Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lipiec, 2014

Włoskie pulpety w pomidorowym sosie

Delikatne włoskie pulpety z mięsa drobiowego to kolejny pomysł na całoroczny obiad. Do pulpetów można użyć dowolnego mięsa mielonego. Do masy mięsnej dodajemy również startą marchewkę, przez co wzrasta wartość odżywcza potrawy. Całość gotujemy w intensywnym, winno-pomidorowym sosie. Najlepsze z makaronem, ale równie dobrze będą smakować z młodymi ziemniakami lub ziemniaczanym puree.




Włoskie pulpety w pomidorowym sosie


500 g chudego mięsa mielonego (u mnie z indyka, ale może być i wieprzowina i wołowina)1/2 cebuli, drobno posiekanej1 marchewka, obrana i starta na drobnych oczkach2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone1 łyżeczka suszonego oregano1/2 łyżeczki drobnej soli morskiej1 łyżeczka olejuświeżo zmielony pieprz
sos pomidorowy:

2 łyżeczki oleju1/2 cebuli, drobno posiekanej1 ząbek czosnku, obrany i zmiażdżony400 g puszka pomidorów krojonych100 ml czerwonego wina lub wody200 ml zimnej wody
Mięso umieszczamy w dużej misce, dodajemy cebulę, marchewkę, czosnek, oregano sól i dużo zmielonego p…

Owoce pod kruszonką /Fruit Crumble

W sezonie letnio-jesiennym owoce pod kruszonką to jeden z łatwiejszych ale bardzo smacznych deserów. Bardzo brytyjski, choć historycznie stosunkowo młody deser, którego przygotowanie jest bajecznie proste i szybkie, a efekt końcowy więcej niż zadowalający. Do deseru można użyć dowolnych owoców, a także dowolnie dozować ilość cukru. W kruszonce na zdjęciu ominęłam posypanie cukrem i użyłam mniejszej ilości cukru, ale chyba słodsza wersja bardziej mi odpowiadała.







Owoce pod kruszonką /Fruit Crumble


500 g owoców (w kruszonce na zdjęciu 4 nektarynki i 150 g borówek amerykańskich)cukier do posypania owoców110 g mąki, przesianej1 łyżeczka przyprawy do pierników (mixed spice)90 g masła, zimnego80 g (w słodszej wersji 110 g) brązowego cukrugarść orzechów włoskich
Piekarnik nagrzewamy do 200 st C. Owoce (większe kroimy na mniejsze części) przekładamy do niewielkiego naczynia do zapiekania i posypujemy cukrem (ilość, w zależności od rodzaju owoców)
Do mąki dodajemy przyprawę do pierników i masło,…

Affogato

Affogato - włoski deser, chyba najprostszy z możliwych, łączący ze sobą gorące z chłodnym i słodkie z gorzkim. Gałka lodów waniliowych polana porcją gorącego espresso. U mnie dodatkowo z likierem amaretto, ale i bez niego deser jest świetny. Affogato jest idealne na upały, nasza codzienna kawa espresso z gałką lodów - to jest to! Dla mnie rewelacja!





Affogato


1 kulka lodów waniliowych1 porcja kawy espresso (ewentualnie 2 łyżki bardzo mocnej kawy)1 łyżka likieru amaretto
Gałkę lodów wkładamy do filiżanki, dodajemy amaretto. Lody polewamy gorącym espresso.






Krokiety z soczewicą i pieczarkami

Krokiety bardzo lubię. Dotychczas jadłam w zasadzie tylko krokiety z kapustą i pieczarkami. Krokiety z soczewicą i pieczarkami to mój bardzo udany debiut. Soczewica w połączeniu z podsmażonymi pieczarkami jest pyszna. Obtoczone w jajku i bułce tartej, podsmażone na maśle, z lekko chrupiącą skórką będą bardzo smacznym posiłkiem, na obiad lub kolację. Polecam.





Krokiety z soczewicą i pieczarkami


naleśniki:
1 szklanka mleka1 szklanka wody2 jajka 1 1/2 szklanki mąki1 łyżka olejuszczypta soli
farsz:

1/2 szklanki soczewicy czerwonej150 g brązowych pieczarek, drobno pokrojonych1 cebula, drobno posiekana2 łyżki natki pietruszki, posiekanejsól i pieprz 2 łyżki masła1 jajko, roztrzepanebułka tarta do obtaczania
Składniki na naleśniki ubijamy w wysokiej misce i odstawiamy na ok pół godziny. Smażymy naleśniki na dobrej patelni lekko nasączonej tłuszczem. Z przepisu wychodzi około 10 naleśników - na krokiety potrzebujemy tylko 6. Możemy oczywiście użyć naleśników z dowolnego, sprawdzonego przepisu.

Chleb mleczny

Delikatny, mleczny chleb, który możemy upiec jako chałkę. Chleb jest lekko słodki, puszysty i choć najlepszy będzie z samym masłem, to smakuje również i z wędliną i z serem na przykład. Chleb mleczy dość długo utrzymuje swą świeżość jak na drożdżowe pieczywo i nie kruszy się.






Chleb mleczny



500 g mąki chlebowej, plus dodatkowo do posypania10 g soli25 g drobnego cukru10 g drożdży instant30 g masła, miękkiego320 g ciepłego, pełnego mlekaolej z oliwy do zagniatania
Mąkę umieszczamy w dużej misce, dodajemy cukier, sól, drożdże i mieszamy, dodajemy masło i 3/4 mleka i zagniatamy ciasto ( ja robiłam to hakiem, można też ręcznie), w miarę potrzeby dodajemy pozostałe mleko lub nieco więcej mąki. Ciasto zagniatamy ok 5-10 minut (w przypadku zagniatania ciasta ręcznie, blat lekko natłuszczamy olejem), tak aby było gładkie i błyszczące. Przekładamy do lekko naoliwionej miski, przykrywamy folią i zostawiamy w ciepłym miejscu, tak aby podwoiło swoją objętość ( zajmie to ok 1 godziny, choć spokojnie…

Lody waniliowe - najprostsze - bez maszynki

Najprostsze lody waniliowe, bez jajek, bez maszynki do lodów, bez laski wanilii. W smaku niczego im jednak nie brakuje, są bardzo waniliowe, bardzo słodkie, miękkie i pyszne.  Zamiast ziaren z laski wanilii użyłam ekstraktu z ziarnami wanilii, ale z powodzeniem można użyć ekstraktu bez ziaren lub tradycyjnie ziaren z 1 laski wanilii. Pomimo braku maszynki lody są gładkie i miękkie, nie znajdziemy w nich żadnych grudek lodu. Śmietankę double cream, która jest bardzo tłusta (48%) i niedostępna w Polsce możemy zastąpić kremówką.




600 ml śmietanki double cream (można zastąpić kremówką)1 puszka (397 g)  mleka skondensowanego, słodzonego2 łyżeczki ekstraktu z ziarnami wanilii (można zastąpić zwykłym ekstraktem z wanilii lub użyć ziaren z 1 laski wanilii)
Śmietankę z mlekiem skondensowanym umieszczamy w dużej misce. Dodajemy ekstrakt lub ziarna z laski wanilii, ubijamy, aż masa zgęstnieje (uważamy, by nie ubić za mocno). Przekładamy do plastikowego naczynia, przykrywamy i wkładamy na 4 godzin…

Jagodzianki z kruszonką

Jagodzianki. Któż ich nie lubi? Miękkie drożdżowe bułeczki wypełnione jagodowym farszem lub jak u mnie farszem z borówek amerykańskich. Do tego pyszna kruszonka na wierzch - można jeść bez końca, zwłaszcza tuż po wyjęciu z piekarnika, lekko tylko wystudzone. Pycha.






Jagodzianki



ciasto:
500 g mąki75 g cukru75 g bardzo miękkiego masła2 łyżeczki drożdży instant200 ml mleka3 jajkaszczypta soliskórka otarta z 1 cytryny
farsz:
350 g jagód lub borówek amerykańskich4 łyżki cukru1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
kruszonka:

50 g mąki25 g cukru25 g masła
1 jajko, roztrzepane, do smarowania

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski. Za pomocą haka zagniatamy gładkie ciasto (można czynność wykonać ręcznie ). Miskę przykrywamy folią i odstawiamy na ok 1 godzinę do podwojenia objętości. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę - wszystkie składniki wkładamy do miski i łączymy palcami. Jagody lub borówki obtaczamy w cukrze wymieszanym ze skrobią zi…

Risotto paprykowe

Gdy nie mam pomysłu na obiad,  lodówka świeci pustkami lub nie mam czasu na zbytnie siedzenie w kuchni, to robię risotto. Risotto paprykowe pomimo swojej niewątpliwej prostoty i skromnej ilości składników okazało się być chyba najlepszym jakie w życiu jadłam. Połączenie słodkiej papryki z ostrą papryczką chilli i maślany ryż to przysłowiowy strzał w dziesiątkę. Potrawa wyszła nadspodziewanie dobra. Proste i bardzo smaczne danie obiadowe. Polecam.




1 szklanka ryżu arborio1 cebula, posiekana1 papryczka chilli, drobno posiekana2 czerwone papryki, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kostkę2 łyżki oleju1 łyżka papryki w proszku1 łyżeczka kurkumy 1/2 szklanki białego wina900 ml rosołku 2 łyżki masła 40 g sera pecorino romano, startego, plus dodatkowo do podaniagarstka liści bazyliisól i pieprz do smaku
 Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy kilka minut, dodajemy papryczkę chilli i paprykę, smażymy dodatkowo kilka minut, dodajemy ryż oraz paprykę w proszku i …