Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marzec, 2014

Śledzie z pieczarkami

Śledzie z pieczarkami to kolejne śledzie, które mogłabym jeść i jeść. Bardzo smaczne z dość wyczuwalnym smakiem pieczarek chociaż zdominowanym przez intensywny smak śledzia. Śledzie z pieczarkami gotowe są praktycznie od zaraz, choć kilkugodzinne leżakowanie w lodówce dobrze im służą. Po 2 dniach jeszcze smaczniejsze - dłużej raczej nie poleżą są za smaczne.



Polecam również inne pyszne śledzie:

 Śledzie a la Milanówek
Śledzie z ziołami
Śledzie po kaszubsku
Śledzie aromatyczne w oleju 
Śledzie z rodzynkami 
Śledzie w cytrynowo-korzennej zalewie
Śledzie w miodzie i pomidorowym sosie 



 Śledzie z pieczarkami


6 płatów śledziowych5 łyżek oleju3 duże cebule, pokrojone w pół plastry350 g pieczarek, pokrojone w plastry3 łyżki passaty1 liść laurowy1 łyżeczka cukru sól do smakudużo świeżo zmielonego pieprzu
Płaty śledziowe namaczamy w wodzie (1-2 godziny).
Na patelni podgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu ok 5 minut, po czym dodajemy pieczarki i smażymy, aż z pieczarek wyparuje w…

Tort dacquoise z orzechami i daktylami

Bezy były od zawsze moimi ulubionymi słodyczami. Nic dziwnego, że i wszystkie bezowe desery uwielbiam. Tort dacquise z orzechami i daktylami to nie tylko beza, to również pyszny krem na bazie bitej śmietany i kajmaku, kolejnych składników które bardzo lubię. Delikatny, słodki, z bakaliami, bardzo smaczny tort bezowy. Polecam.



Miłośnikom bezowych deserów polecam również:
ciasto bezowo - truskawkowe
pavlovą z malinami
pavlovą z jagodami
pavlovą z brązowym cukrem i owocem granatu


Tort dacquoise z orzechami i daktylami



Bezowe blaty:

6 białekszczypta soli300 g drobnego cukru2 łyżki cukru demarara1 łyżeczka octu winnego8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych

Krem:

250 g serka mascarpone300 ml śmietanki kremówki (użyłam double cream)1 łyżka cukru pudru150 g masy kajmakowej z puszki (użyłam domowego dulce de leche)1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych10 daktyli, posiekanych
cukier puder do posypaniakilka daktyli i orzechów włoskich do ozdoby
Przygotowujemy bezę (najlepiej zrobić to dzień wcz…

Ryż z papryką i zielonym groszkiem

Jednogarnkowe potrawy dość często goszczą na moim stole. Są łatwe w przygotowaniu, szybkie i często możemy wykorzystać do niech resztki produktów zalegających w lodówce. Są więc dodatkowo bardzo ekonomiczne.Świetnie nadają się również jako lunch do pracy. Ryż z papryką i zielonym groszkiem to jedna z bardziej udanych kombinacji jednogarnkowych potwierdzająca tylko, że prosta potrawa z tak zwanych resztek wcale nie musi być bez smaku.




Ryż z papryką i zielonym groszkiem



2 łyżki oleju1 cebula, pokrojona w kostkę1 papryczka chilli, posiekana małe pęto kiełbasy, pokrojonej w kostkękilka plastrów boczku, pokrojonych w kostkę6 pieczarek, pokrojonych w większe kawałki1 papryka żółta, pokrojona w kostkę1 szklanka suchego ryżu1/2 szklanki zielonego, mrożonego groszku1 litr wody lub rosołku 2 łyżki posiekanego szczypiorkusól i pieprz do smaku 

Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy, aż stanie się szklista. Dodajemy papryczkę chilli, kiełbasę, boczek, smażymy do momentu, aż ki…

Ziemniaki Bombay

Kolejna potrawa dla miłośników orientalnych przypraw. Ziemniaki Bombay, bardzo popularne w UK, jak cała indyjska kuchnia zresztą, są naprawdę bardzo smaczne. Dodatek egzotycznych przypraw całkowicie zmienia smak ziemniaków. Idealny dodatek do indyjskich curries, choć jak dla mnie może być zupełnie samodzielnym daniem. Jak zwykle w przypadku indyjskich dań piszę ten tekst i mam nieodpartą ochotę po raz kolejny przyrządzić indyjskie danie.






Ziemniaki Bombay



6 średnich ziemniaków, ugotowanych w łupinkach, obranych i pokrojonych w kostkę2 łyżki oleju1/2 łyżeczki czarnuszki (nigella seeds)1 czerwona cebula, posiekana2 cm kawałek imbiru, starty na tarce2 ząbki czosnku, starte na tarce1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki pieprzu cayenne2 pomidory, pokrojone w kostkęsól i pieprz do smakuświeża kolendra
 Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy czarnuszkę i smażymy 30 sekund, kurkumę, mieloną kolendrę pieprz cayenne i cebulę, smażymy ok 3 minut, aż cebulą będzie mię…

Ciasto z białą czekoladą i orzechami laskowymi (blondies)

Pyszne ciasto z białą czekoladą i orzechami laskowymi. Piekłam je dwa razy, za pierwszym razem za długo przetrzymałam w piekarniku i mocno było przesuszone (na szczęście nie spalone), ale pomimo tego, wzbudziło zachwyty i znikło natychmiast. Postanowiłam powtórzyć i tak samo szybko poszło, tym razem było bardziej wilgotne, z rozpływającymi się w ustach kawałkami białej czekolady i chrupiącymi orzechami. Bardzo smaczne ciasto nie tylko na co dzień.





Ciasto z białą czekoladą i orzechami laskowymi (blondies)



50 g białej czekolady175 g drobnego cukru150 mąki samorosnącej (lub zwykłej plus 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczypta soli1 łyżeczka proszku do pieczenia2 jajka115 g miękkiego masła1 łyżeczka ekstraktu z wanilii100 g orzechów laskowych uprażonych i posiekanych100 g białej czekolady, posiekanej

Foremkę o wymiarach 28 na 18 cm wykłądamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą, Zdejmujemy z og…

Łatwe curry ze Sri Lanki

Bardzo łatwe i zaskakująco dobre curry ze Sri Lanki. Przygotowanie nie nastręcza problemów. Jest w nim stosunkowo niewiele przypraw jak na curry a świeży korzeń imbiru jest tu zastąpiony imbirem w proszku. Spodziewałam się więc nieco uboższej smakowo wersji curry, ale nic z tych rzeczy - curry jest naprawdę aromatyczne i jak zwykle pyszne. Polecam i zachęcam do wypróbowania. Kuchnia indyjska jest naprawdę pyszna.




 Łatwe curry ze Sri Lanki


2 łyżki przyprawy curry2 łyżeczki garam masala1 łyżeczka mielonego cynamonu1/4 łyżeczki mielonego imbiru1-3 łyżeczki chilli w proszku4 piersi kurczaka, pokrojone na kawałkiolej roślinny400 ml mleczka kokosowego200 ml wodypęczek szczypiorku1 ząbek czosnku1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)mały pęczek świeżej kolendrysól i świeżo mielony pieprz 

Rozgrzewamy głęboką patelnię, dodajemy proszek curry, garam masala, cynamon, imbir i chilli, prażymy cały czas mieszając, 2-3 minuty, aż z przypraw zacznie wydobywać się aromat. Pierś kurczaka przyprawiamy solą i pie…

Muffiny marchewkowo - pomarańczowe

Muffiny marchewkowo - pomarańczowe to jedne z najlepszych muffin jakie jadłam. Puszyste a jednocześnie sprężyste, bardzo wilgotne, słodkie i mocno pomarańczowe. Zdrowe, bo z dodatkiem marchewki, jeszcze zdrowsze, gdy zamiast mąki zwykłej damy mąkę pełnoziarnistą. Muffiny marchewkowo-pomarańczowe bardzo długo zachowują swą świeżość, chociaż trudno będzie zostawić choć jedną na drugi dzień. Pyszne, z lekko dosładzającym je pomarańczowym lukrem, idealne na śniadanie, deser, w plener czy na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Bardzo polecam.




Muffiny marchewkowo - pomarańczowe


225 g mąki pełnoziarnistej (ja użyłam zwykłej)2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody115 g drobnego cukru150 g marchewki, startej na drobnej tarce80 g masła, rozpuszczonego (w oryginalnym przepisie margaryny) 250 ml jogurtu naturalnego1 jajko, roztrzepanestarta skórka z 1 pomarańczy1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

lukier pomarańczowy

115 g cukru pudru, przesianego1 łyżka soku z pomarańczy

Foremkę na 12 muffin wykł…

Pasta z serka i awokado

Pasta na kanapki z kremowego serka i awokado. Bardzo prosta i błyskawiczna w przygotowaniu. Ja swoją pastę przyrządziłam z serka philadelphia, ale można oczywiście użyć dowolnego serka kremowego, czy nawet zwykłego twarogu, rozgniecionego z odrobiną śmietany.





Pasta z serka i awokado


200 g serka kremowego philadelphia1/2 awokado, pokrojonego w drobną kostkę1 łyżeczka posiekanych liści kolendry lub pietruszki1 łyżeczka wyciśniętego soku z cytryny lub do smakusól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Wszystkie składniki mieszamy w misce. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.



Naleśniki z serem mascarpone

Naleśniki z serem mascarpone są bez dwóch zdań pyszne. Nadzienie z sera, choć przyznam kaloryczne, jest bardzo lekkie w konsystencji, delikatne w smaku, słodkie - ale słodkość ta jest zrównoważona kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, który z serem łączy się znakomicie. Przez dodanie rumu naleśniki stają się niemal wykwintne. Ser mascarpone w połączeniu z jajecznym koglem moglem to jedna z najlepszych kompozycji smakowych i jednocześnie jedno z najlepszych naleśnikowych farszów. Polecam.




Naleśniki z serem mascarpone (przepis na 6 naleśników)


200 g sera mascarpone3 żółtka3 łyżki drobnego cukru2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią2 łyżeczki rumu (opcjonalnie)konfitura lub dżem z czarnej porzeczki
naleśniki:

1 szklanka mąki2 jajka1 szklanka mlekaszczypta soli2 łyżki masła, rozpuszczonego
Żółtka i oba cukru ucieramy do białości, mieszamy dokładnie z serem i rumem(opcjonalnie). Przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki.
Z podanych składników na naleśniki przygotowujemy ciasto naleśnikowe, ubijając …

Tort z musem z białej czekolady

Tort z musem z białej czekolady pełnił z powodzeniem rolę tortu urodzinowego. Czekoladowe blaty bez mąki są wilgotne, dość ciężkie, przypominające w konsystencji brownies. Masa to pyszny mus z białej czekolady. Wierzch przykryty jest polewą z białej czekolady i śmietanki udekorowany wiórkami z czekolady.




Tort z musem z białej czekolady


225 g ciemnej czekolady9 dużych jajek150 g drobnego cukru (caster sugar)125 g masła, plus dodatkowo do natłuszczenia2 łyżeczki żelatyny w proszku400 g białej czekolady300 ml śmietany kremówki (double cream)mleczna lub ciemna czekolada do dekoracji

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Natłuszczamy tortownicę o wymiarach 20 cm, dno wykładamy papierem do pieczenia.
Ciemną czekoladę rozpuszczamy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą. Odstawiamy, aby lekko ostygła.

W międzyczasie 5 żółtek i cukier ucieramy w misce umieszczonej nad rondelkiem z parującą wodą, aż masa będzie gęsta i kremowa. Dodajemy po trochu masła i ubijamy, aż całość będzie gładka.…

Kanapka z awokado i piersi kurczaka

Prosta kanapka z awokado i wędliny z piersi kurczaka. Awokado bardzo pasuje do wszelkich kanapek, czy to na ciepło czy na zimno. Parę plasterków chudej wędliny, listek sałaty i mamy smaczną kanapkę na śniadanie.







Kanapka z awokado i piersi kurczaka


duża kromka chleba na zakwasie przedzielona na pół (lub dwie małe)6 cienkich plasterków z piersi kurczaka lub wędlina drobiowaćwiartka awokado, pokrojona w plasterki2 listki sałatymasło do posmarowania chlebakilka kropel ostrego sosu chilliposiekany koperekświeżo zmielony pieprz do smaku
Kromki smarujemy masłem, układamy na każdej po liściu sałaty, wędlinę składamy na pół, wkładamy w nią po plasterku awokado i układamy po 3 plasterki na kanapkę, posypujemy koperkiem, skrapiamy ostrym sosem chilli i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.