Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2013

Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki

Jacket potatoes - ziemniaki pieczone w mundurkach, z najróżniejszymi farszami są bardzo popularne w Anglii. Swego czasu zmuszona do jedzenia "na mieście", kupowałam takowe w barze, który serwował tylko jacket potatoes. Zawsze jednak miałam jakieś zastrzeżenia, czy to do farszu, czy to do samego ziemniaka. Ziemniak przedstawiony poniżej, jest ziemniakiem idealnym. Dobrze upieczonym, smacznym - bardzo ważne, jakiego rodzaju ziemniaka użyjemy (w uk ziemniaki do pieczenia są już wyselekcjonowane i to nie tylko wielkość, ale i rodzaj ziemniaka ma swoje znaczenie) - a jako dodatek użyłam do niego tylko solonego masła i dużo świeżo zmielonego pieprzu. Ziemniaki nakłułam widelcem, obsmarowałam olejem i posoliłam solą morską. Po godzinie pieczenia w 200 st C były już gotowe. Prosto i pysznie!




Jacket potatoes - najprostsze pieczone ziemniaki


4 duże ziemniaki ( baking potato)olej do obtoczenia sól morskaświeżo zmielony pieprzmasło, najlepiej solone


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Ziem…

Batoniki czekoladowe z imbirem

Czekoladowe batoniki z imbirem to rodzaj bloku czekoladowego, w tym przypadku przygotowanego z rozpuszczonej ciemnej czekolady. Główne składniki tylko trzy. Czekolada, herbatniki i kandyzowany imbir. Charakterystyczny, ostry smak imbiru bardzo dobrze komponuje się z czekoladą - otrzymujemy smaczną, słodką przekąskę. Batonik nie wymaga pieczenia a jedynie kilkugodzinnego chłodzenia w lodówce.





Batoniki czekoladowe z imbirem


200 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki100 g masła, pokrojonego w kostki1 łyżka złotego syropu lub miodu75 g kandyzowanego imbiru150 g herbatników digestive

Keksówkę o wymiarach ok 20 na 10 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Czekoladę, masło, złoty syrop lub miód wkładamy do żaroodpornej miski umieszczonej nad garnkiem z parującą wodą i pozostawiamy, aż do rozpuszczenia czekolady od czasu do czasu mieszając (można składniki umieścić też w rondelku, lekko podgrzać, wyłączyć gaz i dalej mieszać, aż do rozpuszczenia wszystkich składników).
W międzyczasie grubo siek…

Brownies z serkiem i migdałami

O powtórkę tego brownies z serkiem i migdałami dopomina się moja córka, która ogólnie za ciastami nie przepada. To wielka rekomendacja dla tego ciasta, ale rzeczywiście, to chyba jedno z najlepszych brownies jakie jadłam. Pyszna czekoladowa część, z mielonymi migdałami zamiast mąki (w przypadku braku mielonych migdałów można zastosować mąkę, ale oczywiście ciasto będzie nieco inne) i rozpływająca się w ustach masa z serka. Jako uzupełnienie - chrupiące migdałowe płatki. Całość bardzo wilgotna i bardzo smaczna. Polecam.




Brownies z serkiem i migdałami


200 g ciemnej czekolady125 g masła4 jajka175 g drobnego cukru100 g mielonych migdałów1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

warstwa serowa:
200 g serka typu philadelphia50 g drobnego cukru1 łyżka cukru waniliowego1 jajko1 łyżka mąki do posypania:
kilka łyżek płatków migdałowych
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 23 cm.
Wszystkie składniki na…

Duszone polędwiczki z jabłkami

Mało kaloryczne i bardzo smaczne duszone polędwiczki z jabłkami. Danie jest dość szybkie - polędwiczki są bardzo miękkim mięsem, więc nie wymagają długiego gotowania. Mięso dusimy w rosołku o lekko musztardowym smaku, a dodatek jabłek i zielonej pietruszki to dość popularne, ale smaczne uzupełnienie całości dania.






Duszone polędwiczki z jabłkami


500 g polędwiczka wieprzowa1 łyżka mąki, doprawionej solą i pieprzem2 łyżki oleju1 cebula, posiekana1 jabłko, ze skórką, pokrojone na ósemki300 ml wywaru z warzyw lub rosołu2 liście laurowe1 łyżka musztardy ziarnistej2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki
Polędwiczkę kroimy na plastry o szerokości ok 2 cm i obtaczamy w mące. Podgrzewamy 1 łyżkę oleju na dużej patelni i smażymy polędwiczki z obu stron, po czym wyjmujemy z patelni i odstawiamy. Na pozostałym oleju smażymy cebulę na rumiano, dodajemy jabłko i smażymy aż lekko się skarmelizuje. Dodajemy rosołek i delikatnie mieszamy. Polędwiczkę przekładamy z powrotem do patelni, dodajemy liście lau…

Ciasteczka marchewkowe

Jeśli może być ciasto marchewkowe to czemu nie marchewkowe ciasteczka? Co otrzymamy? Miękkie, słodkie, kokosowo - orzechowe, pyszne ciastka i zapewniam Was, że nikt nie zgadnie, że kryją w sobie marchewkę. Dzięki marchewce w środku, której proporcjonalnie jest dość sporo, ciastka są na pewno zdrowsze i bardziej wilgotne. Idealne dla dzieci, ale polecam każdemu łasuchowi!





Ciasteczka marchewkowe


115 g masła, miękkiego85 g drobnego cukru75 g jasnego, brązowego cukru (soft light brown sugar)1 duże jajko1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii150 g mąki1/2 łyżeczki sody1/2 łyżeczki mielonego cynamonu25 g wiórek kokosowych85 g marchewki, startej na drobnej tarce25 g orzechów włoskich, posiekanych

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Duże blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Masło i cukry umieszczamy w dużej misce i ucieramy do białości.Dodajemy jajko i ekstrakt wanilii i ucieramy, aż ciasto będzie gładki. Dodajemy przesianą mąkę, sodę i cynamon i ponownie ubijamy. Dodajemy marchewkę, posiekane orzec…

Puszyste ciasto z gruszkami i borówkami amerykańskimi

Ciast z owocami nigdy nie za wiele. Tym razem ciasto z gruszkami i borówkami amerykańskimi. Ciasto jest wilgotne, jak wszystkie ciasta z owocami, a jednocześnie puszyste i niezbyt słodkie. Cukrowa posypka lekko je dosładza i dodaje cynamonowego aromatu a migdały sprawiają, że ciasto nabiera bardziej wykwintnego charakteru.




Puszyste ciasto z gruszkami i borówkami amerykańskimi


1 łyżka ciemnego brązowego cukru1 łyżka drobnego cukru1 łyżeczka cynamonu
200 g mąki1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia130 g masła200 g cukru3 jajka3 łyżki mleka1 łyżeczka ekstraktu migdałowego4 gruszki, obrane, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę90 g borówek amerykańskich (lub jagód)50 g płatków migdałowych (lub posiekanych migdałów)
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o wymiarach 23 cm
Oba cukry i cynamon mieszamy w niewielkiej miseczce i odstawiamy.
Masło ucieramy z cukrem do białości, dodajemy kolejno po jednym jajku, starannie ucierając po każdym do…

Wieprzowe pulpeciki w aromatycznym ryżu

Wieprzowe pulpeciki w aromatycznym ryżu, to potrawa bardzo szybka, nadająca się zarówno na obiad jak i lunch do pracy. To również kolejny sposób na wykorzystanie angielskich kiełbasek, tym razem przerobionych na niewielkie pulpeciki. Zatopiony w pomidorowym sosie ryż wchłania większość płynu oraz cały ich aromat. W przypadku braku angielskich kiełbasek można je zastąpić dowolnymi surowymi kiełbaskami.





Wieprzowe pulpeciki w aromatycznym ryżu


4-6 surowych kiełbasek dobrych gatunkowo (u mnie cumberland sausages), można zastąpić dowolna surową kiełbasą1  łyżka oleju1/2 cebuli, drobno posiekanej2 ząbki czosnku, zmiażdżone2 łyżeczki mielonego kuminu2 łyżeczki mielonej kolendry140 g ryżu długoziarnistego850 ml bulionu warzywnegopuszka siekanych pomidorówsól, pieprze i cukier do smaku 1/2 małego pęczka kolendry, tylko listki, do ozdobychleb do podania


Zdejmujemy skórkę z kiełbasek, z mięsa robimy małe kulki wielkości dużych czereśni. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pulpeciki, aż nabiorą b…

Irlandzkie ciasto z jabłkami i brzoskwiniami

Irlandzkie ciasto jabłkowe z przepisu Rachel Allen jest moim pierwszym jabłkowym wypiekiem w tym sezonie. Do jabłka dodałam co prawda brzoskwinię, ale ta mogła jedynie polepszyć smak całości. Ciasto jest półkruche, z delikatnie cynamonowym smakiem i z soczystymi owocami w środku. To jesienne ciasto najlepiej smakuje z dodatkiem kleksa lekko ubitej śmietanki.





Irlandzkie ciasto z jabłkami i brzoskwiniami


225 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g masła 100 g cukru, plus 2 łyżki1 jajko, roztrzepane100 ml mleka1 duże jabłko (ok 300 g ) lub mniejsze plus brzoskwinia1 płaska łyżeczka cynamonu



Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy masło i za pomocą palców łączymy je z mąką, aż do powstania kruszonki. Dodajemy cukier, jajko i taką ilość mleka, by powstało gładkie ciasto. Połowę ciasta wykładamy na natłuszczoną ceramiczne naczynie do tart lub żaroodporny talerz o średnicy 25 cm.
Obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych jabłko, kroimy na kwadraty …

Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i papryką

Prosta sałatka z jajkami w roli głównej. Oprócz jajek mamy w niej selera konserwowanego, który w sałatkach sprawuje się rewelacyjnie oraz czerwoną konserwową paprykę i wyrazisty ser cheddar. Całość wymieszana z dobrym gatunkowo majonezem i zieloną pietruszką. Oczywiście wszystko dość solidnie doprawione świeżo zmielonym pieprzem. Dla mnie pycha!




Sałatka jajeczna z selerem konserwowym i papryką


6 jajek, ugotowanych na twardo, pokrojonych w drobną kostkęsłoik selera konserwowego, odcedzonego3 duże papryki konserwowe, pokrojone w kostkę100 g sera cheddar (lub innego), pokrojonego w drobną kostkę2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki3 czubate łyżki dobrego majonezupieprz i sól do smaku
Wszystkie składniki na sałatkę umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem