Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z kwiecień, 2013

Makaron z sosem mięsno-pomidorowym z oliwkami

Bardzo proste danie na obiad lub kolację - makaron z mięsno pomidorowym sosem i podsmażonymi oliwkami. Dzięki oliwkom sos ma dość specyficzny smak. Jeśli lubicie lekką, włoską kuchnie, to na pewno danie Wam posmakuje. Do potrawy można użyć dowolny makaron. Mięso u mnie z chudej wołowiny, ale równie dobre będzie wieprzowe. Szybko i smacznie.






Makaron z sosem mięsno-pomidorowym z oliwkami


250 g chudego mięsa mielonego (u mnie wołowe - loan beef)1 cebula, pokrojona w kostkę1 łyżeczka płatków chilli 3 ząbki czosnku, zmiażdżone1 puszka pomidorówok 20 czarnych oliwek, przekrojonych na półsól i pieprz do smakuposiekana bazyliaser parmezan lub grana padano w płatkach (lub starty) olej do smażenia
Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy cebulę przez kilka minut, dodajemy oliwki i dalej smażymy. Dodajemy mięso i smażymy do momentu, aż zmieni kolor po czym pod koniec smażenia dodajemy płatki chilli i czosnek. Dodajemy pomidory z puszki doprawiamy solą i pieprzem ( w przypadku gdy sos będzie za kwaśn…

Sałata lodowa z niebieskim serem

Sposób na szybką surówkę do obiadu. Sałatę lodową wystarczy porwać, dodać do niej kilka składników i zalać sosem na bazie oleju i jabłkowego octu. Dodatek niebieskiego sera pleśniowego, choć niewielki, bardzo podkreśla i wzmacnia smak surówki.




Sałata lodowa z niebieskim serem

pół główki sałaty lodowej, porwanejkawałek ogórka sałatkowego ok 10 cm, pokrojony w plastry3 łodyżki szczypiorku z cebulką, posiekanego w ukośne paskikilkanaście pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół50 g sera pleśniowego niebieskiego ( u mnie irish cashel blue)
na sos vinaigrette:

3 łyżki oleju1 łyżka octu jabłkowego1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka cukru1 łyżeczka suszonej bazyliisól i pieprz
Wszystkie warzywa umieszczamy w misce. Składniki na sos vinaigrette umieszczamy umieszczamy w wysokim naczyniu i dokładnie mieszamy. Sosem zalewamy warzywa i mieszamy. Posypujemy pokruszonym serem.

Migdałowe ciasteczka z dżemem

Migdałowe ciasteczka z dżemem to jedne z tych ciasteczek, po które moja ręka wyciągała by się bez przerwy. Pyszne. Bardzo kruche, maślane, z pachnącym cytryną morelowym i malinowym dżemem. Z przepisu wychodzi ok 30 dość sporych ciasteczek, które niestety bardzo szybko znikają. Nie muszę chyba nikogo przekonywać, że smakują znacznie lepiej niż te kupione w sklepie. Polecam.




Migdałowe ciasteczka z dżemem (przepis na ok 30 sztuk)

185 g masła, w małych kostkach165 g (3/4 szklanki) drobnego cukru2 żółtka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii60 g (1/2 szklanki) mielonych migdałów225 g (1 1/2 szklanki) mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki dżemu z moreli1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny2 łyżki dżemu z malin
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C
Masło, cukier, żółtka i ekstrakt z wanilii ucieramy w misce, aż składniki się połączą. Dodajemy migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy.
Z masy lepimy kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem d…

Parówki na ostro do obiadu

Parówki na ostro są idealnym daniem, gdy nie mamy absolutnie żadnego pomysłu co zrobić na obiad. Potrawa jest bardzo prosta a dodanie kilku dodatkowych składników bardzo podkręca smak parówek. Sos, który obtacza parówki (jest go niewiele, to bardziej panierka niż sos) jest dość ostry, można więc przez zmniejszenie ilość chilli złagodzić jego ostrość.



Parówki na ostro do obiadu (przepis na 2 osoby)


6 parówek, pokrojonych na kawałki ( u mnie frankfurterki)1 cebula, pokrojona w kostkę1/2 świeżej papryczki scotch bonet, bez gniazd nasiennych, drobno posiekana(można zastąpić inną papryczką chilli lub 1/2 łyżeczki płatków chilli1 łyżeczka mielonego kuminu1 duży pomidor, pokrojony w kostkęolej do smażeniasól i kolorowy, świeżo zmielony pieprz, do smaku
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy, aż będzie szklista, dodajemy ostrą papryczkę, kumin, chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojone pomidory. Smażymy, aż pomidory będą miękkie, podlewamy wodą, zagotowujemy i wrzucamy pokroj…

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kolejna wersja kurczaka w sosie słodko kwaśnym na moim blogu (poprzedni słodko-kwaśny kurczak tutaj) okazała się być daniem rewelacyjnym. Trudno mi nawet opisać smak tej prostej potrawy. Marynowane wilgotne kawałki mięsa z kurczaka usmażone "stir-fry", z krótko smażonymi, chrupiącymi warzywami. Całość w pysznym słodko-kwaśnym sosie i z dość wyraźnie wyczuwalna nutą imbiru. Smak niczym z prawdziwej chińskiej restauracji. Wszystkie składniki do potrawy powinny być raczej łatwo dostępne w Polsce a wino Shaoxin można zastąpić dowolnym czerwonym winem wytrawnym, zwłaszcza, że jest go w potrawie niewiele. Nie lubię tego słowa, ale tutaj muszę je użyć - danie jest przepyszne. Bardzo polecam.




Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

450 g piersi lub innego chudego mięsa z kurczaka, pokrojonego w grubą kostkę5 łyżek oleju roślinnego 1/2 łyżeczka mielonego czosnku1/2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego korzenia imbiru1 zielona papryka, grubo pokrojona1 cebula, grubo pokrojona1 marchewka, pokrojo…

Lekko cynamonowe ciasteczka z migdałami

Kruche ciasteczka z dodatkiem mielonych migdałów. Ciasteczka mają lekko cynamonowy smak i zapach. Kardamon, choć dodany, jest tu prawie niewyczuwalny, choć podejrzewam, że jakiś wpływ na całość wypieku ma. Proste do wykonania, bardzo długo utrzymujące swą kruchość i świeżość ( trzymane w zamkniętym pojemniku). Z przepisu wychodzi duża ilość ciasteczek, bo ok 75, znikają one jednak dość szybko.



Lekko cynamonowe ciasteczka z migdałami

200 g masła, miękkiego3/4 szklanki cukru1 jajko2 1/4 szklanki maki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka mielonego kardamonu2/3 szklanki mielonych migdałów
do posypania:
cukier
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Mało i cukier ucieramy do białości, dodajemy jajko i ubijamy. Pozostałe składniki mieszamy i dodajemy do masy maślanej lekko zagniatając.
Formujemy małe kuleczki (wielkości dużej czereśni). Obtaczamy w cukrze. Wykładamy na papierze do pieczenia. Pieczemy na środkowej półce piekarnik ok 10-12 minut.


Przepis z książki "Swedish…

Wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z bazylią

Wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z bazylią to chyba najbrzydsza i najmniej apetyczna potrawa jaką jadłam. Jednak smak zupełnie mnie zaskoczył. Śmietanowo-bazyliowy sos, choć brzydki, okazał się być bardzo smaczną oprawą dla kruchych, wymoczonych w mleku wątróbek. Ośmieliłabym się polecić nawet tym, którzy za wątróbką nie przepadają.




Wątróbki drobiowe w sosie śmietanowym z bazylią

400 g wątróbek drobiowych1 szklanka mleka1 cebula, pokrojona w kostkę1 łyżka oleju2 łyżki masła2 łyżeczki suszonej bazylii1 łyżeczka mąki2 łyżeczki musztardy 1/2 szklanki śmietany1/2 szklanki mleka sól i pieprz do smaku

Wątróbki dokładnie oczyszczamy, przekładamy do miski i zalewamy szklanką mleka. Zostawiamy na 1 godzinę. Wyjmujemy i osuszamy w ręczniku papierowym.
Olej i masło rozgrzewamy na patelni i smażymy cebulę i wątróbkę przez kilka minut. Mąkę  i musztardę rozprowadzamy w 1/2 szklanki mleka i wlewamy na patelnię, mieszamy. Dodajemy zioła i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok 10 minut. D…

Surówka z białej kapusty z papryką i ogórkiem

Jeszcze jedna surówka z białej kapusty. Tym razem z dodatkiem konserwowej papryki i konserwowych ogórków. Ja co prawda, przygotowuję zazwyczaj surówki ze świeżych warzyw, ale czasami pozwalam sobie na taką "zimową" wersję.



Surówka z białej kapusty z papryką i ogórkiem (proporcje na 2-3 osoby)

pół główki niedużej kapusty1 papryka konserwowa, pokrojona w kostkę2 ogórki konserwowe, pokrojone w plasterki2 łyżki koperku3 łyżki oleju1 łyżka octu jabłkowego1 łyżeczka musztardysól i pieprz do smaku
Kapustę szatkujemy, solimy i lekko zgniatamy. Zostawiamy na 10 minut. Z oleju, octu i musztardy przygotowujemy sos. Do kapusty dodajemy paprykę, ogórki oraz koperek. Zalewamy sosem i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Lody czekoladowe

Pierwsze lody w tym sezonie ukręcone. Wybór padł na lody czekoladowe, bo dawno u mnie nic czekoladowego nie było. Przez wiele lat stroniłam od czekoladowych lodów i razem z truskawkowymi były to najmniej lubiane przeze mnie lody. Jednak gusta się zmieniają i dzisiaj lubię i jedne i drugie, zwłaszcza takie domowej roboty. Dzisiejsze lody czekoladowe są bardzo intensywnie czekoladowe a likier pomarańczowy nie jest co prawda bardzo wyczuwalny, ale na pewno sprawił, że czekolada stała się jeszcze bardziej wytrawna.




Lody czekoladowe


4 żółtka100 g drobnego cukru300 ml mleka200 g czekolady ciemnej300 ml śmietanki (u mnie double cream)4 łyżki likieru Cointreau lub innego likieru pomarańczowego (opcjonalnie)
Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mleko doprowadzamy prawie do wrzenia, po czym stopniowo wlewamy do masy żółtkowej cały czas ucierając. Do mleka dodajemy połamaną czekoladę (w przypadku gdy mleko będzie za zimne, podgrzewamy) i mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady. Studzimy. Śmietanę…

Sernik waniliowy na orzechowo-cynamonowym spodzie

Sernik waniliowy na orzechowo-cynamonowym spodzie, to jeden z najsmaczniejszych serników jakie jadłam. Pyszna, aksamitna, delikatnie waniliowa warstwa serowa z rewelacyjnym jak dla mnie spodem. Spód jest dość mocno cynamonowy z dużymi, chrupiącymi kawałkami uprażonych orzechów laskowych.
Pyszny. W oryginalnym przepisie występuje ser ricotta, ja zamiast niego użyłam bardzo dobrego sera śmietankowego z wiaderka. Polecam.




Sernik waniliowy na orzechowo-cynamonowym spodzie


spód:

110 g (3/4 szklanki) mąki1/4 łyżeczki mielonego cynamonuszczypta gałki muszkatołowej75 g (1/3 szklanki) drobnego cukru80 g masła, rozpuszczonego1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii45 g (1/4 szklanki) uprażonych orzechów laskowych, grubo posiekanych80 g (1/4 szklanki), dżemu morelowego, podgrzanego i przecedzonego przez sitko
masa serowa:

1 laska wanilii (ja użyłam 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią250 g cream cheese (serka typu philadelphia)500 g sera ricotta (użyłam polskiego sera śmietankowego z wiaderka)2 łyzki soku z c…

Zupa pieczarkowa

Ta zupa pieczarkowa, to typowa zupa jednoskładnikowa, jaką lubię sobie od czasu do czasu zjeść. Jest dość gęsta, można ją więc nieco rozrzedzić, (gotując w większej ilości wody) lub dodać mniej makaronu.
Walory smakowe zupy można wydatnie zwiększyć przez dodanie do każdej miseczki łyżki świeżego masła.



Zupa pieczarkowa

500 g pieczarek, startych na tarce3 cebule, posiekane3 łyżki masła 1 płaska łyżka mąki 1 litr gorącego rosołku (może być z kostki)sól i pieprz do smakuduża ilość natki pietruszki i koperku1/2 szklanki śmietanydowolny drobny makaron
Masło rozpuszczamy na patelni, wrzucamy pieczarki i cebulę i smażymy ok 10 minut, posypujemy mąką, dokładnie mieszamy, podlewamy odrobiną zimnej wody, dokładnie mieszamy, po czym wrzucamy do gorącego rosołku. Gotujemy jeszcze ok 15 minut. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. W międzyczasie gotujemy makaron. Zupę podajemy z makaronem, obficie posypaną zieleniną.

Risotto z kabanosami

Risotto potrafi zaskoczyć. To z pozoru bardzo prosta potrawa, składająca się z ryżu i jednego głównego składnika, paru przypraw a to wszystko gotowane w niewielkiej ilości rosołku, którym potrawa jest sukcesywnie podlewana. Czy po opisie można się spodziewać czegoś wielkiego? Jednak i tym razem risotto z kabanosami mile mnie zaskoczyło. Bo miała być potrawa z tzw resztek, które zalegały w lodówce a na talerzu otrzymałam bardzo smaczne, niemalże wykwintne danie. Aksamitny maślany ryż z aromatem kabanosów, pieczarek i ostrym dotknięciem papryczki scotch bonnet.






Risotto z kabanosami

175 g ryżu arborio2 pęta kabanosów, pokrojone w ukośne plastry1 duża cebula, pokrojona w kostkę1 ząbek czosnku, drobno posiekany1/2 papryczki scotch bonnet, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojonej2 pieczarki, pokrojone w kostkę2 łyżki oleju1 łyżka masła1 litr rosołku (może być z kostki)ser grana padano (lub parmesan), do podaniapieprz do smaku Olej rozgrzewamy na dużej patelni, dodajemy cebulę i smażymy do mo…

Puszysta babka z ajerkoniakiem

Lekka i puszysta babka z ajerkoniakiem. Likier jajeczny występuję w tym cieście w podwójnej dawce, gdyż po upieczeniu ciasto dodatkowo się nim nasącza. Babka jest bardzo puszysta więc gęsty likier dodaje jej nieco ciężkości i oczywiście podwyższa efekty smakowe babki. Szybka w przygotowaniu i chociaż "idzie" do niej sporo adwokata, to ze względu na specyficzne walory smakowe, warto takiego ciasta spróbować.




Puszysta babka z ajerkoniakiem

5 jajek200 g cukru pudru3 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią125 ml oleju250 ml ajerkoniaku250 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
100 ml ajerkoniaku - do nasączeniacukier puder - do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy foremkę do babek.
Jajka, cukier puder i cukier waniliowy ucieramy do białości. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy olej z likierem i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka masa. Masę wlewamy do foremki i pi…

Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym i słonecznikiem

Dawno nie było u mnie przepisu na chleb, co nie znaczy, że chleba nie piekę. Piekę, i to praktycznie non stop, powtarzając ulubione przepisy. Pora więc na coś nowego. Tym razem chleb na zakwasie z siemieniem lnianym i słonecznikiem.  W wersji oryginalnej jest całkowicie pszenny, ja dodałam do zaczynu mąki żytniej, choć jej udział jest niewielki. Chleb jest zdrowy i pyszny, z charakterystycznym posmakiem siemienia lnianego i prażonymi ziarnami słonecznika. Piekłam go pierwszy raz, ale już wiem, że to będzie mój kolejny chleb do powtarzania, tym bardziej, że jest idealny wprost do formowania. Polecam.




Chleb na zakwasie z siemieniem lnianym i słonecznikiem


35 g siemienia lnianego100 g wody
zaczyn:

75 g mąki żytniej (w oryginale pszenna)90 g wody2 łyżki zakwasu
ciasto:
380 g mąki pszennej chlebowej40 g mąki żytniej60 g uprażonych ziaren słonecznika30 g uprażonych ziaren siemnienia lnianego175 g wody1 łyżka soli130 g namoczonego siemienia lnianego170 g zaczynu
Siemię lniane zalewamy zimną wodą…

Kurczak po marokańsku

Kurczak po marokańsku to bardzo smaczny sposób na przyrządzenie udek. Danie wymaga uprzedniej marynaty w mieszance aromatycznych przypraw a już gotowy kurczak jest pięknie pachnący, delikatnie słodki, subtelnie kokosowy. Podany z ugotowanym ryżem i dowolną surówką jest nietuzinkowym i pysznym daniem obiadowym.




Kurczak po marokańsku

2 duże pałki kurczaka, lub 4 całe uda3 ząbki czosnku, zmiażdżone1 łyżeczka mielonego świeżego imbiru1 łyżeczka mielonej kurkumy2 łyżeczki mielonego kuminu1 łyżeczka mielonego kardamonu1 łyżeczka drobno startej skórki z cytryny2 łyżki oleju1 cebula, pokrojona w plastry500 ml wywaru z rosołu6 daktyli bez pestek, posiekanych1/3 szklanki startego kokosa
Kurczaka oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu. Umieszczamy w dużej misce. W małej misce mieszamy wszystkie przyprawy i skórkę z cytryny. Dodajemy do kurczaka i mieszamy, tak aby kurczak był całkowicie pokryty przyprawami. Przykrywamy i marynujemy przez 2 godziny (lub przez noc).
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Na duż…