Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z czerwiec, 2014

Tort z orzechową bezą i czekoladowym kremem (na szóste urodziny bloga)

Dzisiaj mija 6 lat, odkąd powstał pierwszy wpis na moim blogu. Był w nim przepis na pavlovą z malinami, do dzisiaj jeden z moich ulubionych deserów. Uwielbiam pavlovą! Pozostaję więc dalej w temacie bezy, choć dzisiaj jej znacznie cięższa wersja, z grubo mielonymi orzechami laskowymi i wytrawnym mocno czekoladowym kremem. Deser jest idealny na cały rok, ale ponieważ jest lato, dodatek w postaci moich ulubionych owoców, malin, będzie jak znalazł. Torcik jest nietuzinkowy i zwyczajnie pyszny!





Tort z orzechową bezą i czekoladowym kremem



Orzechowe blaty bezowe:

185 g orzechów laskowych, uprażonych i zmielonych250 g jasnego cukru muscovado6 białekszczypta soli
Krem czekoladowy:

300 g dobrej ciemnej czekolady350 g śmietanki double cream (można zastąpić kremówką)2 łyżki brandy, opcjonalnie
150 g malin, opcjonalnie lub wiórki tartej czekolady


Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Cukier i zmielone orzechy mieszamy razem i dodajemy do białek, delikatnie mieszając.
Piekarnik nagrzewamy do 14…

Sałatka makaronowa z tuńczykiem

Bardzo prosta i błyskawiczna sałatka makaronowa z tuńczykiem. Idealna w sytuacjach, gdy mamy pusto w lodówce. Tuńczyk i kukurydza w puszce, to składniki, które zawsze mam pod ręką. Szczypiorek, można z powodzeniem zastąpić posiekaną cebulą, a włoskie orzechy pominąć, ale ich dodatek mocno "podkręci" smak sałatki. Bardzo dobra również jako lunch do pracy.





Sałatka makaronowa z tuńczykiem


250 g drobnego makaronu ( u mnie macaroni )1 puszka tuńczyka w oleju1 mała puszka kukurydzyszczypiorek w raz z cebulką, posiekany2 łyżki majonezu3 łyżki jogurtu greckiegogarść orzechów włoskich, posiekanych, opcjonalniesól i pieprz do smaku

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy wodą.
Majonez i jogurt mieszamy w szklance. Makaron, tuńczyka, kukurydzę i szczypiorek umieszczamy w misce i mieszamy. Dodajemy sos majonezowy, doprawiamy solą i dużą ilością pieprzu, posypujemy orzechami.

Murzynek

Murzynek był jednym z pierwszych ciast jakie upiekłam w swoim życiu. Piekłam to ciasto niezliczoną ilość razy i moje dzieci uwielbiały je. Proste, tanie, czekoladowe, bez rodzynek, z polewą. Odkąd jednak zaczęłam prowadzić bloga (6 lat minie na dniach), zajęłam się innymi ciastami a murzynek poszedł w zapomnienie. Postanowiłam przypomnieć sobie ten wypiek, który tak jakisaurabył kiedyś jednym z najczęściej pieczonych przeze mnie ciast. Nie poszło łatwo. Pierwszy egzemplarz z przepisu w popularnym niegdyś magazynie poszedł do kubła na śmieci. Mączny, niesmaczny gniot. Z drugim było podobnie i choć już mniej mączny, to dalej nie zachwycił, ani smakiem ani wyglądem. Po roku, spróbowałam ponownie zmieniając proporcje, choć zachowując sposób przyrządzania klasycznego murzynka. Tym razem się udało. Murzynek wyszedł znakomicie. Wilgotny, smaczny, sprężysty, miękki. Na trzeci dzień ciasto było dalej jak świeżo upieczone. To zdecydowanie najlepszy murzynek jaki jadłam.




Murzynek


250 g masła400 g …

Polędwiczki wieprzowe z cebulą

Polędwiczki wieprzowe z cebulą to jedno z prostszych i bardzo smacznych dań. Polędwiczki wieprzowe są delikatnym, nie wymagającym długiego gotowania mięsem, więc przyrządzenie ich zajmie niewiele czasu. Smażona cebula w połączeniu z mięsem smakuje wyśmienicie. To połączenie tylko potwierdza zasadę, że im prościej tym smaczniej.




Polędwiczki wieprzowe z cebulą

1 polędwiczka wieprzowa, pokrojona w plastry ok 2 cm4 spore cebule, pokrojone w plastrytłuszcz do smażeniamąka do obtaczania

Plasterki polędwicy spłaszczamy dłonią, doprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do momentu, aż będą rumiane. Na oddzielnej patelni smażymy cebulę, aż stanie się szklista, do cebuli dodajemy usmażone polędwiczki, przykrywamy i dusimy jeszcze ok 10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sernik marchewkowy

Skoro mamy marchewkowe ciasto to mamy również marchewkowy sernik. Ser w serniku oczywiście jest, a marchewka stanowi jedynie dodatek. Spód to bardzo smaczny, typowy angielski sponge z lekko migdałową nutą. Byłam zdziwiona niezwykła puszystością sernika, bo spodziewałam się raczej sernika z rodzaju tych ciężkich. Sernik marchewkowy jest jednak bardzo delikatny i puszysty, i chociaż dość znacznie opadł, nie stracił nic ze swojej lekkości. Ze względu na wyjątkową kruchość i puszystość trudno było go pokroić, ale niezbyt atrakcyjny wygląd nie przeszkadzał, by delektować się jego smakiem.





Sernik marchewkowy


50 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do posmarowania50 g drobnego cukru60 g mąki samorosnącej, przesianej (lub zwykłej z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i małą szczyptą soli)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 jajko1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego

275 g serka kremowego (typu philadelphia)3 jajkakilka kropel ekstraktu migdałowego100 g drobnego cukru4 łyżki mielonych migdałów 175 g młodej…

Lamb dopiaza / Curry z jagnięciny w cebuli

Tym daniem ostatecznie przekonałam się do jagnięciny. Lamb dopiaza to jagnięcina gotowana w dużej ilości cebuli i oczywiście z całym zestawem aromatycznych azjatyckich przypraw. Zapach i wrażenia smakowe są nie do opisania, ale kto zna kuchnię indyjską ten wie o czym mówię. Dziesiątki już razy robiłam curry i choć to już właściwie powszednie dla mnie danie, za każdym razem niezmiennie się zachwycam. Lamb dopiaza potwierdziła tylko, że niezależnie od rodzaju użytego mięsa otrzymamy kulinarną ucztę dla zmysłów. Polecam.




450 g mięsa z jagnięciny, pokrojonego na ok 3 cm kawałki150 g jogurtu naturalnego8 strąków kardamonu2 łyżeczki ziaren kolendry2 łyżeczki ziaren kuminu6 średniej wielkości cebul4 łyżki ghee lub oleju ze słonecznika4 ząbki czosnku, pokrojonego w cienkie plastry15 g kawałek świeżego korzenia imbiru, obranego i drobno posiekanego1 długa papryczka chilli, drobno posiekana1 łyżeczka przyprawy garam masala, plus dodatkowo duża szczypta1/2 łyżeczka mielonej kurkumy2 łyżki koncen…

Muffiny z ziarnami

Wytrawne muffiny z ziarnami to szybka do zrobienia przekąska nadająca się zarówno na śniadanie jak i lunch. Zdrowe, z ziarnami w środku i z dodatkiem kukurydzianej kaszki (można zastąpić kaszą manną) smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja osobiście wolę je lekko ciepłe, więc nawet dwudniowe podgrzewam przed zjedzeniem w mikrofalówce - są jak świeże.





Muffiny z ziarnami


225 g maki samorosnacej (lub zwykła z 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczyptą soli40 g polenty lub mąki kukurydzianej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki suszonych ziół 60 g ziaren słonecznika lub dyni, lub mieszanka tych ziaren1 łyżka ziaren sezamowych, plus 2 łyżeczkisól i świeżo zmielony pieprze do smaku1 jajko, roztrzepane2 1/2 łyżki oleju z oliwek150 ml mleka

 Piekarnik nagrzewamy do 190 st C. Przygotowujemy foremkę na 12 muffin, wykładamy ją papilotkami lub natłuszczamy.
Mąkę, polentę, proszek do pieczenia, suszone ziła, ziarna słonecznika i dyni oraz 1 łyżkę ziaren sezamowych umieszczamy w dużej …

Ciasto ucierane espresso

Proste i smaczne ciasto ucierane espresso polane lekko kawowym lukrem i udekorowane ziarnami kawy w czekoladzie. Jest jak typowa babka,  intensywnie maślana i pozostająca długo wilgotna. Miłośnikom kawowych słodyczy będzie na pewno smakowała. Najlepsza z filiżanką kawy espresso :)




Ciasto ucierane espresso


175 g masła, miękkiego, plus dodatkowo do nasmarowania175 g drobnego cukru3 jajka175 g mąki samorosnącej, przesianej (lub zwykła z 1 łyżeczka proszku do pieczenia i szczyptą soli)1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka likieru kawowego1 łyżka bardzo mocnej espresso (lub 3 łyżki kawy instant rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody)

lukier:

175 g cukru pudru, przesianego2 łyżki espresso lub (2 łyżeczki kawy instant rozpuszczonej w 2 łyżkach wody)ok 20 ziaren kawy w czekoladzie, posiekanych, do ozdoby


Piekarnik nagrzewamy do 190 st C, natłuszczamy średniej wielkości keksówkę i wykładamy papierem do pieczenia
Przygotowujemy ciasto. Masło z cukrem ucieramy do białości. Dodajemy po jednym jajku, …

Tagliatelle z brokułami

Tagliatelle z brokułami to proste danie z makaronu, które przygotujemy w przysłowiowe 5 minut. Krótko gotowany brokuł z mieszanką z podsmażonej bułki tartej, papryczek chilli i filetów z anchovy. Filety można pominąć jeśli ktoś nie lubi rybnych dodatków w potrawach. W razie gdyby danie było za suche skrapiamy je dodatkowo oliwą z oliwek.







Tagliatelle z brokułami



250 g makaronu tagliatelleśredniej wielkości brokuł (ok 350 g )5 łyżek oleju z oliwek6 filetów anchovy, odcedzonych i posiekanych2 świeże czerwone papryczki chilli, drobno posiekane100 g bułki tartej

Tagliatelle gotujemy w dużym garnku osolonej wody, przez około 10 minut. Brokuła dzielimy na małe części i dodajemy do makaronu 3 minuty przed końcem gotowania.
W międzyczasie podgrzewamy na patelni 3 łyżki oleju i smażymy anchovy oraz papryczki, dodajemy bułkę tartą i kontynuujemy przez ok 5 minut, aż bułka nabierze złotej barwy.
Tagliatelle i brokuła odcedzamy, mieszamy z 3/4 bułki podsmażonej bułki tartej, doprawiamy solą i pieprz…