Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z wrzesień, 2014

Tarta czekoladowa z gruszkami

Wszystko w tej czekoladowej tarcie jest pyszne! Kruchy, bardzo maślany spód, czekoladowo - migdałowe wypełnienie no i same gruszki, które uważam, że są jednymi z najsmakowitszych owoców do ciast. Bardzo podobne ciasto, tyle że w jasnej wersji zamieściłam ostatnio - to migdałowy flan z gruszkami. Oba ciasta są niesamowicie pyszne i na jednym kawałku trudno jest poprzestać. Polecam.






Tarta czekoladowa z gruszkami



180 g mąki110 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę35 g drobnego cukru1 żółtkookoło 1 łyżki lodowatej wody


czekoladowe wypełnienie:



125 g ciemnej czekolady, posiekanej125 g masła, w temperaturze pokojowej90 g drobnego cukru4 jajka, oddzielnie białka i żółtka125 g mielonych migdałów2-3 krople prawdziwej esencji z waniliiszczypta soli2 dojrzałe, średnie gruszki


Przygotowujemy ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło i za pomocą palców łączymy oba składniki, aż powstanie drobna kruszonka.
Mieszamy z cukrem, dodajemy żółtko i wodę i w blenderze lub za pomocą noża łączymy wszystk…

Burgery z indyka na ostro

Pyszne, soczyste i ostre burgery z mięsa indyczego. Burgery z indyka są nieco delikatniejsze niż klasyczne burgery z wołowiny, tutaj dodatkowo ze świeżą kolendrą dodającą specyficznego smaku oraz ostrą papryczką chilli i słodkim sosem chilli dla kontrastu. Domowe burgery przewyższają te "kupcze" pod względem smaku a ich skład nie jest dla nas tajemnicą - wiemy dokładnie co jemy.






Burgery z indyka na ostro




burgery:

500 g mięsa mielonego (dowolnego, u mnie było z indyka)2 czerwone niewielkie cebule, drobno posiekane3 ząbki czosnku, drobno posiekane2 długie, czerwone papryczki chilli, drobno posiekane (pozbawione ziaren, gdy chcemy mniej ostrą wersję)4 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry3 łyżki słodkiego sosu chilli1 jajko, roztrzepane100 g bułki tartej (lub więcej, gdyby masa była za rzadka)1 1/2 łyżeczki soli
dodatki:
4 bułki do hamburgerów (lub 6, gdy zrobimy 6 burgerów)kawałek ogórka wężowego, pokrojonego wzdłuż na cienkie, długie plastry, lekkopomidor, pokrojony w plastryk…

Flan migdałowy z gruszkami

Może nie jest to najpiękniej wyglądające ciasto ale jego smak jest rewelacyjny. Flan migdałowy z gruszkami upiekłam dla gości. Bardzo smaczny, kruchy, maślany spód wypełniony, pyszną masą z mielonych migdałów a w masie zatopione dojrzałe, ale jędrne gruszki. Widok gości rozpływających się w zachwytach i dokładających sobie kolejne porcje - bezcenny. Bardzo polecam.








Flan migdałowy z gruszkami




185 g (1 1/4 szklanki) mąki 90 g masła55 g  (1/4 szklanki) drobnego cukru2 żółtka z jajek3 dojrzałe gruszki, obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na ćwiartki2 łyżki dżemu morelowego, podgrzanego 

masa migdałowa:


125 g masła75 g (1/3 szklanki) drobnego cukru 2 jajka120 g (1 szklanka) mielonych migdałów1 łyżka mąki


 Mąkę, masło, cukier i żółtka łączymy tak, by się połączyły, lekko zagniatamy, aż ciasto będzie gładki, przykrywamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy migdałowe nadzienie. Masło i cukier ucieramy w małej misce, dodajemy jajka, po jednym, a na końcu mies…

Muffiny bananowe z malinami

Muffiny najczęściej piekę kiedy mam niespodziewanych gości. Są bardzo wdzięczne, szybkie do zrobienia, nie wymagające wyciągania sprzętu i bardzo proste w przygotowaniu. Tak, było i tym razem, muffiny bananowe z malinami przygotowywałam w chwili, gdy goście byli już u mnie. Owocowe, z rozgniecionymi bananami i malinami w środku, posypane odrobiną cukru demerara i migdałowymi płatkami. Bardzo wilgotne, dość długo świeże i bardzo smaczne.





 Muffiny bananowe z malinami


150 g masła2 bardzo dojrzałe banany150 ml mleka150 g drobnego cukru3 duże jajka300 g mąki samorosnącej(lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia150 g malin3-4 łyżki cukru Demerara2 łyżki płatków migdałowych


Piekarnik nagrzewamy do 200 st C.
Masło rozpuszczamy w małym rondelku i pozostawiamy do wystudzenia.
Banany obieramy i rozgniatamy widelcem.
Mleko, cukier, jajka i masło mieszamy trzepaczką.
Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy ma…

Karpatka

Jedno z ulubionych ciast. Karpatka. Dwie warstwy parzonego ciasta i krem. Dużo budyniowego kremu. To klasyka, do której chyba nie trzeba zachęcać. Moja wersja kremu lekko alkoholowa, ale można oczywiście alkohol pominąć.





Karpatka


1 szklanka mąki125 g masła5 jaj1 szklanka wody

krem:


250 g masła500 ml mleka3 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego3 łyżki rumu (opcjonalnie)
cukier puder do posypania


Masło rozpuszczamy w rondlu, dodajemy wodę i mąkę, podgrzewamy, aż ciasto zacznie odchodzić od garnka. Schładzamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C , blaszkę o wymiarach 33 na 20 cm smarujemy masłem i lekko posypujemy mąką.
Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku i ucieramy. Dzielimy na 2 części. Jedną część wykładamy do blaszki i pieczemy ok 20 minut. Czynność powtarzamy z drugą częścią ciasta. Zostawiamy do ostudzenia. W międzyczasie przygotowujemy krem. Odlewamy pół szklanki mleka. Resztę mleka z cukrem gotujemy. Do mleka w szkl…