Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z październik, 2014

Puszysty placek daktylowy z orzechami

Puszysty, a jednocześnie wilgotny placek daktylowy. Podobne ciasto daktylowe piekłam już wcześniej i wiem, że cieszy się on dużą popularnością. Daktyle, namoczone wcześniej w wodzie, sprawiają, że ciasto jest wilgotne, choć nie ciężkie a włoskie orzechy są smacznym i chrupiącym dopełnieniem. Idealny placek do popołudniowej herbaty.





Puszysty placek daktylowy z orzechami


225 g (1 1/3 szklanki) posiekanych daktyli250 ml (1 szklanka) wrzątku1 łyżeczka sody225 g (1 szklanka) drobnego cukru1 jajko, roztrzepane275 g (2 1/4 szklanki) makiszczypta soli75 g masła, miękkiego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1 łyżeczka proszku do pieczenia50 g (1/2 szklanki) posiekanych orzechów


Daktyle przekładamy do miski i polewamy wrzątkiem, tak aby wszystkie daktyle były przykryte. Dodajemy sodę i dobrze mieszamy. Pozostawiamy na ok 5-10 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia prostokatną foremkę o wymiarach 23 na 30 cm.
W oddzielnej misce mieszamy wszystkie …

Ciastka z kardamonem i białą czekoladą

Kardamon w słodyczach pokochałam od pierwszego posmakowania. Były to maślane ciasteczka kardamonowe, którymi poczęstowała mnie znajoma Iranka. Nie mogłam się od nich oderwać. Nie mogłam się również oderwać (nie tylko ja zresztą) od tych ciastek z kardamonem i białą czekoladą, na które przepis zamieszczam poniżej. Bardzo przypominające mi tamte, choć nie tak kruche i nie tak maślane. Półkrucha, dość miękka konsystencja, intensywny aromat kardamonu, z jego drobinkami, posmak toffi (to dzięki obecności brązowego cukru) i rozpływające się w ustach kawałki białej czekolady. Pycha! Bardzo polecam.






Ciastka z kardamonem i białą czekoladą


125 g masła, miękkiego100 g drobnego cukru, najlepiej trzcinowego (golden caster suger)75 g ciemnego cukru muscovado1 jajkoziarna z 8 strąków kardamonu250 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia75 g białej czekolady, posiekanej


Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Masło i cukry ucieramy do białości, dodajemy jajko i mieszamy, Strąki kardamonu otwieramy, ziarna wkł…

Babeczki bananowe z wiśniami i białą czekoladą

Gdy za oknem pada, tak jak u mnie dzisiaj, polecam babeczki bananowe z wiśniami i białą czekoladą. Dość słodkie, wilgotne z charakterystycznym bananowym smakiem. Dodatek wiśni suszonych bardzo wpływa na smak, suszone wiśnie są bowiem pyszne, ale wiem, że są raczej trudne do zdobycia, więc można zastąpić je rodzynkami.Biała czekolada to tylko dopełnienie i tak już bardzo smacznych babeczek. Świeże i dobre również na drugi dzień.





Babeczki bananowe z wiśniami i białą czekoladą


125 g masła200 g drobnego cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii3 dojrzałe banany60 ml (4 łyżki) kwaśnej śmietany2 jajka1 łyżeczka sody1/2 łyżeczki proszku do pieczenia300 g mąki40 g suszonych wiśni, posiekanych (można zastąpić rodzynkami)50 g białej czekolady, posiekanej

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, foremkę na 12 muffin wykładamy papilotkami.
Masło rozpuszczamy w rondlu, zdejmujemy z ognia, dodajemy cukier, ekstrakt z wanilii i banany, rozgniatając je widelcem w rondlu. Mieszamy z jajkami i kwaśną śmietaną. Dodaj…

Pasta do chleba z jajka i kalafiora

Bardzo proste smarowidło z jajka i kalafiora. Kalafior w połączeniu z jajkiem spisał się znakomicie w roli pasty do chleba. Wykorzystałam kalafiora, którego ugotowałam trochę za dużo do obiadu. Kalafior jest dość wodnisty, więc dodatek majonezu niewielki, choć oczywiście jego ilość można zwiększyć. Bardzo smaczne wypełnienie do kanapek.






Pasta do chleba z jajka i kalafiora


2 jajka, ugotowane na twardo2 różyczki ugotowanego kalafiora1 łyżeczka majonezu1 łyżeczka posiekanych świeżych ziół (bazylia, koperek lub pietruszkasól i pieprz do smaku

Jajka i kalafiora przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem, dodajemy majonez, zioła, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy.

Ciasto bananowe z lukrem z owoców marakui

Ciasto bananowe urozmaicone lukrem z owoców marakui. Owoce marakui inaczej zwane owocami pasji, są niezbyt ładne z zewnątrz. Brązowa, często pomarszczona skorupa (wtedy są najsmaczniejsze) kryje w swoim wnętrzu, bardzo ciekawą i smaczną pulpę z drobnymi pesteczkami. Bananowe ciasto jest wilgotne, niezbyt słodkie, lukier więc nie tylko ozdabia, ale również dosładza i nadaje ciastu bardzo egzotyczny smak.





Ciasto bananowe z lukrem z owoców marakui


125 g masła150 g (3/4 szklanki) brązowego, miałkiego cukru1 łyżeczka przyprawy do pierników (mixed spice)2 jajka225 g (1 1/2 szklanki) mąki samorosnącej (lub zwykłej z w łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)1/2 łyżeczki sody3 przejrzałe banany, rozgniecione 120 g (1/2 szklanki) kwaśnej śmietany60 ml (1/4 szklanki) mleka
lukier z owoców marakui:

240 g (1 1/2 szklanki) cukru pudru1 łyżeczka miękkiego masła2 łyżki pulpy z owoców marakui (z ok 3 owoców)

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Natłuszczamy keksówkę o długości 25 cm i wykładamy papie…