Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpień, 2013

Ucierane ciasto z brzoskwiniami

Ucierane ciasto z kawałkami pysznych brzoskwiń. Ciasto bardzo proste do zrobienia. Wilgotne, lekko cytrynowe w smaku stanowi doskonały i smaczny dodatek do kawy lub herbaty. Zamiast brzoskwiń można użyć nektarynek lub innych sezonowych owoców.




Ucierane ciasto z brzoskwiniami

200 g masła 200 g drobnego cukru200 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli1/2 łyżeczki ekstraktu z waniliiskórka starta z 1 cytryny3 jajka, ubiteodrobina mleka (w razie potrzeby)2 brzoskwinie (o wadze ok 250 g), bez pestek, pokrojone w nieduże kawałki
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia keksówkę ( u mnie o wymiarach 30 na 8 cm)
Makę, proszek do pieczenia i sól przesiewamy. Masło i cukier ucieramy do białości, dodajemy ekstrakt z wanilii, skórkę z cytryny i jajka. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy. W razie gdyby masa była za gęsta dodajemy niewielką ilość mleka. Dodajemy brzoskwinie i mieszamy.
Masę przekładamy do foremki i pieczemy ok 1 godz i 10 minu…

Angielskie kiełbaski pieczone w miodzie i surówka z białej kapusty

Słynne angielskie kiełbaski. Przez większość Polaków znienawidzone, ale myślę, że niesłusznie. Wystarczy spróbować tych z troszkę wyższej półki, by przekonać się, że są nie tylko zjadliwe, ale i całkiem smaczne.  Dzisiaj w sosie sojowo-miodowym, z dodatkiem surówki z białej kapusty. W przypadku braku oryginalnych angielskich kiełbasek można zamiennie użyć dowolnej surowej kiełbasy.






Angielskie kiełbaski pieczone w miodzie i surówka z białej kapusty

8-12 wieprzowych surowych kiełbasek (użyłam cumberland sausages)3 łyżki łyżki miodu (lub syropu kasztanowego)1 łyżka sosu sojowego
surówka z kapusty:
1/4 małej główki kapusty, posiekanej3 marchewki, obrane i starte na tarce1 jabłko, bez gniazd nasiennych, starte na tarce1 garść rodzynek (opcjonalnie) 3 łyżki majonezusól i pieprz do smaku
Kiełbaski umieszczamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy miodem i sosem sojowym, obtaczamy kiełbaski, tak aby w całości były pokryte. Pieczemy w piekarniku w temp 190 st C przez ok 30 minut.
W międzyczasie przyg…

Krajanka z malinami i brzoskwiniami

Bardzo wilgotna, miękka, słodka krajanka z pysznymi malinami i brzoskwiniami. Ciasto nie jest kruche, choć sposób przygotowania jest podobny do przygotowania ciasta kruchego. To bardziej owoce zatopione w krucho-ucieranej, słodkiej otoczce z ciasta. Ciasto mi bardzo smakowało i choć słodkie, to owocowe wnętrze nieco łagodziło jego słodycz.



Krajanka z malinami i brzoskwiniami


185 g mąki1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, plus dodatkowo 1/2 łyżeczki125 g masła, zimnego, pokrojonego w kostke115 g brązowego cukru (soft brown sugar)115 g drobnego cukru3 dojrzałe brzoskwinie, obrane i pokrojone w ćwiartki90 g malin, świeżych lub mrożonych2 łyżeczki ekstraktu z wanilii1 jajko, roztrzepane185 ml mleka

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach 20 na 30 cm. Maki i proszek przesiewamy do dużej miski i łączymy z masłem za pomocą palców. Mieszamy z cukrem. Połową masy wykładamy dno foremki a na niej układamy brzoskwinie i maliny.
Do drugie…

Bułeczki z jagodami, malinami i białym serem

Pyszne drożdżowe bułeczki, które przygotowałam na bazie przepisu sprzed kilku lat zmieniając farsz. Słodki, delikatny serek i soczyste, kwaskowate owoce - maliny i jagody, komponują się idealnie. Drożdżówka oczywiście znika jeszcze ciepła i trudno się oprzeć przed zjedzeniem kolejnej.  To niewątpliwie przebój letniego sezonu a w chłodne, jesienno-zimowe dni zapraszam na ich równie smaczną zimową wersję.



2 łyżki masła225 g mąki chlebowej1/2 łyżeczki soli1 12 łyżeczki drożdży suszonych1 łyżeczka drobnego cukru trzcinowego125 ml mleka, ciepłego1 jajkoolej do natłuszczaniacukier puder do posypania lub 85 g cukru pudru na lukier
100 g serka (typu philadelphia) 2 łyżeczki cukru waniliowego50 g drobnego cukru3 łyżki borówek amerykańskich (lub jagód)kilkanaście malin
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C
Natłuszczany tortownicę o średnicy 20 cm
Przesiewamy mąkę i sól razem do miski.
Mieszamy z drożdżami i cukrem. Dodajemy masło i palcami wgniatamy w mąkę, aż do utworzenia drobnych grudek. Robimy z…

Jajecznica z papryką i pieczarkami na ostro

Jajecznica to bez wątpienia jedno z moich ulubionych śniadań. Zjem i lubię pod każdą postacią, od najprostszej, bez cebuli, lekko ściętej, ale sowicie przyprawionej pieprzem, poprzez jajecznicę z cebulką, ze szczypiorkiem, z pieczarkami, na boczku, aż do bardziej skomplikowanych wersji. Dzisiejsza jajecznica to bardziej pikantna wersja, z dodatkiem płatków chilli, pieczarek i czerwonej papryki. Równie pyszna jak pozostałe.




Jajecznica z papryką i pieczarkami na ostro (przepis na 2 osoby)


2 cebule dymki, pokrojone w kostkę2 pieczarki, pokrojone w ćwiartkipół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkęszczypta chilli w płatkach2 łyżki masła 4 jajka2 łyżki zielonej pietruszki, posiekanejsól i świeżo zmielony kolorowy pieprz do smaku
Masło rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę, pieczarki, paprykę i chilli w płatkach i smażymy ok 5 minut. Wbijamy jajka i bardzo krótko smażymy, mieszając, do momentu, aż jajka zaczną się ścinać. Wyłączamy gaz, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy natychmiast posyp…

Ciasto ze śliwkami wg Billa Grangera

Sezon śliwkowy rozpoczęty, pora więc na jakieś nowości ze śliwkami. Muszę przyznać, że ciasta ze śliwkami lubię bardzo. Obojętnie, czy kruche, czy drożdżowe, czy ucierane - wszystkie chętnie zjadam. Na moim blogu jest kilka ciast ze śliwkami : luksusowe migdałowe ze śliwkami, które bardzo polecam, ucierane niemieckie, polane lukrem, kruche, czekoladowe ze śliwkami, brownies ze śliwkami oraz pyszneciasto ze śliwką i sernikową falą. Dzisiaj ponownie ciasto ucieraneze śliwkami z lekko waniliowym aromatem. Autorem przepisu na dzisiejsze ciasto jest Bill Granger i jak dotychczas wszystkie jego słodkości mi smakowały. Ciasto waniliowe ze śliwkami jest typowym ciastem ucieranym, miękkim, z łatwością unoszącym pełne soku śliwki, które przykrywa słodka maślana kruszonka - skorupka. Amatorzy śliwek w cieście nie będą zawiedzeni.





Ciasto ze śliwkami wg Billa Grangera



Kruszonka:

90 g mąki100 g masła, w kawałkach80 g drobnego cukru
Ciasto:

180 g masła, miękkiego230 g drobnego cukru3 jajka, roztrzepane…

Meksykańskie klopsiki chorizo

Te niewielkie meksykańskie klopsiki o smaku przypominającym chorizo bardzo mi posmakowały. Stanowią świetną alternatywę dla typowych mielonych. Kto lubi potrawy na ostro ten na pewno będzie usatysfakcjonowany. Specyficzny aromat kopru włoskiego, ostrość kajeńskiego pieprzu i smak wędzonej papryki zdecydowanie wyróżniają te klopsiki spośród tych, które znamy. Na drugi dzień jeszcze bardziej intensywne w smaku. Robiłam je z sosem pomidorowym i na pewno nie poprzestanę na tym jednym razie.




Meksykańskie klopsiki chorizo

500 g mięsa mielonego wieprzowego1 łyżka wędzonej papryki w proszku 2 główki czosnku, drobno posiekanego1 1/3 łyżeczki miałkiej soli morskiej1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego (fennel seeds)1/4 łyżeczki pieprzu cayenne2 łyżki czerwonego winaświeżo zmielony pieprzodrobina oleju do smażenia

Wszystkie składniki za wyjątkiem oleju umieszczamy w misce i dobrze mieszamy za pomocą rąk tak, aby wszystkie przyprawy były dobrze rozprowadzone. Podgrzewamy olej na patelni, z mielonego…

Placek z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi

To ciasto mnie zachwyciło. Jest niesamowicie wprost soczyste z dużą ilością pysznych owoców. Połączenie i dodanie do waniliowego ciasta brzoskwiń i borówek amerykańskich, było bardzo trafnym posunięciem. Delikatna skorupka z waniliowego cukru, stanowiła tylko dopełnienie pysznej całości. Brzoskwinie można oczywiście zastąpić nektarynkami a zamiast borówek użyć jagód. Efekt będzie podobny. Ten łatwy, pyszny i wilgotny placek zniknie w oka mgnieniu. Polecam.






Placek z brzoskwiniami i borówkami amerykańskimi

3 duże jajka200 g drobnego cukru175 g mąki samorosnącej, przesianej (lub zwykłej z 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczyptą soli)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii175 g masła, miękkiego3 dojrzałe, ale twarde brzoskwinie (lub nektarynki)200 g borówek amerykańskich lub jagód1 łyżka polenty (cornmeal), lub kaszy manny
dodatkowo:
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, wykładamy papierem foremkę o wymiarach 20 na 33 cm i lekko natłu…

Makaron z pieczarkami, pomidorami i ziołowym serkiem

Proste i szybkie letnie danie dla zapracowanych. Krótko podsmażone z cebulką brązowe pieczarki z prawie surowymi pomidorami i odrobiną kremowego serka. Danie jest gotowe praktycznie w 10 minut, przygotowanie jest bardzo proste a efekt smakowy naprawdę zadowalający. Jak dla mnie mogło by się obyć bez serka, ale zawsze to dodatkowo więcej odżywczych składników.




Makaron z pieczarkami, pomidorami i ziołowym serkiem (przepis na 2-3 osoby)


200 g makaronu rurki1 cebula, pokrojona w półplastry4 brązowe pieczarki, pokrojone w ćwiartki2 pomidory, pokrojone w kostkę2 czubate łyżki serka typu philadelphia z ziołami ( u mnie philadelphia ze szczypiorkiem i czarnym pieprzem)olej do smażeniasól i pieprz do smaku

Makaron gotujemy w garnku wrzącej osolonej wody al dente. W międzyczasie smażymy na oleju cebulę i pieczarki, do momentu, aż będą miękkie (ok 5 minut). Dodajemy pokrojone pomidory i smażymy jeszcze 1 minutę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron odcedzamy o dodajemy do usmażonych warzy…

Ciasto imbirowe z ziarnami słonecznika

Lubię imbir. Nie tylko w potrawach wytrawnych, ale i w słodkich wypiekach. Nic więc dziwnego, że to ciasto imbirowe bardzo mi smakowało. Wilgotne, bo z zawartością jogurtu ( w oryginale była kwaśna śmietana), lekkie, miękkie i sprężyste, intensywnie pachnące imbirem, ze sporymi kawałkami krystalizowanego imbiru w środku. W tym prostym i szybkim cieście znajdziemy również ziarna słonecznika, które choć niecodzienne w ciastach bardzo tutaj pasują.





Ciasto imbirowe z ziarnami słonecznika


225 g masła225 g cukru3 jajka225 g maki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczypta soli)1/2 łyżeczki sody1 łyżka imbiru, sproszkowanego150 ml jogurtu55 g ziaren słonecznika40 g krystalizowanego imbiru

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 23 cm.
Masło i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy do białości, po czym dodajemy jajka i dalej ubijamy.
Mąkę, sodę i mielony imbir przesiewamy i dodajemy do masy jajeczn…

Makaron muszelki z bobem i zielonym groszkiem

Makaron z bobem i zielonym groszkiem to prosta i bardzo szybka potrawa. Przyrządzenie tego dania to kwestia zaledwie 15 minut, jest więc z tego powodu idealne dla zapracowanych osób. Z powodu prostoty i lekkości będzie również świetnym daniem na ciepłe, letnie dni. Użyłam do niego mrożonych warzyw (mrożony groszek uwielbiam, w niczym  nie różni się od świeżego), ale wykorzystując sezon na świeże warzywa strączkowe, można użyć świeżych, wydłużając nieco czas ich gotowania (uważając, by nie rozgotować makaronu).





Makaron muszelki z bobem i zielonym groszkiem (przepis na 2 osoby)


200 g makaronu muszelki50 g zielonego groszku, mrożonego100 g bobu, mrożonego1 łyżka oleju1 cebula, pokrojona w kostkękilka kropli tabascosól i pieprz do smaku2 łyżki śmietany1 łyżka koperku
Makaron gotujemy w dużej ilości wrzącej, osolonej wody ok 10 minut. 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy do makaronu groszek i bób (w przypadku, gdy używamy świeżych warzyw, dodajemy je ok 5-6 minut przed końcem gotowania…