Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2013

Skręcone paluchy z ciasta francuskiego

Błyskawiczna i smaczna przekąska, która świetnie sprawdza się jako imprezowe menu. Wystarczy gotowe ciasto francuskie posypać dowolnymi składnikami i pokroić w długie paski a potem po niedługim czasie można już smakować te finezyjnie skręcone paluchy. Moje były w trzech smakach i chyba najbardziej smakowały mi te serowe. Niepokojące jest tylko to, że ręka za często się po nie wyciąga.






Skręcone paluchy z ciasta francuskiego



1 opakowanie ciasta francuskiego2 łyżki świeżo startego parmesanu2 łyżki maku2 łyżki sezamu1 jajko, roztrzepanesól i pieprz do smaku
Ciasto francuskie odpakowujemy (w przypadku, gdy posiadamy ciasto nie rozwałkowane, rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 30 na 23 cm. Ciasto kroimy na pół, każdą połówkę smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pierwszą część posypujemy startym parmesanem i lekko wgniatamy. Drugą posypujemy częściowo makiem a częściowo ziarnem sezamowym (lub mieszamy oba ziarna i posypujemy całość mieszanką) i też lekko wgniatamy. Całość posypujemy sola i p…

Surówka z czerwonej kapusty

Tradycyjna surówka z czerwonej kapusty, gdzie kapusta jest przed połączeniem jej z jabłkiem i cebulą lekko podgotowana w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Wymieszana z octem winnym i olejem, dosmaczona solą, cukrem i pieprzem stanowi idealny dodatek do potraw mięsnych lub ryb.






Surówka z czerwonej kapusty


pół główki czerwonej kapusty (ok 400 - 500 g )2 małe jabłka, starte na tarce o dużych oczkach1 mała czerwona cebula, drobno posiekana2 łyżki octu winnego3 łyżki dobrego olejucukier, sól i pieprz do smaku

Kapustę drobno szatkujemy i zalewamy niewielką ilością gorącej wody, dodajemy sól (dużą szczyptę) i cukier (1 łyżeczkę), przykrywamy pokrywką i chwilę podgotowujemy. Odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do zimnej kapusty dodajemy starte jabłka i cebulę. Dodajemy ocet winny i olej, doprawiamy solą, cukrem i pieprzem i dokładnie mieszamy.



Schab pieczony w rękawie

Schab pieczony to wspaniała sztuka mięsa nadająca się zarówno do obiadu - wtedy podana z sosem - jak i na kanapki. Pieczony w specjalnym rękawie foliowym schab nie wysycha a wielogodzinna marynata sprawia, że schab jest przesiąknięty aromatycznymi przyprawami.





Schab pieczony w rękawie


1 kg schabu2 łyżki suszonego majeranku2 łyżeczki mielonej paprykikilka ząbków czosnkusól i pieprzolej do skropienia

Mięso nacieramy solą, pieprzem, majerankiem i papryką, nacinamy nożem w kilku miejscach i wkładamy w nacięcia czosnek (duże ząbki kroimy na mniejsze części). Skrapiamy olejem i umieszczamy w rękawie do pieczenia. Zostawiamy na noc w lodówce. Rękaw z mięsem umieszczamy w naczyniu do zapiekania i wkładamy do zimnego piekarnika, rozgrzewamy do 200 st C i pieczemy ok 1 godziny (lub dłużej, gdy dysponujemy większym kawałkiem mięsa)



Czekoladowa gałąź

Czekoladowa gałąź to bardzo prosta rolada serwowana często tutaj w Anglii na Boże Narodzenie. Bardzo szybka, doskonała jako wypiek na ostatnią chwilę. Czekoladowy biszkopt przekładany jest czekoladową masą i wyostrzony malinowym dżemem. Wierzch polany tą samą czekoladową masą.Wyżłobionym na niej wzór drzewnej kory sprawia, że rolada to smaczny i bardzo ozdobny element świątecznego stołu.




Czekoladowa gałąź


3 jajka85 g drobnego cukru85 g mąki3 łyżki kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczeniacukier puder, do posypania
masa:

200 ml tłustej słodkiej śmietanki (double cream 48%) kremówki140 g ciemnej czekolady, posiekanej3 łyżki dżemu malinowego

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę do rolad (ok 30 na 23 cm)
W dużej miskę ubijamy jajka z cukrem i 1 lyżką wody, przez 5 minut, aż masa będzie jasna i puszysta. Przesiewamy mąkę, kako i proszek do pieczenia i umieszczamy w misce z jajkami i ostrożnie ale szybko mieszamy metalową łyzką.
Ciasto przelewa…

Uszka z grzybami

Nie ma chyba takiej osoby, która nie lubiłaby uszek z grzybami. Te maleństwa zatopione w klarownym barszczu są jednymi z ulubionych wigilijnych dań. Choć zrobienie ich wydaje się być dość czasochłonne, to jednak warto ulepić choć trochę, tak jak zrobiłam to ja. Z przepisu wyszło mi 50 uszek, wystarczająca ilość, by kilka osób mogło spróbować czerwonego barszczu z uszkami.






Uszka z grzybami - przepis na 50 sztuk


ciasto:

1 szklanka mąki1 jajkoodrobina wody
 farsz:

garść suszonych grzybów (ok 20 g)3 cebule, drobno posiekane1 łyżka masłasól i pieprz do smaku

Grzyby umieszczamy w rondelku i zalewamy wodą. Namaczamy, po czym w tej samej wodzie gotujemy do miękkości (ok godziny). Odcedzamy. Cebulę smażymy na maśle. Usmażoną cebulę i grzyby rozdrabniamy w blenderze (lub drobno siekamy grzyby nożem), do masy dodajemy sól i pieprz. Z mąki, jajka i wody (którą dodajemy po trochu, w razie konieczności) zagniatamy gładkie ciasto i rozwałkowujemy je dość cienko. Kroimy na kwadraty o boku ok 4 cm. Na k…

Śledzie w miodzie i pomidorowym sosie

Jeszcze jedne śledzie w lekko słodkim sosie, podobnie jakśledzie a la Milanówek czy śledzie z rodzynkami. Tym razem rolę składnika słodzącego pełni miód. Ale żeby nie było za słodko, to śledzie są dość dobrze doprawione pieprzem i to dwoma rodzajami - białym i czarnym. Przyznaję, że tego rodzaju śledzie należą do moich ulubiony a taka słodko ostra wersja jest kolejną do kolekcji. Pyszne.





Śledzie w miodzie i pomidorowym sosie


5-6 płatów śledziowych, wymoczonych przez 2 godziny w wodzie lub w mleku3 duże cebule, pokrojone w pół plastry1/2 szklanki oleju3 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki octu winnego z czerwonego wina2 łyżki miodu  1 łyżka octu balsamicznego1/2 łyżeczki białego pieprzuświeżo zmielony pieprz i sól do smaku

Olej rozgrzewamy na patelni, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu kilka minut, aż cebula będzie miękka. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet winny, miód, biały pieprz i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy ocet balsamiczny, sól i czar…

Brukselka z boczkiem i czosnkiem

Brukselka z boczkiem i czosnkiem to troszkę inny od tradycyjnego sposób podania brukselki. Mi osobiście smakuje, ale ja lubię brukselkę. Przez dodatek boczku brukselka jest bardziej treściwa a czosnek wyostrza jej smak. Brukselka podawana z boczkiem jest dość popularna na Wyspach - w okresie przedświątecznym można kupić nawet "gotowce", torebkę brukselki z już pokrojonym boczkiem w środku. To warzywo, choć nie przez wszystkich lubiane, jest tu bardzo częstym dodatkiem do świątecznego obiadu.





Brukselka z boczkiem i czosnkiem


500 g brukselki2 cienkie plastry boczku, pokrojonego w paseczki2 łyżki gęsiego tłuszczu lub smalcu 4 ząbki czosnkusól i pieprz do smaku
Brukselkę gotujemy przez kilka minut w garnku osolonej wody. Odcedzamy. W międzyczasie na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i przysmażamy na nim boczek, aż stanie się chrupki, dodajemy do niego rozgnieciony czosnek i smażymy pół minuty, po czym dodajemy brukselkę i podgrzewamy ok kilku minut od czasu do czasu mieszając. Do…

Sałatka śledziowa

Sałatka śledziowa z ziemniakami i porem z dodatkiem gotowanej marchewki i selera korzeniowego. Wszystko w śmietanowo-majonezowym sosie doprawionym pieprzem. Sałatka jest najlepsza w dniu przyrządzenia po krótkim schłodzeniu w lodówce.





Sałatka śledziowa


4-5 płatów śledziowych w oleju4 ziemniaki średniej wielkości1 marchewkaniewielki kawałek selera korzeniowego2 pory, biała część tylko, pokrojonego w pół plastry3 łyżki majonezu2 łyżki śmietanysól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Ziemniaki gotujemy w mundurkach  wraz z marchewką i selerem w osolonej wodzie. Odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę i przekładamy do miski. Płaty śledziowe kroimy w kostkę lub w dzwonka i dodajemy do warzyw. Majonez łączymy ze śmietaną i mieszamy ze śledziami i warzywami. Doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy w lodówce.

Lebkuchen - niemieckie pierniczki

Słynne niemieckie pierniczki - lebkuchen - są nie tylko pyszne, ale również bardzo proste do przygotowania. Nie powiem, ile zjadłam tych pierniczków, trudno mi było powstrzymać się przed kolejnym i kolejnym. Bardzo podobne pierniczki kupowałam często w sklepach i choć za pierniczkami nigdy nie przepadałam (zbyt często były twarde i suche) to te zawsze mi smakowały. Wersja domowa w niczym nie ustępuje sklepowym. Pierniki są miękkie praktycznie od razu po zrobieniu, więc nie ma szans na dłuższe ich przechowywanie, choć z dnia na dzień jeszcze bardziej miękną. Wszystkie mielone przyprawy można zastąpić 4 łyżeczkami przyprawy do pierników, ale świeżo roztarte w moździerzu gwarantują pełnię aromatu. Polecam. Przepis dodaję do Festiwalu Pierniczków :)





Lebkuchen - niemieckie pierniczki



250 g mąki85 g mielonych migdałów2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka mielonego cynamonuszczypta mielonych goździkówszczypta mielonej gałki muszkatołowejszczypta pieprzu1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do p…

Lepki piernik

Bardzo smaczny piernik z przepisu Nigelli Lawson. Lepki, wilgotny, o pięknej barwie, bezproblemowy w przygotowaniu i gotowy do konsumpcji natychmiast. Dosłodzony ciemnym brązowym cukrem oraz złotym syropem i jego ciemniejszym odpowiednikiem - black tracle lub melasą. Oba syropy, zarówno złoty jak i jego ciemniejszy odpowiednik można zastąpić miodem, choć w smaku i barwie troszkę się będą różniły. Piernik można posypać cukrem pudrem. Polecam.
Przepis dodaję do Festiwalu Pierniczków Majany





Lepki piernik



150 g masła200 g złotego syropu200 g black treacle (ciemniejsza odmiana złotego syropu) lub melasy125 g ciemnego cukru muscovado2 łyżeczki drobno starego świeżego imbiru1 łyżeczka mielonego imbiru1 łyżeczka mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków1 łyżeczka sody, rozpuszczona 1 2 łyzkach ciepłej wody250 ml pełnego mleka2 jajka, roztrzepane300 g mąki


Piekarnik nagrzewamy do 170 st C. Foremkę o wymiarach ok 30 na 20 cm lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
W rondelk…

Brownies truflowe z kawą i białą czekoladą

Kolejne brownies truflowe, które tak bardzo lubię za kremową konsystencję, wilgotność i intensywnie czekoladowy smak. Tym razem z dodatkiem kawy i białej czekolady. Kawa nie jest zbyt dominująca, czekolada gra tutaj zdecydowanie pierwsze skrzypce. Spore kawałki białej czekolady lekko łagodzą ostry smak ciemnej czekolady a jednocześnie intensyfikują doznania smakowe. To brownies rozpływa się w ustach. Niebagatelna zaleta brownies to szybkość z jaką możemy upiec to ciasto - idealne dla niezapowiedzianych gości. Bogate, intensywne w smaku, luksusowe i bardzo smaczne. Polecam.





Brownies truflowe z kawą i białą czekoladą


240 g ciemnej czekolady (minimum 70% )100 g masła2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (u mnie miarka mielonej ziarnistej)3 łyżki wody (u mnie 3 łyżki espresso)3 jajka135 g drobnego cukru trzcinowego (golden caster suger), można użyć drobnego białego55 g mąki70 g białej czekolady, posiekanejkakao, do posypania
Piekarnik nagrzewamy do 150 st C, natłuszczamy i wykładamy papierem do p…

Piernik z powidłami

Szybki, smaczny, korzenny piernik, z dodatkiem śliwkowych powideł zamiast miodu. Piernik nie musi "dojrzewać", gotowy do spożycia natychmiast, dobry również po kilku dniach. Ten bardzo wilgotny piernik z powidłami będzie idealny nie tylko jako codzienne ciasto, ale również na bardziej uroczyste okazje. Piernik można posypać cukrem pudrem lub polać dowolna polewą czekoladową.






Piernik z powidłami


2 szklanki maki1 szklanka cukru125 g masła, rozpuszczonego1 jajko250 g powideł śliwkowych1 szklanka mleka3 łyżeczki kakao3 łyżeczki przyprawy do pierników (mixed spice)1 łyżeczka sody oczyszczonej

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Lekko natluszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę keksową 30 na 12 cm.
Jajko ubieramy z cukrem aż powstanie gęsta masa. Do masy dodajemy stopniowo stopione masło i powidła oraz resztę składników. Ciasto przekładamy do formy. Pieczemy ok 50 minut. Studzimy w foremce.






Lekko zmieniony przepis z broszurki z cyklu Lubię gotować 12/99

Grzanki z porami i serem Cheddar

Pyszne grzanki z dużą ilością smażonego pora i serową skorupką. Warto sobie takie grzanki zaserwować od czasu do czasu na śniadanie, brunch lub lunch. Przepis z książki Hugh's Fearnley-Whittingstall "Three good things" prawie bez zmian - miałam dosłownie resztkę sera Cheddar więc dołożyłam do niego starty Grana Padano. Te trzy składniki bardzo do siebie pasowały i takie gorące kanapki to świetny sposób na urozmaicenie naszego menu.




Grzanki z porami i serem cheddar


25 g masła2 średnie pory o wadze ok 350 g, obrane, umyte i pokrojone w plastry2 kromki chleba na zakwasie (lub innego)25 g sera Cheddar, startego25 g sera Grana Padano, startegosól morska i świeżo zmielony ser
Masło rozpuszczamy w rondlu i dodajemy pory, krótko podsmażamy, po czym przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu ok 10 minut, często mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy grilla i zapiekamy w nim kromki chleba (tą czynność można pominąć) po czym na wierzch każdej kromki wykładamy pory a na nie …

Sernik marmurkowy na ciasteczkowo-migdałowym spodzie

Sernik marmurkowy na ciasteczkowo - migdałowym spodzie to smaczny sernik typu cheesecake. Spód, to pokruszone ciasteczka wymieszane z masłem i mielonymi migdałami. Ser w masie serowej to w całości ser kremowy typu philadelphia ze sporą ilością jajek jak na ser typu cheesecake, bez dodatku jakiejkolwiek mąki czy budyniowego proszku. Sernik ten powinien być dobrze schłodzony, dlatego najlepiej upiec go odpowiednio wcześniej. Najlepszy na drugi dzień.





Sernik marmurkowy na ciasteczkowo-migdałowym spodzie


150 g herbatników digestive, drobno pokruszonych100 g mielonych migdałów75 g masła, rozpuszczonego75 g czekolady ciemnej5 dużych jajek, oddzielnie żółtka i białka150 g drobnego cukru600 g serka kremowego typu philadelphia2 łyżeczki ekstraktu z waniliicukier puder do posypania (opcjonalnie)

Foremkę o wymiarach 33 na 23 cm lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki umieszczamy w misce, dodajemy mielone migdały i masło i mieszamy, aż składniki dobrze się połączą. Przekład…