Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z styczeń, 2015

Sernik z białą czekoladą i mascarpone bez pieczenia

Nigdy nie byłam fanką serników "na zimno". Oczywiście za wyjątkiem sernika robionego z gotowanego mleka, który przez wiele lat był moim ulubionym. Dzisiejszy sernik jest jednak zupełnie inny niż serniki na zimno, które wcześniej próbowałam (z homogenizowanych serków). Składniki mówią same za siebie. Ser mascarpone wymieszany z rozpuszczoną białą czekoladą, likier amaretto i ciasteczka amaretti. Nawet spód chociaż z nielubianych przeze mnie ciasteczek digestive jest pyszny. Za sprawą dodatku ciasteczek amaretti nabrał zupełnie innego, orzechowego smaku. Temu sernikowi naprawdę trudno się oprzeć. Polecam.






Sernik z białą czekoladą i mascarpone bez pieczenia


spód:


120 g herbatników digestive, pokruszonych60 g ciasteczek amaretti, pokruszonych 100 g masła


masa serowa:


250 g sera mascarpone1 łyżka likieru amaretto300 ml śmietany kremówki ( whipping cream, ale może też być double cream)300 g białej czekolady, posiekanej na kawałki


dodatkowo kilka ciasteczek amaretti do posypania

Oba ro…

Zupa porowo - ziemniaczana

Może niezbyt uroczo wyglądająca, ale pyszna zupa porowo - ziemniaczana. To klasyka tutaj na wyspach i jest dostępna niemalże wszędzie. Domowa zupa krem jest oczywiście najlepsza. Minimum składników maksimum smaku - prostota jak zwykle górą! Świetna!





Zupa porowo  ziemniaczana




2 pory, pokrojone w plastry2 gałązki świeżego tymianku1 łyżka oleju 1 łyżka masła2 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę750 ml gorącej wodysól i pieprz do smaku

Na patelni rozpuszczamy olej i masło, wrzucamy pory oraz gałązki tymianku i smażymy na niewielkim ogniu, aż do miękkości porów (kilkanaście minut), dodajemy ziemniaki, zalewamy gorącą wodą, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy gaz i na niewielkim ogniu, gotujemy ok 30 minut, lub do miękkości ziemniaków. Doprawiamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i miksujemy. Podajemy z pieczywem.

Ciasto bounty

Bardzo proste i pyszne ciasto kokosowe, które przypomina popularnego batonika bounty. Kakaowy spód,  kokosowa masa, przygotowana na bazie kaszy manny i czekoladowa polewa. Dla miłośników kokosa - prawdziwa uczta. Z przepisu wychodzi ogromna ilość ciasta, będzie więc idealne dla większej ilości osób. Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne.






Ciasto bounty



250 g masła200 g cukru200 g mąki4 jajka 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki mleka3 łyżki kakao

masa:

500 ml mleka6 łyżek kaszy manny200 g cukru200 g wiórków kokosowych200 g masła


polewa:


200 g czekolady150 ml śmietanki
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia dużą foremkę (u mnie o wymiarach 38 na 25 cm)
Masło miksujemy z cukrem, stopniowo dodajemy po jednym jajku, ubijamy. Na koniec łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, kakao i mlekiem. Ciasto przekładamy do blachy i pieczemy ok 20 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
W międzyczasie przygotowujemy masę. Mleko gotujemy, dodajemy kaszę ma…

Wykwintny sernik waniliowy

Niewątpliwie jeden z najlepszych serników jakie jadłam. Bardzo delikatny, choć z tych cięższych, bez ciasta. Delikatnie waniliowy smak zawdzięczamy ziarnom z laski wanilii, którą możemy zastąpić cukrem waniliowym najlepiej takim domowym z ziarnami z wanilii. Lekkości dodaje dodatek ubitej śmietanki. Bardzo wykwintny, pyszny sernik, idealny na święta lub inne uroczystości. Polecam - wzbudza zachwyt konsumujących!





Wykwintny sernik waniliowy


1000 g sera wiaderkowego (dałam z Piątnicy)300g drobnego cukru8 jajek175 g masła5 łyżek kaszy manny2 łyżki mąki pszennej2 łyżki mąki ziemniaczanej ziarna z 1 laski wanilii (można zastąpić cukrem z prawdziwej wanilii - 2 łyżkami)200 ml śmietanki kremówki (u mnie double cream)

na polewę:

200 ml śmietanki200 g dowolnej czekolady
Piekarnik nagrzewamy do 170 st C, lekko natłuszczamy i wykładamy [papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 20 na 30 cm.
Masło ucieramy, po czym stopniowo dodajemy ser dalej ucierając.
W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z cukrem d…