Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopad, 2013

Muffiny wytrawne podwójnie serowe

Muffiny wytrawne to świetny pomysł na przekąskę. Podawane na ciepło nie tylko zaspokoją głód, ale będą ciekawym sposobem na wzbogacenie imprezowego menu. Są również idealne do pracy. Wystarczy, że włożymy je na chwilę do mikrofalówki i otrzymamy mięciutkie, ciepłe i smaczne drugie śniadanie lub lunch - tak odświeżone muffiny smakują naprawdę bardzo dobrze.






Muffiny wytrawne podwójnie serowe



280 g maki1 łyżka proszku do pieczeniaszczypta soli150 g sera mozzarella, pokrojonego na 12 kostek140 g dojrzałego sera cheddar, startego na grubej tarce2 jajka250 ml mleka6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g rozpuszczonego masłaświeżo zmielony pieprz


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Wykładamy papilotkami foremkę na 12 muffin. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprze do smaku. Mieszamy ze 100 g sera cheddar.
Jajka umieszczamy w dzbanku lub misce i lekko ubijamy, po czym do dajemy mleko i olej. Ubijamy. Mokre składniki dodajemy do suchych i delikatnie i krótko mieszamy, tylko …

Aromatyczny ryż z soczewicą

Aromatyczny ryż z soczewicą to bardzo prosta, lekkostrawna,  wegetariańska potrawa, która mi osobiście bardzo smakowała. Ryż i soczewica ugotowane razem prawie na papkę w połączeniu z indyjskimi przyprawami dały zaskakująco smaczny obiad. Można go zjeść z dodatkiem jogurtu i piklowanych warzyw lub bez żadnych dodatków. Świetny będzie również jako lunch lub kolacja.






Aromatyczny ryż z soczewicą (proporcje na 1 osobę)


35 g ryżu basmati35 g soczewicy żółtej (yellow mung)1 łyżeczka ghee lub masła1/2 łyżeczki ziaren kuminu1/2 małej cebuli, obranej i posiekanej1 zielone chilli, w całości ( u mnie odrobina płatków chilii)1/2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru1/2 ząbka czosnku, branego i posiekanegosól, do smaku1/2 łyżeczki kurkumy400 ml wody1/4 łyżeczki garam masala1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

Ryż myjemy, zalewamy wodą, dodajemy soczewicę i odstawiamy na 30 minut. Tłuszcz podgrzewamy w sporym rondelku lub głębokiej patelni, dodajemy kumin i smażymy, przez 20 sekund, dodajemy cebulę…

Jabłecznik włoski

Jabłecznik włoski to bardzo proste ciasto z jabłkami, orzechami i rodzynkami. Do tego owocowegociasta nie dodajemy tłuszczu, jest więc dość dietetyczne a dzięki sporej ilość jabłek również wilgotne. Przygotowanie ciasta nie nastręcza problemów, nie wymaga również korzystania z urządzeń elektrycznych - składniki wystarczy wymieszać drewnianą łyżką. Otrzymujemy lekkie i smaczne ciasto z owocami i sporą ilością bakalii, których proporcje i skład można dowolnie zmieniać. Moim zdaniem  jabłecznik włoski znacznie lepiej smakuje na drugi dzień.





Jabłecznik włoski


6 jabłek1 szklanka cukru3 jajka2 szklanki maki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/2 szklanki rodzynek1/2 szklanki orzechów 1 łyżka skórki pomarańczowej


Jabłka kroimy w kostkę, zasypujemy cukrem, dodajemy bakalie i odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę o wymiarach około 30 na 23 cm
Do pokrojonych jabłek wbijamy jaja, wsypujemy mąkę w…

Fale Dunaju

Fale Dunaju to znany i lubiany przekładany placek. Wersja, którą przedstawiam to placek z wiśniami, masą maślano-budyniową i czekoladową polewą na wierzchu. Krem jest bardziej maślany niż budyniowy, co ja osobiście uważam za minus, ale ciasto naprawdę wielu osobom bardzo smakowało. Podaję więc przepis na Fale Dunaju z wiśniami a sama przygotowuję się do upieczenia wersji z jabłkami.





Fale Dunaju



ciasto:

350 g mąki250 g masła lub margaryny250 g cukru6 jajeksłoik drylowanych wiśni we własnym soku lub 500g mrożonych2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakaotłuszcz do wysmarowania blachy

krem:

250 g masła100 g cukru1 1/2 szklanki mleka1 torebka budyniu waniliowego1/2 łyżeczki skórki otartej z cytrynysok z 1 cytryny
polewa:

100 g mlecznej czekolady100 g gorzkiej czekolady100 g masła
 Piekarnika nagrzewamy do 180 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremke o wymiarach 30 na 23 cm.

Masło starannie ucieramy i nadal ucierają dodajemy po trochu cukier i jajka a na k9ońcu mąkę wym…

Sałatka z selera z chrzanem

Kolejna sałatka z selera konserwowego. Tym razem z dodatkiem chrzanu. Zainspirował mnie przepis z Kulinarnych szaleństw Margerytki, bo dodatek chrzanu bardzo mnie zaintrygował. Chrzan czuć jednak minimalnie. Sałatka z selera z chrzanem jest naprawdę pyszna, zwłaszcza na drugi dzień, gdy składniki się przegryzą. Nie wiem, czy to za sprawą dodatku tytułowego chrzanu, czy za sprawą orzechów włoskich, które w sałatkach uwielbiam i które bardzo podkręcają smak wszelkich sałatek, czy też może proporcje i dobór głównych składników sprawiły, że od sałatki trudno mi było się oderwać. Sałatka może nie wygląda najlepiej kolorystycznie, użyte w niej składniki są bowiem mało kolorowe, ale smak zdecydowanie wynagradza niedobory estetyczne.






Sałatka z selera z chrzanem



1 słoik selera konserwowego, odsączonego4 plastry ananasa z puszki, pokrojonego w kostkę2 małe jabłka, bez gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę4 jajka, ugotowane na twardo, pokrojone w kostkę4 łyżki orzechów włoskich, posiekane2 kopiast…

Karczek pieczony w aromatycznej marynacie

Karczek pieczony to jedno z moich ulubionych mięsiw. Fakt, jest trochę bardziej tłuste niż na przykład schab, ale jak dla mnie zdecydowanie lepsze. Poddany wielogodzinnemu leżakowaniu w marynacie, karczek przechodzi aromatem przypraw, a po upieczeniu nie tylko wspaniale pachnie, ale również fantastycznie smakuje. Tak upieczoną karkówkę można podawać jako sztukę mięsa lub na zimno do kanapek. Ponieważ mój kawałek karkówki był dość tłusty świetnie nadawał się do obiadu. Podałam go z sosem przygotowanym na bazie płynów pozostałych po upieczeniu. Pycha!



Karczek pieczony


700 g karczku wieprzowego (lub większy kawałek)
marynata:

1/4 szklanki oleju rzepakowego3 grube ząbki czosnku1 1/2 łyżeczki soli1 łyżeczka papryki 5 ziaren czarnego pieprzu5 owoców jałowca2 łyżeczki kminu rzymskiego1 łyżeczka ziaren kolendry2 liście laurowe 2 ziela angielskie
Mięso myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Przekładamy do żaroodpornego naczynia. W moździerzu ucieramy przyprawy: sól, pieprz, majeranek, kolendr…

Brownies truflowe

Odkąd po raz pierwszy upiekłam brownies stałam się ich zagorzałą wielbicielką. To ciasto idealne. Pyszne, proste i szybkie. Dzisiejsza wersja - brownies truflowe - w konsystencji i smaku przypomina trufle w czekoladzie a raczej kremowy środek z nadziewanej czekoladki. Tak, to bardziej krem, niż ciasto. W oryginalnym przepisie zalecany czas pieczenia to 15 minut, ja przedłużyłam go do 25 minut - ciasto było upieczone, ale dalej o konsystencji gęstego kremu podobnie jak brownies z Irish Crem, które było bardzo podobne również w smaku. Słodkie, mega czekoladowe, rozpływające się w ustach - w sam raz na listopad. Uwielbiam.




Brownies truflowe


240 g ciemnej czekolady (najlepiej 70 % ziarna kakaowego)100 g masła3 jajka135 g drobnego cukru (najlepiej trzcinowego - golden caster)55 g mąkikakao do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 150 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową foremkę o boku 18 cm.
Czekoladę i masło umieszczamy w żaroodporenj misce nad rondelkiem z paru…

Leczo paprykowe

Bardzo paprykowa wersja leczo. Jest w nim zarówno papryka w strąkach jak i papryka sproszkowana - bardzo specyficzna papryka wędzona oraz papryka ostra. Zamiast pomidorów użyłam do leczo passaty - zmiksowanego miąższu pomidorowego, bez pestek i skórek. Użyłam gotowej passaty, z kartonika, ale można taki przecier zrobić samemu. Nie obyło się również bez dodatku mięsnego, jest niewielka ilość wędzonego boczku i biała kiełbasa. Zdecydowanie dominującym smakiem jest tu jednak papryka zanurzona w gęstym pomidorowym sosie. Moje paprykowe leczo sowicie doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem.




Leczo paprykowe


2 duże cebule, pokrojone w półplastrykawałek wędzonego boczku, pokrojonego na niewielki słupki2 łyżki oleju 2 małe pęta białej kiełbasy, pokrojonej w półplastry (może być dowolna kiełbasa)7 różnokolorowych papryk, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w paski4 ząbki czosnku drobno posiekane2 łyżeczki ostrej papryki2 łyżeczki wędzonej papryki500 ml passatysól i świeżo zmielony pieprz d…

Cynamonowe muffiny z jabłkami

Bardzo dawno nie było u mnie muffin. Potrzebowałam jednak czegoś na bardzo szybko, więc oto są - cynamonowe muffiny z jabłkami. Pyszne! Sprężyste, miękkie i wilgotne, ze sporymi kawałkami jabłek w środku i rodzynkami (które można pominąć oczywiście). Muffiny są delikatnie cynamonowe i lekko karmelowe, bo z dodatkiem ciemnego, brązowego cukru, który ma bardzo intensywny i charakterystyczny smak i zapach. Z lekko chrupiącym wierzchem, który powstał po częściowym rozpuszczeniu cukrowych kostek. Na dodatek dalej świeże i pyszne na drugi dzień. To jedne z tych muffin, do których chce się wracać. Polecam.






Cynamonowe muffiny z jabłkami




250 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia100 g ciemnego brązowego cukru (dark brown soft sugar)125 g drobnego cukru1/2 łyżeczki cynamonu (lub więcej)125 ml mleka125 ml oleju2 jajak2 jabłka ( u mnie cox), obrane, pozbawione gniazd nasiennych, pokrojone w kostkę50 g rodzynekkilka kostek brązowego cukru, pokruszonych


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C i przygotowuje…