Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z styczeń, 2014

Banoffee pie

Banoffee pie to niewątpliwie jeden z najlepszych i najbardziej kalorycznych deserów. Ten tradycyjny, brytyjski deser bez pieczenia nie ma sobie równych. Ekstremalnie słodka, ale jakże pyszna masa toffi przygotowana ze skondensowanego mleka i ciemnobrązowego cukru trzcinowego idealnie współgra z bitą śmietaną a banany, nieco przełamują słodycz i dodają świeżego akcentu. Całość ułożona na ciasteczkowym spodzie. Pomimo tak dużej dawki słodyczy i kalorii trudno jest poprzestać na jednym kawałku. Bardzo polecam.




Banoffee pie


spód:

75 g masła300 g herbatników np digestive
nadzienie toffi:

115 g masła115 g miałkiego ciemnego cukru brązowego (soft dark brown suger)395 g puszka mleka skondensowanego (słodzonego)

wierzch:

5 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów300 ml śmietanki kremówki (double cream)1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny

Spód:  masło rozpuszczamy w rondelku, herbatniki łamiemy i rozgniatamy w food procesorze (lub umieszczamy w foliowym woreczku i rozgniatamy wałkiem) dodajemy d…

Pierś z kurczaka z cytrynowym sosem

Pierś z kurczaka z cytrynowym sosem to propozycja na nieco mniej tuzinkowe podanie drobiu. Filety z kurczaka są tu obtoczone w panierce z chińskiej przyprawy "pięć smaków" a następnie podsmażone i upieczone. Pokrojone potem plastry piersi mają skórkę o lekko orientalnym smaku. Polanie ich odrobiną sosu o trzech intensywnych smakach - słonym, słodkim i kwaśnym, choć smak imbiru jest tutaj również dość intensywny - bardzo tu pasuje i stanowi ciekawe urozmaicenie tradycyjnego dania z drobiowych filetów. Podajemy z ryżem i liśćmi sałaty lub dowolna surówką.





Pierś z kurczaka z cytrynowym sosem


2 łyżki mąki1 łyżeczka przyprawy chińskiej "pięć smaków"sól i świeżo zmielony pieprz 2 bardzo duże piersi z kurczaka3 łyżki oleju słonecznikowego1 cytryna, pokrojona na 8 częścisok z 1 cytryny2 cm korzenia imbiru, obranego i startego3 łyżki miodu3 łyżki jasnego sosu sojowego1 łyżka miałkiego cukru brązowego(soft brown sugar)ugotowany ryż i dowolna surówka do podania
Piekarnik nagrz…

Łatwe ciasto marcepanowe

Bardzo łatwe do zrobienia ciasto marcepanowe.  Lekkie, wilgotne i smaczne. Ciasto ma delikatnie migdałowy aromat (należy bardzo ostrożnie aplikować ekstrakt migdałowy, zbyt duża ilość zepsuje każde ciasto, wystarczą dosłownie 3 krople). Marcepan nie jest tu wyczuwalny, więc ja jako wielbicielka marcepanu ubolewam, ale ci, którzy go nie lubią będą zadowoleni. Idealny sposób na zużycie zaległej masymarcepanowej a jednocześnie smakowity dodatek do kawy.




Łatwe ciasto marcepanowe



125 g drobnego cukru125 g marcepanu, startego na tarce100 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do posmarowania4 jajkakilka kropel ekstraktu z migdału75 g mąki3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli


Piekarnik nagrzewamy do 170 st C, kwadratową foremkę o wymiarach 20 cm natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Starty marcepan i cukier umieszczamy w misce i mieszamy, dodajemy masło, jajka, ekstrakt migdałowy i ucieramy, aż masa będzie gładka. Dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól, delikat…

Udka z kurczaka z dipem chilli

Pieczone udka z dipem chilli to bardzo smaczne danie obiadowe. Po całonocnej marynacie kurczak jest niezwykle aromatyczny, przesiąknięty zapachem trawy cytrynowej i limonki. W połączeniu z dość ostrym sosem chilli stanowi bardzo atrakcyjną propozycję na urozmaicenie domowego jadłospisu a nudny zazwyczaj pieczony kurczak nabiera tutaj zupełnie nowego smakowego wymiaru.



4 uda z kurczaka

Na marynatę
1 łyżka oleju roślinnego1 łyżka jasnego sosu sojowego1 łyżka soku z limonki1 łyżka sosu rybnego Thai (Thai fish sauce)1 ząbek czosnku1 łodyżka trawy cytrynowej1 łyżeczka cukru na dip chilli:

1 1/2 łyżki sosu rybnego Thai1 1/2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki drobnego cukruniewielki kawałek świeżego imbiru1 duża czerwona papryczka chillisok z 1 limonkiodrobina jasnego sosu sojowego
Przygotowujemy marynatę. Olej, sos sojowy, sok z limonki i sos rybny umieszczamy w słoiku z zakrętką. Obieramy i miażdżymy czosnek, kroimy trawę cytrynową na cienkie plasterki (uprzednio zdejmując zewnętrzne części) i doda…

Wilgotne ciasto czekoladowe

Wilgotne ciasto czekoladowe dołączyło do kolekcji moich czekoladowych ciast, która jest już całkiem spora, bo nie ukrywam, że ciasta czekoladowe należą do moich ulubionych. To proste w przygotowaniu czekoladowe ciasto jest nie tylko wilgotne, ale też i bardzo smaczne. Wilgotny biszkopt jest przełożony czekoladowo-śmietankową polewą, co sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej wilgotne. Zjada się naprawdę z wielką przyjemnością.



Wilgotne ciasto czekoladowe



250 g ciemnej czekolady 250 g masła5 jajek50 g jasnego cukru muscovado125 g mąki samorosnącej (lub zwykła z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)75 g mielonych migdałów
Masa czekoladowa:
150 ml śmietanki kremówki (double cream)150 g ciemnej czekolady, połamanej
Czekoladę i masło umieszczamy w misce nad parującą woda i rozpuszczamy.
Jajka i cukier ubijamy, aż lekko zgęstnieją. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, migdały oraz rozpuszczoną czekoladę i mieszamy, aż składniki będą równomiernie połączone.
Piekarnik nagr…

Surówka z selera z pomarańczą

Bardzo wykwintna wersjasurówki z selera korzeniowego - surówka z selera zpomarańczą. Surówki z selera są zazwyczaj bardzo winne, pomarańcza dodaje tej wilgoci jeszcze więcej. Cytrusowy akcent i orzechy przesądzają o odświętnym charakterze tej surówki świetnie nada się więc na jakieś uroczyste okazje. Robiłam ją z dodatkiem oleju jak i z dodatkiem majonezu( którego tutaj wystarcza zaledwie łyżka). Choć obie smaczne, dla mnie ta majonezowa wersja znacznie na plus, również z powodu wyglądu.



Surówka z selera z pomarańczą


1/4  główki bardzo dużego selera, obranego i startego na tarce o małych oczkach2 małe jabłka, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i starte na tarce o dużych oczkach1 pomarańcza, obrana i pokrojona w niewielkie cząstki2 łyżki orzechów włoskich, grubo posiekanych1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku
Starty seler i jabłka umieszczamy w misce, dodajemy pomarańczę, majonez, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Posypujemy orzechami włoskimi (opcjonalnie)




Strucla z makiem

Wypróbowałam kolejny przepis na makową struclę - makowcowi zawijanemu przybył poważny konkurent. Strucla jest wspaniała. Wilgotna, z dużą ilością maku i bardzo długo utrzymująca swą świeżość. Nawet po kilku dniach jest wciąż miękka i smaczna. Ciasto (przepis ze starej broszurki) jest delikatnie cytrynowe, łatwe do zagniatania. Masa makowa jest z puszki,  dodatkowo wzbogaciłam ją bakaliami i amaretto, ale oczywiście można pokusić się o zrobienie domowej masy makowej. Strucla bardzo dobrze się zamraża, należy tylko pamiętać, żeby zrezygnować z lukrowania przed jej zamrożeniem.




Strucla z makiem




ciasto drożdżowe:
2 szklanki mąki pszennej125 g masła3 żółtka1/2 szklanki cukru50 g drożdży1/2 szklanki mlekaskórka starta z 1 cytryny

masa makowa:
masa makowa z puszki3 łyżki likieru amaretto3 łyżki płatków migdałowych3 łyżki orzechów włoskich3 białka  lukier:
1 szklanka cukru pudru2-3 łyżki gorącej wody
Na ciasto: drożdże rozprowadzamy ciepłym mlekiem, dodajemy jedną łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki…

Magdalenki

Magdalenki to lekkie i bardzo puszyste francuskie ciasteczka w kształcie muszelek. Dla miłośników ciast ucieranych będą nie lada gratką, bo ciasteczka w smaku są bardzo podobne do ciast ucieranych. Gąbczasta, delikatna, lekka struktura i subtelny biszkoptowy smak. Do magdalenek potrzebujemy specjalnej foremki z wgłębieniami w kształcie muszli. Przymierzałam się już od dawna do zakupu takiej foremki i nie żałuję, że w końcu znalazłam się w jej posiadaniu. Ciasteczka są bardzo smaczne a robi się je naprawdę szybko.





Magdalenki


1 jajko50 g drobnego cukru50 g maki, plus dodatkowo do posypania1/4 łyżeczki proszku do pieczenia50 g masła, rozpuszczonego, plus dodatkowo do natłuszczenia1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C
Foremkę do magdalenek natłuszczamy rozpuszczonym masłem i lekko posypujemy mąka.
Jajka i cukier ucieramy  ok 5 minut tak, aby masa była puszysta i potroiła swoją objętość.
Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy, następn…

Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką

Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu, z chrupiącą skórką, to nieodzowny dodatek do tradycyjnego angielskiego świątecznego obiadu. W okresie przedświątecznym, w każdym supermarkecie wystawione są setki słoiczków z gęsim smalcem (goose fat). Gęsi smalec, w smaku jest podobny do domowego "smalczyku" wytopionego ze słoniny.  A ziemniaki pieczone w takim tłuszczu? Palce lizać! Chrupiąca skórka i pyszne mączyste wnętrze w najlepszym ziemniaczanym wydaniu. Dla mnie, miłośniczki wszelkich ziemniaczanych potraw to prawdziwa delicja. Nie tylko na święta.





Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką


1 kg dobrych ziemniaków2 łyżki gęsiego tłuszczu lub oleju2 liście laurowesól i pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Gotujemy ok kilku minut w garnku z osoloną wodą. Odcedzamy i pozostawiamy do odparowania. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy żaroodporne naczynie z 2 łyżkami tłuszczu. Rozgrzewamy tłuszcz ok 5-10 minut, po tym czasie de…

Sernik z rosą

Sernik z rosą to jeden z najsmaczniejszych serników jakie jadłam. Półkruche ciasto ( wyszło mi nieco za twarde - składniki były za ciepłe - trzeba uważać głównie na masło, musi być schłodzone), pyszna waniliowa masa serowa, która przed upieczeniem jest bardzo rzadka, ale po upieczeniu ma typowo sernikową konsystencję. Całość przykryta pianką z białek ( u mnie wyszła lekko słonawa, sypnęłam zbyt dużą szczyptę soli) i wreszcie tytułowa rosa - masa bursztynowych kropel, które pojawiają się na wierzchu podczas stygnięcia sernika. Pomimo tych niewielkich niedociągnięć z mojej strony, wypiek uważam za udany i godny polecenia. No i ta rosa - już chociażby dla niej samej warto ten sernik upiec, choć zapewniam, że i bez niej byłoby to bardzo pyszne ciasto.
Przepis z moimi zmianami z bloga Bajkorada





Sernik z rosą



ciasto:

3 szklanki mąki pszennej3 żółtka250 g masła, zimnego2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru1 łyżka cukru waniliowego

masa serowa:

1 kg sera (dałam wiaderkowy z Piątnicy)…