Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2013

Creamy chicken korma

Myślałam, że w temacie curry nic już mnie nie zaskoczy. A jednak. Creamy chicken korma jest pierwszym, wykorzystanym przepisem, z książki "The Hairy Bikers' Great Curries ". Jeśli pozostałe przepisy są równie dobre, to przede mną jeszcze wiele smakowych wrażeń. Danie jest fantastyczne! Kawałki pieprznego kurczaka w łagodnym, aromatycznym sosie z migdałami. Dobór przypraw i ich proporcje są doskonałe. Chicken korma to jedno z najpopularniejszych curries, idealne dla osób, które nigdy jeszcze z kuchnią indyjską nie miały do czynienia. U mnie z miejsca wskoczyło na najwyższą pozycję i jest tam razem z filetami z kurczaka w mleczku kokosowym. Polecam bardzo!




Creamy chicken korma

4 łyżki ghee lub 3 łyżki masła i 1 łyżka oleju słonecznikowego2 średnie cebule, posiekane20 g świeżego korzenia imbiru, obranego i drobno startego4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1 łyżka mielonego kuminu1 łyżka mielonej kolendry1/2 łyżeczki mielonej kurkumy1/4 łyże…

Flapjacks - owsiane batoniki

Flapjacks to bardzo popularne w Wielkiej Brytanii owsiane batoniki. Można je kupić wszędzie lub bez problemu zrobić samemu w domu. Przygotowanie jest banalnie proste. Wszystkie składniki podgrzewamy i mieszamy ze sobą. Po upieczeniu otrzymujemy słodkie, lekko ciągnące batoniki bardzo przez wszystkich lubiane.



Flapjacks - owsiane batoniki


225 g masła, plus dodatkowo do posmarowania225 g jasnego cukru brązowego (light soft brown)2 łyżki złotego syropu350 g płatków owsianych

Piekarnik nagrzewamy do 150 st C. Lekko natłuszczamy kwadratową foremką o bokach 23 cm.
Masło, cukier i złoty syrop umieszczamy w dużym rondlu i podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia masła. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z płatkami owsianymi.
Mieszankę przenosimy do przygotowanej foremki i ugniatamy. Pieczemy przez ok 40 minut lub do momentu aż całość nabierze złotej barwy a brzegi zaczną lekko brązowieć.
Pozostawiamy do ostudzenia przez 10 minut, po czym kroimy na prostokąty lub kwadraty. Pozostawiamy w…

Sałatka ryżowa z kurczakiem, orzechami nerkowca i rodzynkami

Sałatka ryżowa z kurczakiem, orzechami nerkowca i rodzynkami to zdrowa i dość syta sałatka, która będzie idealnym lunchem. Śmiało możemy do niej wykorzystać pozostałości po niedzielnej pieczeni z kurczaka. Dodatek orzechów nerkowca i rodzynek to ciekawe urozmaicenie sałatki. W oryginalnym przepisie są dodane liście kolendry, które ja zastąpiłam pietruszką, ale myślę, że z kolendrą sałatka będzie bardziej "charakterna".




Sałatka ryżowa z kurczakiem, orzechami nerkowca i rodzynkami (przepis na 2 osoby)


140 g ryżu50 g orzechów nerkowca100 g pieczonego kurczaka40 g rodzynek8-10 gałązek kolendry (ja zastąpiłam pietruszką)
dressing:

2 łyżki oleju z oliwek1 łyżka czerwonego octu winnego1 łyżeczka musztardy2 łyżki drobno pokrojonych liści kolendry (zastąpiłam pietruszką)
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu i odcedzamy. Płuczemy pod bieżącą, zimna wodą i ponownie odcedzamy.
Zostawiamy do wystudzenia. W międzyczasie podgrzewamy patelnię, wkładamy orzechy nerkowca i smażymy na sucho p…

Ciasto cytrynowe z owocami i cytrynową kruszonką

Typowo letnie, ucierane ciasto z owocami. Bardzo mocno cytrynowe, bo cytrynowa jest również kruszonka, którą ciasto jest posypane. Do mojego ciasta użyłam truskawek i borówek, ale mogą to być dowolne letnie owoce. Ciasto jest proste i bardzo smaczne, a ręce same wyciągają się po kolejne kawałki. Polecam.



Ciasto cytrynowe z owocami i cytrynową kruszonką

175 g masła175 g drobnego cukru3 jajka175 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)starta skórka z jednej cytyrny2 łyżki soku z cytryny150 g owoców (truskawki, jagody, maliny)
cytrynowa kruszonka:

50 g masła50 g cukru75 g mąkiskórka starta z 1/2 cytryny
Piekarnik nagrzewamy do temberatury 170 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o wymiarach 30 na 10 cm.
Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy palcami do powstania okruchów. Odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem do białości. Dodajemy szczyptę soli i jajka, dokładnie ubijamy, minimum 5 minut.
Dodajemy …

Sałatka ryżowa z kurczakiem

Sałatka z ryżem z dodatkiem kurczaka i warzyw, bez majonezu. Można do niej wykorzystać zarówno resztki kurczaka z pieczeni jak i ugotowany wcześniej ryż. Świetna jako sałatka do pracy, smaczna i dość lekka. Przepis jest dla 2 osób, ale porcja jest naprawdę duża.



Sałatka ryżowa z kurczakiem (przepis dla 2 osób)

150 g ryżu jaśminowego100 g pieczonego kurczaka1/2 krótkiego ogórka, bez gniazd nasiennych, pokrojonego w kostkę250 g pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół4 gałązki szczypiorku, pokrojonegopuszka (310 g ) kukurydzy, odcedzona
dressing:

3 łyżki oleju z oliwy1 łyżka soku z cytryny1 łyżka płynnego miodu1 łyżeczka musztardy1 mała czerwona papryczka chilli, bez gniazd, pokrojona w plasterki
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedzamy, płuczemy pod bieżącą, zimną wodą i odcedzamy ponownie. Pozostawiamy w durszlaku a w międzyczasie przygotowujemy dressing.
Wszystkie składniki na dressing mieszamy w małej misce, doprawiamy solą i pieprzem. Ryż przekładamy do miski(jeszcz…

Puree z zielonego groszku

Bardzo zielony dodatek do obiadu. Bardzo angielski i nadspodziewanie smaczny. Idealny, w sytuacji, gdy brak nam pomysłów na surówkę do obiadu, bo robi się to danie bardzo szybko. Groszek mrożony będzie równie dobry jak świeży. Robiłam puree z zielonego groszku pierwszy raz i nie ostatni, bo do domowego menu wchodzi na stałe.



Puree z zielonego groszku


250 g zielonego groszku (może być mrożony)2 łyżki masłasól do smaku
W rondlu zagotowujemy ok 500 ml osolonej wody, wrzucamy groszek i gotujemy kilka minut, aż groszek będzie miękki, ale nie zmieni koloru. Odcedzamy, przekładamy do naczynia, dodajemy masło i miksujemy na puree (można w malakserze)

Ciasto czekoladowe migdałowe

Ciasta czekoladowe nigdy mnie jeszcze nie zawiodły. Wszystkie, które jak do tej pory piekłam i umieściłam na blogu są godne polecenia i po prostu pyszne. Tym razem podobnie. Ciasto czekoladowe z mielonymi migdałami, bez mąki, ale z bułką tartą(!), która sprawiła, że ciasto jest dość lekkie w konsystencji, z delikatnym migdałowym aromatem i czekoladową polewą. Ciasto zaniosłam "w gości" a tam, rozeszło się błyskawicznie i bardzo wszystkim smakowało. Polecam.



Ciasto czekoladowe migdałowe

115 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki115 g masła, w temperaturze pokojowej140 g drobnego cukru3 jak, oddzielone60 g mielonych migdałów30 g bułki tartej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z migdałów1 łyżka rumu lub brandy (opcjonalnie)
polewa czekoladowa:
115 g czekolady deserowej60 g masła
Piekarnik nagrzewamy do 180 s C. Natłuszczamy, wykładamy papierem do pieczenia i posypujemy mąka torotwnicę o wymiarach 20 cm.
Kawałki czekolady umieszczamy w żaroodpornej misce nad ro…

Bruschetta z awokado i chilli

Pomysł na bruschettę z awokado zaczerpnęłam z najnowszej, drugiej z kolei, "dietetycznej" książki Gino D'Acampo - "La Dolce Diet". Podchodzę jednak bardziej restrykcyjnie do diety niż autor książki i jeszcze dodatkowo te kromeczki odchudziłam, a już na pewno nie polecę jedzenia ich z zimnym włoskim piwem, jak poleca Gino (no chyba, że nie jesteśmy na diecie). Na śniadanie lub drugie śniadanie, taka kromka ze zdrową pastą z awokado będzie świetną alternatywą dla tradycyjnych kanapek.



Bruschetta z avocado i chilli (przepis na 2 osoby)

2 cienkie kromki dowolnego pieczywa (u mnie Pain au Levain)1 małe awokado2 łyżeczki soku z limonkiszczypta chilli w proszkusól do smaku Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki i miąższ wydrążamy łyżeczką i przekładamy do miski. Skrapiamy sokiem z limonki i rozdrabniamy widelcem. Doprawiamy solą. Pieczywo, uprzednio zapieczone w tosterze, smarujemy pastą z avocado i posypujemy chilli. Podajemy ze świeżymi pomidorami.



Kurczak smażony

Udka z kurczaka robię dość często, ale takiego, smażonego w mącznej panierce zrobiłam po raz pierwszy. Bardzo prosty, z minimalną ilością przypraw, bo tylko z pieprzem i solą, ale w całości oddający smak kurczaka.



Kurczak smażony

4 udka z kurczaka  lub inne części3 łyżki mąki3 łyżki oleju lub masłasól i pieprz do smaku
Części kurczaka myjemy, wycieramy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obtaczamy dokładnie w mące.
Olej lub masło rozgrzewamy na dużej patelni. Dodajemy kurczaka i smażymy na złoty kolor z obu stron. Zmniejszamy gaz i smażymy jeszcze 30-40 minut, aż kurczak będzie miękki. Wykładamy na papierowe ręczniki by odsączyć nadmiar tłuszczu.



Risotto z białym serem i bazylią

Letnie, lekkie danie z minimalną ilością składników. Risotto z białym serem i bazylią. W oryginalnym przepisie jest ser ricotta, ale ja potrzebowałam zużyć zalegającą kostkę białego sera powstało więc takie połączenie polsko-włoskich smaków. To jedno z naprawdę bardzo prostych dań, wymagających jedynie w czasie powolnego gotowania, regularnego podlewania rosołkiem.


Risotto z białym serem i bazylią

1 litr (4 szklanki) rosołku lub bulionu warzywnego (może być z kostki)45 ml (3 łyżki) oleju1 cebula, drobno pokrojona275 g (1 1/2 szklanki) ryżu do risotto np arborio150 g białego sera półtłustego50 g (1 szklanka)liści z bazylii, drobno pokrojonych plus dodatkowo do posypania75 g świeżo startego sera Parmesansól i świeżo zmielony pieprz

Rosołek podgrzewamy. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy cebulę na niewielkim ogniu, aż będzie miękka. Dodajemy ryż i mieszamy, smażymy kilka minut mieszając, aż ryż pokryje się olejem i będzie delikatnie przezroczysty.
Wlewamy czwartą część rosołku do ryżu,…

Sałatka śledziowa z ziemniakami

Ekspresowa sałatka śledziowa z ziemniakami z lekko letnim orzeźwieniem w postaci szczypiorku. Czasami i w środku lata zachciewa się śledzia a ta sałatka idealnie zaspokoi taką zachciankę. Prosta, smaczna a stosunkowo niewielka jej ilość skutecznie zablokuje zjedzenie zbyt dużej ilość kalorii. Poszła błyskawicznie.



Sałatka śledziowa z ziemniakami

3 płaty śledziowe, pokrojone w kostkę500 g ziemniaków, ugotowanych w mundurkach, obranych i pokrojonych w kostkę2 jajka, ugotowane na twardo i pokrojone w kostkę1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę3 łodyżki szczypiorku wraz z cebulką, posiekanepół szklanki majonezupół szklanki jogurtu greckiegopieprz i sól do smaku
 Wszystkie składniki na sałatkę umieszczamy w misce, doprawiamy solą i pieprzem. Łączymy majonez z jogurtem, dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.