Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z maj, 2014

Surówka z marchewki po marokańsku

Surówka z marchewki, która w smaku dość znacznie różni się od tradycyjnejsurówki marchewkowej jaka znamy. Startą na grubej tarce marchew zalewamy bardzo aromatycznym dressingiem i pozostawiamy przez minimum półgodziny do marynaty - choć im dłuższy okres marynowania, tym surówka smaczniejsza - marynata wyraźnie jej służy. Bardzo ciekawy i niecodzienny dodatek, który urozmaici codzienny obiad.




Surówka z marchewki po marokańsku

4 duże marchewki2 strąki kardamonu1/2 łyżeczki mielonego kuminu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1 łyżeczka papryki1/2 łyżeczki mielonej kolendry80 ml oleju z oliwek1 łyżka soku z cytryny2 łyżki soku z pomarańczy3 łyżki rodzynek1 garść drobno pokrojonych liści kolendry2 łyżki posiekanych orzechów pistacjowych1 łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy250 ml jogurtu greckiego

Marchewkę obieramy, ścieramy na grubej tarce i umieszczamy w misce. Miażdżymy strąki kardamonu i wyjmujemy nasiona. Podgrzewamy patelnię i dodajemy kumin, imbir, paprykę, kardamon i mieloną kolendrę, podgrz…

Risotto ze szparagami i orzechami pistacjowymi

Kremowe, bardzo proste risotto ze szparagami, wymieszane ze startym serem parmezan oraz śmietaną. Risotto przygotowujemy przez stopniowe dodawanie gorącego rosołku do specjalnego rodzaju ryżu np arborio. Potrawa jest idealnym daniem "z niczego", można przyrządzić je dosłownie z resztek, które znajdziemy w lodówce. Risotto ze szparagami posypujemy uprażonymi orzeszkami pistacjowymi.




Risotto ze szparagami i orzechami pistacjowymi


900 ml wywaru z warzyw lub rosołku1/2 szklanki białego wina4 łyżki oleju z oliwek1 cebula, drobno posiekana1 szklanka suchego ryżu arborio125 g szparagów, pokrojonych w ok 3 cm kawałki1/2 szklanki śmietany50 g startego sera parmezan 2 łyżki uprażonych, posiekanych orzechów pistacjowych
Na dużej i głębokiej patelni podgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy ryż i krótko smażymy mieszając, aż ryż stanie się przezroczysty.
Dodajemy wino i podgrzewamy, aż będzie wchłonięte przez ryż, po czym dodajemy rosołek, stopniowo, po pół szk…

Muffiny z cynamonowym cukrem

Zawsze gdy potrzebny mi jest jakiś ekspresowy wypiek zabieram się za muffiny. Proste w wykonaniu, szybkie w upieczeniu, na dodatek nie potrzeba czekać by wystygły, bo najlepsze są jeszcze na ciepło. Muffiny z cynamonowym cukrem przygotujemy więc w pół godziny - łącznie z pieczeniem. Otrzymamy mięciutkie babeczki z zawijasami z cynamonowego cukru. Cynamon w połączeniu z miałkim brązowym cukrem jest naprawdę wyśmienity i nawet osoby nie lubiące cynamonu nie powinny marudzić.





Muffiny z cynamonowym cukrem


250 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli110 g drobnego cukru1 jajko, lekko ubite225 ml mleka85 g masła, rozpuszczonego
Cynamonowy cukier:

2 łyżeczki mielonego cynamonu75 g jasnego, miałkiego brązowego cukru (soft light brown sugar)

Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Przygotowujemy foremkę na 12 muffin - natłuszczamy lub wykładamy papilotkami.
Cynamon i brązowy cukier mieszamy razem w miseczce i odstawi…

Wieprzowina w kokosach

Bardzo ciekawy sposób na podanie mięsa. Wieprzowina w kokosach ma lekko orientalny smak z dominującym tutaj kokosem, chociaż nie zabrakło również orientalnych przypraw: kurkumy, dzięki której uzyskujemy tą piękną barwę, świeżego imbiru, który w potrawach spisuje się znakomicie i papryczki chilli, dodającej lekkiej pikanterii. Wieprzowinę w kokosach najlepiej podać w towarzystwie ryżu i sezonowej surówki.




Wieprzowina w kokosach


100 ml oleju roślinnego2 duże cebule szalotki, posiekane2 ząbki czosnku, posiekaneok 5cm korzenia imbiru, obranego i startego na tarce1 łyżka kurkumy2 papryczki chilli, posiekane (jeśli chcemy ostrzejszą wersję, pozostawiamy ziarna)60 g wiórków kokosowych400 g wieprzowiny, pokrojonej na ok 2 cm kawałki100 ml mleczka lub śmietanki kokosowejsól do smaku
W dużej głębokiej patelni podgrzewamy na niewielkim ogniu cebulę, czosnek i imbir,aż będą lekko rumiane (kilka minut)
Mieszamy z kurkumą, papryczką chilli i wiórkami kokosowymi i podgrzewamy kilka minut.
W oddzielne…

Sos tzatziki

Słynny grecki sos jogurtowy - tzatziki. Bardzo prosty do wykonania i bardzo smaczny. W sezonie grillowym idealny do wszelkich mięs. Ten popularny dip składa się zaledwie z 3 podstawowych składników: jogurtu greckiego, startego surowego ogórka i czosnku. Czosnek dodatkowo marynuje się w oliwie a kilka listków posiekanej mięty dodaje mu rześkości. Najlepszy schłodzony. Sos tzatziki można przechowywać w lodówce przez kilka dni.





Sos tzatziki



2 ząbki czosnku1 łyżka oleju z oliwek1 ogórek (ok 160 g - mniej więcej połowa wężowego)1 łyżeczka soli350 ml jogurtu greckiego1 1/2 łyżki posiekanej miętysól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Miażdżymy czosnek ze szczyptą soli, przekładamy do miseczki i zalewamy łyżką oleju. Odstawiamy. Ogórka myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasypujemy solą i odstawiamy na pół godziny. Jogurt umieszczamy w misce, dodajemy czosnek z olejem, miętę, doprawiamy pieprzem. Dodajemy odcedzonego ogórka i mieszamy. Doprawiamy solą.
Przepis z książki Tess…

Paluchy z kurczaka w panierce

Jedno z ulubionych dań dla dzieci - paluchy z piersi kurczaka - sprawdzi się również jako świetna przekąska na dowolną imprezę. Paluchy są bardzo proste do wykonania a panierkę można modyfikować, dodając oprócz sera pieprz, płatki chilli lub posiekaną natkę pietruszki. Można podawać je na przykład z ketchupem, choć ja najlepiej lubię je zanurzać w sosie czosnkowym lub w tzatziki.




Paluchy z kurczaka w panierce


1 bardzo duża pierś z kurczaka (lub 2 małe), pokrojona w paski o długości ok 8cm i szerokości 2cm2 jajka1/2 szklanki mąki1 szklanka bułki tartej5 łyżek startego parmesanusól do smakuolej lub smalec do smażenia
Przygotowujemy trzy płaskie talerze. Do jednego wsypujemy mąkę, do drugiego wbijamy jajka, roztrzepujemy widelcem i lekko solimy. Do trzeciego wsypujemy bułkę tartą i starty parmesan, mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, ze wszystkich stron, aż będą ładnie zrumienione.



Sernik z truskawkami w brązowym cukrze

Tegoroczny sezon truskawkowy rozpoczynam sernikiem. Miękki spód to typowy angielski sponge, który nie jest tak suchy jak klasyczny biszkopt. Na nim warstwa nasączonych brązowym cukrem truskawek, przykrytych serową czapą. Warstwa serowa jest bardzo puszysta i w połączeniu z truskawkami i biszkoptem stanowi bardzo smaczną całość.






Sernik z truskawkami w brązowym cukrze


300 g truskawek plus kilka do przybrania4 łyżki ciemnego brązowego cukru
ciasto:

125 g masła125 g cukru2 jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii125 g mąki, przesianej1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli 2 łyżki mleka
masa serowa:

500 g sera twarogowego z wiaderka125 g cukru3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią5 jajek 1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki pszennej

Obrane i umyte truskawki kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy brązowym cukrem i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem dno tortownicy o wymiarach 23 cm.

Masło i cukier ubijamy do białości. Dodajemy po 1 jajku, dokładnie ub…

Risotto pieczarkowe

Jedna z najprostszych i najszybszych potraw, bo do takich należy risotto, gości u mnie dość często. Dzisiaj sposób na pieczarki - w kremowym, maślanym ryżu smakują bardzo dobrze. Risotto pieczarkowe będzie szybkim i nieskomplikowanym obiadem lub kolacją. Pamiętajmy tylko o zastosowaniu specjalnego ryżu do risotto i stopniowym dolewaniu rosołku.





Risotto pieczarkowe



175 g ryżu arborio3 łyżki masła 1 cebula, posiekana200 g pieczarek900 ml rosołku1 łyżka posiekanej natki pietruszki3-4 łyżki startego sera Grana Padano lub Parmesanu sól i dużo świeżo zmielonego pieprzu

1 łyżkę masła rozpuszczamy na głębokiej patelni i smażymy cebulę, aż będzie miękka. Dodajemy ryż i dalej smażymy, aż ryż stanie się przezroczysty. Dodajemy około szklanki rosołku i gotujemy na niewielkim gazie, aż ryż wchłonie płyn. Dodajemy kolejną porcję rosołku i czynność tę powtarzamy, aż cały płyn zostanie wchłonięty przez ryż (ok 20 minut) W międzyczasie na pozostałym maśle smażymy obrane i pokrojone pieczarki i dodajemy …

Proste ciasto kokosowe

Bardzo proste do wykonania ciasto z wiórkami kokosowymi. Na blogu jest już robiony podobną techniką (z namoczonymi wcześniej w wodzie wiórkami) chlebek kokosowy. To ciasto kokosowe jest nieco bogatsze od tamtego, równie smaczne i wilgotne. Najlepsze oczywiście tuż po upieczeniu i wtedy bardzo szybko znika, ale zapakowane w folię zatrzyma wilgoć jeszcze przez kilka dni. Codzienne, smaczne ciasto dla amatorów kokosowych smaków.




Proste ciasto kokosowe


225 g mąki2 1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soli225 g masła, miękkiego225 g drobnego cukru3 jajka, lekko ubite1 łyżeczka ekstraktu z wanilii135 g wiórków kokosowych, wymieszanych z 90 ml ciepłej wody

Wiórki kokosowe mieszamy z z wodą i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia foremkę kwadratową o bokach 23 cm.
Masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną masę. Dodajemy stopniowo jajka i ekstrakt z wanilii dokładnie ubijając po każdym dodaniu. Delikatnie mieszamy w przesianą mąką i pros…

Quiche Lorraine

Quiche Lorraine to wytrawna francuska tarta, bardzo popularna również w Wielkiej Brytanii. Kruchy, bardzo maślany spód i śmietanowo-serowy farsz z chrupiącymi kawałkami boczku w środku. Klasyka, ale jakże pyszna. Wersja domowa tarty jest oczywiście znacznie lepsza od tych kupionych w sklepie. Quiche najlepiej smakuje na ciepło, ale jest również smaczna w wersji na zimno dlatego świetnie nada się na majówkę lubi jakikolwiek piknik. Idealna również do pracy.




Quiche Lorraine



na ciasto:

200 g maki100 g masła, schłodzonego, pokrojonego w kostki1 jajkoszczypta soli
farsz:

175 g boczku, pokrojonego w kostkę1 łyżka oleju 1 cebula, obrana i posiekana3 jajka300 ml śmietanki double cream (kremówki lub innej tłustej)75 g sera cheddar, startego na tarce1 łyżka siekanej natki pietruszkisól i świeżo zmielony pieprz
Z mąki, soli, masła i jajka zagniatamy ciasto (ja robię to mechanicznie, ale można zagnieść ręcznie, najpierw posiekać składniki a potem szybko zagnieść ciasto). Zawijamy w folię i wkładamy…

Channa masala

Channa masala to indyjskie curry z ciecierzycą w roli głównej. Oczywiście podobnie jak inne curry, których na moim blogu coraz więcej, to jest również niezwykle aromatyczne. Gęsty, pomidorowy sos, z mnóstwem współgrających ze sobą przypraw tworzy bardzo smaczną oprawę dla ciecierzycy. Polecam.





Channa masala


2 łyżki oleju2 średnie cebule, przekrojone na pół i pokrojone w cienkie półplastry4 ząbki czosnku, drobno posiekane15 g kawałek świeżego korzenia imbiru, obrany i starty na drobnej tarce 1 zielona papryczka chilli, drobno pokrojona (bez ziaren lub z ziarnami)1 łyżeczka ziaren kuminu1 łyżka mielonej kolendry1 łyżeczka mielonego kuminu2 łyżeczki papryki1 łyżeczka kurkumy1 1/2 łyżeczki przyprawy garam masala1/4 łyżeczk pieprzu cayenne400g puszka pokrojonych pomidorów1/4 łyżeczki soli mirskiej, plus dodatkowo do doprawienia150 ml zimnej wody2 puszki 400g ciecierzycy (u mnie 1 słoik 750 g)2-3 łyżki świeżego soku z cytryny2 łyżeczki drobnego cukruposiekana świeża kolendra, opcjonalnieświe…