piątek, 28 lutego 2014

Magdalenki migdałowe

Ponownie u mnie przepis na magdalenki, tym razem magdalenki migdałowe. Nawet lepsze niż poprzednie, ale może dlatego, że ja bardzo lubię wypieki z mielonymi migdałami. Delikatne, miękkie, francuskie ciasteczka w kształcie muszelek. Urocze i bardzo proste do zrobienia. Najlepsze są w dniu upieczenia, ale na drugi dzień też były smaczne.


Magdalenki migdałowe



Magdalenki migdałowe (przepis na ok 30 magdalenek)


  • 140 g masła, rozpuszczonego, plus dodatkowo do natłuszczenia
  • 4 jajka
  • kilka kropel ekstraktu z migdałów
  • 140 g drobnego cukru
  • 115 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 25 g mielonych migdałów

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Lekko natłuszczamy foremkę do magdalenek (na 12 sztuk, gdy mamy 3 foremki natłuszczamy wgłębienia na 30 magdalenek, w przypadku jednej musimy czynność powtórzyć 3 krotnie)
Jajka, ekstrakt z migdałów i cukier umieszczamy w dużej misce i ubijamy, aż masa będzie jasna i gęsta. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Mniej więcej 1/3 masy wylewamy do foremki. Pieczemy ok 10 minut, aż ciasteczka nabiorą złotej barwy. Delikatnie wyjmujemy i wykładamy na kratkę do wystudzenia. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem.
Przepis na podstawie przepisu z "1001 cupcakes, cookies & other tempting treats"

3 komentarze:

  1. Zdjecie mega piekne!-powinnas zrobic na nim logo!-co do ciasteczek-super wygladaja,zrobie je napewno!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Małe cudeńka:)> Sliczne i z pewnością pyszne. Pozdrówki :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło, gdy zostawiacie tu swoje komentarze i chociaż nie zawsze na nie odpisuję, to czytam je uważnie i dziękuję za wszystkie serdecznie :-)