Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lipiec, 2013

Muffiny z malinami

Muffiny z owocami, to chyba jedne z najlepszych muffin. Poprzedni mój przepis namuffiny z malinamizrobił prawdziwą furorę wśród rodziny, znajomych i nie tylko. Dzisiaj kolejne muffiny z malinami. Przepis prosty i szybki. Muffiny są najlepsze tuż po upieczeniu, ale z łatwością możemy je odświeżyć nawet na trzeci dzień wstawiając na kilkanaście sekund do mikrofalówki.




Muffiny z malinami

300 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)1 lyżeczka sody150 g drobnego cukru6 łyżeczk oleju rożlinnego150 ml jogurtudrobno starta skórka i sok z 1/2 cytryny2 jajka, roztrzepane150 g świeżych malin

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Natłuszczamy lub wykładamy papilotkami foremkę na 12 muffin.. Mąkę, sodę i cukier umieszczamy w dużej misce i mieszamy. W oddzielnej misce lub dzbanku mieszamy olej, jogurt, skórkę i sok z cytryny oraz jajka. Mokre składniki wraz z malinami dodajemy do suchych i krótką mieszamy, tylko do połączenia składników. Masę przekładamy do fo…

Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą

Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą to niewielkie ciasteczka o delikatnym kardamonowym smaku, półkruche, ze sporymi kawałkami białej czekolady kryjącej się w ich wnętrzu. Szybkie w przygotowaniu i smaczne. Do szklanki mleka lub filiżanki herbaty pasują idealnie.




Ciasteczka z kardamonem i białą czekoladą ( przepis na ok 24 ciasteczek)


115 g masła, miękkiego115 g jasnego brązowego cukru (soft light brown)1 jajko, roztrzepane widelcem250 g maki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)szczypta soli125 g białej czekolady pokrojonej w kawałki1 łyżeczka mielonego kardamonu

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Wykładamy papierem do pieczenia 2 duże blachy.
Masło i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości. Dodajemy jajko i dokładnie ubijamy. Przesianą mąkę, sól i kardamon dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy.
Czubatą łyżeczkę masy wykładamy na blachę, pamiętając o odstępach między ciasteczka…

Szybkie ciasto cytrynowe z jagodami

Bardzo szybkie i proste do zrobienia ciasto cytrynowe z jagodami. Smak cytryny jest niezwykle intensywny, za sprawą skórki z cytryny i cytrynowego syropu, którym ciasto jest obficie nasączone - jest więc lekkie a jednocześnie bardzo wilgotne i orzeźwiające. Borówki (nie mam możliwości kupienia tutaj jagód) idealnie wpasowują się w takie cytrynowe klimaty i współgrają z całością idealnie. W efekcie mamy typowo letnie, pyszne ciasto, które znika błyskawicznie. Polecam.





Szybkie ciasto cytrynowe z jagodami


115 g masła, miękkiego175 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)1 łyżeczka proszku do pieczenia175 g drobnego cukru2 jajkaskórka starta z 1 cytryny4 łyżki mleka150 g borówek amerykańskich (lub jagód)
na syrop:

80 g drobnego cukrusok z 1 cytryny


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier, jajka i skórkę z cytryny umieszczamy w misce i ubij…

Pierś z kurczaka w meksykańskim stylu

Świetne danie na upalne dni, jakich w końcu doświadczamy w uk już od prawie dwóch tygodni. Fakt, trzeba włączyć piekarnik, ale u mnie w kuchni i bez niego było 28 st C, więc lekki wzrost ciepła był nieodczuwalny. Piersi z kurczaka w meksykańskim stylu to danie naprawdę godne polecenia. Lekko paprykowy kurczak upieczony na warstwie pieczonych ziemniaków i dodatek mocno cytrynowej salsy sprawiają, że potrawa jest lekka, orzeźwiająca (duże znacznie smakowe ma tu sok z cytryny) i co ważne mało kaloryczna. Polecam.




Pierś z kurczaka w meksykańskim stylu


500 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w grubą kostkę1 łyżka oleju1/2 łyżeczki paprykibardzo duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze, pokrojone w grube ukośne plastry (w oryginalnym przepisie był łosoś)2 duże pomidory, obrane i bez gniazd nasiennych1/2 małej czerwonej cebuli, drobno pokrojonej1 avocado, bez pestki, pokrojone w kostkę1 czerwona papryczka chilli, bez ziaren, drobno pokrojonapół pęczka liści kolendry - u mnie pietruszka z koperkie…

Ciasto Eton mess

Truskawki, bezy, bita śmietana to składniki słynnego deseruEton mess. Dzisiaj u mnie ciasto z tymi składnikami. Typowo letnie, wilgotne od owoców, z chrupiącą, słodką bezą wieńczącą całość. Bardzo polecam dodatek bitej śmietany do podania, dość zbite ciasto nabiera wtedy lekkości i znacznie lepiej smakuje. Warto spróbować wykorzystując ostatnie, letnie truskawki.





Ciasto Eton mess


175 g masła5 łyżek śmietany kremówki, z pojemnika 300 ml (double cream)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 225 g mąki100 g mielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia200 g drobnego cukru, najlepiej trzcinowego (golden caster sugar)5 dużych jajek, w temperaturze pokojowej400 g truskawek (1/2 pokrojona na grube kawałki, 1/2 pokrojona w plastry)4 bezy o wadze 50 g (u mnie 6 bez), połamane na duże częściodrobina cukru pudru do posypania


Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Foremkę o wymiarach 20 na 30cm, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło rozpuszczamy i mieszamy ze śmietanką i ekstraktem z wanilii…

Chłodnik ogórkowy

No i doczekaliśmy się w UK upałów a na upał najlepszy jest chłodnik. Tradycyjny, ogórkowy z obowiązkowym dodatkiem młodych ziemniaków okraszonych usmażoną cebulką i koperkiem. Chłodnik robiłam na bazie jogurtu greckiego, który rozrzedziłam przyrządzonym na szybko zsiadłym mlekiem (do szklanki mleka wycisnęłam sok z połówki cytryny - mleko zsiadło się w 15 minut, ale w kuchni miałam 28 st C). Jeden ząbek czosnku, choć z tych dużych, był praktycznie niewyczuwalny, można więc jego ilość śmiało zwiększyć. Piękna letnia pogoda dalej trwa, więc kto wie, czy za parę dni nie będzie powtórki.



Chłodnik ogórkowy



1 długi ogórek, umyty i pokrojony w kostkę1 duży ząbek czosnku, zmiażdżony 400 ml jogurtu greckiego250 ml zsiadłego mleka1 pęczek koperku, drobno posiekanysól i pieprz do smaku
Ogórek i czosnek przekładamy do miski, zalewamy jogurtem i mlekiem, dodajemy koperek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 1 do 2 godzin.
Chłodnik jest najlepszy podany z młodymi…

Ciasto bananowe z truskawkami

Ciasta bananowe piekę dość często, bo dość często zalegają u mnie dojrzałe banany. Tym razem ciasto, a właściwie chlebek bananowy z truskawkami. Bardzo prosty do zrobienia, nie za słodki, dość lekki jak na bananowe ciasto(choć dalej wilgotny), z odrobiną truskawkowego smaku, w sam raz na truskawkowy sezon.



Ciasto bananowe z truskawkami

250 g mąki samorosnącej (lub zwykłej, z jedną łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g masła, miekkiego3 bardzo dojrzałe banany3 jajka115 g brązowego cukrukilkanaście małych truskawek 

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę o długości 30 cm.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, rozgniecione banany i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki.
Pieczemy przez ok 45 minut.


Truskawkowo-bananowe smoothie

Owocowy, mocno schłodzony koktajl, tak jak to truskawkowo-bananowe smoothie, to jeden z najlepszych napojów na upały. Nie tylko ugasi pragnienie, ochłodzi, ale dostarczy również sporo odżywczych składników zawartych i w owocach i w jogurcie. Jak dla mnie spokojnie zastąpi również posiłek - a ponieważ Anglię nawiedziły wyjątkowo niespotykane tutaj temperatury - to miałam przyjemność orzeźwić się dzisiaj takim koktajlem na śniadanie.





Truskawkowo-bananowe smoothie


150 g truskawek1 banan125 ml jogurtu greckiego250 ml soku pomarańczowegosok z 1/2 cytrynykostki lodu
 Umyte i odszypułkowane truskawki wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy obranego i pokrojonego w plastry banana. Miksujemy blenderem. Dodajemy jogurt, sok pomarańczowy i sok z cytryny i całość ponownie miksujemy. Rozlewamy do 2 szklanek, dodajemy kostki lodu i przyozdabiamy listkiem mięty.

Dorsz po darłowsku

Dziwię się, że jeszcze do tej pory nie podzieliłam się tym przepisem. Korzystam już z niego dobrych kilka lat. Dorsza często zastępuję inną rybą, najczęściej rdzawcem, często też wykorzystuję rybę mrożoną. Tak czy owak ryba jest bardzo smaczna i błyskawiczna w przygotowaniu.



Dorsz po darłowsku

500 - 800 g filetów z dorsza lub dowolnej białej ryby2 cebule, pokrojone w kostkę lub w plastry2 łyżki masła lub oleju 2 łyżki musztardy1 łyżeczka suszonego oreganokilka łyżek startego sera żółtego tłuszcz do wysmarowania formy
Filety z dorsza płuczemy i osuszamy. Dzielimy na części i doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C, natłuszczamy żaroodporną formę.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy masło lub olej i smażymy cebulę. Filety układamy w naczyniu, smarujemy musztardą i obkładamy usmażoną cebulę. Posypujemy oregano i startym serem. Zapiekamy w piekarniku przez ok 20 minut.
Na podstawie przepisu Bahusa z forum cincin

Tort czekoladowy tiramisu na 5 rocznicę blogowania

Czy ten tort czekoladowy tiramisu to dobry wybór na uczczenie 5 rocznicy blogowania? Myślę, że tak. Choć nie jest tak lekki i letni jak pavlova z malinami, którą 5 lat temu zaczynałam blogowanie i która jest do dziś moim ulubionym deserem, ale tort to chyba najodpowiedniejsze ciasto na uroczyste okazje. Czekoladowy biszkopt nasączony kawą espresso z pyszną lekko alkoholową masą z serka mascarpone i białej czekolady. Tort jest zdecydowanie kawowy, wilgotny, ale nie przesączony, kaloryczny, jak każdy tort, ale nie za słodki. Zjada się go zdecydowanie lekko i przyjemnie a jeden kawałek w zupełności zaspokaja potrzebę zjedzenia czegoś na specjalną okazję :)





Tort czekoladowy tiramisu


ciasto:

50 g masła, plus dodatkowo do foremki4 duże jajka140 g drobnego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii100 g mąki25 g kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa:

1 łyżka cukru demerara75 g gorącego espresso lub mocnej kawy4 duże żółtka z jajek75 g drobnego cukru125 ml marsala (zastąpiłam sweet sherry)150 g…