Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z grudzień, 2014

Dundee cake

Dundee cake, to tradycyjne szkockie ciasto na Boże Narodzenie. Pieczone podobnie jakangielskie ciasto świąteczne, nie wymaga jednak nasączania alkoholem, ani dojrzewania przez tak długi czas. Dobrze jest jednak, by ciasto choć przez kilka dni poleżało szczelnie owinięte papierem i folią. Charakterystyczną cechą dundee cake jest wierzch ciasta przyozdobiony blanszowanymi migdałami. Środek - cały naszpikowany bakaliami. Dla miłośników wszelkiej maści keksów będzie to nie lada przysmak.





Dundee cake


175 g masła, miękkiego175 g drobnego cukruskórka starta z 1 cytryny4 jajka, lekko ubite225 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia50 g mielonych migdałów130 g rodzynek sułtanek100 g rodzynek koryntek50 g skórki kandyzowanej mieszanej50 g czereśni kandyzowanych, pokrojonych w ćwiartki75 g całych migdałów, blanszowanych


Piekarnik nagrzewamy do 150 st C Tortownicę o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, owijamy również folią aluminiową jej zewnętrzną część.
Masło, cukier i skórkę cytrynową…

Ciasto podwójnie imbirowe

Ciasto podwójnie imbirowe, które z powodzeniem może zastąpić tradycyjny piernik. Bardzo wilgotne z charakterystyczną, ostrą nutą imbiru, który ja osobiście bardzo lubię w słodkościach. Ciasto jest bardzo smaczne a piękna barwa skutecznie zachęca do spróbowania.






Ciasto podwójnie imbirowe


125 g masła, miękkiego125 ciemnego cukru muscovado lub ciemnego miałkiego cukru (soft dark brown)200 g mąki, przesianej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka mielonego imbiru2 duże jajka150 ml mleka4 łyżki melasy (black tracle)5 łyżek marmolady pomarańczowej ( u mnie dżem morelowy)3 kulki parowanego imbiru w syropie, odsączonego i posiekanego na drobne kawałki100 g suszonych moreli, posiekanych na małe kawałki
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C, niedużą foremkę keksową (19 na 9 cm) lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia.
Masło i cukier umieszczamy w mikserze i ubijamy, aż będą połączone. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mielony imbir, po czym jajka lekko ubite z mlekiem i melasę. Mies…

Ciasto ucierane z bakaliami

Bardzo proste ciasto ucierane z bakaliami. Rodzaj keksu, ale z niezbyt dużą ilością bakalii. W moim cieście użyłam gotowej mieszanki bakali - suszonych owoców - ale można użyć tylko rodzynek lub wzbogacić je o dowolne orzechy. Ciasto jest bardzo szybkie w przygotowaniu, smaczne i wilgotne.





Ciasto ucierane z bakaliami


200 g masła, miękkiego200 g drobnego cukru4 jajka200 g mąki samorosnącej (lub zwykłej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i szczyptą soli)150 g dowolnych bakalii ( u mnie mieszanka bakali, ale mogą być same rodzynki)

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C, dno tortownicy o wymiarach 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mało i cukier ubijamy do białości. Dodajemy po 1 jajku dobrze ubijając po każdym dodaniu, dodajemy mąkę, mieszamy, a na koniec dodajemy bakalie.
Przekładamy do foremki i wygładzamy wierzch. Pieczemy ok 40 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy kilka minut w foremce po czym wykładamy na kratkę do całkowitego wystudzenia.

Ciasteczka z żurawiną, orzechami i białą czekoladą

Nie przypuszczałam, że ciasteczka wręcz najeżone bakaliami będą smakowały małemu dziecku.  Malutka Kornelcia ze zdjęcia poniżej, nie ma jeszcze półtora roku, ale sądząc po ilości ciasteczek jakie zjadła musiały jej bardzo smakować. Biała czekolada, żurawina, orzechy włoskie (lub pekan) to przecież samo dobro, nic dziwnego, że ciasteczka z taką zawartością smakowały nie tylko dorosłym, ale również tym najmłodszym.







 Ciasteczka z żurawiną, orzechami i białą czekoladą (przepis na ok 30 ciasteczek)


150 g mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli75 g płatków owsianych125 g miękkiego masła75 g ciemnego miałkiego cukru (lub muscovado)100 g drobnego cukru1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z wanilii75 g suszonej żurawiny50 g orzechów pekan lub włoskich, grubo posiekanych150 g białej czekolady, posiekanej

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C
Masło i oba cukry wkładamy do miski i ucieramy do białości, dodajemy jajko i ekstrakt z wanilii i ubijamy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i płatki…

Domowe dulce de leche

Jest wiele metod przyrządzenia domowego dulce de leche. Najpopularniejszą jest chyba gotowanie puszki mleka skondensowanego umieszczonej w wodzie, ale przyznam się, że nigdy tej metody nie próbowałam. Opowieści o wybuchających puszkach skutecznie mnie od tego sposobu odstręczyły. Metoda piekarnikowa jest jedną z najprostszych i na pewno jest bezpieczna. Wykorzystujemy również gotowe skondensowane mleko z puszki z tą różnicą, że gotujemy, a raczej pieczemy je bez puszki ;) Gotowy produkt, czyli domowe dulce de leche jest niewątpliwie jednym z najpyszniejszych słodkich produktów.





Domowe dulce de leche


1 puszka mleka skondesowanego słodzonego (condensed milk)szczypta soli
Piekarnik nagrzewamy do 220 st C
Puszkę otwieramy i zawartość przelewamy do żaroodpornego, niewielkiego naczynia, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Przykrywamy naczynie folią aluminiową i umieszczamy w drugim żaroodpornym naczyniu, do którego nalewamy wody, tak aby całe mleko znajdowało się w kąpieli wodnej (mniej więce…

Lepki placek z polewą toffi

Ciasto, które z dnia na dzień jest coraz lepsze. Lepki, wyrazisty, z charakterystycznym posmakiem ciemnego cukru muscovado i wilgotny placek, któremu chyba najbliżej do piernika. Pyszna polewa toffi wieńczy cały wypiek. Piekłam to ciasto dwukrotnie, raz w wersji bez imbiru, drugi raz z jego dodatkiem. Osobiście skłaniam się do tej wersji bez imbiru, gdzie smak ciemnego cukru i toffi jest bardziej dominujący. Kto lubi  krówki, toffi i cukier muscovado nie będzie zawiedziony. Proste i bardzo smaczne ciasto. Idealne do podziału.





Lepki placek z polewą toffi


175 g masła, miękkiego125 g ciemnego cukru muscovado lub ciemnego brązowego miałkiego (soft dark brown sugar)150 g miodu (lub złotego syropu)75 g melasy (black tracle) lub można zastąpić miodem)200 g mąki samorosnącej (lub zwykłem z 1 łyżeczką cukru i szczyptą soli)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii3 duże jajka2 łyżki śmietany kremówki (w oryginale double cream) opcjonalnie 2 kulki imbiru w syropie, pokrojone drobno lub garść rodzynek

polewa…