdałami.




Wilgotna babka migdałowa z marcepanem i polewą z białej czekolady

200 g masła200 g drobnego cukru4 jajka150 g marcepanu, pokrojonego w 1 cm kostkę 100 g mielonych migdałów100 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
polewa z białej czekolady:

100 g białej czekolady50 g kwaśnej śmietany1 łyżka likieru Amaretto, opcjonalnie
kilka łyżek płatków migdałowych do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 175 st C, natłuszczamy i wysypujemy mąką foremkę do babek.
Cukier z masłem ucieramy do białości, dodajemy po jednym jajku, dobrze ucierając po każdym do…

Domowy zakwas na żurek

Domowy zakwas na żurek zrobiłam i ja. Zawsze kupowałam gotowy w sklepie, tym razem postanowiłam przyrządzić go sama. U mnie bez skórki chleba, raz dziennie mieszany. Gotowy. Kwaśny i pięknie pachnący. Pora na żurek.



Domowy zakwas na żurek

3 szklanki przegotowanej wody3/4 szklanki mąki żytniej2 listki laurowe5 ziaren pieprzu5 ziaren ziela angielskiego3 zmiażdżone ząbki czosnku
Wszystkie składniki umieszczamy w dużym słoju. Przykrywamy częściowo (można przykryć gazą lub talerzykiem) i odstawiamy. Raz dziennie mieszamy łyżką.
W zasadzie to już po pierwszym dniu zakwas jest gotowy do użycia.

Babka cafe latte

Babka cafe latte to prosta, trójkolorowa babka łącząca w sobie trzy smaki, waniliowy, kawowy i kakaowy. Jest dość wilgotna, nie za słodka, dlatego lukier, o lekko kawowym smaku odrobiną ją dosładza. Babka choć prosta i zwyczajna jest smaczna a piękne barwy, przypominające cafe latte czynią ją atrakcyjnym kąskiem na stole.



Babka cafe latte


250 g masła lub margaryny200 g cukru2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 4 jajka350 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli75 ml mleka2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(dałam zwykłą mieloną)3 łyżeczki kakao
Lukier:

150 g cukru pudru 3-4 łyżki bardzo mocnej zaparzonej kawy kakao do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, dużą keksówkę natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło ucieramy z cukrem  i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo po 1 jajku, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą i mleko. Mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kawę, do drugiej kakao a trzecią pozos…

Pasztet z soczewicy i wątróbki

Pasztet z soczewicy i wątróbki to mój kolejny domowy pasztet popasztecie z soczewicy. Wygląda na to, że pasztet, to kolejny produkt, którego już nie będę kupowała. Domowy pasztet to same zalety.  Smak, który w niczym nie odbiega od tego kupowanego, a powiedziałabym, że nawet go przewyższa a przede wszystkim skład - wiem, co wkładam i wiem, że wszystko jest świeże i w najlepszym gatunku.  Pasztet z soczewicy i wątróbki ma wspaniały smak i aromat, ma miękką, świetnie się rozsmarowującą konsystencję i mogłabym go jeść codziennie. Najlepsze na drugi i trzeci dzień. Ten bardzo smaczny pasztet doskonale sprawdzi się również na świątecznym stole.




Pasztet z soczewicy i wątróbki

200 g soczewicy czerwonej200 g wątróbki drobiowej, pokrojonej na 1 cm kostkę3 duże cebule, pokrojone w kostkę4 ząbki czosnku, zmiażdżone2 łyżeczki papryki czerwonej1 łyżeczka mielonej kolendry2 jajka, roztrzepane100 g masła2 łyżki brandy 2 łyżki zielonej pietruszki, posiekanej pieprz i sól do smakuolej do smażenia
Socze…

Surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej. Bardzo prosta i smaczna. W jogurtowo-majonezowym sosie i z dodatkiem rodzynek. Rodzynki nie są tu oczywiście konieczne, można się bez nich obejść, ale jak dla mnie to nie tylko ekstra smak, ale i dodatkowe wartości odżywcze.




Surówka z kapusty pekińskiej (przepis dla dwóch osób)


1/4 kapusty pekińskiej dużej, posiekanej2 niewielkie marchewki, starte na dużej tarce1 mała cebula, drobno posiekana1 łodyga selera naciowego, pokrojonego w plasterki2 łyżki zielonej pietruszki, posiekane2 łyżki rodzynek1/2 łyżeczki cukrusól i pieprz do smakusok z cytryny do smaku (wyciśnięty z jednego plastra) 1 łyżka majonezu2 łyżki jogurtu greckiego
Wszystkie warzywa wkładamy do miseczki. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i cytryną. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Majonez z jogurtem mieszamy w kubku. Dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy.


Babka na maślance z kardamonem

Babka na maślance z dodatkiem egzotycznego kardamonu. Przyznam, że nosiłam się z zamiarem nie umieszczania jej na blogu, gdyż spodziewałam się po niej więcej, ale zmieniłam zdanie, bo posmakowała innym. Stwierdziłam więc, że jest miejsce i na takie, prostsze w smaku wypieki. Utwierdziłam się jeszcze bardziej po kilku dniach, gdy babka była dalej wilgotna i nawet lepsza niż w dniu wypieku. Polewa czekoladowa i pistacjowe orzeszki nieco uszlachetniły babkę, więc oto i ona :)




Babka na maślance z kardamonem

2 1/2 szklanki mąki1 1/2 szklanki cukru125 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli1 łyżka kardamonu 3 jajka1 szklanka maślanki Polewa czekoladowa:

100 g czekolady100 ml creme fraiche (można zastąpić kremówką 30 %)  3 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, smarujemy masłem i obsypujemy mąką foremkę na babkę.
Masło z cukrem ucieramy do białości, dodajemy kardamon i po 1 jajku, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Na koniec dodajemy mąkę i maślan…

Kurczak pieczony w cytrynowym vinaigrette

Kurczaka pieczonego w cytrynowym vinaigrette robiłam ostatnio dwa razy pod rząd. Bardzo mi smakował. Octowy sos, w którym kurczak się piecze, w połączeniu z cebulą i cytryną (lub limonką) nadaje kurczakowi specyficzny, interesujący smak. Przygotowanie kurczaka nie jest ani trudne ani pracochłonne. Mój kurczak piekł się nieco dłużej niż podane w przepisie 35 minut, ale i uda były dość spore. Kurczak sprawdzi się nie tylko na co dzień, ale będzie doskonały również na niedzielny czy świąteczny obiad. Wspaniała alternatywa dla tradycyjnie pieczonego kurczaka.




Kurczak pieczony w cytrynowym vinaigrette


1 cytryna1 duża cebula, pokrojona na plastry2 łyżki octu balsamicznego (balsamic vinegar)2 łyżki octu sherry (sherry vinegar)4 łyżki miodu10 łyżek oleju2 - 4 dużych ud z kurczaka ze skórką, bez kości (po 1 udzie na osobę) lub 2-4 piersisól i świeżo zmielony pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Ścieramy skórkę z połowy cytryny i wyciskamy z tej połówki sok. Odstawiamy na bok. Pozostałą cytry…

Babka czekoladowo-pomarańczowa

Babka czekoladowo - pomarańczowa to typowa marmurkowa babka złożona z dwóch różnych smaków. Ciemna czekoladowa warstwa połączona jest z warstwą jasną, dość intensywnie pomarańczową. Całość uwieńczona czekoladową polewą. Babka jest smaczna, dość wilgotna i sprawdzi się zarówno na co dzień jak i na bardziej uroczyste okazje.





Babka czekoladowo-pomarańczowa


80 g czekolady deserowej1 łyżka mleka1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii165 g masła165 g drobnego cukru3 jajka175 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)1 łyżeczka proszku do pieczeniastarta skórka z 1 pomarańczy1 łyżka soku z pomarańczy
Polewa:
115 g czekolady deserowej80 g masła1 łyżka soku z pomarańczy
Natłuszczamy i obsypujemy mąką foremkę na babkę o pojemności 1,2 litra. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Czekoladę rozpuszczamy delikatnie razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii w misce umieszczonej na garnuszkiem z gorącą wodą lub w rondelku z grubym dnem, lekko i krótko podgrzewamy składniki, wy…

Soczewica po neapolitańsku

Soczewica po neapolitańsku, to kolejne u mnie danie z tego strączkowego przysmaku. Tym razem południowe klimaty, podkreślone oliwkami i serem feta. Danie świetnie nadaję się do odgrzewania i choć bezmięsne, jest bardzo sycące. Z kromką żytniego chleba będzie wystarczające jako obiadowe danie. Oliwki z fetą, nie tylko dodają charakterystycznego smaku kuchni śródziemnomorskiej, ale również przypominają nam o zbliżających się coraz większymi krokami ciepłych dniach lata.



Soczewica po neapolitańsku


100 g (1/2 szklanki) brązowej lub zielonej soczewicy3 łyżki oleju1 cebula, posiekana2 ząbki czosnku, posiekane2 łyżeczki oregano1 łyżeczka płatków chilli1 1/2 łyżki solonych kaparów, opłukanych2 dojrzałe pomidory, grubo pokrojone250 ml (1 szklanka) passaty (pomidorowe puree)50 g (1/2 szklanki) małych czarnych oliwek100 g sera feta, pokruszonego
Soczewicę umieszczamy w dużym rondlu, dodajemy zimnej wody, i doprowadzamy do wrzenia, po czym redukujemy gaz i gotujemy na wolnym ogniu ok 20 minut, odce…

Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka

Ciasta przekładane są zazwyczaj bardzo lubiane. Ciasto kawowe z białą czekoladą przełożone jest masą z serka philadelphia, która jest bardzo słodka, ale dobrze komponuje się z biszkoptem. Biszkopt wzbogacony białą czekoladą i kawą jest lekki, ale bardzo wilgotny. Dodatek pestek z granatu nie tylko orzeźwia całość, ale czyni ciasto bardziej atrakcyjnym wizualnie. Choć dla mnie bardzo słodkie, to jednak goście nie podzielali mojego zdania i nie kryli oznak zachwytu.



Ciasto kawowe z białą czekoladą przekładane masą z serka

130 g białej czekolady, połamanej3 łyżki mleka150 g masła, miękkiego140 g jasnego cukru muscovado (lub soft light brown)3 jajka2 łyżeczki granulek kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 2 łyżkach gorącej wody175 g mąki samorosnącej( lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)
masa z serka philadelphia:
200 g serka philadelphia100 g bardzo miękkiego masła1 szklanka cukru pudruowoce granatu do ozdoby (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszcz…

Fasolka szparagowa z czosnkiem

Zazwyczaj fasolkę szparagową podaję z masłem. Będąc u znajomej w Austrii, wiele lat temu, spróbowałam takiego sposobu podania fasolki. Od tamtej pory fasolkę z octem winnym i czosnkiem przyrządzam bardzo często. Jest znacznie ostrzejsza od fasolki podanej w tradycyjny sposób i równie pyszna.




Fasolka szparagowa z czosnkiem (przepis na 2 osoby)


250 g fasolki szparagowej2 ząbki czosnku1-2 łyżki masła1 łyżka octu jabłkowego (lub winnego białego)

Fasolkę gotujemy do miękkości we wrzącej osolonej wodzie. Odcedzamy. Przekładamy do miski, dodajemy masło i czosnek,  skrapiamy octem jabłkowym i mieszamy. Podajemy natychmiast jako dodatek do obiadu.



Filet z łososia pieczony z cebulką i chilli

Filet z łososia pieczony z cebulką i chilli to sposób na szybki i smaczny obiad. Delikatne mięso łososia w towarzystwie cebuli, pikantnych płatków chilli i cytrynowego soku jest nie tylko smaczne ale i bardzo aromatyczne.




Filet z łososia pieczony z cebulką i chilli


300 g filetu z łososia1 łyżka masła2 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona w półplastry1 łyżeczka płatków chillisok z 1/2 cytrynysól do smaku
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C
Filet kroimy na części, lekko solimy i wkładamy do niewielkiego żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut. W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej z masłem i szklimy cebulkę, dodajemy płatki chilli i podsmażamy jeszcze 2 minuty, pod koniec smażenia dodajemy sok z cytryny i mieszamy. 5 minut przed końcem pieczenia fileta, cebulowy sos wykładamy na łososia i kontynuujemy zapiekanie. Podajemy z ryżem i sezonową surówka.

Pasta z twarogu i chrzanu

Pasta z twarogu i chrzanu to kolejna pasta śniadaniowa na kanapki, chociaż na kolację będzie również jak znalazł. Chrzanowy smak jest w niej bardzo zdecydowany i nie ukrywam, że bardzo współgra i z twarogiem i z serem. Bajecznie prosta w przygotowaniu, ale bardzo smaczna twarogowa pasta, która urozmaici nasze codzienne menu. Do pasty użyłam polskiego, twardego twarogu.




Pasta z twarogu i chrzanu


200 g twarogu4 kopiaste łyżeczki tartego chrzanu3 kopiaste łyżeczki majonezusól i świeżo mielony pieprz do smaku
Twaróg umieszczamy w miseczce i rozdrabniamy za pomocą widelca. Dodajemy chrzan i majonez, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

Pani Walewska

Pani Walewska znana również pod nazwą Pychotka, to jedno z najpyszniejszych ciast przekładanych jakie w życiu jadłam. Maślane kruche ciasto, budyniowy krem, zniewalająco słodka beza z odrobiną kwaskowatego dżemu, który nieco tą słodycz przełamuje. Popularność ciasta Pani Walewska nie dziwi, już sama lista składników w przepisie sprawia, że nasza wyobraźnia zaczyna pracować a nasza chęć na spróbowanie wzrasta. Ciasto jest idealne na specjalne okazje - jest podzielne i zawsze wzbudza zachwyty. Choć ciasto Pani Walewska jest nieco pracochłonne, jak większość przekładanych ciast, to z gwarancją zawsze wyśmienitego efektu - naprawdę trudno to ciasto zepsuć. Pycha! Bardzo polecam.



Pani Walewska - przepis


Spód:

2 1/2 szklanki maki5 żółtek1/2 szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g masła, z lodówki
Beza:

5 białek2 niepełne szklanki cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej
dżem z czarnej porzeczki lub morelowy ok 1 słoika kilka łyżek płatków migdałowych

Krem:

2 szklanki mleka2 łyżki mąki ziemnia…

Spaghetti z cukinią i pieczarkami

Spaghetti z cukinią i pieczarkami to sposób na ekstremalnie szybki i smaczny obiad. Przygotowanie zajmie nam dosłownie 15 minut. Podsmażone pieczarki z cebulką i cukinią z dodatkiem ostrego chilli, wymieszane z makaronem ugotowanym al dente i posypane serem i pieprzem to nadspodziewanie dobre jedzenie. Spaghetti z cukinia i pieczarkami robiłam ostatnio 2 razy w przeciągu tygodnia i znowu mam na nie ochotę.



Spaghetti z cukinią i pieczarkami

300 g suchego spaghetti1 mała cukinia o wadze ok 200 g, starta na tarce o grubych otworach1 cebula, pokrojona w kostkę8 średniej wielkości pieczarek, startych na tarce o grubych otworach1 mała papryczka chilli, drobno posiekana lub 1 łyżeczka płatków chillisól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku 4 łyżki oleju do smażenia50 g sera Grana Padano(lub parmesanem)
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i chilli, smażymy ok 2 minut po czym dodajemy pieczarki i cukinię i całość smażymy ok 10 minut, mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie gotu…