Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2013

Wuzetka

Kiedyś wuzetka była najpopularniejszym ciastem, które można było zjeść w ciastkarni. Nie przypominam sobie, żeby były jeszcze jakieś inne ciasta, no może szarlotka, której w tamtych czasach nie znosiłam. Nie wiem, jak jest dzisiaj, ale z przyjemnością upiekłam je w domu sama. Wuzetka to jedno z najprostszych, a jednocześnie bardzo smacznych ciast. Kakaowy biszkopt, przełożony dużą ilością bitej śmietany, posypanej z wierzchu mieloną kawą lub kakao. Klasyk, który zawsze pozostanie jednym z najchętniej zjadanych.






Wuzetka

3/4 szklanki mąki3 łyżki mąki ziemniaczanej4 jajka1 szklanka cukru2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia

600 ml śmietany kremówki (u mnie double cream)mielona kawa lub kakao do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o bokach 23 cm lub tortownicę o tej samej średnicy.
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka i lekko mieszamy łyżką. Dodajemy resztę składników i delikatnie mieszamy. Ciasto wykłada…

Curry z wieprzowiny, pomidorów i kokosa

Pierwszy raz zrobiłam to curry jakieś kilka miesięcy temu. Dopiero za czwartym razem miałam okazję je sfotografować. Dzisiaj umieszczając w końcu ten przepis, robię to z dedykacją dla Izy, która cierpliwie czekała na niego tak długo :) Przy tym pysznym curry z wieprzowiny, pomidorów i kokosa jest trochę zabawy na początku, gdyż używamy do niego przypraw w całości. Przyprawy musimy zetrzeć na proszek, ale w związku z tym, będziemy mieli pełny i świeży aromat uwalniający się zarówno w czasie ucierania jak i potem podczas gotowania sosu. W oryginalnym przepisie, pochodzącym z wybrzeża południowo zachodnich Indii, zamiast wieprzowiny jest użyta jagnięcina, do której ja, jak do tej pory podchodzę z lekką rezerwą, tzn po prostu nie lubię. Przepis nie jest trudny, choć jak zwykle w przypadku curry, musimy zgromadzić dużo przypraw, ale potem już po ugotowaniu, będziemy się tylko zachwycać intensywnością smakowych doznań.




Curry z wieprzowiny, pomidorów i kokosa

1 łyżka ziaren kolendry1 lyżeczka…

Lody bananowe

Lody bananowe to lody zdecydowanie dla tych co lubą banany. Bananowy smak jest tu bowiem bardzo intensywny, choć złagodzony delikatnie smakiem śmietanki. Lody bananowe są bardzo szybkie w przygotowaniu, nie zawierają jajek i nie zamrażają się "na kamień". Jeszcze jedną zaletą tych lodów jest to, że są doskonałym sposobem na utylizację zalegających bananów.





Lody bananowe

3 duże, dojrzałe banany70 g cukrusok z 1/2 cytryny1 łyżeczka skórki cytrynowej1 łyżka dulce de leche (opcjonalnie) 200 ml śmietanki kremówki
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Przekładamy do maszynki do lodów i kręcimy ok 20 minut. Przekładamy do pojemnika i zamrażamy.



Pilaf z Kaszmiru

Kolejny pilaf na blogu. Ryż z dyskretną nutą słodyczy, przesycony korzennymi aromatami. Nie mogłam się od niego oderwać. Genialny dobór i proporcje wszystkich składników. Świetny nie tylko jako dodatek do curry, ale i samodzielne danie. Robiłam ten aromatyczny ryż dwa razy, za pierwszym razem nie dodawałam fig i chyba nawet ta wersja bez fig bardziej mi smakowała. Choć potrawa wydaję się być skomplikowana (ta lista składników) to jednak jest bardzo prosta i przygotowanie jest niemalże błyskawiczne. Uczta smakowa gwarantowana. Polecam.



Pilaf z Kaszmiru

4 łyżki oleju roślinnego3/4 łyżeczki ziaren kuminu7,5 cm kory cynamonu3 goździki3 nasiona zielonego kardamonu1 liść laurowy1 mała lub średnia cebula, pokrojona w paski15 g migdałów bez skórek, grubo posiekanych (dałam płatki migdałowe)10 g rodzynek200 g ryżu basmati, wypłukanegoduża szczypta szafranu, namoczonego w 2 łyzkach gorącego mleka2 suszone figi, pokrojone sól i dużo świeżo mielonego pieprzu, do smaku15 g orzechów włoskich lub pist…

Brownies migdałowe na białkach

To miały być bezy. Przez przypadek powstało brownies na białkach. Automatycznie, do białek, które miały być ubite na sztywno, wsypałam cukier. Chcąc nie chcąc, musiałam szybko zmienić plany. Jak smakuje brownies na białkach? Dla mnie pyszne! Lekko lepkie w konsystencji, rozpływające się w ustach. Słodkie, a nawet bardzo słodkie (można więc zredukować ilość cukru, choć nie za wiele, brownies lubią cukier) i bardzo mocno czekoladowe. Z wyraźnym migdałowym smakiem, bo są i mielone migdały i ekstrakt i likier amaretto. Jeśli nie lubicie migdałowych smaków, można zrezygnować z amaretto, a ekstrakt zastąpić ekstraktem z wanilii. Mamy więc kolejne brownies i kolejny sposób na wykorzystanie zbywających białek.




Brownies migdałowe na białkach

200 g czekolady ciemnej 125 g masła4 białka225 g drobnego cukruszczypta soli50 g mielonych migdałów75 g mąki 2 łyżki kakao4 łyżki amaretto 1 łyżeczka esencji z migdałów

Czekoladę i masło rozpuszczamy w rondelku na małym gazie (jak tylko czekolada zacznie się…

Światowy Dzień Pieczenia

Światowy Dzień Pieczenia. Tak, to już dzisiaj.  Pomysł na ten dzień, zrodził się z myślą o miłośnikach ciast na całym świecie, by w ten sposób podzielić się wspólnym zamiłowaniem, podjąć wyzwanie i odważnie przystąpić do wspólnego pieczenia.

Dla mnie wyzwaniem było samo bycie ambasadorem World Baking Day. Upieczenie i sfotografowanie ciasta, to już "pestka", przynajmniej dla mnie ;)  A dla Ciebie? Chcesz podjąć wyzwanie? Na stronieŚwiatowego Dnia Pieczenia znajdziesz aż 100 przepisów na ciasta. Jest w czym wybierać. Znajdziecie tam również i moje ciasto a tutaj, na moim blogu, również jego zdjęcie "od wewnątrz".






Warto więc zakasać rękawy i przystąpić "do dzieła" czyli do pieczenia. Nie ważne ile naczyń pobrudzisz i jakie pobojowisko w kuchni mogą zastać Twoi bliscy. Piecz z odwagą! A potem ciesz się smakiem.

Tegoroczny patronat nad Światowym Dniem Pieczenia pełni w Polsce "Kasia" do pieczenia.


Lody tutti frutti

Kiedyś, lody z bakaliami były dla mnie synonimem deseru luksusowego. Dzisiaj, nie wywołują już u mnie takich emocji, ale wciąż są jednymi z moich ulubionych lodów. Przyrządzone domowym sposobem lody tutti frutti są delikatnie waniliowe, z mnóstwem kandyzowanych owoców i rodzynek i co tu dużo mówić - stanowią naprawdę smaczny deser. Są troszkę twarde tuż po wyjęciu z zamrażalnika, ale wystarczy dać im 5 minut i z łatwością dają się przenieść do lodowych pucharków.



Lody tutti frutti

300 ml mleka300 ml śmietanki kremówki4 żółtka 60 g cukru3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 50 g kandyzowanych czereśni150 g mieszanki owoców tropikalnych
Mleko umieszczamy w rondelku i gotujemy na niewielkim ogniu. Gdy się zagotuje zdejmujemy z ognia. Żółtka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną do białości, cały czas ubijając dodajemy mleko. Masę mleczną umieszczamy na powrót do rondelka i gotujemy na niewielkim gazie, aż masa lekko zgęstnieje i będzie gładka…

Punjabi chicken curry (curry z kurczaka)

Kolejne curry z kurczaka. Tak, to zdecydowanie moje ulubione jedzenie ostatnimi czasy. Wypróbowuję coraz to nowe przepisy i jak na razie kuchnia indyjska wiedzie zdecydowany prym w mojej kuchni. Curry jest dość ostre. Papryczki, które dodałam, choć tylko dwie, miały bardzo dużą "siłę rażenia" To były zdecydowanie jedne z tych najostrzejszych. Z jakąś łagodniejszą odmianą, curry nie powinno być takie ostre, choć mnie absolutnie to nie przeszkadzało. Jak zwykle pyszne - zachęcam do wypróbowania.




Punjabi chicken curry (curry z kurczaka)

15 g świeżego imbiru, obranego i pokrojonego na duże kawałki10 dużych ząbków czosnku, obranych4 małe strąki czarnego kardamonu (dałam zielone)4 goździki5 cm kory cynamonu5 łyże4k oleju roślinnego1 liść laurowy1 średnia cebula, obrana i posiekana2 zielone papryczki chilli, całe, ale nakłute widelcem750 g udek z kurczaka, bez skórki ( u mnie 400 g piersi z kurczaka)5 łyżeczek mielonej kolendry2 łyżeczki mielonego kuminu1/4 łyżeczki chilli sproszkow…

Ciasto z marmoladą

Ciasto z marmoladą może nie jest jakimś bardzo wykwintnym ciastem, ale jest za to bardzo proste i szybkie.
To również dobry sposób na wykorzystanie marmolady lub dżemu. Lukier można pominąć, ale moim zdaniem, dodanie do ciasta lekko kwaskowatej słodyczy podkreśla jego smak.



 Ciasto z marmoladą

125 g masła, w kawałkach1 łyżeczka drobno startej skórki pomarańczowej150 g (3/4 szklanki) brązowego cukru2 jajka60 ml (1/4 szklanki) marmolady ( u mnie pomarańczowa)225 g (1 1/2 szklanki)m mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)60 ml (1/4 szklanki) mleka lukier:

240 g (1 1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka drobno startej skórki z pomarańczy lub z cytryny30 g miękkiego masła1 1/2 łyżki  pomarańczowego lub cytrynowego soku
Piekarniki nagrzewamy do temperatury 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 20 cm.
Wszystkie składniki ubijamy na niskich obrotach, aż się połączą. Zwiększamy prędkość i ubijamy, aż masa będzie gła…

Zrazy z mięsa drobiowego

Zrazy z mięsa drobiowego to kolejny sposób na urozmaicone danie z mielonego mięsa. Tym razem delikatne mięso drobiowe( ja użyłam z indyka, ale może być też z kurczaka)  z dość pikantnym pieczarkowym farszem, najpierw podsmażone, a potem dopieczone w piekarniku.




 Zrazy z mięsa drobiowego

450 g mięsa mielonego z indyka1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta1 jajkosól i pieprzkilka łyżek bułki tartej lub otrębów50 g pieczarek, posiekane w drobną kostkę1 mała cebula, posiekana w drobną kostkęszczypta chilli w proszku1 łyżka masła mąka do obtaczaniaolej do smażenia

Z mięsa, bułki, jajka, bułki tartej (lub otrębów) wyrabiamy masę. Doprawiamy sola i sporą ilością pieprzu.
Pieczarki i cebulę smażymy na maśle, w trakcie smażenia dodajemy chilli. Wyrobioną masę mięsną dzielimy na 8 części, każdą z części rozpłaszczamy dłonią i kładziemy na niej około łyżeczki pieczarkowego farszu. Zwijamy w ruloniki, dobrze "zlepiając" końcówki. Obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu st…

Lody z białej czekolady z ciasteczkami

Kolejne lody, które ukręciłam w tym roku. Tym razem lody z białą czekoladą i imbirowymi ciasteczkami. Bardzo dobre w smaku i dość miękkie po zamrożeniu. Dodałam do nich imbirowe ciasteczka, ale mogą to być dowolne ciastka, można też całkowicie je pominąć. Lodów oczywiście już dawno nie ma, ale w zamrażarce kolejne, których za chwilę pewnie też nie będzie.





Lody z białej czekolady z ciasteczkami

150 g białej czekolady, połamanej na kawałki300 ml mleka50 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 300 ml śmietanki kremówki (double cream 48% )50 g ciasteczek imbirowych (lub inne)

Mleko umieszczamy w rondelku razem z połamaną czekoladą i cukrem i delikatnie podgrzewamy. Gdy mleko będzie letnie wyłączamy gaz i dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia czekolady i cukru. Dodajemy ekstrakt z wanilii i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy i łączymy z wystudzoną mieszanką mleczną. Wlewamy do maszyny do lodów, wsypujemy pokruszone ciasteczka i kręcimy lody wg instrukcji na opakowaniu maszynki. Prz…

Torcik cappuccino z bitą śmietaną na World Baking Day

World Baking Day- Światowy Dzień Pieczenia przypada w tym roku 19 maja. Nie wahałam się ani chwili, gdy zaproponowano mi bycie jedną z 10 polskich ambasadorek WBD. Pieczenie to jest to, co bardzo lubię.
Dzisiaj chciałabym Was zaprosić do uczestnictwa w tym smacznym projekcie.
Na czym polega uczestnictwo w WBD? To proste. Wystarczy wybrać jeden ze100 przepisów, umieszczonych na stronie Światowego Dnia Pieczenia i...upiec ciasto. Przepisy są uszeregowane od najprostszego do najtrudniejszego, możecie więc zmierzyć swoje siły i wybrać ciasto, które będzie odpowiednie do Waszych umiejętności lub wybrać coś, co będzie dla Was wyzwaniem.
Mój przepis na torcik cappuccino z bitą śmietaną jest prosty, ale zapewniam Was, że ciasto jest bardzo smaczne. Dla nieliczących kalorii proponuję zwiększyć dawkę bitej śmietany. Zapraszam do pieczenia :)




Torcik cappuccino z bitą śmietaną


Biszkopt z białą czekoladą:
100 g białej czekolady, połamanej na kawałki3 łyżki mleka150 g margaryny150 g brązowego cukru3…

Lassi z pieprzem kajeńskim i kurkumą

Lassi, tradycyjny indyjski napój jogurtowy jest wspaniałym napojem orzeźwiającym, który smakuje nie tylko w połączeniu z indyjskim curry. Idealny na upalne dni, pikantny, wytrawny i smaczny. Może stanowić nie tylko uzupełnienie do indyjskich dań, ale być świetnym drugim śniadaniem w ciepłe dni. Było już u mnie lassi z mango i na pewno będzie ich więcej, bo napój ten jest wart poznania, nie tylko ze względu na egzotykę.



Lassi z pieprzem kajeńskim i kurkumą

150 ml jogurtu naturalnego (u mnie jogurt grecki)150 ml mleka2 łyżeczki soku z cytryny1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego1/2 łyżeczki kurkumy1/4 łyżeczki soli
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i mieszamy. Najlepiej smakuje schłodzone.



Przepis z książki Rachel Allen "Home Cooking"

Łatwa i szybka babka kokosowa

To ekstremalnie proste i szybkie ciasto kokosowe piekłam dwa razy pod rząd. Za pierwszym razem, nie posypałam blaszki mąką i podczas wyjmowania ciasta (z formy na babkę) środek wyleciał a reszta została, mocno uczepiona  do ścianek. Ciasto jednak, a właściwie okruchy poszły błyskawicznie. Drugi raz był już udany i ciasto wyszło z blaszki w całości. Babka została zjedzona w podobnym tempie. Wilgotne, pyszne, proste ciasto kokosowe. Przygotowanie bajecznie proste - wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy. Idealne do robienia podczas wizyty gości i idealne do szybkiego, wspólnego skonsumowania. Polecam.


Łatwa i szybka babka kokosowa

225 g (1 1/2 szklanki) mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)275 g  (1 1/4 szklanki)drobnego cukru110 g (1 1/4 szklanki) wiórków kokosowych125 g masła, rozpuszczonego3 jajka, roztrzepane180 ml (3/4 szklanki) mleka
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i posypujemy mąkę foremkę na babkę o średnicy 21…

Pilaf z marchewką i groszkiem

Pilaf z marchewką i groszkiem pasuje do każdego indyjskiego dania, ale chociaż przygotowałam go jako dodatek do curry, to dla mnie jest to tak dobre jedzenie, że może stanowić samodzielne danie np na kolację. Aromatyczny ryż z krótko smażonym przyprawami i tak dobrze nam znanymi groszkiem i marchewką a jednak danie jakże odmienne od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Ja uwielbiam i nawet jak teraz patrzę na zdjęcie, to czuję ten aromat i smak.





Pilaf z marchewką i groszkiem

220 g ryżu basmati, dobrze wypłukanego4 łyżki oleju roślinnego1 czubata łyżeczka ziaren kuminu10 cm kory cynamonu4 goździki2 liście laurowe2 ziarna czarnego kardamonu (dałam zielonego)1 mała cebula, pokrojona w plastry1/2 dużej marchewki, pokrojonej w kostkę90 g zielonego groszkusól, do smaku1/2 łyżeczki garam masala
Ryż umieszczamy w rondlu, zalewamy wodą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy siedem, osiem minut. Gdy jeszcze nie będą gotowe, gotujemy jeszcze minute. Przecedzamy, umieszczamy z powrotem w rondlu, pr…